funia Posted September 13, 2013 Posted September 13, 2013 [quote name='Tola']Nie mam dobrych wieści w sprawie miniaturowego Riko - maluch parę razy ugryzł wnuczkę właścicielki - za każdym razem w momencie, kiedy próbowała pogłaskać psa rezydenta. Dziewczynka mieszka w tym samym domu, jest spokojną, rezolutną 6 latką - nie ma mowy o jakichkolwiek niewłaściwych zachowaniach wobec psów. Państwo uwagę i pieszczoty starają się dzielić równo na 2 psy; pomimo to Riko jest niesamowicie zazdrosny o drugiego czworonożnego domownika? o dziewczynkę? Riko w stosunku do dorosłych zachowuje się nienagannie - wciąż chce być tulony, głaskany; jest niesamowita przylepką, pieszczochem. Wrogo zachowuje się tylko wobec dziewczynki. Właściwie zaprzyjażnił się już z drugim psem w domu, a na inne problemy DS przymyka oko i jest skłonny wybaczyć wszystko oprócz rzucania się na dziecko. Dodam, ze w DT było dwoje dzieci, parę psów i nie było tego problemu. Gdyby ktoś miał jakieś rady - DS bardzo o nie prosi. W najbliższym czasie Riko będzie wykastrowany i wraca do obecnego DS - jeśli nadal będzie rzucał się na dziecko - Państwo rezygnują z adopcji. Bardzo szkoda im Riko - to psiak po przejściach, długo głodował, tułał się, ale boją się o bezpieczeństwo wnuczki. O kurka ...nie wesoło... Quote
terra Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 Biedny Riko, mnie się wydaje, że on próbuje ustawić hierarchię w stadzie. Jeśli w dt były dzieci i było ok, to raczej o to chodzi. Dobrze, żeby Pan czy Pani pokazali mu gdzie jego miejsce w stadzie. Może powinni się zwrócić do behawiorysty, żeby im pomógł. Quote
Jolanta08 Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 Behawiorystka poleciła dla Funi lek o nazwie Kalm Aid napisała do mnie tak : Jako terapię wspomagającą można zastosować preparat uspokajający Kalm Aid, zawierający witaminy i tryptofan – aminokwas odpowiedzialny za syntezę serotoniny, w skutek czego wpływa na podniesienie nastroju psa. Preparat podaje się codziennie, przez 2-3 miesiące. Aby ustalić dawkę będę potrzebowałabym wagę Funi. Dodam, że takie rozwiązanie jest jedynie tymczasowe i jego zadaniem jest zmniejszenie stresu psa. W żadnym wypadku nie zastąpi właściwego treningu, jednak może go zdecydowanie ułatwić. a tutaj ulotka leku http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=4&cad=rja&sqi=2&ved=0CEUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fanimalia.pl%2Fprodukt%2C18223%2Cscanvet-kalm-aid-dla-psow-i-kotow-250ml.html&ei=3vkzUrSZNISO7Qbx7ID4AQ&usg=AFQjCNGQImkx9FzpW8JN5mrESsvdc0XZ6Q jednak ja go Funi nie podawałam więc nie mam dośwoadczenia a zresztą każdy psiak reaguje inaczej Quote
Tola Posted September 14, 2013 Author Posted September 14, 2013 (edited) Dzięki Joluś za info, na pewno skorzystam, bo ludzie powiedzieli, ze nie poddadzą się Pilne !!! - cały dzień szukam miejsca dla 7 - miesięcznego yorczka - psiak chyba się znudził i został oddany na wieś do kojca:shake: Edited September 17, 2013 by Tola Quote
funia Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Znacie kogoś z okolicy Suśca?? Dostałąm tel ,ze za Śuścem pod lasem jest wyrzucony ON długowłosy ....Kilka dni błąka się po jezdni i wraca na parking pod lasem .:-( Pies jest starszy ma siwą mordkę . A tego ,kto go wyrzucił niech trafi .... Quote
Jo37 Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Że nie ma kary dla takich ludzi. Życzę tej osobie wszystkiego co najgorsze. Gdyby było miejsce gdzie psiak mógłby pojechać (BT) to na paliwo byśmy uzbierali. Quote
Aśka Belkowska Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Tola']Dzięki Joluś za info, na pewno skorzystam, bo ludzie powiedzieli, ze nie poddadzą się Riko bez walki o psiaka. Pilne !!! - cały dzień szukam miejsca dla 7 - miesięcznego yorczka - psiak chyba się znudził i został oddany na wieś do kojca:shake: Wrzuć na yorczki do adopcji, będa się zabijać o tak młodego pieska. http://www.dogomania.pl/forum/threads/197999-Yorki-do-adopcji-wątek-zgłoszeniowy-i-dyskusyjny Quote
Jo37 Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Z tego co wiem to okazało się,że psiak jest dorosły a co najważniejsze już w DS. Quote
funia Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Aśka Belkowska']Wrzuć na yorczki do adopcji, będa się zabijać o tak młodego pieska. http://www.dogomania.pl/forum/threads/197999-Yorki-do-adopcji-wątek-zgłoszeniowy-i-dyskusyjny YORK już w DS . Quote
funia Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Jo37']Że nie ma kary dla takich ludzi. Życzę tej osobie wszystkiego co najgorsze. Gdyby było miejsce gdzie psiak mógłby pojechać (BT) to na paliwo byśmy uzbierali.[/QUOTE] Na razie szukam kogoś z tamtych stron . Quote
Tola Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 (edited) [quote name='Aśka Belkowska']Wrzuć na yorczki do adopcji, będa się zabijać o tak młodego pieska. http://www.dogomania.pl/forum/threads/197999-Yorki-do-adopcji-wątek-zgłoszeniowy-i-dyskusyjny Dzięki za info; dziękuje również baster i lusi za chęć pomocy. Dzięki całodziennym staraniom maluch jest już bezpieczny w DS w Lublinie i mam nadzieję, ze szybko zapomni o paromiesięcznej gehennie. Zamieszkał w bloku - ludzie jakiś czas temu stracili jamnikowatego staruszka. Musieliśmy się spieszyć, bo jeszcze trochę, a trafiłby do kolejnej gromadki dzieci jako parodniowa zabawka. Psiak ma 10 miesięcy; został porzucony w wieku 7 i od tamtej chwili właściwie nie miał domu - zaliczył 3 "rodziny" - wreszcie ktoś zamknął go w kojcu. W chwili odebrania był przerażony, niesamowicie cuchnący i jedyne co robił to próbował uciekać. Dzisiaj jest lepiej - Vigo je, pije, już nie sika ze strachu no i okazał się wielkim pieszczochem. Komu mogę przesłąć zdjęcie z dzisiejszego spacerku i po wizycie u fryzjera, bo nie mam kabelka... Psiak na rękach u nowych opiekunów Edited September 17, 2013 by Tola Quote
Tola Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 (edited) Mam tez zdjęcia z nowego domu kocurka Maciusia, który mieszkał parę miesięcy pod biblioteką Znalazła się koteczka z osiedla Zamoyskiego ! [quote name='funia']Znacie kogoś z okolicy Suśca?? Dostałąm tel ,ze za Śuścem pod lasem jest wyrzucony ON długowłosy ....Kilka dni błąka się po jezdni i wraca na parking pod lasem . Pies jest starszy ma siwą mordkę . A tego ,kto go wyrzucił niech trafi .... Kolejny onek z okolic Zamoscia, co ci ludzie wyrabiają:shake: Nie kojarzę nikogo z tamtych stron, ale będę pytać. Trzeba się może rozglądać za jakimś tymczasowym miejscem dla psiaka. Edited September 17, 2013 by Tola Quote
handzia Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Tolu, widzę że yorczek znalazł już domek :) Ale wstawię zdjęcie, które mi przesłałaś bo jest super :) Uploaded with ImageShack.us Quote
Tola Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 [quote name='handzia']Tolu, widzę że yorczek znalazł już domek :) Ale wstawię zdjęcie, które mi przesłałaś bo jest super :) Uploaded with ImageShack.us Bardzo dziękuję:) Vigo zaczął nowe życie:) Quote
Aśka Belkowska Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Pokazałam zdjęcie TZ-owie, nie mógł uwierzyć, że taki psy biegaja po ulicach szukając swojego miejsca na świecie. Quote
funia Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='funia']Znacie kogoś z okolicy Suśca?? Dostałąm tel ,ze za Śuścem pod lasem jest wyrzucony ON długowłosy ....Kilka dni błąka się po jezdni i wraca na parking pod lasem .:-( Pies jest starszy ma siwą mordkę . A tego ,kto go wyrzucił niech trafi .... Przypominam .... Nie dam rady tam[pojechać na dniach to ponad 60 km w jedną strone . Ale coś muszę wymyśleć . Quote
beka Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 Od pp którzy adoptowali ode mnie psa, dostałam niedawno namiar na apekę w GB w której można kupic Vetoryl na polskie recepty ( ich poprzedni pies chorował). Może sie przyda. "Przesyłam link do apteki w Wlk. Brytanii, w której można kupić m.in. Vetoryl na polskie recepty. Przyda się potrzebującym. Cena jest o wiele atrakcyjniejsza niż oferowana przez różne lecznice. http://www.viovet.co.uk/Prescription_Drugs-Prescription_Drugs_V_-_Z-Vetoryl_Capsules/c1_36_74/category.html Quote
Tola Posted September 19, 2013 Author Posted September 19, 2013 [quote name='beka']Od pp którzy adoptowali ode mnie psa, dostałam niedawno namiar na apekę w GB w której można kupic Vetoryl na polskie recepty ( ich poprzedni pies chorował). Może sie przyda. "Przesyłam link do apteki w Wlk. Brytanii, w której można kupić m.in. Vetoryl na polskie recepty. Przyda się potrzebującym. Cena jest o wiele atrakcyjniejsza niż oferowana przez różne lecznice. [URL]http://www.viovet.co.uk/Prescription_Drugs-Prescription_Drugs_V_-_Z-Vetoryl_Capsules/c1_36_74/category.html[/URL][/QUOTE] Beka - bardzo dziękuję, juz wstawiam na wątek Redzika. Quote
Havanka Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 Oto Riko i Fafik w trakcie zapasów: [IMG]http://images63.fotosik.pl/196/771793cf523a5b12med.jpg[/IMG] Quote
Tola Posted September 21, 2013 Author Posted September 21, 2013 Dzięki :) Riko powolutku uczy się życia w nowej rodzinie. Mam nadzieje, ze Państwo będą mieli nadal tyle cierpliwości, a Riko szybko zrozumie czego się od niego oczekuje. Psiak we wtorek został wykastrowany. Quote
funia Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 [quote name='Tola']Dzięki :) Riko powolutku uczy się życia w nowej rodzinie. Mam nadzieje, ze Państwo będą mieli nadal tyle cierpliwości, a Riko szybko zrozumie czego się od niego oczekuje. Psiak we wtorek został wykastrowany.[/QUOTE] Wielkie ukłony dla ludzi ,ze się nie poddaja .Widać ,ze zalezy im na psie . Riko draniu badz grzeczny :mad: Quote
Tola Posted September 22, 2013 Author Posted September 22, 2013 (edited) [quote name='terra']To Riko i Fafik są w jednym domu?[/QUOTE] Tak - jak tylko zawiozłam Fafika - Państwo wyrazili chęć adopcji jeszcze jednego małego psiaka w potrzebie. Wspólnie doszliśmy do wniosku, ze wrócimy do rozmowy za jakiś czas. Z podanych propozycji od razu wybrali Riko. Obawiałam się kłótni z Fafikiem, a tu wyszły inne problemy. Jak tylko się pojawiły myślałam, że Riko jednak do nas wróci... Jeszcze się nie cieszę, ale mocno trzymam kciuki za aklimatyzację malucha i cierpliwosc rodziny - widać Riko potrzebuje więcej czasu niz Fafik. Edited September 22, 2013 by Tola Quote
terra Posted September 23, 2013 Posted September 23, 2013 Trzymam kciuki, żeby Riko się udało. Szkoda byłoby psiaka. Gdzieś czytałam, że w Lublinie jest dobry behawiorysta, może przyjrzałby się sytuacji z boku i rozpoznał problem. Quote
Tola Posted September 23, 2013 Author Posted September 23, 2013 (edited) [COLOR=#800080][B]Kuracjusze z miejscowości uzdrowiskowej błagają o pomoc w ratowaniu suczki - była podobno przywiązana do drzewa; jest bardzo wychudzona[/B][/COLOR] [COLOR=#000000]Twój najlepszy Przyjaciel pożegnał się z Tobą i odszedł po Tęczowym Moście do Ogrodu Psiej Szczęśliwości. [/COLOR] [COLOR=#000000]Był przez Ciebie kochany i kochał Ciebie. Był najwspanialszym, najpiękniejszym i najmądrzejszym psem. [/COLOR] [COLOR=#000000]Może widziałeś jak cierpiał i cierpiałeś wraz z nim z bezsilności. [/COLOR] [COLOR=#000000]I może powiedziałeś sobie "Nigdy więcej takich cierpień i nigdy nie będzie drugiego takiego psa". Pomyśl sobie, co będzie, jak się spotkacie kiedyś za Tęczowym Mostem. Ile radości z powtórnego spotkania! Ale gdy już się nacieszycie ponownym spotkaniem, może Twój przyjaciel zapyta: "co zrobiłeś dla moich braci, którzy niechciani, zagubieni lub opuszczeni przez swoich zmarłych opiekunów cierpią w dożywotnich więzieniach zwanych przez ludzi Schroniskami ?" W betonowych zagrodach, w tłoku, bez nadziei na radosny spacer ze swoim opiekunem. Dzień po dniu, rok po roku...... [/COLOR] [COLOR=#000000]A przecież i oni mogliby być tymi najwspanialszymi, najpiękniejszymi i najmądrzejszymi. I może nawet kiedyś byli? Nie pozwól by kąt, miska, posłanie, obroża i smycz Twojego najlepszego Przyjaciela znalazły się w śmietniku. [/COLOR] [COLOR=#000000]Niech Twoje wrażliwe serce podejmie decyzję, by rozjaśnić resztę życia jego bratu, nie bacząc na to, że i on kiedyś Cię pożegna. [/COLOR] [COLOR=#000000]Obaj będą Ci wdzięczni...[/COLOR] [B][COLOR=#800080]Filifionka z hoteliku u Murki zamieszkała w dawnym domu Tajgi[/COLOR][/B] [IMG]http://images62.fotosik.pl/198/80328f57de0bc22d.jpg[/IMG] Edited September 23, 2013 by Tola Quote
Recommended Posts