Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Wyniki otrzymałam wczoraj ok godziny 20. Wstawiam skan maila, żeby nie było...
http://www.schronisko1.home.pl/mail.pdf
Otrzymałam informację, że są wskazania, by zrobić szczegółowe badania, zatem zleciliśmy i te badania, póki surowica była na miejscu.
Nie stać nas na to badanie, mam nadzieję, że jakoś do końca miesiąca uzbieramy na opłacenie faktury...
Koszt wyszedł 434,00 zł, co widać w mailu z laboklinu.

Podaję wyniki:
Sensitest
alergeny pokarmowe(IgE)
wołowina RK 0
wieprzowina RK 0
jagnięcina RK 0
kaczka RK 0
kurczak RK 0
indyk RK 0
pszenica RK 1
soja RK 0
jęczmien RK 0
ryż RK 0
ziemniak RK 0
kukurydza RK 0
owies RK 0
mleko RK 0
jajo RK 0
ryba RK 0

alergeny pokarmowe (IgG)
wołowina RK 4
wieprzowina RK 2
jagnięcina RK 0
kaczka RK 4
kurczak RK 3
indyk RK 0
pszenica RK 0
soja RK 1
jęczmien RK 0
ryż RK 2
ziemniak RK 0
kukurydza RK 1
owies RK 0
mleko RK 2
jajo RK 0
ryba RK 0
Wiarygodność wyników testu musi być interpretowana w powiązaniu z objawami klinicznymi, danymi z wywiadu
(intensywność reakcji 1-5). Intensywność reakcji nie musi koniecznie współgrać z intensywnością objawów
klinicznych.
Podawanie kortykosterydów może wpływać na wyniki testu.
Interpretacja wyników testu:
Stosownie do wyniku badania w kierunku alergii pokarmowej należy zmienić sposób karmienia (stosować
tylko składniki klasy RK0).

Z tego wynika, że Pachcio może jeść tylko:
jagnięcina
indyk
jęczmień
ziemniak
owies
jajo
ryba

W tej chwili jestem w Katowicach, jutro wracam i będę myśleć co dalej zrobić. Nie wyobrażam sobie gotowania codziennie jagnięciny... Indyk być może, może też ryba, ale nie wiem, serio, jakoś tego nie widzę. Kto, za co... Wiem, że to spadnie na mnie. Muszę wszystko przemyśleć. Nie wiem czy są gotowe karmy, które będą się nadawały. Wyniki wstawiłam, a reszta w poniedziałek.

Posted

Nutusia napisał(a):
Kurczę, jaka szkoda, że dopiero teraz się to okazało. Tyle badań, leczenie, Wasze starania i wszystko na nic, skoro to się okazała być alergia :(

Nutusia ja uważam, że ta alergia to tylko kolejna choroba, która go trapi, ale raczej nie przyczyna jego stanu zdrowia.

Posted

Pachciu pewnie wolałby gotowane bardziej niż suche;) a jeśli mięso nie musi być filetem z indyka, to indyk z ziemniakami plus jakas marchewka olej i jajko czasem, nie powinno wyjść b. drogo. I może można ugotowac raz na kilka dni w ogromnym garncu. problem w tym, że to jednak koszta będą, ale mniejsze niż obecna i dawna karma i raczej nie więcej niż od 100-150(??) zł miesięcznie maks (w tym wcale nie mało mięsa). Tylko to oczywiście nie możesz nieść Ty sama, a chyba nie można tego na fakturę na schronisko kupować? musi być jakies wyjście.

Maja poklon za ten pomysl (a propos to Ty czy Twój wet?)

Posted

Wiadomości nie są dobre. Większość karm gotowych oparta jest na ryżu. A tu ryżu też nie można. Z tych puszek co mu wysłałam to Eukanuba nie zawiera ryżu. Jęśli chodzi o karmy suche to jest ich chyba trochę więcej. Pomyślę jak można go karmić. Jest też dobry lek łagodzący nietolerancję pokarmową nazywa się daovet. Co by nie mówić na leczenie i utrzymanie Pachydera potrzebne będą pieniądze. Musimy wszyscy się zastanowić jak zdobyć dodatkowe środki na ten cel.

Posted

AgaiTheta napisał(a):
Teraz nie je odgrzewanego, tylko świeżo ugotowane. Coś pomyślę, jakoś to ogarniemy.

trochę jedzie po bandzie pachyderek. czytalm o tym tu kiedyś,ale nie myslalam ze notorycznie. hm

Posted

Charly napisał(a):
Pachciu pewnie wolałby gotowane bardziej niż suche;) a jeśli mięso nie musi być filetem z indyka, to indyk z ziemniakami plus jakas marchewka olej i jajko czasem, nie powinno wyjść b. drogo. I może można ugotowac raz na kilka dni w ogromnym garncu. problem w tym, że to jednak koszta będą, ale mniejsze niż obecna i dawna karma i raczej nie więcej niż od 100-150(??) zł miesięcznie maks (w tym wcale nie mało mięsa). Tylko to oczywiście nie możesz nieść Ty sama, a chyba nie można tego na fakturę na schronisko kupować? musi być jakies wyjście.

Maja poklon za ten pomysl (a propos to Ty czy Twój wet?)

Nieskromnie powiem, że to ja. Mam podobny przypadek w domu ale też go sama zdiagnozowałam. Kiedyś, dawno temu chciałam zostać weterynarzem, jednak jestem słaba psychicznie a cierpienie zwierząt strasznie mnie boli.

Posted

mój piesiu tez jest alergikiem, ale w przypadku Pachydera do głowy mi to nie przyszło. Szacunek. Sama wiem, ze alergia może komplikowac "wszystko".

W warunkach domowych można sobie poradzić, w schronisku juz gorzej, bo jest tylko jednym z wielu. I zawsze brak wszystkiego. niestety.

Posted

Jeżeli Pachcio je suchą karmę to może by spróbować Acany z jagnięciną, w niej chyba nie ma składników, na które jest uczulony.Tyle choróbsk w jednym psie i jeszcze alergia, ech..

Posted

faktycznie jest hypoalergiczna. z owsem parowanym. a owie pachcio może jesc. nie znalazłam ceny. generalnie acana nie jest droga; ta chyba tak.

no jest. ok. 250zl 18kg

Posted

Najlepiej byłoby dawać gotową dla alergików bo w niej składniki są specjalnie przetwarzane- wstępnie trawione, hydrolizowane itp. Trzeba tylko obliczyć koszt miesiecznego utrzymania. Do suchej karmy można Pachcia przyzwyczajać dając mieszaną mokrą i suchą. Jak jego stan się poprawi będzie można szukać domu. Będzie trudno ale próbować trzeba. Nie wiadomo jaki piękny piesek z niego będzie gdy sierść odrośnie. Spojrzenie ma poruszające. Może ktoś go pokocha i da mu dom. To jednak za jakiś czas. Teraz trzeba szukać sponsorów.

Posted

Wiszące prącie można usunąć operacyjnie - nie poprawi się jego znikalności, poprostu trzeba je odjąć. Wyprowadza się wtedy cewkę moczową z tyłu i pies siusia jak suczka. Drastyczne, ale wykonalne. Nie twierdzę, że konieczne u Pachcia - może jak mu się kondycja ogólna poprawi to i tu się polepszy?
Biedny Pachcio uczulony na wszystko :( Czy oprócz eliminacji należ podawać leki przeciwalergiczne?

Posted

gameta napisał(a):
Wiszące prącie można usunąć operacyjnie - nie poprawi się jego znikalności, poprostu trzeba je odjąć. Wyprowadza się wtedy cewkę moczową z tyłu i pies siusia jak suczka. Drastyczne, ale wykonalne. Nie twierdzę, że konieczne u Pachcia - może jak mu się kondycja ogólna poprawi to i tu się polepszy?
Biedny Pachcio uczulony na wszystko :( Czy oprócz eliminacji należ podawać leki przeciwalergiczne?

Sugerowałam daovet. Co do wiszącego prącia to myślę, że masz rację. Jego organizm jest w złym stanie. Przy dobrym odżywianiu nabierze sił i wówczas może i ta dolegliwość się zmniejszy.

Posted

Pachyder nie chce jeść suchej karmy. Sporadycznie złapie kilka groszków.
Zakupiłam dzisiaj udziec indyczy, kaszę jęczmienną i kilka ziemniaków.
Gotuje się jedzonko na jutro.
Zobaczymy co z tego będzie. Zobaczymy ile z tej porcji zakupionej dzisiaj będzie. Muszę określić mniej więcej dzienny koszt.
Potem będę mu dodawać dla urozmaicenie to rybkę to jajko.
Myślę, że lepiej będzie mu gotować niż wydawać masę pieniędzy na puszki. Te dla alergików są bardzo drogie i też w sumie średnio je zajada.
Bardzo też proszę o pomoc w zebraniu pieniędzy za badanie.

Posted

Proponuję żeby zebrać deklaracje stałe na utrzymanie i leczenie Pachcia. Natomiast wszystkie dodatkowe wpłaty mile widziane. Co o tym sądzicie? Może jakieś allegro cegiełkowe lub bazarek?

Posted

Allegro cegiełkowe daje dobre wyniki - szczególnie w takich "żałosnych" przypadkach. Dopiero co przerobiłam to na naszej Tosi... Bazarków wystawiać nie umiem, ale jeśli ktoś się za to zabierze, dorzucę jakieś fanty.

Posted

maja602 napisał(a):
Proponuję żeby zebrać deklaracje stałe na utrzymanie i leczenie Pachcia. Natomiast wszystkie dodatkowe wpłaty mile widziane.

cienko u mnie z kasą, ale myślę, że jak 10 zł miesięcznie dam dla Pachcia, to jakoś przeżyję :roll:
więc ja deklaruję 10 zł miesięcznie
wiem, że mało, ale jak inni się dorzucą to się trochę uzbiera