Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kiedyś jak nie było GPS nawigacji, to obok kierowcy siedział pilot z mapą w ręku i mówił jak jechać, i widzę że Asia ma teraz pilotkę :).

• Like 3
Posted
Dnia 2.11.2022 o 15:19, Onaa napisał:

Widziałam Blankę przez chwilę, fajna dziewczyna, myślałam że jest mniejsza.

Zdecydowanie też mnie zaskoczyła wielkością. Jest na żywo duża, masywna, jedynie na krótszych łapach. Na zdjeciach wygląda bardziej spanielowato jesli chodzi o wielkosć. To zdecydowanie porządnie średni pies. No i niestety, ale zbyt zrównowazona to ona na razie nie jest.

na powitanie mnie ugryzła przy wyjmowaniu z auta. Nie zdążyła mnie Aśka ostrzec, dopiero po fakcie powiedziała, ze ją też ugryzła. Pobiegła prosto pod drzwi domu. Po wejściu do pokoju podeszła do mnie, po chwili zaczęła się przymilać, pogłaskałam ją i widac, że była zadowolona. Dałam jej jeść.Kiedy weszłam następny raz, uklekłam żeby podrzucić karmę niewidomemu psu, bo nie da się mu podać bezpośrednio pod pysio bez płoszenia go. Nie spodziewałam sie nawet ataku. Była z boku i doskoczyła do mojej wyciągniętej ręki, ugryzła powyżej łokcia, az spuchło i jest siniak. Byłam bardzo zaskoczona, bo nie zwracałam nawet na nią uwagi.

Pilnuje jedzenia i nie daje do niego podejsć. 

Wygląda na ok 6-7 lat. Na razie to tyle spostrzeżeń. Trafiły się dwa trudne psiaki, ale Aska7 na pocieszenie mi powiedziała, że dwa chłopaki które pojechały do Szafirków są za to bardzo fajne 😉

Nie wiem, czego moge się po Blance spodziewać, jakby dwa psy pomieszkiwały w jednym ciele.

Posted

Ona jest bardzo podobna do Buni, którą miałam pod opieką i po 8 miesiącach w BDT  trafiła do DS.

Niedobra jędza a niej, no chyba że jest wychudzona i musiała walczyć o michę w schronie. Chyba nie może być ze śleputkiem, bo on nawet nie będzie wiedział, że ma uciec przed jej atakiem. Niedobrze. Randki w ciemno nie zawsze są udane.

Posted
Dnia 2.11.2022 o 20:02, Poker napisał:

Ona jest bardzo podobna do Buni, którą miałam pod opieką i po 8 miesiącach w BDT  trafiła do DS.

Niedobra jędza a niej, no chyba że jest wychudzona i musiała walczyć o michę w schronie. Chyba nie może być ze śleputkiem, bo on nawet nie będzie wiedział, że ma uciec przed jej atakiem. Niedobrze. Randki w ciemno nie zawsze są udane.

Nie jest zdecydowanie wychudzona. Trochę zastanawiam się, czy ona jego nie pilnuje? Połozyły sie razem, ona mu nic nie robi. On połozył się w rogu pokoju na podłodze, bo bokami czuje dwie ściany, a ona zamiast iść do legowiska, to z nim się połozyła. Przyniosłam im więc choć koc.

Posted

A to mała zołza, faktycznie ,oże ona pilnuje jedzenia. Może wcześniej musiała o nie walczyć a jak się przekona, że nikt jej nie zabiera to się uspokoi, oby.

Posted

No mowę i pismo mi odjęło....🤔

I wierz tu człowieku w to, co mówią w schronisku...że taka milutka, przytulaśna, łagodna..a to kawał zołzy jest...

Ech..Jak to mówią "na dwoje babka wróżyła..."

No nic...mam nadzieję, że suczydło się ogarnie i spokornieje....

Posted

A ja wierzę, że ona się bała, że ślepaczkowi chcesz coś zrobić, w końcu machnęłaś ręką w jego stronę. I skoro teraz przy nim leży i go pilnuje, to czuje, że on jest słabszy niepewny i potrzebuje ochrony. To mądra dziewczyna jest. Jak złapiecie wspólny język będzie rewelacyjna. 

• Like 2
Posted

Ja wiem, że łatwo jest pisać będąc daleko, ale mam nadzieję, że to dzisiejsze zawirowania tak na nią podziałały. Jak złapie, że nic im u Was nie grozi, może pokaże swoją anielską stronę charakteru.

Z drugiej strony, kiedy myślę o tym, że tak wzięła w obronę słabszego psa, to naprawdę dobrze o niej świadczy. U nas Luka jest taką obrończynią i jak tylko Baloo - jej bratu dzieje się wg niej krzywda, wyskakuje groźnie czy to do psów, czy do nowych ludzi. Skorygowana natychmiast odpuszcza, ale pierwszy odruch to obrona przez atak.

Posted
Dnia 3.11.2022 o 10:52, Ewa Marta napisał:

Kilka kg do zrzucenia...

Aż tyle to chyba nie. Cała jest masywna, ma bardzo gesta sierść.

Już teraz własnie Andrzej po nią pojechał. Ma paskudne uszy, p. Natalia podała do nich Osurnie. Niestety, jest dosć droga, ale nie damy rady jej czyścić uszu co dzień. Wg niej jest starsza, ale nie dało rady zaglądnać w zęby. Teraz ma miec robiony test na lamblie, to może im sie wspólnymi siłami uda jeszcze zaglądąć do pysia i po zębach oszacować wiek. Nic niepokojącego u Blanki nie znalazły.

• Like 1
Posted
Dnia 3.11.2022 o 12:55, Jaaga napisał:

Aż tyle to chyba nie. Cała jest masywna, ma bardzo gesta sierść.

Już teraz własnie Andrzej po nią pojechał. Ma paskudne uszy, p. Natalia podała do nich Osurnie. Niestety, jest dosć droga, ale nie damy rady jej czyścić uszu co dzień. Wg niej jest starsza, ale nie dało rady zaglądnać w zęby. Teraz ma miec robiony test na lamblie, to może im sie wspólnymi siłami uda jeszcze zaglądąć do pysia i po zębach oszacować wiek. Nic niepokojącego u Blanki nie znalazły.

Może rzeczywiście mniej do zrzucenia.

Czy ona dzisiaj zalicza tez SPA?

Posted
Dnia 3.11.2022 o 13:06, Ewa Marta napisał:

Może rzeczywiście mniej do zrzucenia.

Czy ona dzisiaj zalicza tez SPA?

Tak, to była podstawa. Pani Natalia, pomoc weta jest też groomerem. Dlatego mamy ten komfort, że przeglądy weterynaryjne i grooming są jednocześnie ogarniane. 

• Like 1
Posted
Dnia 3.11.2022 o 13:08, Jaaga napisał:

Tak, to była podstawa. Pani Natalia, pomoc weta jest też groomerem. Dlatego mamy ten komfort, że przeglądy weterynaryjne i grooming są jednocześnie ogarniane. 

Super! Dobrze, że sprawdziła te uszka. Czy ten żel podaje się jeden raz? Bo np Ornipural trzeba zapuszczać codziennie czyszcząc najpierw uszy. Nie znam tego żelu Osurnia.

Posted
Dnia 3.11.2022 o 13:10, Ewa Marta napisał:

Super! Dobrze, że sprawdziła te uszka. Czy ten żel podaje się jeden raz? Bo np Ornipural trzeba zapuszczać codziennie czyszcząc najpierw uszy. Nie znam tego żelu Osurnia.

Chyba wszystkie pozostałe leki trzeba podawać codziennie. Osurnię podaje się dwukrotnie, w odstepach 7 dniowych. Jedna pipetka na jedno ucho. U swoich stosuję zazwyczaj Oridermyl, ale nie damy radę przechodzić co dzień rodeo  u Blanki 😉