Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 800
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

prymus32 napisał(a):
Witam,Szajbus wam właśnie wytłumaczyła jak mozna sie zarazić ty tasiemcem którego ma Bonus ;)... jego pełna nazwa to Dyphylidium Caninum... czyli tasiemiec psi a nie pchli...tak go nazywacie dlatego ze pchła jest jego pośrednim żywicielem...W tej chwili Bonus wyglada na całkiem zdrowego psa ..stolec jest normalny i bez pasozytów,dzisiaj dostał zastrzyk bijący tego tasiemca teraz w ciagu 48 godz bedziemy wiedzieć czy jest juz po wszystkim czy jeszcze jakies "gady " wyjda z kałem ...został tez dzisiaj zabezpieczony przeciwpchelnie.Można go juz śmiało zabrać z lecznicy ale za 10 dni dał bym mu jeszcze Prazikwantel w tabletce tak dla 100 % pewności .

dzieki za info, hehe akurat sobie to przeczytałam kiedy 3 raz próbowałam się do Was dodzwonić, bezskutecznie, chyba śpicie w tej lecznicy :evil_lol:
prze te robale, mamy zajęty hotel na malowniczej, tak czy siak musze się załamać :placz:

Posted

prymus32 napisał(a):
dzisiaj dostał zastrzyk bijący tego tasiemca teraz w ciagu 48 godz bedziemy wiedzieć czy jest juz po wszystkim czy jeszcze jakies "gady " wyjda z kałem ...został tez dzisiaj zabezpieczony przeciwpchelnie.Można go juz śmiało zabrać z lecznicy ale za 10 dni dał bym mu jeszcze Prazikwantel w tabletce tak dla 100 % pewności .

Kiedyś leczyłam wiejskiego psa z tasiemca. Weterynarz powiedział, że lekarstwo, które podaje się w zastrzyku działa jedynie na dojrzałą postać pasożyta, stąd konieczność powtórzenia zabiegu po 2 tygodniach - w tym czasie nastąpi rozwój złożonych już jaj, ale nie zdążą się pojawić następne.

Posted

Przeczytałam allegro, naprawdę ładne i treściwe, czyli że potencjalny opiekun może się wszystkiego dowiedzieć o Bonusiku.
Ten psiak dużo przeszedł, już nawet po wyciągnięciu ze schroniska się tuła po różnych miejscach, pewnie to trochę stresujące dla niego taki brak stabilizacji, ale z drugiej strony to dało możliwość żeby zobaczyć jaki naprawdę jest Bonusik, a to bardzo ważne żeby móc coś powiedzieć o psie, charakterze, zachowaniu.
Tak że jak się wyleczy z tego paskudztwa to właściwie mógłby iść już do domku prosto. Ja wiem, marzenie. Ale marzenia mają to do siebie że się lubią spełniać :).

Posted

Bonus już w hotelu, ale nie tak o razu go zabralismy najpierw były próby łapania owczarka, co uciekł z lecznicy, czy uwierzycie w to ze w Łodzi nie ma nikogo kto mógłby nam pomóc go złapać, tzn użył palmera w tym celu:placz:
a po wczorajszej burzy ten pies ledwo zyje
Bonus ładnie siedział w przodu w aucie, tak mu leciało z pyska że miałam całe szorty i nogi zalane, pochodzilismy po działce, ale rozpętała sie burza i juz wiem ze Bonus bardzo się boi, ponadto znowu zaczął świrowac na spacerach, ale tylko na początku, chodził w kółko, wyrywał się
dziekujemy bardzo agnieszce -aga1234 za pomoc w transporcie:loveu:
i za wyrozumiałość dla naszych przypadłości Bonusowego cieknięcia a mojego bluzgotku :oops:

edit
owczarka nie udało sie złapać
wiecej info:
http://www.dogomania.pl/forum/f1159/lodz-newsy-o-zwierzetach-potrzebujacych-pomocy-lista-wolont-700-psow-w-schronie-77826/index275.html

Posted

Wg mnie w naszym kraju nie za bardzo jesteśmy przygotowani do pomocy psiakom. A nie można podać mu jakiś środków uspokajających albo narzucić siatkę, żeby go złapać ? Wiem, że to się łatwo mówi czy pisze, a gorzej jak trzeba to wykonać.
A w ogóle co to jest ten palmer.

Posted

palmer to nazwa tej broni z usypiaczem,a pies tak szybko ucieka i wykonuje tak gwałtowone ruchy (z mojej obserwacji) że siatki nie sprawdza sie , nie wiem czy on by cokolwiek zjadł podejrzanego

Posted

widzę, że nie tylko ja mam problem z Dogo, mnie tez się wklejają po dwa posty naraz chociaż dogo ( nie mylić z Dogo07):evil_lol: do mnie mówi , że nie wpisze mojego postu :shake:. Pójdę sobie poogladać ten bazarek :lol:

Posted

dogo wariuje totalnie. Od zeszłego tygodnia nie mogłam się dostać... dzisiaj najpierw mogłem tylko wejść na niektóre wątki :mad:
Mam nadzieję, że to już koniec tych wariactw.

Cieszę się, że Bonusik już w hoteliku i ze zdrówkiem ok :)
Lecę na bazarek :cool1:

Posted

Może trzeba troszkę nowych informacji o Bonusiku umieścić w jego ogłoszeniach ?
Już sporo o nim wiemy.
Jak zdrowie psiaka ? Czy już ma szukać domku ?