Kasi i Lena Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [quote name='rashelek']Super mu w tym kolorku, ale chyba jednak za cienko. Ja mam dokładnie ten sam problem z moją - Hilton czy Rogz odpadają, bo obroży w ogóle nie widać pod sierścią. Teraz ma 2,5cm maczki a i tak giną. Ale jeżeli większa szerokość będzie też dobra w obwodzie, to chyba lepiej będzie, jeśli uda ci się wymienić[/QUOTE] Skąd ja to znam. Na mojej Fifce też wszystko ginie w sierści. Co do rogza nam jego rozmiarówka nie pasuje. 16mm cieniutko, 20mm mamy jeden zacisk i mógłby mieć trochę mniejszy obwód niestety. Mam za to jednego 2,5cm i jest, super ale on był przerabiany na mniejszego psa, odkupiłam go kiedyś na dogo i jestem zachwycona. Quote
Molowe Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [url]http://img189.imageshack.us/img189/306/rogzz.jpg[/url] kurcze Scoob super wygląda w tej obroży i bosko dopasowany kolor ! :loveu: odkupiłabym od Ciebie gdyby nie to że zacisk :) Quote
jefta Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [quote name='panbazyl']a dzięki za wyjaśnienie, bo mnie zainteresowalo po co te nitki gumowe wplecione. To jednak chyba dla pociągowców lepsza cala gumowa, bo amortyzuje silę pisego ciagu.[/QUOTE] ona nie jest ani troche rozciagliwa; z tego robi sie wodze dla koni a one nie moga dawac nawet milimetra luzu [quote name='drzalka'][B]jefta[/B] to chyba nie tak. Ipo sklep ma takie i takie smycze. [...] i całe z gumy np Schucka : [/QUOTE] odnioslam sie tylko do zdjec i linkow nad moim postem, ale temat tak szybko sie rozrasta, ze ucieklo ;) moje szeleczki zlapane szpilkami na psie i oddane do profesjonalnego zszycia-pasuja idealnie :) [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-ANxYiT3s3y0/TrpnyOVHCXI/AAAAAAAAMH4/G82TXQ3y_Jo/s512/MIC_9409.jpg[/IMG] [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-9aQLZRScTAM/Trpp5-MiRAI/AAAAAAAAMag/aHrrCd_RdZk/s512/MIC_9866.jpg[/IMG] [img]https://lh6.googleusercontent.com/-xG5jE2Z51KE/Trpp5k-plPI/AAAAAAAAMaY/Xza_wzt7WHw/s512/MIC_9864.jpg[/img] Quote
SZPiLKA23 Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [url]http://www.dogomania.pl/threads/217483-Psiaki-i-gryzaki-ZAPRASZAMY.-Smycze-legowisko-jedzonko-dla-gryzoni.-Do-19.11.2011[/url] zapraszam:):):) Quote
Vailet Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [quote name='ladySwallow']Dokładnie. Poza tym, nie oszukujmy się - obecnie praktycznie wszystkie yorki przy chodzeniu na obroży i ciągnięciu jednoczesnym mają prędzej czy później problemy z tchawicą.[/QUOTE] niby tak, ale mój jak ciągnie na szelkach (guardach) to za to płuca mu się "wgniatają" i też zaczyna charczeć chociaż szyi nie dotyka.. ma ogólnie problemy z oddychaniem czy w obroży czy w szelkach, a że szelki trochę krępują ruchy to wybrałam obrożę skoro nie miałam do wyboru (to i to zło) kupiłam szeroką żeby mu się nic nie wpijało i żeby nie dusiło .. Quote
LadyS Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [quote name='Vailet']niby tak, ale mój jak ciągnie na szelkach (guardach) to za to płuca mu się "wgniatają" i też zaczyna charczeć chociaż szyi nie dotyka.. ma ogólnie problemy z oddychaniem czy w obroży czy w szelkach, a że szelki trochę krępują ruchy to wybrałam obrożę skoro nie miałam do wyboru (to i to zło) kupiłam szeroką żeby mu się nic nie wpijało i żeby nie dusiło ..[/QUOTE] Ale to jest rozwiązanie czasowe - wiem, bo mam znajomych posiadających yorki, z tym samym problemem. Rozwiązaniem są np. szelki zapinane od przodu (evel dla Zu ma takie), ale przede wszystkim - nauczenie psa normalnego chodzenia na smyczy. Quote
Justa Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 [quote name='Vailet']niby tak, ale mój jak ciągnie na szelkach (guardach) to za to płuca mu się "wgniatają" i też zaczyna charczeć chociaż szyi nie dotyka.. ma ogólnie problemy z oddychaniem czy w obroży czy w szelkach, a że szelki trochę krępują ruchy to wybrałam obrożę skoro nie miałam do wyboru (to i to zło) kupiłam szeroką żeby mu się nic nie wpijało i żeby nie dusiło ..[/QUOTE] Płuc raczej mu nie dusi bo one są obudowane rusztowaniem kostnym - mostkiem i żebrami. Tchawica jest obudowana jedynie tkankami miękkimi, których w przypadku yorka jest niewiele. Zrobisz oczywiście jak zechcesz, ale ja osobiście wybrałabym szelki, ciężar się rozkłada na większą powierzchnię, w obroży całe obciążenie idzie na tchawicę. Na obroże przerzuciłabym się dopiero jak przestanie ciągnąć. Quote
Cieplutkaa. Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Komplet od ActivDog zamówiony:loveu::loveu: Quote
Migori Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Justa']Płuc raczej mu nie dusi bo one są obudowane rusztowaniem kostnym - mostkiem i żebrami. Tchawica jest obudowana jedynie tkankami miękkimi, których w przypadku yorka jest niewiele. Zrobisz oczywiście jak zechcesz, ale ja osobiście wybrałabym szelki, ciężar się rozkłada na większą powierzchnię, w obroży całe obciążenie idzie na tchawicę. Na obroże przerzuciłabym się dopiero jak przestanie ciągnąć.[/QUOTE] Widuję yorki (lub pseudo-yorki) na spacerach w szelkach - te ciągnące mają paskudne "garby" - po prostu szelki i ciągnięcie zniekształciły ich sylwetki. To dotyczy większości małych piesków. Quote
Szura Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Żaden pies nie powinien ciągle ciągnąć, na niczym. Ale zazwyczaj to obroża bardziej sprzyja nauce odpowiedniego spacerowania, bo pies lepiej czuje wszystkie napięcia smyczy i bardziej mu przeszkadza ucisk na szyję, gdy nagle mocno pociągnie. Mój w szelkach potrafi nie zauważyć, że skręcamy, dopóki smycz się nie napnie (jak się zagapi, zazwyczaj jest na mnie skupiony). Na obroży to po prostu czuje - i nie mówię o szarpnięciu czy nawet napięciu, po prostu lepiej 'czyta' smycz i zamiary właściciela (ja również dużo lepiej ogarniam psa). Quote
sabusia Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 dziewczyny gdzie kupie obroze z klamra z zabezpieczeniem przed otwarciem? Quote
bobroska. Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Migori']Widuję yorki (lub pseudo-yorki) na spacerach w szelkach - te ciągnące mają paskudne "garby" - po prostu szelki i ciągnięcie zniekształciły ich sylwetki. To dotyczy większości małych piesków.[/QUOTE] Tak, tylko czy to przeszkadza im w życiu i normalnym funkcjonowaniu? Uważam, że jeżeli york jest w typie lub nie jest wystawiany, to nie ma co brać pod uwagę kwestii estetycznych, najważniejsze jest zdrowie. Quote
LadyS Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 I z dyskusji tej wynika, że najlepiej po prostu nauczyć psa chodzenia bez ciągnięcia. Da się. Każdego psa. Quote
Victoria Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Nawet dla nieciągnącego yorka obroża może być zagrożeniem dla zdrowia Quote
panbazyl Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Victoria']Nawet dla nieciągnącego yorka obroża może być zagrożeniem dla zdrowia[/QUOTE] dlatego najlepiej kupić mu wózeczek i go w tym na spacery wozic. Quote
zaba14 Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='panbazyl']dlatego najlepiej kupić mu wózeczek i go w tym na spacery wozic.[/QUOTE] :megagrin::megagrin::megagrin::megagrin::megagrin: nie mogłam się powstrzymać... Quote
Onomato-Peja Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='panbazyl']dlatego najlepiej kupić mu wózeczek i go w tym na spacery wozic.[/QUOTE] Myślę, że i na to znalazłoby się jakieś 'ale'. :D Nie rozumiem Yorki to psy specjalnej troski? Klasa S? Brakuje im chromosomów? Przecież to terriery, a nie jakieś lalki na półkę. Szyja im się od obroży nie wygnie w "u" czy też nie połamie. Quote
Unbelievable Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 wy się śmiejecie a ja już miałam okazję widzieć grzywacze chińskie na spacerze w wózku :) Quote
gops Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Unbelievable']wy się śmiejecie a ja już miałam okazję widzieć grzywacze chińskie na spacerze w wózku :)[/QUOTE] ja labradora który zamiast biec obok roweru siedział w wózku z tyłu .. Quote
zaba14 Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Unbelievable']wy się śmiejecie a ja już miałam okazję widzieć grzywacze chińskie na spacerze w wózku :)[/QUOTE] ja bardzo często widuje border collie w wózku, ale przypuszczam, że to już bardzo stary pies , babka chodzi często z dwoma a gdy już wraca jeden jest w wózku, może ma coś z łapami, nie mam pojęcia... Quote
toyota Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='sabusia']dziewczyny gdzie kupie obroze z klamra z zabezpieczeniem przed otwarciem?[/QUOTE] A nie lepiej kupić obrożę na zatrzask porządnej firmy ? Wtedy naprawdę żadne zabezpieczenie nie jest potrzebne, bo nie opcji, żeby się odpięła. Polecam Rogz, Lupine albo Red Dingo. Quote
Yorkomanka Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 mój ma delikatnego garba ale nie powiedziałabym że to od szelek;) a kiedy miał długie kudły chosził tylko w obroży i przez kilka dni dusił się jak pociągnął ale potem się przyzwyczaił i wcale nie narzeka na tchawice teraz jak spadnie śnieg też będzie codził tylko w obroży i nie uważam żeby mogła mu się od tego stać krzywda;) Quote
Victoria Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Róbcie ze swoimi psami co chcecie, nie kaze nikomu wozic yorka w wózku. Jak juz napisałam wczesniej moja ma duze problemy z tchawica i juz raz mało co jej nie straciłam, wiec to normalne ze jestem ostrozna. Doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze jest terrierem a nie lalka. Trenujemy agility, chodzimy na dlugie spacery (bez wózka ;) ) jednym słowem moj york ma zycie psa, a nie pluszaka Quote
Avaloth Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 A ja się doczekałam rzeczy od Taks:loveu: wszystkie są świetne, na razie kiepsie zdjęcia sprzed chwili: Chester w obroży schroniskowej (3cm) [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-4fXfWEQCNjA/Trv1c6EkKlI/AAAAAAAAG30/MCZ86NrAmZA/s512/IMG_2357.JPG[/IMG] [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-RokVxoPbvuk/Trv1bSg5fTI/AAAAAAAAG4E/mOu0z_MvhGs/s512/IMG_2353.JPG[/IMG] i w swojej (4cm) :) [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-WBw3jquNEpk/Trv1eGPdKLI/AAAAAAAAG34/lW9b9GpD3CE/s512/IMG_2360.JPG[/IMG] [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-gzcs1fYgqLc/Trv1fvwijuI/AAAAAAAAG38/KRqOw9kU7sI/s512/IMG_2363.JPG[/IMG] Lepsze zdjęcia pewnie porobię i w schronisku i Krowiastemu jutro ;) a przy okazji jeszcze przypominam Chestera w naszych ulubionych szelkach z DogStyle:loveu: [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-mj8csHP7-aQ/Trv2FynblKI/AAAAAAAAG4M/V7NLcMRQXlc/s512/826.JPG[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-ghSXbQRK8uw/Trv2D4fm4-I/AAAAAAAAG4I/wHzEvZ98B1U/s512/809.JPG[/IMG] Quote
panbazyl Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 [quote name='Yorkomanka']mój ma delikatnego garba ale nie powiedziałabym że to od szelek;) a kiedy miał długie kudły chosził tylko w obroży i przez kilka dni dusił się jak pociągnął ale potem się przyzwyczaił i wcale nie narzeka na tchawice teraz jak spadnie śnieg też będzie codził tylko w obroży i nie uważam żeby mogła mu się od tego stać krzywda;)[/QUOTE] co za wyrodna właścicielka, jak mozesz tak "męczyć" psa :diabloti: a co do tego wózka do roweru dla laba - to nie jest głupi pomysł. teraz mozecie się śmiać :eviltong: ale ja o czymś takim mocno myślę aby zakupić taka przyczepkę, bo nigdy nie mogę znaleźc nikogo kto mnie podwiezie na wystawę 30 km jak jest w Lublinie (tam gdzie mieszkam pierwszy pks rano jest dopiero przed 11, więc po zawodach, a samochodu nie mamy) i od dawna sobie myślę, ze pies te 30 km nie bedzie gnal na wystawe, a tak w przyczepce by pojechał, ja bym schudła (bo w dwie strony bym musiala gada wozić). co o tym myślicie? :evil_lol: Quote
Recommended Posts