Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od wczoraj Kropka jest u Pani M. w garażu, ale w domu jest napięta atmosfera. Czarnulka ciągle krąży wokół garażu, a pan domu każe jak najszybciej odwieźć Kropkę. Pani M. przeciąga w czasie, bo jej serce się łamie że miałaby znowu przykuć do łańcucha, ale dłużej nie będzie mogła. Kropka w garażu zachowuje się tak jakby jej nie było. Nawet nie odpowiada na burczenie i szczekanie rezydentek. Na ogrodzie jak jest to leży na trawie: nie kopie dołów, nie biega po kwiatkach. Leży i się opala. Pozwala sobie zabrac jedzenie. Jest idealna, naprawdę bezproblemowa. Naprawdę u nikogo nie znajdzie się miejsce dla byłej zamojszczanki? :(

received_447427775862667.thumb.jpeg.9a20236bf8a7b1aca751b22ce0b454ca.jpeg

Posted

Serce boli, gdy się to czyta Tysiu     981491889_pacze.jpg.99dd66adefccb25800c1e25568d9f82f.jpg  Biedna Kropeczka. Tak bardzo chciałabym jej pomóc, ale nie mam gdzie jej zabrać  :(

Serdecznie współczuję też Pani M.  Suczki pogodziłyby się w końcu, tylko ten mąż. Echchch...

Posted
Dnia 2.09.2019 o 20:47, Tyś(ka) napisał:

Kochani, bardzo proszę o pomoc w szukaniu DT/DS dla Kropki wyciągniętej osiem lat temu ze schroniska.

Kropka obecnie ma 12lat i cztery lata spędziła w zamojskim schronisku. Po tych latach Wspaniali Ludzie otoczyli ją opieką i mimo że żyli skromnie to dali wszystko, co najlepsze. Mimo, że sąsiedzi trzymali psy na łańcuchach i nie tolerowali psów bez łańcucha, Właściciele Kropki nie skazali ją na zniewolenie. Regularnie szczepili i odrobaczali... i niestety zmarli niecały rok temu. Od roku Pani M., wspaniały DT (a teraz DS) naszej tomaszowskiej sponiewieranej Czarnulki jeździ do Kropki i się nią zajmuje, chociaż nie jest to codziennie, bo sunia jest dość daleko od miejsca zamieszkania Pani M. Kropka popadła w depresję, bo została sama. Sąsiedzi ją dokarmiają, ale nie pozwalają spuszczać z łańcucha, do którego ją przykuli... sunia już praktycznie nie wychodzi z budy. Zamiast godnej starości ma starość w samotności. Pani M. nie może przejąć Kropki po teściach, bo ma dwie starsze sunie, a Czarnulka nie znosi konkurencji, ledwo dogadała się z rezydentką. Dzisiaj była próba zapoznania, ale niestety nieskuteczna, a i Pani M. nie ma zgody męża na kolejnego psa w sędziwym wieku - wystarczy, że Czarnulka regularnie musi jeździć do okulisty i jeszcze ortopedy... Kropce więc nie zostało absolutnie nic - tylko ten nieszczęsny łańcuch. Zostałam poproszona przez panią M. o pomoc. Kropce należy się coś dobrego na starość.
Może nawet być w budzie, byleby nie na łańcuchu czy w kojcu, byleby tylko człowiek był pod ręką. Kropka jest ugodowa wobec psów, ale nie nadaje się do dzieci, potrzebuje spokoju. Do ludzi bardzo ciepła i kochana... Na smyczy chodzi jako tako. Ma aktualne szczepienia i odrobaczenia, na dniach dostanie kropelki p/pchłom. Jeszcze w schronisku była prawdopodobnie wysterylizowana - mimo, że w książeczce zapisu nie ma, ale przez 8lat nie było szczeniąt... Sunia ma chip, jeszcze ze schroniska.

Macie jakiś pomysł? Ona na tym łańcuchu wisi sama, sąsiedzi tyle o ile dadzą jej jeść. 
O suni dowiedziałam się w dniu ratowania Orionka-Amika, wtedy po raz pierwszy pani M. zapytała czy byłaby jakaś szansa dla Kropki. Temat ucichł pod wpływem mnóstwa innych psów w pilniejszej potrzebie, ale od paru dni Kropka stała się jeszcze bardziej apatyczna i smutna, więc teraz już po prostu pora na Kropkę.

sunia.jpg.4372ea299ff07288c059bb6183bce082.jpg

sunia2.jpg.042ef68bed2bd518343c70fd7f139786.jpg

sunia3.jpg.a9a4e668bb3c5d5b5660e71cc31aa6cd.jpg

sunia4.jpg.1e1896017199a8ee4087b3b7eb2f4b5b.jpg

sunia5.jpg.f2b7cc0020ad99aa4679356831e38f66.jpg

Dnia 2.09.2019 o 21:10, Gabi79 napisał:

O rany, serce pęka....

Dnia 2.09.2019 o 22:12, Tyś(ka) napisał:

:( właśnie pęka - niemoc boli jeszcze bardziej.
Pani Czarnulki ciężko przeżywa sytuację Kropki. Nie dość, że niemal w tym samym czasie straciła teściów to jeszcze martwi się Kropką. Podobno jest bezproblemowa, cicha, nieuprzykająca się.

Dnia 2.09.2019 o 23:41, Nadziejka napisał:

modlimy ogromnie modlimy za te biedunie babunie cudna Podobny obraz

Dnia 3.09.2019 o 10:55, Olena84 napisał:

Coś nowego odnośnie Kropki? 

Dnia 3.09.2019 o 11:21, seramarias napisał:

O rany, ale bida, nie dość że straciła opiekunów to jeszcze ten łańcuch :( Ona mieszkała wcześniej w domu? To płochliwa sunia?

Biedna sunia, jaki czeka ją los :(

Bardzo chciałabym pomoc, ale sama  wciąż szukam miejsc dla bezdomniaków, a znalezienie miejsce dla starszej suni graniczy prawie z cudem :(

Może jakieś mega wzruszające ogłoszenia, albo trzeba próbować zbierać deklaracje...?

Posted

U nas kolejny pokrzywdzony przez  ludzi - właścicielka zmarła, a spadkobiercy przejęli wszystko oprócz psa:(

Ewa spędziła wiele godz. na wysyłaniu smsów do znajomych no wczoraj udało się - znalazła psiakowi dom - prawie 10 lat temu rodzina adoptowała od nas też sunię.

Tutaj psiak w czasie pierwszego spotkania z Ewą

SAVE_20190904_185739.jpg

SAVE_20190904_185748.jpg

SAVE_20190904_185755.jpg

Posted
Dnia 28.08.2019 o 23:12, b-b napisał:

To chyba właśnie ta "moja".  Z dwoma kocurkami w domu?

Pani pisała mi na PLX ,że już doczekać się nie może :)

Trzymam kciuki!

Tak, to ta "Twoja" pani:).

Kremik i Kajmak dzisiaj - chłopaki rosną, nadal w lecznicy; na Kajmaka (ten po prawej) czeka dom w Warszawie, Kremik nadal bez domu:(.

IMGP0042.JPG

IMGP0043.JPG

IMGP0044.JPG

IMGP0045.JPG

IMGP0050.JPG

Posted

Dzisiaj pod nasza opiekę trafiła Lili - to koteczka  Tomaszowa, o której pisałam wcześniej z wyjazdu.

Lili trafiła do bardzo awaryjnego DT, jest tam już 2 kociaki, którym szukamy domu i 2 rezydentki kotki.

Bardzo dziękuję p. Janinie, która tu do nas zagląda,  za taką decyzję, kotka żyła obok patologicznej rodziny.

Mam nadzieję, ze Lili szybko znajdzie dom...

Bardzo proszę o pomoc w ogłaszaniu.

V__6F5A.jpg

Posted

Lili dzisiaj w lecznicy; koteczka ma ok. 5 mies. jest pięknie umaszczona; została odrobaczona, wyczyszczone zostały uszka (jest świerzbowiec), zastosowano leczenie.

Testy FIV+FeLv wyszły ujemne.

Lili jest bardzo spokojną, przytulaśną koteczką, bez problemu mogłam robić zdjęcia;  lubi głaskanie, siedzenie na kolanach, jest bardzo cierpliwym kotem.

SAVE_20190828_205549.jpeg

IMGP0061.JPG

IMGP0060.JPG

IMGP0059.JPG

Posted
Dnia 3.09.2019 o 14:11, Tyś(ka) napisał:

Zrobiłam ogłoszenie Kropki - czy ktoś może dorobić jeszcze jakieś?

<<Ogłoszenie Kropki na Warszawę>>

I jeszcze  <<post do udostępniania na Facebook'u>>

Biedna sunia ... Na starość znowu schron? :((((((

Justyś na jakie miasto jej zrobić ?

Nr telefonu taki jak w Twoim ogłoszeniu?

1 godzinę temu, Tola napisał:

IMGP0041.JPG

Młodziutka panienka. Jak będziecie robić ogłoszenia to pomogę.

• Like 1
Posted
2 minuty temu, b-b napisał:

Justyś na jakie miasto jej zrobić ?

Nr telefonu taki jak w Twoim ogłoszeniu?

Młodziutka panienka. Jak będziecie robić ogłoszenia to pomogę.

Jak możesz to poproszę na Kraków, ja zrobię zaraz na Warszawę.

DS potrzebny na już...

Posted
4 minuty temu, Tola napisał:

Jak możesz to poproszę na Kraków, ja zrobię na Warszawę.

DS potrzebny na już...

Podać Twój nr telefonu?

Posted

Liliana na Warszawę:

https://www.olx.pl/oferta/miniaturka-tygrysa-bialego-zauroczy-cie-charakterem-CID103-IDBrMvL.html

Kremik:

https://www.olx.pl/oferta/do-adopcji-zostal-juz-tylko-kremik-CID103-IDAGGfQ.html

Tysia, nie mam jak pomóc tej biednej Kropeczce. Zrobiłam jedynie ogłoszenie na Kraków. Przepraszam, ze trochę zmieniłam Twój tekst, ale treść jest ta sama:

https://www.olx.pl/oferta/smierc-opiekunow-skazala-ja-na-samotnosc-i-zapomnienie-CID103-IDBrOB2.html

• Like 2
Posted
Dnia 4.09.2019 o 22:03, b-b napisał:

1 godzinę temu, Havanka napisał:

Liliana na Warszawę:

https://www.olx.pl/oferta/miniaturka-tygrysa-bialego-zauroczy-cie-charakterem-CID103-IDBrMvL.html

Kremik:

https://www.olx.pl/oferta/do-adopcji-zostal-juz-tylko-kremik-CID103-IDAGGfQ.html

Tysia, nie mam jak pomóc tej biednej Kropeczce. Zrobiłam jedynie ogłoszenie na Kraków. Przepraszam, ze trochę zmieniłam Twój tekst, ale treść jest ta sama:

https://www.olx.pl/oferta/smierc-opiekunow-skazala-ja-na-samotnosc-i-zapomnienie-CID103-IDBrOB2.html

Pięknie Wam dziękuję, to dla mnie ogromna pomoc, niech jak najszybciej zaowocuje wspaniałymi DS!kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0069

Posted
Dnia 4.09.2019 o 20:06, Tola napisał:

Lili dzisiaj w lecznicy; koteczka ma ok. 5 mies. jest pięknie umaszczona; została odrobaczona, wyczyszczone zostały uszka (jest świerzbowiec), zastosowano leczenie.

Testy FIV+FeLv wyszły ujemne.

Lili jest bardzo spokojną, przytulaśną koteczką, bez problemu mogłam robić zdjęcia;  lubi głaskanie, siedzenie na kolanach, jest bardzo cierpliwym kotem.

Do tych wczorajszych informacji o Lili można dodać jeszcze, ze koteczka  korzysta z kuwety!

Dzisiaj romawiałam z p. Janiną - kotka jest niezwykle proludzka, bardzo ceni sobie towarzystwo  człowieka.

Na razie dziewczyna rządzi;)

Zdjęcia od p. Janiny - Lili, Szymuś i Mały Rudy

SAVE_20190905_195542.jpg

SAVE_20190905_195538.jpg

Posted
Dnia 3.06.2019 o 22:38, Tola napisał:

Pomocy!!!

Kolejna smutna historia - bezdomna kotka zginęła, zostały 4 kociaki:(

Maluchy (pochodzą z Tomaszowa Lub.)są  już zaopiekowane,  ale nie mogą tam długo zostać, bo pani ma swoje koty i 2 psy.

Kociaki mają ok. 5 tyg. już same jedzą. Wczoraj były w lecznicy, są odrobaczone.

Bardzo proszę o pomoc w ogłaszaniu malców (sami chłopcy). Ja zrobię zaraz OLX na Warszawę;  przydałyby się ogłoszenia na Kraków, bo córka pani, która zaopiekowała się kociakami, moze pomóc w transporcie do Krakowa.

Można ogłaszać kociaki osobno lub razem.

Nie wiem czy pamiętacie 4 małe rude kociaki o których pisałam w czerwcu na str. 874; dzięki Waszej pomocy dwa z nich zamieszkały razem w Pruszkowie, jeden w Legionowie .

Ale na dom w DT u p. Janiny nadal czeka ostatni z kociaków - Szymuś.

Szymuś ma teraz 5 mies.

Jak możecie kochane, to dodajcie do ogłoszenia najnowsze zdjęcia kocurka, co prawda w DT ma wszystko, czego potrzebuje , ale jemu też przydałby się własny domek...

SAVE_20190905_113810.jpg

SAVE_20190904_201620.jpg

I trochę wcześniejsze zdjęcie

20190716_195628.jpg