Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bolsbokser napisał(a):
A tu akurat masz świętą rację, tyle, że ja mam tak mało czasu na rysunek, że chciałabym już widzieć efekt.

Mam tak samo. Nie potrafię rysować od ogółu do szczegółu, bo muszę widzieć efekt końcowy TERAZ:oops: Gdy próbuję rysować tak jak LeCoyotte to albo zaczynam rysować jak najszybciej(i w rezultacie niedokładnie) i wychodzi jeszcze gorzej jakbym po kawałku rysowała:oops: albo i tak za chwilę zajmuję się tylko małym kawałkiem.

Posted

ja rysowania portretu psa od ogółu do szczegółu nie wyobrażam sobie inaczej niż zrobienie konturów, zacznaczenie oczu, nosa, uszu, kierunku sierści, i jadziem z kreskami ;) starałam się kiedyś rysować warstwami, że najpierw jasne, później ciemna ale mi to nie szło, wolę zmieniać ołówki w trakcie

Posted

Aga3006 napisał(a):
Pięknie się zapowiada. Cienie na uchu tylko jakieś dziwaczne, nie potrafię się w nich połapać. Pokażesz zdjęcie? :cool3:

Na zdjęciu niczego nie widać.
Ucho jest kombinowane. Troszeczkę na podstawie masakrycznej w jakości fotki komórkowej i innego zdjęcia mojego psa z zawiniętym uchem.
Ale masz rację, że nie możesz się połapać w uchu - bo mi nie wyszło. Uzyskałam odwrotny efekt. To co powinno dawać wrażenie wklęsłego, daje wrażenie wypukłego i odwrotnie.
Nie będę poprawiać, ale zrobię podobny portret z zawiniętym uchem dla treningu.

Soko napisał(a):
Mam do Was prośbę. Przestańcie wklejać te cuda, bo mi wstyd wstawić własne! :D

Nie narzekaj, tylko wstawiaj swoje.
Nasze też nie były idealne na początku wątku.
Swoje też wstydziłam się wstawić, ale się opłacało, bo dostałam sporo cennych wskazówek.

Posted

ja zawsze robie linie delikatne, poprawiam tam gdzie coś nie pasuje, pozniej stopniowo miejscami po kawałku staram się robić sierść i w miedzy czasie cieniować.. nie potrafie robić lekko całego rysunku, pozniej ciemniej, i jeszcze ciemniej a na koncu dopełniać i poprawiać. Na rysunku wyżej nie widać żadnej linii bo mam tak zdewastowany skaner że nie wyłapuje szczegółów, dlatego w wiekszości rysunków są łyse, białe placki i rysunek robi się chropowaty jakby pod ołówkiem przewijały się resztki gumki, a linii przy pierwszym szkicu konturów nie widać jak i delikatnych znaczeń które wypełniają niektore miejsca :-)

Posted

Druga próba narysowania czegoś psiego ;) Prócz pięknych uszu i kawałka pyska, co jeszcze jest źle? ;)
Aha i mam pytanie, na czym rysujecie? Jak widać u mnie, strasznie chropowate mi to wychodzi :(

Klik na zdjęcie to pełen rozmiar

Posted

Soko napisał(a):
http://img694.imageshack.us/img694/7807/dscf3129r.jpg

Druga próba narysowania czegoś psiego ;) Prócz pięknych uszu i kawałka pyska, co jeszcze jest źle? ;)
Aha i mam pytanie, na czym rysujecie? Jak widać u mnie, strasznie chropowate mi to wychodzi :(

Klik na zdjęcie to pełen rozmiar

Fajnie się zapowiada, ale oko lewe psa poleciało za bardzo do góry.
Rysujesz ze zdjęcia czy z pamięci ?
Popracuj nad proporcjami ,cieniami i może rysuj na rewersie ?! Będzie bardziej gładki papier.
Masz fakturowany papier, odwrotna strona zapewne jest gładsza.

Posted

Bolsbokser to akurat jest nieproporcjonalny pies :P co do lewego oka, ono jest dobrze, to raczej głowa musi być wycieniowana bo po prostu miało być przechylenie. Nic już nie zmienię, bo spryskałam fiksatywą, ale pytam tak o ;)

Posted

Jeju, ja nie wiem jak Wy to robicie, że tak świetnie rysujecie. Ja chyba do ilustrowania zwierząt nie mam talentu, ale ostatnio bazgram ludzi. Może mi podpowiecie co mam dopracować, co robię źle etc.

Ostatnio, gdy mi się nudziło to narysowałam Demi Lovato. Wiem, beznadziejnie, ale jestem początkująca... I przepraszam za tą przeklętą jakość -_-.

Posted

Soko napisał(a):
Bolsbokser to akurat jest nieproporcjonalny pies :P co do lewego oka, ono jest dobrze, to raczej głowa musi być wycieniowana bo po prostu miało być przechylenie. Nic już nie zmienię, bo spryskałam fiksatywą, ale pytam tak o ;)

A pokażesz fotkę,z której rysowałaś ??? Wg mnie oko nie jest dobrze osadzone, ale ... nie widziałam zdjęcia.

Lemur. napisał(a):
Może mi podpowiecie co mam dopracować, co robię źle etc.
http://desmond.imageshack.us/Himg201/scaled.php?server=201&filename=demilovatov.jpg&res=medium
Ostatnio, gdy mi się nudziło to narysowałam Demi Lovato. Wiem, beznadziejnie, ale jestem początkująca... I przepraszam za tą przeklętą jakość -_-.

No właśnie, jakość kiepsa - kiepsko widać.
Na pewno proporcje do poprawki.

Posted

Illusion, to jest wspaniałe!!

Soko - tak jak wczesniej Bolsbokser napisała - oko, uszy powinny mieć głębie, teraz dają wrażenie jakby były sklejone, jest jak poprawić działaj! a nosek jest świetny, światło na nosie mi sie strasznie podoba! ogolnie tam gdzie zacieniowany pychol jest najfajniej! :)

u mnie po kawałeczku, tylko co dalej... nieszczęsne podłoże trawiaste, ciekawe jak kredkami wyjdzie....

Posted (edited)

Nie poprawię, nic nie schodzi, prędzej zrobię dziurę w kartce ;) tymczasem przedstawię coś, z czym mogę coś poprawić - jest to koń "szkolny", czyli rysowany jedynie na nudnych lekcjach :D

Tak jak wcześniej klik w obrazek = pełen rozmiar :)
Wiem że chrapy są beznadziejnie nienaturalne, a prócz tego? Jakieś rady?

Edited by Soko
Posted

Konik całkiem niezły, teraz tylko trochę zróżnicować światłocień, bo mi osobiście wydaje się z lekka płaski. Trochę słabo widać, chyba flesz się odbił, ale i tak da się zobaczyć, że przydałoby się tu i ówdzie przyciemnić. Skoro na lekcjach to z pamięci? Czy może miałaś jakąś fotkę, jak z pamięci to podziwiam. ;) Ja często mam problemy z proporcjami ogromne nawet jak mam zdjęcie.

Kamila, prześwietne, uwielbiam Twój styl rysowania. W kolorach też sobie świetnie radzisz. :)

Illusion, jestem pod dużym wrażeniem.

Lemurku, ćwicz, będzie dobrze. :)

Bolsbokser, piesek na rysunku ma minę jakby był wkurzony słabą jakością zdjęcia. :lol:

A ja jak zwykle jak mam co pokazać, to dostaję lenia, albo skaner mnie denerwuje.

Co do proporcji, mam z nimi ogromne problemy, dlatego wymyśliłam, że przez jakiś czas będę robiła szybkie szkice, codziennie przynajmniej jeden. Na razie padło na konie i je biedne męczę. Muszę przyznać, że widać efekty. Mam jeszcze problemy z łączeniem wszystkich elementów konia w jedną proporcjonalną całość, ale nie są to już takie mutanty jak na początku. A to tylko 30 rysunków. ;) Nie mogę się doczekać jakie efekty zobaczę za kilka miesięcy. :cool3:

Posted

Bolsbokser napisał(a):
A tak z ciekawości, masz przykład jakiegoś ołówkowego etapami w ten sposób rysowanego ?!

Postaram się coś znaleźć, chociaż zwykle nie chce mi się robić zdjęć w trakcie rysowania :D
Najwyżej narysuję coś nowego - od wtorku mam wolne! :razz:

Posted

Weronika6 napisał(a):

Bolsbokser, piesek na rysunku ma minę jakby był wkurzony słabą jakością zdjęcia. :lol:

Podobno ta sunia, którą rysuję, to niezła zołza.
Zdjęć niestety nie wybieram. Ludzie mają lepsze foty jakościowo, ale wymyślą sobie, że chcą na podstawie tej komórkowej fotki, bo tam pies ma fajną minę, albo ucho fajnie zawinięte - i dooooopa.

Posted

Zdjęć niestety nie wybieram. Ludzie mają lepsze foty jakościowo, ale wymyślą sobie, że chcą na podstawie tej komórkowej fotki, bo tam pies ma fajną minę, albo ucho fajnie zawinięte - i dooooopa.

No tak, klient nasz pan. :roll: Ja raz koleżance rysowałam portret siostry ze zdjęcia z telefonu i też sporo z tym było zachodu. Chociaż tyle było lepiej, że łatwiej było wykombinować jak rysować włosy itd.