halcia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Mnie sie tez podoba.Sa chyba ludzie którzy tez potrzebuja duzo ruchu.Albo duzy ogród,a krótsze spacerki. Quote
Reno2001 Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Halciu, jest na prawdę sporo osób, które wręcz dążą do ruchu z psem. Sama to zobaczyłam na ostatnim wyjeździe. Większośc z nich ma po 2-3 psy, z czego w wiekszości tym pierwszym psem był ... kundel. I tak bym właśnie polecała ludziom, którzy chcą uprawiac psie sporty. Zanim kupisz (nie daj Bóg!!!) bordera, spróbuj z innym psem z temperamentem. Nikt nie zostaje mistrzem z marszu. To są żmudne treningi trwające miesiące całe. Sam człowiek musi sie miesiącami wprawiac. Więc zanim taki świeżak zakupi bordera lub belga i szybko polegnie lub sprawi, że będzie miał bardzo problemowego psa, bo obie rasy są baaaardzo wymagające, wbrew powszechnym opiniom, zalecam wzięcie kundelka i sprawdzenie, czy dany sport w ogóle mu odpowiada i czy w nim wytrwa. Zabawa taka sama i dodatkowa satysfakcja, że pomogło sie psu w potrzebie. Quote
MagdaNS Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 [quote name='Reno2001'] Zanim kupisz (nie daj Bóg!!!) bordera Reno, a co Ty masz do Borderów? Jako najszczęśliwsza przez 6 lat właścicielka Bordera marzę o dniu, kiedy znów będę mogła mieć bordera, a szybko to niestety nie nastąpi - najpierw moje dziecko musi dorosnąć do wieku, gdy ja będę mogła codziennie poświęcić dużo czasu psu, więc pewnie końcówka podstawówki :). No wiem, że są takie Bordery, co dzień spędzają w klatce kennelowej, żeby domu nie rozniosły, mnie na szczęście to ominęło - miałam najukochańszą najmądrzejszą na świecie sunie Border Collie, nigdy nie przestanę za nią tęsknić, wciąż wyję po nocach i na każde jej wspomnienie... To są super psy, proszę nie demonizować rasy :) Quote
Ulka18 Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Reno, Rudy Nero ma allegro od Ciebie? Tekst jest naprawde dobry, dzieki wielkie Eloise. Quote
Reno2001 Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Magdo, ja broń Boże nie mam nic do Borderów. Ulka wie, że to moja ukochana rasa. Ja mam bardzo dużo do ludzi, którzy jako swojego pierwszego psa kupują bordera, bo naoglądali się reklam, gdzie pięknie gra border, naczytali się jakie to mądre, inteligentne i bezproblemowe psy, które bezmała same sie uczą. Już jednego takiego bordera z papierami wydawałam do adopcji. Pies w wieku 6 lat, agresywny i niezrównoważony. Wszystko przez nieumiejętna socjalizację i bark ruchu. Drugiego takego gagatka mam na oku teraz we Włocławku, choc tam ludzi usilnie nad psem pracują, ale brak im jakiegokolwiek doświadczenia (pierwszy pies) i już są problemy. Troszkę w borderowym światku jestem ze względu na agility mojej Maszy. Ja wiem, że są bordery z niewielkim temperamentem (zwłaszcza linie show), ale ludzie często kupuja właśnie te pracujące, bo idealne do sportu. Ja nie demonizuje rasy. Demonizuję sprzedawanie tych psów dla samej sprzedaży w nieodpowiednie ręce:p Proszę przeczytaj mój post jeszcze raz. My z TZ byliśmy bardzo napaleni na bordera, jednak po przyjrzeniu się bliżej rasie stwierdziliśmy, że nigdy nie bedziemy miec wystarczająco czasu, bo go sobie sprawic. Tak, Nero ma allegro u mnie. Tekst w sumie mam podobny na aukcji ;). Quote
MagdaNS Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Reno, ja wiem, że tym kraju nie brakuje debili, którzy myślą, że Bordery to się same wszystkiego uczą, 6 lat spędziłam w tej rasie, to był mój pierwszy pies, z dobrej hodowli, poświęcałam mu cały czas, więc wszystko było z nim OK. Wiem też, że nie brakuje pseudohodowli, a co się dzieje ze źle prowadzonym borderem, też wiem... Jak większość nie-kanapowców bordery to kochane psy, pod warunkiem że właściwie się o nie dba :). Ja czasem teraz łapię dołki, bo wciąż poznaje Reda i Kolusię i wciąż nie wiem, czy właściwie z nimi pracuję i właściwie im wypełniam czas, z Emi było łatwiej :). No, ale nie będziemy zaśmiecać wątku pięknego Rudaska, bo to on ma tutaj znaleźć odpowiedzialny, dbający i kochający domek :). A border jak najbardziej tak - ale tylko z dobrej hodowli ( a tych w kraju jest niewiele) i tylko jak się ma na niego czas :). Quote
eloise Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 tekst podobny, bo posiłkowałam się słowami Murki z 1 postu ;) Quote
Ra_dunia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Niestety wiele osób nieodpowiedzialnie decyduje się na konkretną rasę i biorą psa "bo ładny/modny". Stąd te wszystkie psiaki w typie rasy w schroniskach... ba, nawet rasowe... Ale też trzeba pamiętać, że wiele osób stwierdza "bo kundelki są najmądrzejsze" a to też g*no prawda. Pies sam z siebie nigdy niczego się nie nauczy. Wydaje mi się, że tak też stało się w przypadku Rudiego. Szybka decyzja - bo ładny i wesoły... ale już nie pomyśleli, że skoro wesoły to żywiołowy, skoro żywiołowy, to wymagający dłuższych spacerów, intelektualnej rozrywki, więcej uwagi... że pozostawiony sam z nudów może wynajdywać sobie zajęcia (najczęściej z fatalnym skutkiem dla mieszkania). I tak... poszła lawina... Nikt Rudiego niczego nie uczył. Pewnie i na początku nikt mu niczego nie zabraniał (bo biedny, ze schroniska, niech sobie robi co chce za te wszystkie cierpienia). A teraz - cóż. Jak zwykle najbardziej ucierpiał pies a państwo jednym telefonem do Murki pozbyli się problemu. Już nie pamiętam kto miał taki podpis na dogo - ale był bardzo trafny "Pies jak MediaMarkt - nie dla idiotów!" Quote
halcia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Super podpis!!Własnie czytałam Marcela u Murki.Ci co nie dali sobie z nim rady/małe dziecko,wiecznie zdenerwowany mąż z pracy/...chca haszczaka.Bezmyslnosc ludzi p o r a za j ą c a!!!Mam nadzieje rudasku,ze ty trafisz do odpowiedzialnego domku. Quote
kaskadaffik Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/177112-Hypnose-Lancome-PERFUMOWANE-BALSAMY-PSIE-KALENDARZE-ZAPALNICZKA-PAS-MEDYCZNY-14-01 ZAPRASZAM !!! Święta racja pies nie dla IDIOTÓW, dzisiejszy wysp na dogo nieszczęść przytłacza.... A na allegro znalazłam szczeniaki malamuta za 50 zł :( Ciekawe ile z nich nie skończy w schronie :( Quote
kaskadaffik Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 A macie do nich jakiś namiar, zaraz jej tu napiszę i zdjęcia zniszczonego pokoju wyślę i litanie o Ambo napiszę to jej się odechce, jak tak łatwo umie się psa pozbywać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Quote
Ra_dunia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Tak się zastanawiałam, czy wstawiać... bo Eloise już napisała fajny tekst... ale co tam ;) wstawię - będzie alternatywny. Jeśli z jednym się nie uda, to może drugi poskutkuje :) " Czy znacie to uczucie, gdy cały Wasz dotychczasowy Świat rozwala się w oka mgnieniu jak domek z kart? Nie? To wspaniale. Niestety Rudi nie może dołączyć do Waszego szczęśliwego grona. Jego świat runął. Runął na dodatek już 2 raz w jego krótkim, niespełna 3 letnim życiu. Za pierwszym razem, gdy jako przez nikogo niechciany podrostek trafił za kraty schroniska. Zupełnie nie wiedział cóż złego zdążył uczynić, że los tak bardzo go ukarał. Osowiały i smutny wypatrywał swojej szansy. Na szczęście szansa nadeszła. Jedna z wolontariuszek schroniska umieściła Rudiego w hotelu dla psów w potrzebie. Smutek i zwątpienie szybko ustąpiły miejsca nieokiełznanej radości. Dotyk ręki i czułe słowa zadziałały jak balsam i sprawiły, że w oczach Rudiego wybuchnęły fajerwerki ptymizmu. Piękny, radosny… nie musiał długo czekać na dom. Rudi miał żyć długo i szczęśliwie u boku swojej rodziny. Niestety wkrótce świat Rudiego runął ponownie. Po pół roku, zamiast smakowitej kości pod choinkę Rudi dostał potężnego kopniaka od życia. Został wyrzucony z domu przed świętami, jak zbędny mebel w czasie porządków...Jego Świat zawalił się po raz drugi. Z kanapy trafił do boksu. Powód? Jego radość i energia przestały odpowiadać rodzinie… W końcu niektórzy myślą, że pies jest jak zabawka – gdy się znudzi można go po prostu wyrzucić. On jednak czuje, ufa, kocha i… cierpi… Spójrz w oczy Rudiego i zastanów się, co Ty byś czuł gdyby to Twój Świat runął dwukrotnie… Obecnie dla tego wspaniałego psa szukamy odpowiedzialnego domu. Jego psychika może nie wytrzymać powtórnego odrzucenia. Jeśli więc pragniesz towarzysza do długich wędrówek, szukasz przyjaciela, który będzie Ci asystował w czasie biegów, lubisz aktywny tryb życia i jeszcze na dodatek masz wspaniałe serce pełne miłości do zwierząt – Rudi na pewno jest psiakiem dla Ciebie. Zadzwoń i daj SOBIE szansę na cudowną przyjaźń." Quote
MagdaNS Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Ra_dunia piszesz tak pięknie, że aż łezki się w oczach kręcą... Ja bym jeszcze bardziej zaakcentowała, że biedy Rudi został wyrzucony z domu przed świętami, jak zbędny mebel w czasie porządków... Mam nadzieję, że chłopak znajdzie dobry odpowiedzialny dom... Co to znaczy złamana psychika widzę codziennie na Kolusi i wyć mi się chce, że mimo całej miłości ona tak powolutku się otwiera... W zasadzie żyje obok człowieka i obok Reda... Quote
halcia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Bardzo piekny tekst.Tez mi oczy swieciły niezle,tzn na mokro! Quote
Ulka18 Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 To moze ja zrobie drugie allegro z tym Raduniowym tekstem i zobaczymy co bedzie. Kasia, koniecznie wklej na watku Marcela co potrafi zrobic Ambo. Niech ci ludzie od Marcela zobacza na co sie decyduja, moze terapia szokowa pomoże. Quote
kaskadaffik Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Kurcze za Chiny nie mogę dotrzeć do wątku MArcela, ze strony hoteliku mi nie wchodzi, jakby ktos podrzucił to bardzo proszę, trzeba panienke uświadomić chyba, bo ona sie wydaje strasznie lekkoduszna i bezproblemowa... Quote
halcia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Kasia,moge linka przesłac,ale ona sie nie pojawia na dogo.Ma 7 postów z czasu kiedy miała Marcela.Teraz to sa wiesci tel. Quote
kaskadaffik Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 No właśnie na wątku Marcela podczytałam, kiszka, ale bardzo bym chciała żeby zdjęcia mojego mieszkania zobaczyła po kilku dniach Ambo u mnie.. Quote
halcia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Tak super,ze domek byc musi.Cudowny domek,by psiak wreszcie znalazł swój stały azyl i milośc.Tak bardzo ci tego zycze Rudasku śliczny. Quote
Ulka18 Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Tylko najpierw musimy Rudego Nero wykastrowac. Bez tego ani rusz. Quote
Ra_dunia Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Mureczko - czy masz może jakieś nowe zdjęcia Nero-Rudiego? (czy też aparat nadal w naprawie?) Nowy banerek Rudiego - Nero: Quote
Reno2001 Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Tekst Ra_duni Suuper. To jak teraz robimy?? Wsadzamy Nero na dwie aukcje, czy ja mam zmienic tekst u siebie? Quote
eloise Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 ogłoszenia ogłoszeniami, 2 raz bez kastracji go nie puścimy ;) Quote
Recommended Posts