dino i roki Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Kamila, polecam Ci akryle, bo mają fajny połysk.;) Quote
Kamila_ Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 o kurcze, odkopano moje bazgroły z farbek plakatówek :evil_lol: hm... trzeba je bylo jakoś wykorzystać. Witaj i tu :multi: Ja ciągle przy ołówku, choć właśnie coś bazgram kredkami pastelowymi, pierwszy raz trzeba się oswoić :modla: nie pamietam czy już wstawiałam... :confused: pierwszy człowiek przynajmniej raz w tygodniu wpadam popodziwiać wasze prace.. ale najbardziej podobają mi się pastelowe psiaki :loveu: Quote
betty_labrador Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Kamila ekstra rysunki! masz swoj styl, bardzo fajny i widać że rysujesz z pasją :) a człowiek wyszedł Ci super ! tylko czy ten CTR za krótkich przednich łapek nie ma? i chyba z lekka zlewa sie z człowiekiem na pierwszy rzut oka. Pokaż pastele! Quote
Bolsbokser Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 To ja wstawię swoje bohomazy. Znowu dali mi fotkę z komórki do portretu - porażka. Zero ostrości, zero szczegółów. Jeszcze gorsze zdjęcie, niż poprzednio miałam do rysunku. Ale ... może coś z tego wyjdzie. Zrobić coś z niczego ...:angryy: Kamila, na jakim formacie rysujesz powyższe cudeńka ? Quote
Kamila_ Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 i łapy krótkie i nogi :angryy: :oops: chciałam ukryć dolną część w 'zieleni' ale za żadnego gwinta nie umiem jej rysować :roflt: masz racje, CTR się zlewa bo jeszcze troche musze popracować nad czarnymi psami już jakieś 2 lata zastanawiam się czy nie spróbować pasteli..... kiedyś się w końcu zdecyduje, w szafce znalazłam kredki pastelowe i tak z nudów sobie zaczełam nimi kreślić Bolsbokser - te i w większości inne format A4 :) Quote
Bolsbokser Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Kamila_ napisał(a): już jakieś 2 lata zastanawiam się czy nie spróbować pasteli..... kiedyś się w końcu zdecyduje, w szafce znalazłam kredki pastelowe i tak z nudów sobie zaczełam nimi kreślić http://desmond.imageshack.us/Himg254/scaled.php?server=254&filename=obraz4j.jpg&res=medium Świetnie. Bo ja znowu będę potrzebować Twojej pomocy :D Quote
Kamila_ Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 :roflt: jak tylko bede mogła się przydać to nie ma sprawy :multi: Quote
Nelusiaa Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Kamila bardzo fajne te psiaki:loveu: .Ja teraz chcę spróbować narysować mojego pieska ale coś ostatnio rysować mi się nie chcę niestety:roll: Quote
pina_collie Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Piękne psiaki :) bardzo mi sie podobaja :D Quote
Kirinna Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 tak sobie przez przypadek weszłam i mnie zatkało, gdzie się nauczyłyście tak ładnie rysować?!!:) Quote
LeCoyotte Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Kamila_ napisał(a): pierwszy człowiek http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/395615_305428656170286_100001094638496_803331_493687786_n.jpg Takie kudłate pieski są bardzo czasochłonne, a Tobie super to wyszło;) Bolsbokser napisał(a):To ja wstawię swoje bohomazy. Znowu dali mi fotkę z komórki do portretu - porażka. Zero ostrości, zero szczegółów. Jeszcze gorsze zdjęcie, niż poprzednio miałam do rysunku. Ale ... może coś z tego wyjdzie. Zrobić coś z niczego ...:angryy: Na szczęście mamy wyobraźnię, więc na pewno sobie poradzisz:) Ja też tego nie lubię, ale czasem trzeba.. Quote
betty_labrador Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 super ta pierwsza pastela! nie moge doczekać sie wiecej :) tylko dawaj może większe jakies przybliżenia :) Bolsbokser świetnie się zapowiada :cool3: w autobusie rysowane? :grins: ? a to mój etap 3 Quote
makot'a Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Widzę dużo nowych, ładnych rysunków - mam tylko jedno zastrzeżenie i pozwolę sobie dać Wam dobrą radę :) Otóż widzę, że wszyscy z uporem maniaka rysujecie "kawałkami", co jest sporym błędem rysunkowym. I to nie dlatego, że ktoś tak powiedział "bo tak". Ma to swoje w pełni logiczne uzasadnienie - dobry rysunek, to rysunek, który dobrze wygląda w każdym etapie pracy, a nie tylko w efekcie końcowym. Poza tym skupianie się na małym wycinku detalu może prowadzić do błędów, takich jak zatracenie proporcji, czy złe rozłożenie światłocienia. Gdy pracuje się z całym rysunkiem, to patrzymy na cały rysunek i na bieżąco widzimy, gdzie należy dać więcej szczegółu, a gdzie można już odpuścić, żeby nie "przerysować" pracy. Stąd bierze się też inna bardzo mądra zasada rysunkowa - od ogółu do szczegółu. Nigdy na odwrót. :) Quote
Kamila_ Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 LeCoyotte, od Ciebie pochwała jest jak złoto :multi: obrazek mi się zmniejszył po dodaniu, a na podglądzie był duzy :diabloti: następnym razem dam większy. Ciezko kredki dobrać, trzema trzeba dziergać w tym samym miejscu :grin: Dzięki dziewczyny! mi rysowanie lepiej wychodzi jak większe przerwy mam między rysunkami :evil_lol: ciekawe co z tego wyjdzie.... Bolsbokser, a Ty nie dość że bokserki ładnie rysujesz, tak z tym idzie wielkie serce które wkładasz w zaangażowanie w pomoc dla nich :loveu: a co do kalendarza.. jest wspaniały! kto go zobaczy, podziwia. Z czego morał taki, że wiele nie trzeba :multi: Quote
betty_labrador Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 makot'a;18540753 napisał(a):Widzę dużo nowych, ładnych rysunków - mam tylko jedno zastrzeżenie i pozwolę sobie dać Wam dobrą radę :) Otóż widzę, że wszyscy z uporem maniaka rysujecie "kawałkami", co jest sporym błędem rysunkowym. I to nie dlatego, że ktoś tak powiedział "bo tak". Ma to swoje w pełni logiczne uzasadnienie - dobry rysunek, to rysunek, który dobrze wygląda w każdym etapie pracy, a nie tylko w efekcie końcowym. Poza tym skupianie się na małym wycinku detalu może prowadzić do błędów, takich jak zatracenie proporcji, czy złe rozłożenie światłocienia. Gdy pracuje się z całym rysunkiem, to patrzymy na cały rysunek i na bieżąco widzimy, gdzie należy dać więcej szczegółu, a gdzie można już odpuścić, żeby nie "przerysować" pracy. Stąd bierze się też inna bardzo mądra zasada rysunkowa - od ogółu do szczegółu. Nigdy na odwrót. :) świeta racja! juz jakiś spory czas temu zauważyłam te zatracanie proporcji przy rysowaniu po kawałku- szczególnie gdy nie zrobi sie najpierw konturów. Tu przy dogu mialam kilka zawahań w tym względzie i nadal nie jestem pewna czy dobrze idzie. Ale czyli jak radzisz robić wg metody od ogółu do szczególu? wstawiam zdjecie doga -może coś wyłapiecie? Quote
LeCoyotte Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 betty_labrador napisał(a):świeta racja! juz jakiś spory czas temu zauważyłam te zatracanie proporcji przy rysowaniu po kawałku- szczególnie gdy nie zrobi sie najpierw konturów. Tu przy dogu mialam kilka zawahań w tym względzie i nadal nie jestem pewna czy dobrze idzie. Ale czyli jak radzisz robić wg metody od ogółu do szczególu? no.. np. tak;) wstawiam zdjecie doga -może coś wyłapiecie? http://annacsernak.files.wordpress.com/2009/03/dog-niemiecki-061.jpg?w=370 Fafle masz za duże (za nisko), a dolna warga za wysoko, tak samo szyja. Na szczęście jeszcze co nieco możesz uratować:) Quote
betty_labrador Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 LeCoyotte napisał(a): Fafle masz za duże (za nisko), a dolna warga za wysoko, tak samo szyja. Na szczęście jeszcze co nieco możesz uratować:) dzieki! właśnie -może uda mi sie to jeszcze naprawić. Tak myślalam zeby czegoś nie spaprać :P a co do ogolu i szczegółu miałam na myśli raczej ołówek-bo w temacie pasteli opanowalam bardziej-jak Ty ;) Quote
Soko Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Białe odcienie osiągasz za pomocą białej/jasnej kredki, czy ścierasz gumką? Quote
makot'a Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 betty_labrador napisał(a):świeta racja! juz jakiś spory czas temu zauważyłam te zatracanie proporcji przy rysowaniu po kawałku- szczególnie gdy nie zrobi sie najpierw konturów. Tu przy dogu mialam kilka zawahań w tym względzie i nadal nie jestem pewna czy dobrze idzie. Ale czyli jak radzisz robić wg metody od ogółu do szczególu? Od ogółu do szczegółu - czyli nie skupiam się na kierunku ułożenia sierści pod okiem, czy na uchu/fakturze nosa itp., dopóki nie mam ogólnie zaznaczonego światłocienia i barwy całości. Nie wiem, czy jasno się wyraziłam, w razie czego krzyczcie :D EDIT: Zasada od ogółu do szczegółu dotyczy tak samo pasteli, jak i ołówka. Nie chodzi tu o konkretną technikę nakładania rysunku na papier, tylko o idee :razz: Quote
dino i roki Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Kamila_ napisał(a):i łapy krótkie i nogi :angryy: :oops: chciałam ukryć dolną część w 'zieleni' ale za żadnego gwinta nie umiem jej rysować :roflt: masz racje, CTR się zlewa bo jeszcze troche musze popracować nad czarnymi psami już jakieś 2 lata zastanawiam się czy nie spróbować pasteli..... kiedyś się w końcu zdecyduje, w szafce znalazłam kredki pastelowe i tak z nudów sobie zaczełam nimi kreślić Bolsbokser - te i w większości inne format A4 :) Super Kamila, pastelami warto spróbować. Ja kiedyś pastelami dużo robiłam, ale nie wychodziły mi zbyt te prace. Quote
dino i roki Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Kamila_ napisał(a):o kurcze, odkopano moje bazgroły z farbek plakatówek :evil_lol: hm... trzeba je bylo jakoś wykorzystać. Witaj i tu :multi: Ja ciągle przy ołówku, choć właśnie coś bazgram kredkami pastelowymi, pierwszy raz trzeba się oswoić :modla: nie pamietam czy już wstawiałam... :confused: pierwszy człowiek przynajmniej raz w tygodniu wpadam popodziwiać wasze prace.. ale najbardziej podobają mi się pastelowe psiaki :loveu: Kamilo, Heksa, widać, że to ona na tym pierwszym rysunku, aczłowiek, wyszedł cudownie! Quote
Kamila_ Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 hihi, tak to Heksowata, dziekuje brrr... przez ten skaner wszystko takie chropowate wychodzi tak to wygląda... :shake: Quote
Bolsbokser Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 (edited) makot'a;18540753 napisał(a):Widzę dużo nowych, ładnych rysunków - mam tylko jedno zastrzeżenie i pozwolę sobie dać Wam dobrą radę :) Otóż widzę, że wszyscy z uporem maniaka rysujecie "kawałkami", co jest sporym błędem rysunkowym. I to nie dlatego, że ktoś tak powiedział "bo tak". Ma to swoje w pełni logiczne uzasadnienie - dobry rysunek, to rysunek, który dobrze wygląda w każdym etapie pracy, a nie tylko w efekcie końcowym. Poza tym skupianie się na małym wycinku detalu może prowadzić do błędów, takich jak zatracenie proporcji, czy złe rozłożenie światłocienia. Gdy pracuje się z całym rysunkiem, to patrzymy na cały rysunek i na bieżąco widzimy, gdzie należy dać więcej szczegółu, a gdzie można już odpuścić, żeby nie "przerysować" pracy. Stąd bierze się też inna bardzo mądra zasada rysunkowa - od ogółu do szczegółu. Nigdy na odwrót. :) A tu akurat masz świętą rację, tyle, że ja mam tak mało czasu na rysunek, że chciałabym już widzieć efekt. Zwłaszcza, jeśli rysuję dla kogoś i ta osoba chciałaby widzieć wyraźny efekt. Ale masz rację. Dlatego mam wciąż problem z dużą rozpiętością tonalną. Przyłączam się do Twojej uwagi. Słabo to widać w moich etapach, które tu czasem wstawiam, ale od jakiegoś czasu robię delikatny zarys cieni,potem kierunku sierści i szczegółów, a potem nakładam kolejne warstwy ołówka i cieni. I sama już zauważyłam, że to świetna sprawa :) betty_labrador napisał(a): Bolsbokser świetnie się zapowiada :cool3: w autobusie rysowane? :grins: ? Śmiej się, śmiej :eviltong: Dino i Roki, Ogromna prośba - nie cytuj obrazków tylko wstawiaj linki - patrz regulamin. Źle się przegląda wypowiedzi, jak powtarzają się zdjęcia. Edited February 3, 2012 by Bolsbokser Quote
Bolsbokser Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 makot'a;18541803 napisał(a):Od ogółu do szczegółu - czyli nie skupiam się na kierunku ułożenia sierści pod okiem, czy na uchu/fakturze nosa itp., dopóki nie mam ogólnie zaznaczonego światłocienia i barwy całości. Nie wiem, czy jasno się wyraziłam, w razie czego krzyczcie :D EDIT: Zasada od ogółu do szczegółu dotyczy tak samo pasteli, jak i ołówka. Nie chodzi tu o konkretną technikę nakładania rysunku na papier, tylko o idee :razz: A tak z ciekawości, masz przykład jakiegoś ołówkowego etapami w ten sposób rysowanego ?! Quote
Recommended Posts