ala123 Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Zakładam wątek dwóm znalezionym w lesie pod Kielcami suniom, kopiuję z fb ( brak czasu, przepraszam): :Myślałam,że chociaż urlop będę mieć spokojny, ale okazało się,że nie! Jechaliśmy z Zamościa do Sielpi, kiedy po przejechaniu 3/4 trasy naszym oczom ukazało się coś małego, białego w czarne łatki, wychodzącego z pobliskiego lasu. Poszłam tam, była to suczka. Bardzo nieufna, wylękniona; nie pozwalająca do siebie podejść. Zadzwoniłam na 997 z prośbą o pomoc, lecz policjant z KM w Kielcach odpowiedział mi arogancko,że nie zajmują się psami, bo mają ważniejsze sprawy do załatwienia... Obcy teren, co robić... przecież nie mogę suczyny zostawić bez pomocy. W dodatku okazało się,że w lesie jest druga, bardzo podobna, lecz mniejsza sunia !!! Wpadłam w popłoch, to nie na moje siły :( Po kilku godzinach na szczęście obie pozwoliły mi się wreszcie złapać :) Wyglądały na chore- biegunka, śluz z pochwy; były bardzo wycieńczone i zmęczone, oczka im się zamykały, mniejsza od razu zasnęła na moich kolanach. Trafiły do weta: wyszła babeszjoza, robaczyca,a u większej być może ropomacicze lub jest po wyszczenieniu... Dziewczyny z Kielc znalazły hotelik dla suczek i tam je zostawiłam. Są pod opieką weterynarza. Czują sie już lepiej, lecz koszty rosną. Potrzebne są pieniądze na hotelik , leczenie (za chwilę zostanie wystawiona faktura!) i sterylizację. Zabierając psinki z lasu myślałam tylko o tym, aby je ratować i nie mam wątpliwości, że drugi raz postąpiłabym podobnie, ale rzeczywistość jest taka, że bez pieniędzy wiele się nie zdziała. Sama po prostu nie dam rady finansowo, dlatego bardzo proszę, pomóżcie mi pomóc tym dwóm uratowanym psim istotkom. Będę wdzięczna za każdą złotówkę. Konto do wpłat udostępnia zaprzyjażniona Organizacja: Stowarzyszenie Chełmska Straż Ochrony Zwierząt: Ul. Hrubieszowska 66, 22-100 Chełm Nr konta Bank PKO BP 57 1020 1563 0000 5902 0099 5126Z dopiskiem: " 2 suczki z Kielc" SWIFT do przelewów zagranicznych: BPKOPLPW PayPal - wpłaty zagraniczne, adres e-mail to ----> [email protected] Zdjęcie zrobione w chwilę po zabraniu dziewczynek do samochodu: Już w hoteliku: Quote
ala123 Posted September 15, 2016 Author Posted September 15, 2016 Dzisiaj dowiedziałam się od Andzi69,że sterylka będzie kosztować 190zł za jedną suczkę. Jakie będą koszty leczenia, jeszcze nie wiem. Dziewczynki są w hoteliku pod KIelcami u słodkokwaśnej, koszt - 10zł doba za jedną suczkę. Nie załamuję się jednak, najważniejsze,że udało mi się je złapać, że są bezpieczne. Pomóżcie mi szukać domków. Jakiś bazarek też mile widziany ... Przepraszam,że ja tak ciągle żebrzę, ale ciągle znajduję jakieś zwierzęta potrzebujące pomocy. A skoro już takie stanie na mojej drodze, to nie mogę udawać,że nie widzę... Autentycznie boję się wychodzić z domu :( Większa suczka dostała imię Funia, mniejsza Lunia. Funia waży 10kg, Lunia 7kg. Szczerze powiem,że trzymając je na kolanach nie przypuszczałam,że aż tyle :) Quote
słodkokwaśna Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Sunie są urocze, grzeczne i chodzą ładnie na smyczy. Babeszjoza już jest opanowana, qpy piękne i przyszedł apetyt, ale po 22 września czekają ich powtórkowe badania krwi, aby dziewczyny mogły być wysterylizowane. Dzięki Tobie Alu one żyją, bo gdybyś ich nie zabrała, to pewnie by bidulki odeszły do innego świata. No i Andzia też pomogła, bo dobrego weta załatwiła:) Quote
DORA1020 Posted September 16, 2016 Posted September 16, 2016 Jak to dobrze,ze wtedy tam jechalas,bo pewnie umarlyby w tym lesie. Sliczne sunie,ale potrzebne sa ogloszenia. Nie ma co czekac na sterylizacje,tylko juz oglaszac,bo nieraz bardzo dlugo trzeba szukac domow. Quote
ala123 Posted September 18, 2016 Author Posted September 18, 2016 Dobrze,że jechałam, tylko teraz muszę żebrać o pomoc :( Może ktoś mógłby zrobić jakiś bazarek ?... Quote
sharka Posted September 18, 2016 Posted September 18, 2016 zaglądam... niestety nie mam dobrych fantów :( chociaż coś małego w weekend zrobię, dla suniek i dla szczebrzeszyniaków Quote
agat21 Posted September 18, 2016 Posted September 18, 2016 Jestem na wątku. Ten miesiąc mam tragiczny finansowo (pogrzeb teściowej), ale na początku października prześlę trochę kasy na maleńkie. Quote
ala123 Posted September 19, 2016 Author Posted September 19, 2016 Mam nowe fotki dziewczynek :) Lunia: 1 Quote
ala123 Posted September 19, 2016 Author Posted September 19, 2016 Funia: Są prześliczne !!! Za chwilę zrobię im ogłoszenia na Kielce. 1 Quote
agat21 Posted September 21, 2016 Posted September 21, 2016 Na początku października wpłacę grosik dla ślicznotek :) Quote
Nadziejka Posted September 23, 2016 Posted September 23, 2016 Zagladam do ksiezniczuniek z kciukami Quote
sharka Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 O 18.09.2016 o 21:21, sharka napisał: zaglądam... niestety nie mam dobrych fantów :( chociaż coś małego w weekend zrobię, dla suniek i dla szczebrzeszyniaków pamiętam, działam, trochę wolno idzie :/ Quote
Aldrumka Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 ala123 chyba jednak pojechała na urlop :) nie wiemy co z łaciatkami Quote
andzia69 Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 O 19.09.2016 o 12:15, ala123 napisał: Lunia: Lunia bardzo podobna do "naszej" Mrówki :( Obie dziewczynki po sterylizacji. Wszystko u nich dobrze, tylko domków brak. Quote
andzia69 Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 O 19.09.2016 o 12:15, ala123 napisał: Mam nowe fotki dziewczynek :) Lunia: Lunia bardzo podobna do "naszej" Mrówki :( Quote
Miła od Gucia Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 Poker, bardzo proszę o pilny kontakt w sprawie suczek Miła 694 409 059 Quote
Poker Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 2 godziny temu, Miła od Gucia napisał: Poker, bardzo proszę o pilny kontakt w sprawie suczek Miła 694 409 059 Chyba dziś za późno. Zadzwonię rano. Mam się umówić na wizytę PA dla jednej z suń.Ala123 podała mi nr telefonu do chętnej. Quote
Recommended Posts