laikinia Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Mysle, ze wazniejsze od wielkosci kary bylby fakt okreslenia winy. Jak wiemy schronisko nie czuje sie absolutnie winne, wiec dobrze by bylo, aby z zewnatrz dostalo sygnal, ze wina jednak jest i postepowanie oraz decyzja o uspieniu psa byly zle... Zycie jednak (nie wiem, czy tez wam sie to zdarza?) w ogole sie mnie o zdanie nie pyta, tylko pisze sobie swoje wlasne scenariusze... :mad::) zobaczymy, co sobie w tej kwesti wymysli ;) Quote
Poker Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 w końcu coś się dzieje, szkoda tylko ,że musiało dojść do takiej sytuacji. Quote
demi Posted June 30, 2010 Posted June 30, 2010 Prokuratura umorzyła sprawę, odwołaliśmy się i czekamy na odp Quote
Mruczka Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 [quote name='demi']Prokuratura umorzyła sprawę, ....[/QUOTE] Jakoś dziwnie nie jestem zaskoczona. Quote
Ajula Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 no tak, przecież to tylko pies... :( Marta zabanowana?? :crazyeye: Quote
lika1771 Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 [quote name='Mruczka']Jakoś dziwnie nie jestem zaskoczona.[/QUOTE] Ja tez:-(:-( Quote
demi Posted July 2, 2010 Posted July 2, 2010 Na policji w Szamotułach pracują..... nie wypowiem się. Miałam byc przesłuchiwana w jakiś tam dzień, a w ten sam dzień przyszło umorzenie, takze niezłe przeoczenie sprawy! czekam na odpowiedz. oto odwołanie: [RIGHT][RIGHT][B]Wrocław, 2010-14-06[/B][/RIGHT][/RIGHT] [FONT="]L.dz. oddz/toz/wroc/[COLOR=black]039/2010 [/COLOR][/FONT] [COLOR=black][FONT="] [/FONT][/COLOR] [FONT="] [/FONT] [CENTER][CENTER][B][FONT="] Do Sądu Rejonowego w Poznaniu[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [FONT="] [/FONT] [FONT="] za pośrednictwem [/FONT] [B][FONT="] [/FONT][/B] [B][FONT="]Prokuratury w Szamotułach[/FONT][/B] [B][FONT="]al. 1 – Maja 5a[/FONT][/B] [B][FONT="]64-500 Szamotuły [/FONT][/B] [B][FONT="] [/FONT][/B] [FONT="]Sygnatura akt: 2 Ds. 1157/10[/FONT] [FONT="] [/FONT] [CENTER][CENTER][B][FONT="]ZAŻALENIE[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT="]na postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [FONT="] [/FONT] [FONT="] Na podstawie art. 306 § 1 w zw. art. 465 § 1 k.p.k. zaskarżam postanowienie prokuratora Prokuratury Rejonowej w Szamotułach z dnia 31 maja 2010 roku, o odmowie wszczęcia dochodzenia, o wydaniu którego zostałem zawiadomiony pismem z dnia 04 czerwca 2010 roku, i domagam się jego uchylenia oraz przekazania sprawy do dalszego prowadzenia.[/FONT] [CENTER][CENTER][B][FONT="] [/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT="]Uzasadnienie[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT="] [/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [FONT="]W dniu 08 czerwca 201 roku, pismem z dnia 04 czerwca 201 roku tut. Prokuratura Rejonowa w Szamotułach zawiadomiła, iż w dniu 31 maja 2010 roku tut. Prokurator zatwierdził postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. [/FONT] [FONT="] [/FONT] [FONT="]Z powyższym postanowieniem nie sposób się zgodzić. [/FONT] [FONT="] [/FONT] [FONT="]Przedmiotowe postanowienie zostało wydane ze względu na treść art. 17 1 ust 2 kpk, a zatem z uwagi, iż czyn albo nie zawierał znamion czynu zabronionego albo ze względu na szczególne postanowienie ustawy wyłączające przestępność czynu lub wyłączające winę. [/FONT] [FONT="]Niezależnie która z okoliczności w ocenie tut. Prokuratury miała zastosowanie w niniejszej sprawie, wskazać, należy, iż nie przeprowadzenie postępowania dowodowego w koniecznym zakresie uniemożliwia stwierdzenie czy którakolwiek z negatywnych przesłanek wskazanych w art. 17 kpk zaistniała i stanowiła przeszkodę do wszczęcia dochodzenia. [/FONT] [FONT="] [/FONT] [FONT="]Wskazać należy, iż w czerwcu 2010 roku, a więc już po wydaniu postanowienia o odmowie wszczęcia dochodzenia, w ramach postępowania przygotowawczego zeznania w charakterze świadka składał członek Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Wskazane czynności przeprowadzane były we Wrocławiu w Komendzie Wrocław Śródmieście przy [/FONT] [FONT="]ul. Grunwaldzkiej , Wrocław[COLOR=red]. [/COLOR]Niezrozumiałym jest, zatem iż jeszcze przed przeprowadzeniem zaplanowanych czynności tut. Prokuratura odmówiła wszczęcia dochodzenia wydając w tym zakresie merytoryczne rozstrzygnięcie. Zaskarżone postanowienia w sposób rażący narusza interesy pokrzywdzonego, które w szczególności powinny podlegać prawnej ochronie a merytoryczne orzeczenie wydane przed faktycznym przeprowadzeniem dowodów narusza wszelkie zasady obowiązujące w procedurze karnej. [/FONT] [FONT="]Z uwagi na nieznajomość przez skarżącego akt niniejszego postępowania, z ostrożności wskazać należy, iż prowadzone postępowanie również w zakresie pozostałych dowodów nie zostało przeprowadzone w niezbędny sposób. Mało prawdopodobnym jest, iż w niespełna dwa miesiące od daty zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa organ prowadzący postępowanie zdołał przeprowadzić dowód z przesłuchania świadka (osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa, świadków zdarzenia – tj. wolontariuszkę, lekarza weterynarii, a także inne osoby, które zajmowały się zwierzęciem od dnia, w którym znalazł się w schronisku w Przyborówku do dnia faktycznego uśpienia, które mogłyby zaświadczyć o jego ewentualnym agresywnym zachowaniu, czy w końcu inne osoby które zajmowały się psem jeszcze przed datą umieszczenia go w schronisku z Przyborówku.) [/FONT] [FONT="] [/FONT] [FONT="]Dodatkowo wskazać należy, iż zawiadomienie z dnia 04 czerwca 2010 roku nie zawierało, żadnej informacji co do przysługujących środków zaskarżenia lub pouczenia o braku takie prawa. [/FONT] [B][FONT="] [/FONT][/B] [B][FONT="]Na zakończenie należy wskazać, iż bagatelizowanie przez organy ścigania czynów zabronionych popełnianych na szkodę zwierząt oraz traktowanie ich po macoszemu, prowadzi do całkowitej bezkarności osób dopuszczających się takich czynów oraz utrwalanie panujące przeświadczenia o możliwości zabijania i znęcania się nad zwierzętami bez jakichkolwiek konsekwencji karnych. [/FONT][/B] [B][FONT="] [/FONT][/B] [FONT="]Z tych też względów wnoszę jak na wstępie.[/FONT] [CENTER][CENTER][FONT="] [/FONT][/CENTER][/CENTER] [CENTER][CENTER][FONT="] [/FONT][/CENTER][/CENTER] Quote
BIANKA1 Posted July 2, 2010 Posted July 2, 2010 Obawiam sie , ze to nic nie da . Ja to przerabiałam z Lolą .Możecie wystąpić z pozwem cywilnym , bo z urzędu i tak umorzą . Chyba żeby pokombinować z innej strony . Nie z paragrafu z ustawy o ochronie zwierząt , a z KC . Trzeba poradzić się prawnika , wycenić że pies był wart iles tam , tak żeby podlegało pod odpowiedni paragraf i potem podciągnąć pod cos . Jak macie chęć , to zawsze znajdzie się jakić właściwy artykuł .Albo z naruszenia tytułu o przechowaniu .Tyle ze to czas i koszty . Quote
Guest Elżbieta481 Posted July 2, 2010 Posted July 2, 2010 Prokuratura umorzyła sprawę-ciekawe mnie to nie zdziwiło.. Odwołanie to dobrze,że złożone tylko jakoś mi się nie wydaje by coś dało... Życie to jest farsa-skrzywdzili psa,z jego opiekunem się całkowicie nie licząc i wszystko jest w porządku...Jaką kto ma pewność,że to się nie powtórzy:shake: Ot-życie Elżbieta Quote
Neris Posted July 23, 2010 Posted July 23, 2010 Pamiętam Szafirku... Pamięć o tej niesprawiedliwości musi trwać. Quote
sleepingbyday Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 szukam dziewczyn z okolic przyborówka, proszę o wizytę przedadopcyjną w pniewach. plis, napiszcie pw, jeśli ktoś moze się wybrać... pilne, pies w zniecierpliwionym dt. Quote
Nadziejka Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 [SIZE=4][COLOR=darkslateblue]Szafirku pamietamy ....:-(:candle::candle:[/COLOR][/SIZE] Quote
monika083 Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 Szafirku.. [CENTER][IMG]http://poussieredange.p.o.pic.centerblog.net/qtcv0dj7.gif[/IMG][/CENTER] Quote
buba44 Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 słyszałam o tym schronisku że niby takie dobre i pani wanda taka dobra. Quote
Molli Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 [quote name='buba44']słyszałam o tym schronisku że niby takie dobre i pani wanda taka dobra.[/QUOTE] To dobrze słyszałaś, taka prawda :) Quote
inga.mm Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 dopiero weszłam na ten temat. Moje propozycje, zupełnie serio, uśpić p. Wandę i uśpić weta. Mam mordercze myśli. Nie doczytałam czyj był Szafir, ale, proszę, nie odpuszczajcie mordercom. Nie zgadzajcie się na "małą szkodliwość społeczną", bo mieliśmy obraz skutków tejże "małej szkodliwości społecznej" gdy 3-latek katował kota. 3-latek!!! Może przesadzam, ale wydaje mi się, ze tak właśnie powiększa się grono sadystów i morderców. Przymykanie oczu na sadyzm wobec zwierząt. Szafirku, śpij spokojnie Aniołeczku. Tam, gdzie jesteś nikt Cię już nie skrzywdzi. Quote
inga.mm Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 [quote name='Korenia']Prawnie Szafir był xmatrix, ona podpisywała umowę...[/QUOTE] dzięki. Nie doczytałam, bo mnie szlag trafił i nie miałam siły wczytać się. Quote
Korenia Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 [quote name='inga.mm']Nie doczytałam czyj był Szafir[/QUOTE] Prawnie Szafir był xmatrix, ona podpisywała umowę... Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 10, 2011 Posted May 10, 2011 Życie to jest jednak farsa.. Szafirku-pamiętamy. Elżbieta Quote
Evelin Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Do tej pory mam takie doświadczenia z DT i hotelami,że czasem aż się dziwię, jakie drobnostki są ze mną konsultowane... Co dopiero decyzja o uśpieniu psa. Opiekun prawny powinien być powiadomiony. Quote
Recommended Posts