Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Dnia 11.11.2021 o 14:43, dwbem napisał:

Cudna sunia ale nie znacie lepszej karmy od Royala? Najdroższe i najgorsze badziewie.

Naprawdę nie mam doświadczenia z karmami weterynaryjnymi, wet zasugerował Royala...

Je więcej, za chwilę musimy kupić następny worek..., dużo ruchu i apetyt większy 

Posted

Czaki i Flapi z ograniczeniem prędkości ,) Pikusia na "publicznych" drogach na smyczy...bo rowery hulajnogi ale w alejkach pozwoliłam wcisnąć gaz ,) Witała się z sąsiadami, wąchała - zostawała w tyle / wyprzedzała...,  sprawdza gdzie jesteśmy, czeka na powolniaków 🙂

9b9a47fdec67b916med.jpg

acf24f3ef1f8dd57med.jpg

27cc534e921182ccmed.jpg

839cd154d9b507d9med.jpg

b87a47a5cd88780fmed.jpg

• Like 3
Posted
Dnia 12.11.2021 o 14:16, dwbem napisał:

Cudna uśmiechnięta mordka. A weci reklamują wyłącznie Royala, chyba im za to płacą.

Już nie reklamują, coraz rzadziej się z tym spotykam 😉 Raczej proponują różne marki, które mają linię weterynaryjną.

Posted
Dnia 12.11.2021 o 14:16, dwbem napisał:

Cudna uśmiechnięta mordka. A weci reklamują wyłącznie Royala, chyba im za to płacą.

O coś chodzi z Royalem bo większość lecznic go ma..

A która karma jest lepsza /sprawdzona ?

Posted

Znowu piękne zdjęcia 🤩 I Pikusia i okolice.

Ja nie mam złych doświadczeń z Royalem, wprost przeciwnie. Moja sunia była alergiczką i na Royalu czuła się dobrze, nie drapała się i nie miała skórnych zmian. Tylko na Royalu. Inne karmy antyalergiczne nie sprawdzały się. 

• Upvote 1
Posted
Dnia 12.11.2021 o 14:33, Moli@ napisał:

O coś chodzi z Royalem bo większość lecznic go ma..

A która karma jest lepsza /sprawdzona ?

Moli, jeśli samopoczucie Pikusi oraz wyniki są oki to nie zmieniaj karmy. Chyba że finanse Ci nie pozwalają na zakup tej karmy to służę pomocą.

W przypadku karm weterynaryjnych przy schorzeniach zupełnie inaczej patrzy się na jakoć karmy. Sam poziom białka lub tłuszczy może być pomocne ale ważne są  też inne dane.

Ponadto w przypadku takich stron jak karmopedia itp itd to uważałabym na te "opinie" To jest bardzo miękki opis. Gwiazdki niewiele mogą pomóc a wręcz mogą zmylić. Dodatkowe ponadto Producenci zmieniają skład karmy więc najlepiej i tak trzeba sprawdzić co jest na opakowaniu lub jakie info zamieszcza Producent. W przypadku np Renske Dystrybutor mylił się ze skaldem ( i na opakowaniu i na stronie polskiej) efekt złego przetłumaczenia więc najlepiej czytać wszystko u źródeł.

Kolejne ponadto - trzeba też być czujnym gdzie tę karmę się produkuje - bo marka marką i piękny opis oraz opakowanie jest a okazuje się że Marka nie ma własnej linii produkcyjnej i frashyzuje np w Bułgarii gdzie normy jakościowe są lekko traktowane. Efekt końcowy jest taki że karma pleśnieje już w opakowaniu. Patrz karma Alpha spirit usuwana przez zooplusa ale mniejsi gracze na rynku być może o tym nie wiedzieli.

• Upvote 2
Posted

Pikusi i Czako dietę ustawili weci..., dobrzy / doświadczeni lekarze, mam do nich pełne zaufanie. Nie będę sama nic zmieniać.

Pikusia od dawna na Royalu ( prawie dwa lata)..., czuje się świetnie...

Zapytałam o Wasze doświadczenia z karmami, interesuje mnie z czym wejść gdy wyniki zaczynają odbiegać od normy - wątrobowe, nerkowe. Często wystarczy zmienić dietę i OK.

Karma bezzbożowa - która dobra i nie wyczyści za bardzo portfela?

Posted
Dnia 12.11.2021 o 14:10, Moli@ napisał:

droga Białystok - Bobrowniki (przejście graniczne)

9c13066245b15cbemed.jpg

Moli, jak wygląda sytuacja na granicy z Waszej perspektywy? ja nie mogę nawet myślec na ten temat bo od razu płacze z bezsilności....

Nie wiem czy możesz i chcesz opisać....i czy to dobre miejsce na takie pytanie, jesli nie to prze[raszam Pikusie.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dnia 13.11.2021 o 08:05, kiyoshi napisał:

Moli, jak wygląda sytuacja na granicy z Waszej perspektywy? ja nie mogę nawet myślec na ten temat bo od razu płacze z bezsilności....

Nie wiem czy możesz i chcesz opisać....i czy to dobre miejsce na takie pytanie, jesli nie to prze[raszam Pikusie.

Do granicy mamy około 40km a wojsko stacjonuje  też w okolicy 😞

Przelatują (nisko) helikoptery -  o 4 rano odkurzałam, nie mogłam spać. Słychać samoloty odrzutowe - nerwowo się robi. Do wycia syren na głównej drodze już przywykłam, nawet psy przestały reagować.

Słyszałam o koczujących (niedaleko nas) uchodźcach...,  usiłują zatrzymywać samochody.  

Chyba więcej ludzi przechodzi granicę niż oficjalnie się mówi...

Nieciekawie.

Na trasie, patrole policyjne kontrolują samochody (osobówki też)..., jedziesz zgodnie z przepisami (wolno) na bank zatrzymają. Jechałam z psami to zgarnęli tak osobówkę przede mną. Na widok policji zwolnił..., jego kontrolowali a mnie przetrzymali   na środku drogi.

Posted
Dnia 13.11.2021 o 08:54, Moli@ napisał:

Do granicy mamy około 40km a wojsko stacjonuje  też w okolicy 😞

Przelatują (nisko) helikoptery -  o 4 rano odkurzałam, nie mogłam spać. Słychać samoloty odrzutowe - nerwowo się robi. Do wycia syren na głównej drodze już przywykłam, nawet psy przestały reagować.

Słyszałam o koczujących (niedaleko nas) uchodźcach...,  usiłują zatrzymywać samochody.  

Chyba więcej ludzi przechodzi granicę niż oficjalnie się mówi...

Nieciekawie.

Na trasie, patrole policyjne kontrolują samochody (osobówki też)..., jedziesz zgodnie z przepisami (wolno) na bank zatrzymają. Jechałam z psami to zgarnęli tak osobówkę przede mną. Na widok policji zwolnił..., jego kontrolowali a mnie przetrzymali   na środku drogi.

😞  😞  😞  

Też tak myśle, że więcej ludzi pokonuje granicę niz się oficjalnie mówi.... nie sposób wyobrazić sobie ich położenie 😞 ....tyle dobrze, że wreszcie podjęto jakieś ruchy dyplomatyczne u "źródeł" i niektóre linie lotnicze zaprzestaną lotów do Białorusi ...lepiej późno niż wcale  😞 😞

współczuje Wam i ze względu na wielki stres jaki musicie odczuwać i ze względu na bezradność...to naprawde straszne w jaką stronę zmierza ludzkość i ten potworny konflikt na granicy 😞

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 13.11.2021 o 08:05, kiyoshi napisał:

sorry Moli sorry Pikusiu,...

Kiyoshi ... rany dzięki. Miód na me serce. Też chodzę i płaczę 😞

• Upvote 1
Posted

Staram się unikać pewnych tematów na tym forum, ale dzięki za Wasze wpisy. Człowiek wie, że nie jest odosobniony w myśleniu i czuciu. Nigdy nie myślałam, że doczekam czasów, kiedy ludzie w kraju, w którym żyję, będą się tak zachowywać. Myślałam, że to przeszłość z najgorszych momentów historii..

• Like 4