Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MAM wieści o FAKO, bo tak się zwie ;)
Otóż.. dziś, za parę godzin będą wyniki krwi... dopiero po nich będzie wiadomo czy można psu podać znieczulenie, żeby zrobić mu RTG. Oprócz tego wyjdzie w jakim stanie jest wątroba i inne ważne organy...
Niestety psiak jest w bardzo złym stanie... nadal nie chodzi a Pani wet powiedziała, ze pogoda daje mu też popalić... Prawdopodobnie psiak mieszkał w mieszkaniu, dlatego jak trafił do schronu to w miarę jakoś chodził, a jak posiedział parę dni na zewnątrz to tak go "siekło"
Nie mogą go wziąć do środka, bo na szpitaliku są kafelki, więc jest baaaardzo ślisko, za ślisko dla niego :shake:
Nie mogą go dać na Y-greki bo nie skończył jeszcze kwarantanny i nie mogą go dać między psy schroniskowe, bo gdyby coś to mgłby jakąś chorobe przenieść...
Kwarantanna kończy mi się za kilka dni... Ale pogoda jest tragiczna :(
Pies dostaje dość silne leki na stawy i bardzo silne przeciwbólowe...Pytałam czy jeśli wyjdzie że biodra są w strasznym stanie to czy istnieje możliwość że będą rozważać uśpienie.. Pani wet powiedziała, ze tylko w wypadku jeśli okaże się, że nie będzie żadnej szansy na to aby mu ulżyć w bólu ( ponoć bardzo go bolą te kości :( )
Będą napewno próbować wszystkiego.. mieli już nie raz przypadki, ze nie chodzące psy które trafiły w bardzo złym stanie, wstawały po kilku tyg leczenia... Mam nadzieje, zę i tak będzie w tym przypadku...
Wyniki będą dziś, zadzwonię jeszcze raz później i dopytam....

I TERAZ WAZNE...
Pani Wet powiedziała, ze dla niego BARDZO WSKAZANY BYŁBY DOME NA CITO, gdzie pies będzie w ciepełku siedział sobie na lekach przeciwbólowych..
.
Basen też byłby bardzo dobry dla niego :(
Do sikania ponoć wstaje, ale w takim razie skąd był taki mokry w czwartek....

DZIOŁCHY.... TRZEBA MU KONIECZNIE SZUKAĆ TYMCZASU :(
Bo czarno to widze :(

Posted

Dzwoniłam do weterynarza i dowiedziałam się, że jeżeli to dysplazja to jest to podleczenia.
Podobno zabieg usunięcia główek kosztuje ok 500 zł na obie łapki. Sam zabieg i leczenie podobno nie jest jakimś wielkim problemem.
Ale problemem jest to, że psiaka będzie trzeba w zasadzie po zabiegu nosić.
No ale wiadomo, najpierw trzeba dokładnie wiedziec co mu jest, wet powiedział, że musiałby zobaczyć najpierw zdjęcia, zeby coś dokładnie powiedzieć.

Dom z ogródkiem by się przydał, żeby mógł się na słońcu wygrzewać. :lol:

Dobra trzeba mu ten dom jakoś znaleźć. Będę pytać, może chociaż DT. :placz:

Posted

Myślałam, że na mopomanii się nim ktoś zainteresuje, że może ktoś będzie chciał pomóc psiakowi, ale nic :(. Już jednemu mopkowi tam pomogli, kilka też znalazło domki a tu nic.
Może tytuł tematu jest za mało tragiczny ale nie mogę go zmienić.

Fako, pewnie biedak z jakiejś pseudohodowli.

Ja nie wiem jak można mu pomóc, nie wiem, pierwszy raz rozkładam bezradnie ręce :-(.

Posted

ACHA bardzo dużo im schodzi TRAMALU...
Jak by ktoś też mógł załatwić MELOKSIKAM, to tez bardzo mu się przyda.....
Mapka tramalu kosztuje ok 10 zł, recepte oni wypiszą... dlatego baaardzo proszę o pomoc...

Posted

zabieg usuniecia glowki kosci udowej wcale nie jest taki latwy i prosty. Jest to zabieg bardzo inwazyjny niestety. Glownie przeprowadza sie go u psow do 25 kg wagi. Potem faktycznie pies nie chodzi (trzeba nosic).
W miejsce usunietych fragmentow stawu musi wytworzyc sie staw rzekomy z tkanki łacznej, a to trwa.Niekiedy robi sie osobno kazdy staw. Im wiekszy pies tym gorzej.
Potem rehabilitacja tez troche trwa, o ile pies to wytrzyma, nie wiemy czy on kwalifikuje sie do operacji skoro nawet watpimy czy kwalifikuje sie do narkozy w celu wykonania rtg.
Ciekawe co wyjdzie z badan krwi.
Czy on jest wychudzony/ Zaniedbany?

Posted

nie jest w jakimś skrajnym zagłodzeniu...
ale gruby tez nie jest.... Ciężko dokładnie stwierdzić przy takim mopie....
jednak powiem szczerze, ze źle nie jest bardzo...
Fako dostaje do żarcia lepszą karmę od "reszty" i specjalne leki na stawy...

Posted

Asior napisał(a):
Mapka tramalu kosztuje ok 10 zł, recepte oni wypiszą... dlatego baaardzo proszę o pomoc...

Kupować leki, czy przesyłać pieniądze na nie?
Asior możesz mi podać jakieś konto lub adres to wrzucę na mopomanię

Posted

Ania! napisał(a):
Kupować leki, czy przesyłać pieniądze na nie?

Właśnie Asior - kasa czy leki ?
Jak kasa to gdzie i komu ? Jak leki to też gdzie i komu ?

Asior a może z takich mniejszych rzeczy to poprosić o banerek i spróbować mu szukać domu wystawiając na allegro ?
Ale to Ty musiałabyś się zgodzić na to. ;)

Posted

Asior napisał(a):
ja myśle, ze lepiej było by leki przysłać.
banerek i allegro mu zrobię ;) Tylko marysia będzie musiała mu tekst napisać :cool3:

To mu zrób ... :lol:
A ja zapłacę.
Zrób mu takie "full wypas" za te 20,50 zeta ... ;)

Posted

Asior napisał(a):
maupeczko, spokojnie wystarczy to za 12,5... bo nie ma sensu płacić za pogrubienie skoro allegro już jest wyróżnione, bo samo wyróżnienie już i tak jest widoczne ;)
A wypasione napewno będzie ... coś w tym stylu ;)

PIĘKNY BORYS ŹLE ZNOSI SAMOTNOŚĆ, PILNIE DOMEK (596378054) - Aukcje internetowe Allegro

Ok - Ty decydujesz ... ;)
Ja się nie znam na allegrach ... :oops:

Jak wystawisz to daj na PW namiary komu płacić i jako kto ... ;)

Posted

Asior napisał(a):

Hmm... Tramal - bardzo dużo im schodzi... jest to silny i bardzo uzależniający środek przeciwbólowy, podawanie go, nie znając wyników badań krwi (nerki, wątroba) to "lekkie" ryzyko zdrowia psa. Może powodować nudności i zawroty głowy, wymioty, zaparcia, nadmierne pocenie się, suchość w jamie ustnej, ból głowy, splątanie. Mogą wystąpić także zaburzenia czynności układu krążenia osłabienie mięśni szkieletowych, zmiany łaknienia oraz zaburzenia w oddawaniu moczu... A może dlatego, pies po dość krótkim pobycie w schronie już nie wstaje, moczy się i objawia zerowy kontakt ze światem - a ja myślałam że to apatia - jak naćpany?... to również "nowy narkotyk" bardzo popularny wśród małolatów bo mają stosunkowo tani i coolowy odlot, a placówki odwykowe w naszym kraju, dzieki temu mają pełne ręce roboty - przyjęły w tym roku aż pięciokrotnie więcej pacjentów zatrutych tym środkiem. Pies to ssak tak jak i człowiek - ma te same choroby i te same objawy, tak samo reaguje na podawane leki. Istnieją inne środki przeciwbólowe i przeciwzapalne Metacam (zawiesina doustna), Rimadyl (tabletki) i np. Discus compositum (iniekcje). Ten ostatni to homeopat - bezpieczniejsza i często bardzo skuteczna kuracja homeopatyczna zwalczająca/wspomagająca leczenie określonych przypadłości zdrowotnych.
Najbardziej znani producenci leków homeopatycznych: Heel czy Wala.
Może raczej na te preparaty warto zbierać kasę.

Posted

ockhama, ale ja nie napisałam że na niego dużo schodzi tego tramalu, tylko, ze im dużo schodzi..... On dostaje tramal w normalnej dawce, nie pasą go nim :roll:
Pisałam też o meloksikamie, to też przeciwbólowy środek...
Oprócz tego schronisko leki ma tylko z przetargów, czasem poprostu nie mają jakiegoś leku (chodzi mi o te leki których nazwy podałaś)..

Posted

Asior napisał(a):
ja myśle, ze lepiej było by leki przysłać.
banerek i allegro mu zrobię ;) Tylko marysia będzie musiała mu tekst napisać :cool3:

Asior czytam Twoje posty i widzę jaką tu partyzantkę uskuteczniasz :mad: za moimi plecami ale oczywiście, że jak będzie taka potrzeba to napiszę tekst :lol: ale wydaje mi sie, że poczekamy na wyniki badań i jakąś konkretną informacje od weta. Strasznie żal mi takich psów wywalonych z domu tylko dlatego, że "śmiały zachorować". To jak w tej anegdocie ; Boże daj mi cierpliwość abym zrozumiała swojego chłopa ( tutaj czytaj pana psa) ale proszę nie dawaj mi siły bo go sk******a zabiję.

Posted

Asior napisał(a):
ockhama, ale ja nie napisałam że na niego dużo schodzi tego tramalu, tylko, ze im dużo schodzi..... On dostaje tramal w normalnej dawce, nie pasą go nim :roll:
Pisałam też o meloksikamie, to też przeciwbólowy środek...
Oprócz tego schronisko leki ma tylko z przetargów, czasem poprostu nie mają jakiegoś leku (chodzi mi o te leki których nazwy podałaś)..

A... to sorry Asior... bo zrozumiałam... że na wątku konkretnego psa piszesz o jego konkretnych potrzebach... :cool1: a nie o brakach i potrzebach w schronie... takich samych brakach i potrzebach jak we wszystkich schronach w Polsce...
Ale... żeby psa ogłaszać i znaleźć odpowiedni=odpowiedzialny dom, to musi być podana diagnoza jego stanu "technicznego" bo nawet DT musi wiedzieć co i jak ma z psem robić, czym go żywić, jakie leki powinien dostawać itp. i jakie są ewentualne szanse i rokowania na przyszłość... bo inaczej będzie "niespodzianko-zwrotka" z DT lub DS pod hasłem: nie wiedzieliśmy, nie damy rady ani fizycznie, ani czasowo ani finansowo...