Tyśka) Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Artur - psiak, który nie miał nigdy domu, bo jest czarny i taki zwyczajny. Zauważył go jedynie bezdomny człowiek, który dawał mu jeść, dopóki był w stanie. Kiedy już nie był, psiak trafił do hotelu kojcowego pod opiekę tomaszowskiego stowarzyszenia. Mijały lata (był tam ponad 3 lata!) i nic się nie zmieniało w jego życiu. W końcu dziewczyny postanowiły przenieść go do hotelu, z którym będzie lepszy kontakt, a psiak zostanie przygotowany do adopcji. Bo może jednak gdzieś tam jest człowiek dla Artura, nigdy go w końcu nie miał... I tak Artur w ostatni weekend ruszył do Jagi, po lepsze życie. 🙂 Artur ma około 8 lat. Jest nadal pod opiekę Stowarzyszenia na Rzecz Zwierząt Adopcje Tomaszów Lubelski, ale będzie mi miło jak będziecie tutaj zaglądać i może ktoś zechce psiaka wesprzeć. Ogłoszenia Artura: Lublin: https://www.olx.pl/d/oferta/radosny-idealny-arti-typowy-madry-kundelek-CID103-IDTukB0.html Rzeszów: https://www.olx.pl/d/oferta/pies-o-rozbrajajacym-usmiechu-i-jeszcze-wspanialszym-charakterze-CID103-IDKrpnm.html Wrocław: https://gratka.pl/zwierzeta/cudowny-arti-do-adopcji/oi/29843667 Opole: https://www.olx.pl/d/oferta/king-rewelacyjny-psi-przyjaciel-czeka-na-ciebie-adopcja-CID103-IDUMEGp.html 1 Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 DANE DO WPŁAT: Stowarzyszenie Na Rzecz Zwierząt- Adopcje Tomaszów Lubelski Santander Bank Polska 69 1090 2590 0000 0001 4477 3486 Z dopiskiem: Dla Artura Od sierpnia cena za hotel to 480+karma = ok. 600zł. Rozliczenie: WPŁATY: Nesiowata - 20 zł - 01.02. Nesiowata - 20 zł - 06.03 agat21 - 30 zł - 31.05 spadek po Groszku - 1570, 80 zł Razem: 1 640, 80 zł WYDATKI: 240 zł - faktura za wizytę u weta (szczepienie, odrobaczenie, badanie kału) - 07.03 155,01 zł - faktura za leczenie-(odrobaczenie, Advocate) - 06.03 392 zł -faktura za hotel - 06.04 128,90 zł - karma - 06.04. 500 zł - faktura za hotel - 09.05. 62, 20 zł - gryzaki i smakolyki - 06.06. 500 zł- faktura za hotel - 12.06 500 zł - faktura za hotel - 14.07 520zł - faktura za hotel - 03.07 Razem: 2 998, 11 zł SALDO: - 1 357,31 zł Losy Artura można śledzić na stronie Stowarzyszenia. I do Stowarzyszenia można pisać z prośbą o udostępnianie faktur, jeśli ktoś wpłaci: https://www.facebook.com/AdopcjeTomaszowLubelski Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 W piątek pierwszy raz w życiu był w domu. Od razu wpakował się na kanapę;) Psiak jest niestety otyły i nie ma aktualnych szczepień na wirusówki. 😞 Dodatkowo ma przykry smrodek... Jaaga ma dzisiaj zabrać go do weta na przegląd i kąpiel. Jestem ciekawa ile naprawdę ma lat i ile waży. 4 Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 Kopiuje posty z zamojskiego 🙂 Dnia 4.03.2023 o 09:48, Tola napisał: Świetny jest, wyluzowany, najchętniej to by już poszedł na spacer Dnia 4.03.2023 o 21:03, Jaaga napisał: Jest bardzo grzeczny i cichy. Początkowo drapał w drzwi, chciał wyjść i ziajał z ciepła w domu. Nie dziwne, bo ma bardzo grube i gęste futro. Teraz uspokoił się. Ładnie chodzi na smyczy, do psów zgodny. Merda ogonem, nie boi się, przychodzi po głaski. Teraz wygłupia razem z Zoją i Andrzejem (tzn z mężem). Dobrze, że nie mamy jeszcze sąsiadów za murem, bo pewnie dziwiliby się, kogo wołam, jak nie Szymon, to Andrzej, teraz doszli Roberto i Artur 😜 Dnia 5.03.2023 o 08:41, Jaaga napisał: Jako, że Balbinka i Artur na razie nie mają swoich wątków, to chciałam dać znać, że oboje są fajnymi psami. Noc minęła rewelacyjnie. Nie ma żadnych problemów. Artur tylko boi się smyczy, jak chce mu się ją przypiąć, ale to jest do wypracowania smaczkami. Potem już na niej chodzi bez problemu. Jest niesamowicie posłuszny, jedno słowo i ruszą za Andrzejem. Quote
agat21 Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Kolejny brylant znaleziony gdzieś na peryferiach dobrego życia. Zasługuje na wszystko, co najlepsze.. i kto wie? kto wie? 🙂 2 Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 Jaaga już zostawiła Artura w lecznicy. Waży, o bagatela 31 kg (z poprzedniego hotelu była informacja o psie średniej wielkości:p). Tutaj filmik jeszcze z Tomaszowa, po przyjeździe do awaryjnego DT na wyjazd z Aska7: 2 Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 I kolejny filmik, on tutaj był raptem od chwili, a już nastawiał się do smyrania:) 1 Quote
Gabi79 Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Ale cudny psiak, uwielbiam takie zwyczajne kundelki. Są najpiękniejsze 2 Quote
Jo37 Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Ale fajny psiak. U Jaagi teraz zrobiło się czarno. I wszystkie psiaki są na prawdę urodziwe. 2 Quote
Jaaga Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Właśnie dzwonili z przychodni, że mamy przyjechać po Artura, bo kłapie zębami na suszarkę, więc musi doschnąć w domu. Pojechał na przegląd, kąpiel, pielęgnację i odrobaczenie. Za dwa dni będzie zaszczepiony. Daliśmy kał na flotację i ma zrobiony test na lamblie(wynik ujemny) Artur jes świetnym psem. Idealnie (oprócz obsikiwania mebli) odnalazł się w domu. Jest grzeczny, bezproblemowy. Nie jest zatuczony, tylko ma bardzo grube, troche dłuższe futro, szczegolnie do barków. Jest krępej budowy, stąd takie wrażenie. Jest mądry, reaguje na zawołanie, chodzi dobrze na smyczy, jedzie grzecznie samochodem. Nie zwraca uwagi na inne psy niezależnie od płci i wielkości, na razie nie zainteresował się kurami. Mam nadzieję, że szybko ktoś wypatrzy taki skarb. Tym bardziej, że nastawialiśmy się na psa do 15 kg, a waży 2 razy tyle 😉 Z kojca wyjechał więc fuksem, bo nie zdecydowalibyśmy się wziąć dużego psa. Czyli chyba bylo takie jego przeznaczenie i najwyższa pora zmienić los. 7 Quote
Jaaga Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Artur wrócił z przychodni, wszystko ze zdrówkiem wydaje się ok. Oceniony na ok. 8 lat. Sierść jeszcze wychodzi i pewnie sporo wyjdzie po szczotkowaniu, ale teraz już nie ma cierpliwości i nie da się czesać. 3 Quote
Jaaga Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Zadzwoniła p.doktor, że wyszły w kale wlosogłówki. Musimy go odrobaczyć Aniprazolem 3 dni pod rząd I powtórka za 2 tyg. Dałam znać, do stowarzyszenia, bo maja w tym hotelu jeszcze jednego psa, żeby zadzwonili i powiedzieli właścicielowi. Quote
rozi Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Cholera, z włosogłówką jazda podobno, teren w sensie Quote
Jaaga Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Dnia 6.03.2023 o 16:35, rozi napisał: Cholera, z włosogłówką jazda podobno, teren w sensie Tak właśnie mówiła wetka. Na szczęście robi kupy na spacerach przy nas i od razu sprzątamy. Jedyny raz miałam psa z wlosogłowka 26 lat temu. Artur był dość dawno odrobaczany i jednorazową dawką, a wcześniej miał 1,5 roczna przerwę w odrobaczeniu. Już któryś raz przekonuje się, że dokładne badania kału po przyjeździe są bardzo ważne. Niby nic się nie dzieje, a jednak często coś wychodzi. Gdyby tego nie wykryć, to rozniesie się po środowisku. Ludzie nie badają często, a czytam czy słyszę że zmieniają karmy, wymyslają alergie, weci dają antybiotyki, żeby zatrzymać biegunkę. Odrobaczanie w ślepo też niewiele daje. Artur miałby dalej pasożyta, gdyby dziś dostał tylko jedną dawkę Quote
rozi Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Dnia 6.03.2023 o 16:48, Jaaga napisał: Tak właśnie mówiła wetka. Na szczęście robi kupy na spacerach przy nas i od razu sprzątamy. Jedyny raz miałam psa z wlosogłowka 26 lat temu. Artur był dość dawno odrobaczany i jednorazową dawką, a wcześniej miał 1,5 roczna przerwę w odrobaczeniu. Już któryś raz przekonuje się, że dokładne badania kału po przyjeździe są bardzo ważne. Niby nic się nie dzieje, a jednak często coś wychodzi. Gdyby tego nie wykryć, to rozniesie się po środowisku. Ludzie nie badają często, a czytam czy słyszę że zmieniają karmy, wymyslają alergie, weci dają antybiotyki, żeby zatrzymać biegunkę. Odrobaczanie w ślepo też niewiele daje. Artur miałby dalej pasożyta, gdyby dziś dostał tylko jedną dawkę Tak na szybko, choć widziałam lepszy artykuł Ze względu na zdolność jaj pasożyta do przetrwania w glebie nawet przez kilka lat najskuteczniejszym sposobem jest całkowite usunięcie wierzchniej warstwy gleby, w której potencjalnie mogą znajdować się jaja włosogłówki. https://zoonews.pl/robaki-u-psa-wlosoglowka/ Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 Ten psiak zmarnował te 3 lata w poprzednim hotelu. Jestem przeszczęśliwa, że splot wypadków zdecydował, że jest teraz u Jagny ♡ Dziewczyny tomaszowskie też:) Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 Stare ogloszenie Artura przeniosłam na Katowice: https://www.olx.pl/d/oferta/artur-fenomenalny-domowy-pies-bardzo-proludzki-CID103-IDKrpnm.html Dzisiaj dorobiłam i wyróżniłam mu ogłoszenie na Wrocław: https://www.olx.pl/d/oferta/radosny-idealny-arti-typowy-madry-kundelek-CID103-IDTukB0.html Quote
Tola Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Poznałam Artura - świetny, bardzo proludzki psiak. Cieszę się, bo może teraz będzie miał większe szanse na znalezienie domu, będę mu kibicować. Quote
Tyśka) Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 Jeszcze takie zdjęcie Artura mam, z piątku z awaryjnego DT. Zostałby tam na stałe (DT się zakochał!), ale niestety to mieszkanie w bloku, a Pan długo pracuje. Aaa i były tam koty i Artur rzekomy morderca 😉 koty zignorował. Quote
Tola Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Dnia 6.03.2023 o 20:23, Tyśka) napisał: Jeszcze takie zdjęcie Artura mam, z piątku z awaryjnego DT. Zostałby tam na stałe (DT się zakochał!), ale niestety to mieszkanie w bloku, a Pan długo pracuje. Aaa i były tam koty i Artur rzekomy morderca 😉 koty zignorował. Szkoda, juz miałby dom. Quote
Recommended Posts