Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dorobiłam Orionowi ogłoszenie na Pionki:
https://www.olx.pl/oferta/inteligentny-pogodny-orion-kto-lubi-psie-wyzwania-mini-aussie-CID103-IDGceZc.html

Oraz na Dębicę:
https://www.olx.pl/oferta/tkwil-na-lancuchu-teraz-szuka-kogos-kto-go-madrze-pokocha-CID103-IDGckWj.html

Aktualnie Amik ma ogłoszenia na:
lubelskie - Lublin, Kraśnik, Krasnystaw, Chełm;
podkarpackie - Rzeszów; Dębica
mazowieckie - Warszawa, Pionki, Pruszków, Mińsk Mazowiecki;
łódzkie - Łódź, Piotrków Trybunalski;
małopolskie - Kraków, Nowy Sącz;
śląskie - Jaworzno, Wodzisław Śląski;
wielkopolskie - Poznań, Kalisz;
dolnośląskie - Wrocław

= RAZEM: 19 ogłoszeń na olx

Dokładny spis (z linkami) znajduje się na pierwszej stronie w poście pierwszym.

Telefonów od momentu opisania ostatniego: 0.

Dzisiaj miałam zapytanie na olx, z ogloszenia na Nowy Sącz czy Amik nadaje się do domu z 3,5latkiem, bo pani ma synka, który mocno kocha psy.

• Like 2
Posted
22 godziny temu, Tyśka) napisał:

Dorobiłam Orionowi ogłoszenie na Pionki:
https://www.olx.pl/oferta/inteligentny-pogodny-orion-kto-lubi-psie-wyzwania-mini-aussie-CID103-IDGceZc.html

Oraz na Dębicę:
https://www.olx.pl/oferta/tkwil-na-lancuchu-teraz-szuka-kogos-kto-go-madrze-pokocha-CID103-IDGckWj.html

Aktualnie Amik ma ogłoszenia na:
lubelskie - Lublin, Kraśnik, Krasnystaw, Chełm;
podkarpackie - Rzeszów; Dębica
mazowieckie - Warszawa, Pionki, Pruszków, Mińsk Mazowiecki;
łódzkie - Łódź, Piotrków Trybunalski;
małopolskie - Kraków, Nowy Sącz;
śląskie - Jaworzno, Wodzisław Śląski;
wielkopolskie - Poznań, Kalisz;
dolnośląskie - Wrocław

= RAZEM: 19 ogłoszeń na olx

Dokładny spis (z linkami) znajduje się na pierwszej stronie w poście pierwszym.

Telefonów od momentu opisania ostatniego: 0.

Dzisiaj miałam zapytanie na olx, z ogloszenia na Nowy Sącz czy Amik nadaje się do domu z 3,5latkiem, bo pani ma synka, który mocno kocha psy.

Przynajmniej jakaś zmiana :/

Posted
7 minut temu, uxmal napisał:

Przynajmniej jakaś zmiana :/

I pani była uprzejma :) Pisałam z nią chwilę, zaskoczyła mnie odpowiedzialnym podejściem do wyboru psa :)

Posted
22 godziny temu, Sowa napisał:

Moim zdaniem to bardzo dobry opis - nie za długi, konkretny. Oby także skuteczny, ale to już zależy od czytających.

Dziękuję za te słowa. :) Na razie telefon zamilkł.

Posted

OLX zrobił niespodziankę i podarował mi kupon z 50% rabatem na promowanie wszystkich moich ogłoszeń. Szkoda byłoby nie skorzystać z takiej promocji i pozwoliłam sobie wyróżnić ogłoszenie Amika na:

Opole - MAXI - za 6,36 (normalna cena: 12,72)
https://www.olx.pl/oferta/dumny-alexander-piekny-pies-tylko-dla-aktywnych-CID103-IDGfys2.html

Oraz Rzeszów - MIDI - za  2,25 (normalna cena: 4,49)
https://www.olx.pl/oferta/nieduzy-radosny-niedzwiadek-serce-do-wynajecia-CID103-IDEt5u6.html

= 8,61 zł :)

Bardzo proszę skarbnika Oriona, elficzkowa o zwrot pieniędzy na moje konto (jeszcze na to stare, Justyna S.; konto będzie nieaktywne dopiero za tydzień)

Posted
25 minut temu, Tyśka) napisał:

OLX zrobił niespodziankę i podarował mi kupon z 50% rabatem na promowanie wszystkich moich ogłoszeń. Szkoda byłoby nie skorzystać z takiej promocji i pozwoliłam sobie wyróżnić ogłoszenie Amika na:

Opole - MAXI - za 6,36 (normalna cena: 12,72)
https://www.olx.pl/oferta/dumny-alexander-piekny-pies-tylko-dla-aktywnych-CID103-IDGfys2.html

Oraz Rzeszów - MIDI - za  2,25 (normalna cena: 4,49)
https://www.olx.pl/oferta/nieduzy-radosny-niedzwiadek-serce-do-wynajecia-CID103-IDEt5u6.html

= 8,61 zł :)

Bardzo proszę skarbnika Oriona, elficzkowa o zwrot pieniędzy na moje konto (jeszcze na to stare, Justyna S.; konto będzie nieaktywne dopiero za tydzień)

Przelew poleciał.

Posted
Dnia 28.08.2020 o 21:17, elficzkowa napisał:

Wpłaty na konto Oriona/Amika (28.08.2020):

Kaas1 - darowizna dla Oriona : 25 zł

Guccio - stała : 10 zł

Dziękuję :) Bisous04.gif

Rozliczenie zaktualizowane.

Posted
Dnia 4.08.2020 o 10:45, Tyśka) napisał:

Otrzymałam też fakturę za hotelowanie w lipcu. Koszt: 310,-

Faktura jest wystawiona na Stowarzyszenie Aktywna Gmina+, która organizowała zbiórkę na ratujemyzwierzaki.pl - już im przekazałam fakturę i mam nadzieję, że jak najszybciej się rozliczą.

Dnia 7.08.2020 o 10:02, Tyśka) napisał:

Wczoraj (06.07) Stowarzyszenie opłaciło fakturę za hotelowanie w lipcu (na 310,-)

Ze zbiórki zostało: 957,24zł

Dziękuję :)

Wczoraj wieczorem (31.08.2020) Rafał przesłał mi fakturę. Kolejna wystawiona na Stowarzyszenie Aktywna Gmina+
Za sierpniowe hotelowanie wyszło 310zł. 

Tym samym ze zbiórki na ratujemyzwierzaki.pl zostało: 647,24zł. Od listopada będziemy opłacać hotel z dogomaniackich pieniędzy zebranych na konto skarbniczki Oriona.

Rafał dziekuje też za regularny zakup karmy dla Amika. Niestety, nie wszyscy o tym pamiętają, a miesięcznie w hotelu schodzi około 300kg. Chcę pomóc Rafałowi i na dniach postaram się o zorganizowanie zbiórki dla jego bezdomniakowych podopiecznych.

• Like 1
Posted
Dnia 27.08.2020 o 16:43, elficzkowa napisał:

Przelew poleciał.

Pieniądze na wyróżnienie ogłoszenia dotarły, dziękuję. Od paru dni nie miałam dostępu do konta, więc dopiero mogłam potwierdzić. Przepraszam za zwłokę ;).

Posted

Amik ostatnio trochę nabroił. W ferworze zabawy dziabnął jedną wolontariuszkę... w biodro. Miała siniak przez parę dni. Oczywiście, każdy kto go zna, ten wie, że Amik ma specyficzny sposób zabawy: uderzanie zębami o dłoń oraz "kąsania" kogoś w powietrzu przy jego brzuchu, biodrze i wrażliwych miejscach :) I każdy, kto go zna wie, że w momencie silnych emocji Amik mniej myśli i analizuje, i trzeba umieć tak zarządzać emocjami Amika, aby ich nie rozhulać. Krócej mówiąc, te jego "podgryzki" nie są agresywne - choć bywają dość... widowskowe :). Tym uderzaniem zębami o części ciała człowieka nie wyrządza krzywdy, zawsze z wyczuciem, ale ten jeden raz zdarzyła mu się wpadka i nie wyhamował z zębami przed biodrem. I tyle, ale ślad został na chwilę.

Amik w ogóle lubi brać dłoń w pysk w celu nawiązania kontaktu, zaproszenia do zabawy. Tak samo bardzo, ale to bardzo lubi robić (chest) vaulty, oczywiście niewyuczone, ale takie wg własnego pomysłu i własnej Amikowej realizacji :) Polega to na odbijaniu się od czyichś bioder/brzucha (to jest MNIEJ WIĘCEJ coś takiego, choć u Amika wygląda to trochę mniej profesjonalnie). Najpierw szaleje po trawie, robi świrki, kółeczka wokół człowieka, biegi i sprinty od człowieka, po czym nagle robi tył-zwrot w stronę opiekuna i skacze na jego biodro, przy skoku ładnie się obraca i pędzi dalej. :)

Jest tylko jeden moment, kiedy Amik może wycelować zębami w biodro albo kostki ludzkie celowo. ;) To wtedy, kiedy ktoś wchodzi na JEGO posesję. Bo niestety, nadal jak ktoś nie przestrzega zasad witania się z Amikiem, tylko wchodzi do hotelu jak do siebie (zamiast poczekać aż Amik zostanie zamknięty/przywołany przez Rafała do nogi) to murowane jest, że Amik przywita go zębami wtopionymi w buty albo w kostki. Próbuje też wskoczyć na brzuch (w okolicach wątroby) delikwenta. Trzeba, NAPRAWDĘ trzeba go temperować i pilnować, i nie puszczać samopas przy obcych, zwłaszcza takich którzy totalnie nie umieją czytać psów i dla których pies merdający ogonem oznacza psa, który chce się zaprzyjaźnić/nie ma złych zamiarów/jest w dobrym humorze.

Jest jedna jeszcze rzecz. Rafał jest niemal 100% pewny, że gdyby ktoś próbował zrobić jemu krzywdę to Amik stanąłby w obronie NA SERIO i gryzłby NA SERIO. Amik jest tak wpatrzony w Rafała, tak mocno go kocha psim sercem, że byłby wskoczyć w ogień za Rafałem. [ Zresztą, dawno nie słyszałam, aby ktoś opowiadał z taką miłością i dumą... o psie, który u niego pomieszkuje w ramach hotelu ;) ]

Na koniec dodam jeszcze, że parę dni temu do hotelu przyjechały dwa psiaki średniej wielkości, pies i sunia i Amik je zaakceptował z marszu. Bawi się z nimi na wybiegu i wszystko przebiega bezkonfliktowo. Amik wśród psów ma  teraz swoje sympatie i antypatie, nie tak jak na początku ;) Choć nadal mieszka sam. Problem w tym, że jak jakiś pies od razu mu nie podejdzie to już w ogóle nie ma szans na dogadanie, więc tutaj szybka piłka: zaiskrzy albo nie zaiskrzy.
Zapoznanie z psami zawsze wygląda tak samo. Amik idzie na wprost do nowego, pewny siebie i z wysoko uniesionym pyskiem oraz ogonem, staje w prowokacyjnej pozie tuż nad pyskiem drugiego, z miną "FIKASZ?!" i jeśli jakiś pies odpowie na zaczepkę... to już wiadomo, że się nie polubią. A jeśli to zignorują to wszystko jest w porządku, Amik zapisuje nowego psa do klubu swoich kumpli :) I co ciekawe, Amik wśród prawdziwych kumpli miał jamnikowatą Zosię, 15kg puchatego samca oraz... niepełnosprawnego 2letniego psa w typie owczarka niemieckiego, który ma guza mózgu, który się zawiesza nieraz, który ma ataki padaczki i mnóstwo problemów neurologicznych... i wobec nawet tego ostatniego nie podskakuje, szanuje jego granice. Ale to tylko dlatego że ten biedny niepełnosprytek nie odpowiedział na zaczepkę Amika na dzieńdobry.

• Like 2
Posted

Tysia, fantastycznie opisujesz Amika ! Amik uznał już hotel za swój dom i czuje się tam jak u siebie. Bardzo sie zmienił, poznał zasady i stara się je respektować. Marzy mi się, by jednak kiedyś Rafał powiedział, ze Amik zostaje u niego...

• Like 2
Posted
Dnia 1.09.2020 o 22:20, Havanka napisał:

Tysia, fantastycznie opisujesz Amika ! Amik uznał już hotel za swój dom i czuje się tam jak u siebie. Bardzo sie zmienił, poznał zasady i stara się je respektować. Marzy mi się, by jednak kiedyś Rafał powiedział, ze Amik zostaje u niego...

Też chciałabym... Amik w hotelu ma dość sporo przywilejów - ale na razie nie ma takiej możliwości, aby został, zbyt dużo problemów spadło na jego hotelowego opiekuna :( Sama, na podstawie opisów i opowiadań Rafała czuję sympatię do Amika i wiem, że to wspaniały pies, który faktycznie się zaadaptował w hotelu na dobre i traktuje to miejsce jak swój własny dom.

23 godziny temu, mari23 napisał:

Czytając opis Tysi miałam wrażenie, że o "moim" Miśku - zakapiorze czytam :) charakterny i słodki jednocześnie 

Charakterne psiaki łatwiej zapadają w serducho :) Wielka wielka szkoda, że nie możesz go adoptować.  :(

Posted
Dnia 2.09.2020 o 22:31, elficzkowa napisał:

Wpłata na konto Aleksa ( 02.09.2020 ):

christo-fair - stała dla Aleksa : 20 zł

16 godzin temu, elficzkowa napisał:

Wpłata na konto Amika ( 04.09.2020 ):

Uxmal - stała : 10 zł

Dziękuję :) Zapisałam.

Aktualnie Amik ma na koncie: +549,79zł