Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak w tym powiedzeniu - po dwóch ostatnich tymczasowiczach, chorej Misi i dużym dzikawym Aresie (trafiły do schroniska) zarzekałam się, że to koniec, nie biorę tymczasów. Za stara jestem, nie radzę sobie ze stresem, sąsiedzi się skarżą, że "te pieski coś są za głośne", że moja osobista Igusia ze stresu załatwia się na kanapie - no, tysiące powodów. 

I rzeczywiście, od miesiąca - spokój w domu, nasze trzy psy i trzy koty, bezpieczne, spokojne, kojec pusty, w nocy nic nie wyje i nie ujada, sielanka.

Za to kojec gminny...zajęte wszystkie 3 boksy. Owczarek niemiecki młodziutki, pies w typie amstaffa i mały Znaczek, który wrócił z adopcji, bo ma naturę uciekiniera.

Dziś patrzę w okno, a tu bramę Tomek otwiera i chłopaki z komunalnej wnoszą klatkę z nowym lokatorem. Suczka i dwa maluszki, takie ledwo łażące, ale oczy otwarte. 

Sunia na razie nieufna, chowa się za budą. Maluszkom postawiłam karton z kocykiem - do budy nie wdrapią się, za wysoki próg. Po chwili sunia weszła do pudełka i karmiła małe. Miskę jedzenia opędzlowała, wodą popiła, ale jak odeszłam przy mnie się bała. 

Wpłaty:

limonka80 - 50 zł

Nesiowata  - 30 zł

konfirm31  - 100 zł

Sowa - 100 zł

UlaFeta - 50 zł

Nesiowata - 10 zl

Poker - 50 zł

Razem: 380 zł

Zakupy:

karma dla szczeniąt 170,09 zł oraz RC starter 118,56 zł = 288,65 zł

100 zł przeznaczę na wyróżnienie ogłoszeń szczeniaków - grubo przekroczone

kolejna partia karmy Junior - sucha Rafi i puszki Lukullus oraz Rafi -300 zł 

Posted

Cóż, kto w Waszej gminie, jak nie Wy? Jak zwykle, jestem pełna uznania dla Ciebie i Tomka, ale i wkurzona, że nie ma innych, takich jak Wy. No i cholernie wkurzona na rozmnażaczy, którzy nie kastrują suk, a potem matkę z dziećmi do lasu? do rowu? i dobry człowiek, bo mógł zabić.... Powiem cholera, i tyle! 

Przed Wami mnóstwo pracy i wydatków ☹️. Po 10, coś wpłacę. 

• Like 2
Posted

Rozi, Ares- jak pisałam w schronisku. Jakby co - pytaj w Canisie. Misia po sterylizacji i wyleczeniu od miesiąca w nowym domu.

A teraz ciąg dalszy tej historii - znalazło się jeszcze 5 szczeniąt! Cała historia jest banalna: rodzina z trojgiem dzieci kupiła na wsi dom, przyjeżdżają na lato z Warszawy. Tę sunię znają co najmniej od roku, też miała szczeniaki w jakiejś szopie, ale "coś je zjadło" (wg wsi to wilki). Sunia wg jednego sąsiada jest własnością tego drugiego, i odwrotnie. Teraz  oszczeniła się przy belach z sianokiszonką, gdyby nie szczupłe ciałko jednej z Warszawianek, nie dało by się ich wyciągnąć. I myślano, że są tylko dwa, reszta się schowała głębiej. Po kilku godzinach całą rodziną przywieźli kolejne 5 maluchów. 

Sunia nakarmiła leżąc na betonie całe stadko, wygłodniałe z resztą ogromnie. A że małe nie wejdą za chiny do budy, postawiliśmy starą budkę dla żółwi z kocykami i tam położyłam szczeniaki. 

Sunię nazwały dzieciaki Sara, więc niech tak będzie. Mają odwiedzać psiaki i się opiekować (jak, nie wiem...), ale fajnie, ze dzieci są takie empatyczne, rodzice z resztą tez.

• Like 2
Posted
Dnia 5.07.2023 o 21:33, Tyśka) napisał:

Ale gromadka! Jak dobrze ze wracasz na dogomanie 🙂

Tysiu, a dopiero co, w niedzielę, zrobiłyśmy sobie u nas na wsi przy grillu zlot dogomaniacki (Warszawa i okolice) i opowiadałam o rozkoszach Nie-bycia dt 🙂 eh, jaki los jest przekorny 🙂

Aha, szczeniaki to suczki, tylko 1 chłopaczek.

• Like 3
Posted
Dnia 5.07.2023 o 21:49, malagos napisał:

Tysiu, a dopiero co, w niedzielę, zrobiłyśmy sobie u nas na wsi przy grillu zlot dogomaniacki (Warszawa i okolice) i opowiadałam o rozkoszach Nie-bycia dt 🙂 eh, jaki los jest przekorny 🙂

Aha, szczeniaki to suczki, tylko 1 chłopaczek.

Nudy nie ma😉

• Like 2
Posted

O, matko! Ale historia! Czyli przybyło Wam 8 psów? Dobrze liczę? 

Mamuśka bardzo ładna i chyba niezbyt duża. Jak dzieci odziedziczą jej urodę, to będą pięknościowe psiaki. 

• Like 1
Posted

W nocy była ulewa za ulewą i o 1.30 poszłam sprawdzić, co w kojcu. Sunia leżała pod dachem kojca, na betonie, w suchym miejscu, dzieci na kocyku. Dziś rano micha jedzenia pochłonięta, ale oczy nadal nieufne, bez radości. Nasze suczki przestały się interesować kojcem - jak zawsze matka z dziećmi budzi respekt i szacunek.

• Like 1
Posted

sunia miała szczęście ze trafiła na Tomka. Cała rodzinka miała szczęście bo "nic ich nie zje" będą oswojone i mają szansę na dobre domy. 

Spotkanie było super!🙂

• Like 3
Posted
Dnia 6.07.2023 o 14:49, Marysia R. napisał:

O rany, ale gromadka…

Mogę zadeklarować pomoc w pisaniu tekstu do ogłoszeń jak już będą gotowe iść na swoje. I będę trzymać kciuki!

A ja w ogłoszeniu w ogóle:)

Posted
Dnia 6.07.2023 o 14:49, Marysia R. napisał:

O rany, ale gromadka…

Mogę zadeklarować pomoc w pisaniu tekstu do ogłoszeń jak już będą gotowe iść na swoje. I będę trzymać kciuki!

A ja w ogłoszeniu w ogóle:)