Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 31.10.2024 o 19:27, elik napisał:

I ja proszę o potwierdzenie  🙂 

Z bazarku przelałam na konto Fundacji kwotę 405,00 zł  na potrzeby kotków będących pod opieka Fundacji. Po pojawieniu się kasy na koncie, proszę o potwierdzenie jej otrzymania na bazarku.

Na konto fundacji wpłynęło 405 zł z bazarku, pięknie dziękujękwiat-ruchomy-obrazek-0161.gif

Posted
Dnia 31.10.2024 o 12:48, Mazowszanka13 napisał:

Przelałam 400 zł z bazarku na ogłoszenia zamojszczaków.

Proszę Tolu o potwierdzenie odbioru przelewu.

http://76-rozliczony-bazarek-spożywczy-z-sus

Wyróżniłam dzisiaj do 12.12. kocie ogłoszenia z OLX :

Bolek i Lolek na Kraków https://www.olx.pl/d/oferta/dwa-mlodziutkie-kotki-bolek-i-lolek-czekaja-na-dom-CID103-ID12IBSe.html?bs=olx_pro_listing

Kajko na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/kajko-uroczy-mlodziutki-kocurek-do-adopcji-CID103-ID12MyZm.html?bs=olx_pro_listing

Aksamitka na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/aksamitka-kocia-pieknosc-do-adopcji-CID103-ID11tzEE.html?bs=olx_pro_listing

Jemiołka na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/mlodziutka-delikatna-jemiolka-do-adopcji-CID103-ID12pKtq.html?bs=olx_pro_listing

Koszt: 155, 56 zł

• Like 1
Posted
Dnia 8.10.2024 o 19:38, Tola napisał:

Pięknie dziękuję za  wpłaty na konto Zea kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

200 zł - Figunia (10.09.)

200 zł - mari23 (27.09.)

200 zł - Figunia (03.10.)

Wkrótce podam, na jakie pieski zostaną przeznaczone te darowizny, jeszcze raz bardzo dziękuję.

200 zł przeznaczyłam na opłacenie faktury za koty przebywające u Murki

400 zł  - hotelowanie Migotki u Murki

Jeszcze raz bardzo dziękuję serce-ruchomy-obrazek-0583.gif

Posted

Pięknie dziękuję za wpłaty na konto Zea kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

200 zł - Figunia (04.11.)

30 zł - Jo37 (08.11.) na koty

200 zł od Figuni trzymam dla na początek dla 2 malutkich suczek, które mają przyjechać od Mariny.

Oby zdążyły:(

• Like 1
Posted
Dnia 15.11.2024 o 09:44, Tola napisał:

To pierwsza część ogłoszeń, czekam na linki od terra, bo nie otwierają się te na wątku.

Już powinno być ok.

Posted

Ustawa - jeśli wejdzie obowiązek dla schronisk wykazania się 50-% adopcją rok do roku  - skaże także na szybszą śmierć mniej adopcyjne psy w schronach. Nie będą psuły statystyk. 

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 17.11.2024 o 23:21, elik napisał:

Czarne scenariusze, którym trudno odmówić racji. Masakra  😞 

Największą masakrą, jaką ja widzę w tym artykule, jest fakt, że ta badaczka nie myśli o psach i kotach jako jednostkach, tylko jako o "zasobach", którymi trzeba "gospodarować". Czy ona należy do ludzi, którzy ratują całe mioty bezdomnych kociaków z oczami wyżartymi przez katar? Czy przygarnia psy, porzucane masowo przed wakacjami albo odbierane z patologicznych domów z powodu skrajnego zaniedbania? 

Jakże się martwi o to, że psy znikną ze wsi, gdzie są stałym elementem krajobrazu! Faktycznie to nie do pomyślenia, żeby jakiś wieśniak w przyszłości nie mógł wziąć sobie szczeniaka od sąsiada (przy czym pamiętajmy, że siostry tego szczeniaka będą w tym momencie na dnie jeziora), karmić go kośćmi z rosołu i zepsutymi resztkami z lodówki, a w razie choroby psa w najlepszym wypadku od razu go uśpić i wziąć sobie nowego. 

"Większość naszego społeczeństwa dba o psy i koty"? "Ponad 37 mln ludzi w naszym kraju nie skrzywdziło zwierząt ani ich nie zaniedbało"? Nie wiem, o jakim kraju pisze ta kobieta, ale na pewno nie o tym, w którym mieszkam. Chyba że podejście: "Jak zdechnie, to zdechnie, w końcu to tylko zwierzę" uznamy za przejaw troski. 

Te wzmianki o emerytach, którzy nie będą mieli co zrobić ze swoim życiem, o dzieciach, którym będzie przykro i o kundelkach, które w przeciwieństwie do rasowych psów w zasadzie nie potrzebują opieki weterynaryjnej, nie są nawet warte komentarza, a cały ten artykuł przypomina proliferskie wynurzenia o tym, jak to najważniejsze jest się urodzić. 

• Like 3
Posted

Popadanie ze skrajności w skrajność jest bez sensu. Ustawa zakłada obowiązkowe kastrowanie wszystkich psów i kotów wolno żyjących. WSZYSTKICH. Co będzie za kilkanaście lat? Zero kundelków, bez których nie wyobrażam sobie populacji psów, zero wolno żyjących kotów, w miejsce których pojawi się plaga myszy i szczurów. Takie podejście do tematu, to, jak wylanie dziecka z kąpielą. Na pewno konieczne jest kastrowanie  psów i kotów, ale nie wszystkich. To trudny orzech do zgryzienia, ale trzeba byłoby znaleźć inne rozwiązanie, niż totalne kastrowanie.

Posted

Jest też kwestia podatków - od dawna w wielu miastach nikt nie płaci. Można byłoby powiązać możliwość rozmnażania z płaceniem podatku. Masz psa wyciętego, nie będziesz rozmnażać, nie płacisz. Tyle że to musiałoby obowiązywać także na wsiach.

Posted
Dnia 18.11.2024 o 12:00, Sowa napisał:

Jest też kwestia podatków - od dawna w wielu miastach nikt nie płaci. Można byłoby powiązać możliwość rozmnażania z płaceniem podatku. Masz psa wyciętego, nie będziesz rozmnażać, nie płacisz. Tyle że to musiałoby obowiązywać także na wsiach.

Tak jest to pewne rozwiązanie. Myślę, że na pewno lepsze, niż kastracja wszystkich.

Posted

Jeden niekastrowany samiec pokryje kilka/kilkanaście suk w okolicy. Instynkt jest tak silny, że - nawet z ogrodzonego podwórza - zawsze znajdzie drogę. Do suki też się dostanie.
O sytuacji i rozwiązaniach na wsi niech mówi ten, kto mieszka na wsi i zna realia.

Mnóstwo gospodarzy zapłaci ten podatek, a psa nie "okaleczy".

Posted

Sunie rodowodowe też nie powinny rodzić więcej niż np. 3 x w życiu. W przeciwnym razie mamy rasizm psi. Kundelki są  beeee,bo nierasowe. Skądś  to znamy. Czysta rasa ponad wszystko.

Posted
Posted

Zostawię i tutaj dobre informacje o Kropku, kocurku ze złamaną miednicą z ulicy Lwowskiej w Zamościu bo wiem, że parę osób wsparło finansowo kocia, bardzo dziękuję. Kropek jest już po operacji w Lublinie i po rehabilitacji,  odzyskał sprawność, radość kociego dzieciństwa, a przede wszystkim wreszcie nie cierpi.

Dobrego nowego życia Kropusiu🤎

Kropek w DT u p. Kamili i w oczekiwaniu na rehabilitację. 

IMG-20241116-WA0002.jpg

IMG-20241116-WA0004.jpg

IMG-20241116-WA0005.jpg

IMG-20241120-WA0015.jpg

IMG-20241120-WA0020.jpg

• Like 2