monika55 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 W ubieglym tygodniu cichutko podjechal samochod pod schronisko.Wyjeto z niego wor i podrzucono pod plot. Poczatkowo nikt nie zauwazyl. Obsluga schroniska w koncu zajrzala. A tam bylo 10 stlamszonych psiakow, w potwornym stanie : oblepionych kalem, wymiocinami. Oszalalych ze strachu. Do dzis nie mozna do nich podejsc. One w ogole nie kontaktuja. Trudno zrobic zdjecie. Jak im pomoc??? Prawie codziennie cos podjezdza, w schronisku przepelnienie. Co bedzie. Wladze podpisuja umowy z gminami, nie patrzac na warunki i mozliwosci. Quote
wilczek007 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 najważniejsze znależc im domy... to przecież nienormalne!!Krzeszowice i Libiąż w tym siedzi!...W schronie potrzeba misek,oboroży,psy zaczną za chwile głodowac nie mowie już o zagryzaniu:-( Quote
Julia07 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 podnosze ten smutny watek z nadzieją, że znajdą sie dobrzy ludzie ktorzy pomogą. Quote
ARKA Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 :crazyeye::crazyeye::crazyeye: dorosle psy, 10- siec??? To pewnie jakis hycel podrzucil:angryy::angryy::angryy: Moze i czesc ma wlascieli tylko nie wiedzą gdzie szukac:placz: Boze...co to sie ostatno dzieje! Pod Łodzia dwa miejsca w lesie z wyrzuconymi zwłokami psow i kotow,w sumie 24, tu biedaki w worku:angryy::angryy::angryy:. Quote
kmonika Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Boże , już nie mam słów na to wszystko:mad: Quote
ARKA Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 [quote name='wilczek007']najważniejsze znależc im domy... to przecież nienormalne!!Krzeszowice i Libiąż w tym siedzi Co to znaczy ze w tym siedzą??? Quote
wilczek007 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Jzk podpisało umowe z gminami na dostarczanie tych psów! Zarzadca sie nie zdodził to je podrzucaja pod schron i co z nimi robić? Trzeba zabrać, nikt normalny nie ma sumienia zostawic psa.Wiem ze żródła ze Jastrzebie za psy dostaje 1000 zł a taki hycel-"podrzutnik" 700 Jzk nie patrzy na warunki tylko na pieniądze!:placz: Quote
Julia07 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 sama bym tych którzy to zrobili wsadziła do takiego worka i...:angryy::mad: Quote
malagos Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 ARKA napisał(a)::crazyeye::crazyeye::crazyeye: dorosle psy, 10- siec??? To pewnie jakis hycel podrzucil:angryy::angryy::angryy: Moze i czesc ma wlascieli tylko nie wiedzą gdzie szukac:placz: Boze...co to sie ostatno dzieje! Pod Łodzia dwa miejsca w lesie z wyrzuconymi zwłokami psow i kotow,w sumie 24, tu biedaki w worku:angryy::angryy::angryy:. gdzieś był watek, podrzuć proszę linka... Quote
Ada-jeje Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Napisalam juz na watku Wanilki, bo o tych podrzuconych psach dowiedzialam sie natychmiast, wetka do mnie zadzwonila. Dzis zostalo juz wyslane pierwsze pismo do UM JZ a w nim mase pytan, nastepne pojdzie do pow. weta, ale niestety na odpowiedz trzeba czekac zeby zrobic jakis pierwszy krok. Posciagamy sobie tez umowy i uchwaly z wszystkich gmin z ktorymi JZK je podpisalo, bedziemy wiedziec tez dokladnie ile placa gminy Krzeszowice i Libiaz i co sie dzieje z tymi pieniedzmi. Czy JZK przeznaczy je na lepsze wyposazenie schroniska :angryy::angryy::angryy: Quote
Ada-jeje Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Zbieramy zniwo bezmyslnych urzedasow :mad::mad::mad:Olkusz nie przyjmuje psow, to gdzies trzeba je upchac, i znow najlatwiej do pseudo schronisk juz istniejacych :angryy::angryy::angryy: Quote
Negri_2008 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 wilczek007 napisał(a):najważniejsze znależc im domy... to przecież nienormalne!!Krzeszowice i Libiąż w tym siedzi!...W schronie potrzeba misek,oboroży,psy zaczną za chwile głodowac nie mowie już o zagryzaniu:-( to wołanie Wilczek bardzo, ale to bardzo mnie niepokoi :shake::shake::shake: To nie tylko reakcja na te 10 biednych psiaków podrzuconych w worku :shake:. To ogólna sytuacja schroniska. Rety..... Quote
Julia07 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 A jak tam ma być przy takiej ilości psów..to już nie do opanowania:placz: Quote
Julia07 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Byłam, widziałam i mam doła ale jedna ślicznota juz leży u mnie na swoim własnym posłanku ...dzisiejsza noc będzie dla nie spokojna...ciepła....sucha i syta ale co z pozostałymi:-( Quote
ARKA Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Ada-jeje napisał(a):Napisalam juz na watku Wanilki, bo o tych podrzuconych psach dowiedzialam sie natychmiast, wetka do mnie zadzwonila. Dzis zostalo juz wyslane pierwsze pismo do UM JZ a w nim mase pytan, nastepne pojdzie do pow. weta, ale niestety na odpowiedz trzeba czekac zeby zrobic jakis pierwszy krok. Posciagamy sobie tez umowy i uchwaly z wszystkich gmin z ktorymi JZK je podpisalo, bedziemy wiedziec tez dokladnie ile placa gminy Krzeszowice i Libiaz i co sie dzieje z tymi pieniedzmi. Czy JZK przeznaczy je na lepsze wyposazenie schroniska :angryy::angryy::angryy: Czyli Urzad Miasta czy jakas tam spolka miasta, ktorej podlega schron podpisala sobie umowy z gminami tak?:angryy::angryy::angryy: Quote
ARKA Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 wilczek007 napisał(a):Przeczytałam w necie że Krzeszowice juz upychaja swoje psy do Bielska!...Z tymi pismami do UM JZ to poprostu żenada:shake:...przeciez to sie bedzie ciągło wiekami...Jak kiedys dostali pismo dot.sytuacji schroniska to odpowiedzieli byle odpowiedziec i tyle z tego było...teraz bedzie inaczej?...a moze zawiadomic jeszcze inne organy?...mam pomysła, ale...niewiem....pomysle... Wilczek, zostaw to ada, ok? Pisma to chyba pisalyscie sobie same a teraz pisze organizacja wiec jest jednak roznica!:roll: Quote
monika55 Posted March 20, 2009 Author Posted March 20, 2009 Jeszcze kilka dni temu bylo skromnie ale nienajgorzej. Luzno w boksach, a nawet izolatki puste. Teraz prawie codziennie podjezdza samochod, kiedy pracownicy nie chca przyjac psa, to sa one przywiazywane do plotu. Psy transportowane sa w strasznych warunkach. Przeciez wkrotce zabraknie miejsca, jedzenia. Psy beda walczyc o przezycie.Ale coz to wladze obchodzi. Kasa, kasa sie liczy. Quote
wilczek007 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Przeczytałam w necie że Krzeszowice juz upychaja swoje psy do Bielska!...Z tymi pismami do UM JZ to poprostu żenada:shake:...przeciez to sie bedzie ciągło wiekami...Jak kiedys dostali pismo dot.sytuacji schroniska to odpowiedzieli byle odpowiedziec i tyle z tego było...teraz bedzie inaczej?...a moze zawiadomic jeszcze inne organy?...mam pomysła, ale...niewiem....pomysle... Quote
ARKA Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 [quote name='monika55']Jastrzebski Zaklad Komunalny ma pod swoja "opieka" schronisko.W imieniu Urzedu Miejskiego. Ma prawo podpisywac umowy, choc jednoczesnie zarzadca schroniska ma swoja umowe z nimi. Aneksu ani zmian nie podpisal. Czyli chyba nie ma obowiazku przyjmowac tych psow. Tym bardziej ze schronisko obliczone jest na okreslona liczbe psow. A w ogole nie spelnia zadnych norm. Sprawdzilam. JZK jest to jednostka organizacyjna wiec tak naprawde umowe podpisalo samo miasto z innymi gminami:angryy: Jesli w umowie prowadzący schronisko ma wyraznie zaznaczone,ze tylko opieka nad psami z terenu miasta to pewnie, ze nie powinien przyjmowac:angryy: Quote
monika55 Posted March 20, 2009 Author Posted March 20, 2009 Jastrzebski Zaklad Komunalny ma pod swoja "opieka" schronisko.W imieniu Urzedu Miejskiego. Ma prawo podpisywac umowy, choc jednoczesnie zarzadca schroniska ma swoja umowe z nimi. Aneksu ani zmian nie podpisal. Czyli chyba nie ma obowiazku przyjmowac tych psow. Tym bardziej ze schronisko obliczone jest na okreslona liczbe psow. A w ogole nie spelnia zadnych norm. Quote
Recommended Posts