kiyoshi Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Dziewczyny...czytając Wasze wpisy mogę zasugerować tylko jedno..... Spróbujcie zrobić wydarzenie na fb..... Tam naprawde można w jeden dzień zebrać deklaracje.... Może też znajdzie się BDT? Bardzo, bardzo proszę, żeby nie zabrajać Tinusi i Rudego do kojcowego hoteliku. Te psy nie wytrzymają zamknięcia! To będzie dla nich najgorsze co może sie wydarzyć. Lepiej oczyścić budę, wyłożyć ciepłymi materiałami i pozwolić im zostać gdzie są.... Quote
AlfaLS Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 A może np. elficzkowa bo ona zna psiaki mogłaby zadzwonić do Murki i podpytać ją o miejsce? Zaprosić na wątek? Murka dziewczynom z Zamościa czasem czeka na zapłatę nawet długo... A tu chodzi o ten najwcześniejszy okres... Bo później może Tinka pojechałby do Perełki, Lisek do Tyś... Albo choć jedno z nich. Myślę, że choć jedno z nich w miarę szybko znajdzie DS... Najtrudniejszy byłby początek ale jak nie my to kto??? Deklaracji dać nie mogę ale zrobię bazarek dla psiaków ... Quote
elik Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 3 godziny temu, kiyoshi napisał: Dziewczyny...czytając Wasze wpisy mogę zasugerować tylko jedno..... Spróbujcie zrobić wydarzenie na fb..... Tam naprawde można w jeden dzień zebrać deklaracje.... Może też znajdzie się BDT? Bardzo, bardzo proszę, żeby nie zabrajać Tinusi i Rudego do kojcowego hoteliku. Te psy nie wytrzymają zamknięcia! To będzie dla nich najgorsze co może sie wydarzyć. Lepiej oczyścić budę, wyłożyć ciepłymi materiałami i pozwolić im zostać gdzie są.... A czy nie bierzesz tego pod uwagę, że tam mogą bardzo cierpieć z powodu mrozu, potrącenia przez samochód, skrzywdzenia przez jakiegoś pseudo człowieka ? Mogą w cierpieniu odejść zanim przyjdzie pomoc. Wybacz, ale ja bardzo się tego obawiam. Mówisz tylko o Tinusi i Rudziku, a przecież Lisek, tak jak i oni, nie zna innego życia, jak tylko tam. Uważam, że jeśli tylko będzie taka możliwość, to należy pokazać im inne życie, przynajmniej dać wybór. 2 Quote
elficzkowa Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 3 minuty temu, AlfaLS napisał: A może np. elficzkowa bo ona zna psiaki mogłaby zadzwonić do Murki i podpytać ją o miejsce? Zaprosić na wątek? Murka dziewczynom z Zamościa czasem czeka na zapłatę nawet długo... A tu chodzi o ten najwcześniejszy okres... Bo później może Tinka pojechałby do Perełki, Lisek do Tyś... Albo choć jedno z nich. Myślę, że choć jedno z nich w miarę szybko znajdzie DS... Najtrudniejszy byłby początek ale jak nie my to kto??? Deklaracji dać nie mogę ale zrobię bazarek dla psiaków ... Jak dla mnie to zbyt duża nieodpowiedzialność umieścić w hoteliku trzy psiaki bez odpowiedniego zabezpieczenia finansowego. Często jest tak, że na początku owszem ludzie płacą ale im dłużej pies jest w hoteliku z deklaracjami jest różnie. A w tym przypadku są to trzy psy. Zresztą same deklaracje nie wystarczą. Tak jak pisała Tyś - może się okazać, że psiaki wymagają dłuższego i kosztownego leczenia. Zgadza się, ze Murka może i poczekałaby na zapłatę ale nie wyobrażam sobie tego w przypadku trzech psiaków, które będą już na starcie potrzebowały sporej kwoty. Chciałoby się nieba im przychylić, pomóc przetrwać zimę, dać dobry dom ale uważam, że do momentu kiedy nie będziemy realnie mieć dla nich pieniędzy musimy działać małymi kroczkami. 1 Quote
Anula Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Jeżeli się umieszcza psiaki w DT,Hoteliku to bardzo ważną jest sprawą zmasowane ogłoszenia i to opłacone.Koszt OLX na miesiąc to 28,00zł ale naprawdę warto.Często jest tak,że psiaki zalegają w Hotelikach.DT,ponieważ ogłoszenia raz zrobione przechodzą na ostatnie strony i nikt ich nie ogląda.Natomiast jeżeli ktoś tego pilnuje i systematycznie odnawia,opłaca to jest bardzo duża szansa na dom a tym samym szybka adopcja. Sporo psiaków czeka na dom ale tylko z tego względu,że brak systematyczności w ogłaszaniu ich a my płacimy deklaracje na nie. 1 Quote
kiyoshi Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 28 minut temu, elik napisał: A czy nie bierzesz tego pod uwagę, że tam mogą bardzo cierpieć z powodu mrozu, potrącenia przez samochód, skrzywdzenia przez jakiegoś pseudo człowieka ? Mogą w cierpieniu odejść zanim przyjdzie pomoc. Wybacz, ale ja bardzo się tego obawiam. Mówisz tylko o Tinusi i Rudziku, a przecież Lisek, tak jak i oni, nie zna innego życia, jak tylko tam. Uważam, że jeśli tylko będzie taka możliwość, to należy pokazać im inne życie, przynajmniej dać wybór. Elu czytałaś cały watek? Lisek w grudniu jedzie do domowego hoteliku u Szafirku...Będzie się uczył życia w domu, z człowiekiem, mając do dyspozycji ogródek do biegania i zabawy.. Tinusia i Rudy mają już kilka lat. Tina jest tam od małego- nie zna innego zycia. Przetrwała już kilka zim, tak jak i Rudy! One nia znają domu, normalnych kontaktów z ludźmi, wiedza natiomiast czym jest wolność. Czy zamknięcie ich w kojcu hotelikowym to będzie dobre dla nich? Jak chcesz dać im wybór? Jak im się ten kojec nie spodoba to co będzie? Wiesz jak pies potrafi cierpieć w kojcu? Uważam tak jak dziewczyny-trzeba małymi kroczkami..... Quote
WiosnaA Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 27 minut temu, elik napisał: A czy nie bierzesz tego pod uwagę, że tam mogą bardzo cierpieć z powodu mrozu, potrącenia przez samochód, skrzywdzenia przez jakiegoś pseudo człowieka ? Mogą w cierpieniu odejść zanim przyjdzie pomoc. Wybacz, ale ja bardzo się tego obawiam. Mówisz tylko o Tinusi i Rudziku, a przecież Lisek, tak jak i oni, nie zna innego życia, jak tylko tam. Uważam, że jeśli tylko będzie taka możliwość, to należy pokazać im inne życie, przynajmniej dać wybór. I to najważniejsze.....długo już tak żyją,mogą doczekać pomocy,a może i nie....bo nie wiadomo kiedy ona przyjdzie. Kioshi,AlfaLS pisała o Murce , bo hotelik jest najbliżej i tymczasowo psiaki byłyby zabezpieczone....też jestem za tym żeby do domowego dt wszystkie trafiły docelowo,a nie siedziały zamknięte....najważniejsze jednak ich zabezpieczyć. FB na pewno by pomógł,ale ja tam nie jestem,nic tam nie umiem. Tak jak w tytule pisze.....Tinusia i Rudy czekają od LAT...w kolejce na cud......no niech się stanie wreszcie ten CUD!.... Kto jeszcze pochyli się nad tymi biedakami i kilka złotówek dorzuci? Quote
elik Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 52 minut temu, kiyoshi napisał: Elu czytałaś cały watek? Lisek w grudniu jedzie do domowego hoteliku u Szafirku...Będzie się uczył życia w domu, z człowiekiem, mając do dyspozycji ogródek do biegania i zabawy.. Tinusia i Rudy mają już kilka lat. Tina jest tam od małego- nie zna innego zycia. Przetrwała już kilka zim, tak jak i Rudy! One nia znają domu, normalnych kontaktów z ludźmi, wiedza natiomiast czym jest wolność. Czy zamknięcie ich w kojcu hotelikowym to będzie dobre dla nich? Jak chcesz dać im wybór? Jak im się ten kojec nie spodoba to co będzie? Wiesz jak pies potrafi cierpieć w kojcu? Uważam tak jak dziewczyny-trzeba małymi kroczkami..... Tak Izuniu, czytałam i wiem jak te psiaki żyją. Lisek także nie zna innego życia, jak tylko bezdomne. Nie twierdzę, że trzeba te psiaki zabierać stamtąd bez przemyślenia i za wszelką cenę. Napisałam, że jeśli będzie taka możliwość. A co lepsze, kojec, czy śmierć pod kołami, zamarznięcie w mroźną noc przy - 20 stopniach poniżej zera ? Synoptycy zapowiadają, że tegoroczna zima będzie znacznie mroźniejsza niż zimy w ostatnich latach. Oby się mylili, ale co jeśli się nie mylą ? Pytasz co będzie, jak im się kojec nie spodoba. Nie wiemy czy im się nie spodoba, ale gdyby nie, to myślę, że zwrócenie im bezdomności nie będzie takie trudne, a przynajmniej będą już wysterylizowani. Kto wie, może po okresie częstszych kontaktów z człowiekiem, dobrych kontaktów, pozwolą bardziej zbliżyć się do siebie, a wtedy łatwiej byłoby pomagać im w razie potrzeby - podanie leków, czy choćby odrobaczenie, odpchlenie. Mój post to nie namawianie do łapania wszystkich psiaków za wszelką cenę. To tylko riposta na Twoją prośbę o pozostawienie Tinusi i Rudzika tam gdzie są. Po prostu mam odmienne zdanie na ten temat :) Quote
elficzkowa Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Kochani, dobrze, że zaglądacie na wątek. Dzięki temu możemy wymienić swoje zdania, przemyślenia czy sposoby pomocy dla dzikusków. Każdy ma prawo mieć odmienne zdanie bo i jego doświadczenia dotyczące psiaków też mogą być różne. Myślę, że dzięki temu wyłoni się jakiś konstruktywny plan pomocy dla psiaków. Na razie nie mamy pieniędzy ale gdyby - jak pisze kiyoshi - założyć wydarzenie na fb być może trochę pieniędzy by wpłynęło. Niestety ja nie jestem na fb. Może jeszcze znajda się osoby z deklaracjami. Ma racje Anula pisząc o robieniu ogłoszeń. Pamiętajmy tylko, że do ogłaszania upłynie trochę czasu. Dzikuski muszą najpierw nauczyć się bycia z człowiekiem. Na razie nie dają się dotykać. 2 Quote
Poker Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 To może już zbierać pieniądze i informować ,że dopóki nie ma zabezpieczenia finansowego psy będą musiały pozostać tu gdzie są. 3 psy w hotelu i nie wiadomo na jak długo to wielka odpowiedzialność. Nie wiadomo jak szybko będą nadawały się do adopcji. Żeby choć jeden trafił do BDT, to z dwójką już łatwiej sobie poradzić finansowo. Można tez zrobić tak ,że cała trójka pójdzie na początek do hoteliku i jeden, który byłby najmniej dziki trafiłby do wcześniej umówionego BDT. Quote
elik Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 3 godziny temu, Poker napisał: To może już zbierać pieniądze i informować ,że dopóki nie ma zabezpieczenia finansowego psy będą musiały pozostać tu gdzie są. . . . Można tez zrobić tak ,że cała trójka pójdzie na początek do hoteliku i jeden, który byłby najmniej dziki trafiłby do wcześniej umówionego BDT. Też taki scenariuszu biorę pod uwagę :) 1 Quote
WiosnaA Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Co więcej głów i pomysłów to pomoc dla psiaków będzie bliższa..tak myślę. Jeszcze swoje trzy grosze dołożę. W jednym chyba wszyscy jesteśmy zgodni...Tym psom trzeba pomóc! Jest tylko rozbieżność,czy starać się już na tę zimę wszystkie zabrać z ulicy....czy Liska jednego teraz,a następne w przyszłości,.. kiedyś. I druga sprawa,jeżeli Tinusia byłaby złapana już teraz do sterylki,to grzechem byłoby wypuścić ją dalej na poniewierkę na stare lata...ja tak uważam. Rzecz jasna sprawa pomocy rozchodzi się o kasę jak zawsze i w tym wypadku nie małą! Napiszę jak ja to widzę,ale nic nie narzucam nikomu,że tak będzie super i efekty najlepsze,bo wcale tak być nie musi. Dużo jest niewiadomych z każdej strony,ale jesteśmy tu do pomocy dla tych najbardziej potrzebujących,a te psy jej potrzebują!. Z założenia wychodźmy,że się uda. Jak się nie spróbuje,to wówczas zostanie plan B- pierwszy plan dziewczyn,-pomagać powoli i pojedyńczo. Pieniążki same nie przyjdą i trzeba jakoś zadziałać,żeby zdobyć. 1.Po części być może tu leży problem,że nie ma jednoznacznej decyzji co do zabrania całej trójki teraz,na tę zimę z ulicy,bo Tyś(ka) sama nie podejmie (zrozumiałe) i powinniśmy wspólnie ustalić...Czy próbujemy? 2. Myślę,że najważniejsza jest odpowiedzialność w przyszłości za trzy psiaki dla samej Tyś(ki) i elficzkowej - więc ją rozdzielmy i weźmy odpowiedzialność na siebie zaraz po złapaniu,...tzn.Czy znajdą się chętni,by wziąć po psiaku pod swoje skrzydła?...jeżeli nie pojedyńczo,to może po 2-3 osoby zadeklarują niech taką opiekę? -nie chcę pisać na pusto i Rudego chcę wziąć na siebie,ale nie sama, jest największy- i proszę kogoś do pomocy! 3.Zapytać Murki,czy zgodzi się wstępnie zaraz po złapaniu przetrzymać trójkę-dwójkę psiaków/jej hotelik najbliżej. 4.Zadzwonić do Jamora,ile zaśpiewa i czy by złapał. 5.Na dłuższą metę kojce odpadają i już teraz rozpytujemy/zaklepujemy wstępnie o dt domowe..(ja kombinuję jeden DT,ale nie chcę robić nadzieii,bo jeszcze patykiem pisane). 6.Napisać wyraźnie tytuł i po wątkach, i całym świecie rozpuścić,że chcemy zabrać całą trójkę! 7.Poruszające wydarzenie na FB bardzo by ułatwiło zebranie pieniążków,ale kto działa tam prężnie i tym się zajmie? Trochę chaotycznie ten wpis,ale mam nadzieję,że zrozumiecie o co mi chodzi. Jeszcze zapewne i inne kwestie do ustalenia,ale te najważniejsze mi przyszły do głowy. Wyzwanie spore,ale w grupie siła! 3 Quote
WiosnaA Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 1 minutę temu, bakusiowa napisał: Dam 50 zł stałej deklaracji. Łauuu!..Extra! Dziękujemy z całego serca Dobra Duszyczko!...a na jakiegoś konkretnego chcesz pieska? Quote
kiyoshi Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Tak dziewczyny, wszystkie mamy trochę inne zdanie, ale WiosnaA słusznie napisała, że ogólnie jest ono takie samo:) Wydarzenie na fb ma sens tylko wtedy jesli zrobi je ktoś kto ma sporo znajomych dzialających 'w psach' i chętnych by złożyć deklaracje...wiem np. że wokół psów z Radys zrobiła się mega prężna grupa i deklaracje na hotelik można zebrać w ciągu kilku godzin:) Dla Liska mamy szafirkę, dla Tinusi....hmmm...gdyby została złapana do starylizacji to przez te kilka dni rekonwalescensji na pewno coś byśmy już o niej wiedzieli...przede wszystkim, czy nie jest agresywna? bo to niestety może być najgorsza cecha....gdyby się okazało, że jest lękliwa, ale chętna na zmiany (że tak w skrócie napisze), to może dobra opcją dla niej byłby Domowy hotelik u Kasi Przystał, która ma duże doświadczenie w pracy z psami...a może Perełka1 przyjmie do siebie jeśli mniej więcej będzie wiadomo jaki ma charakter.... Dla Rudaska...może udałoby się ubłagać miejsce tam gdzie jest Devon? ale to bbbbbaaaaaarrrrrdzo duże może:( i w jego przypadku będzie chyba najtrudniej o miejsce:( też trzeba mieć pewność że nie jest agresywny... Niestety ze swojej strony poza deklaracją na Liska na razie nic nie wyskrobie z portfela:( Zadeklarowałam się mocno ponad stan, plus mam Lenke z Radys u Kasi:( ale może za 1/2 m-ce to się zmieni.... Powodzenia dziewczyny:) edit: teraz pomyślałam, że przeciez do szafirki tez Tinusia mogłaby pojechać:) Hania chętnie przyjmuje małe sunie, więc jeśli jej charakter byłby w miarę ok to mogłaby pojechać razem z synkiem:) Quote
Anula Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Ja mogę zadeklarować od XII - 20,00zł stałej ale na wszystkie psiaki.Porozmawiam z Bogusik o następnym bazarku dla nich. Tak sobie głośno myślę,gdyby te osoby co zadeklarowały pomoc w karmie do tej pory,może by zamiast karmy zadeklarowały pomoc finansową.Jeżeli psiaki będą gdzieś ulokowane to karma raczej nie będzie potrzebna. Jak to wygląda finansowo w tej chwili i kto pomaga w zakupie karmy? 1 Quote
WiosnaA Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 17 minut temu, kiyoshi napisał: edit: teraz pomyślałam, że przeciez do szafirki tez Tinusia mogłaby pojechać:) Hania chętnie przyjmuje małe sunie, więc jeśli jej charakter byłby w miarę ok to mogłaby pojechać razem z synkiem:) Zanotuję ,by nie umknęła ta ważna wiadomość. Rudy największy i jemu może być trudniej z domowym miejscem,ale musimy też znaleźć! Quote
AlfaLS Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 To może Rudy mógłby zostać u Murki? A może z pomysłu Wiosny coś wyjdzie? Quote
WiosnaA Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 18 minut temu, Anula napisał: Ja mogę zadeklarować od XII - 20,00zł stałej ale na wszystkie psiaki.Porozmawiam z Bogusik o następnym bazarku dla nich. Tak sobie głośno myślę,gdyby te osoby co zadeklarowały pomoc w karmie do tej pory,może by zamiast karmy zadeklarowały pomoc finansową.Jeżeli psiaki będą gdzieś ulokowane to karma raczej nie będzie potrzebna. Jak to wygląda finansowo w tej chwili i kto pomaga w zakupie karmy? Anulko,dziękuję z całego serca w imieniu piesków!...a bazarek cioci Bogusik też byłby ogromną pomocą! Quote
kiyoshi Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 7 minut temu, AlfaLS napisał: To może Rudy mógłby zostać u Murki? A może z pomysłu Wiosny coś wyjdzie? Alfa kochana...ale u Murki będzie w kojcu przecież:( a on przy swojej dzikości...błagam Was...nie może mieszkać w kojcu bo to wyrzucone pieniądze... Quote
Anula Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 2 minuty temu, WiosnaA napisał: Anulko,dziękuję z całego serca w imieniu piesków!...a bazarek cioci Bogusik też byłby ogromną pomocą! Bazarek następny byłby w styczniu,teraz rusza ostatni bazarek Bogusik w tym roku. http://www.dogomania.com/forum/topic/337770-proszę-nie-pisać-tworzy-się/#comment-16968365 Quote
AlfaLS Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 7 minut temu, kiyoshi napisał: Alfa kochana...ale u Murki będzie w kojcu przecież:( a on przy swojej dzikości...błagam Was...nie może mieszkać w kojcu bo to wyrzucone pieniądze... Ja miałam na myśli, że do czasu znalezienia innego miejsca. Takiego, które byłoby dobre dla niego i do pracy z nim... Żeby nie na tej ulicy... Quote
kiyoshi Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 1 minutę temu, AlfaLS napisał: Ja miałam na myśli, że do czasu znalezienia innego miejsca. Takiego, które byłoby dobre dla niego i do pracy z nim... Żeby nie na tej ulicy... aha:) chyba że Murka wzięłaby go do domu? Quote
elficzkowa Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 33 minut temu, Anula napisał: Ja mogę zadeklarować od XII - 20,00zł stałej ale na wszystkie psiaki.Porozmawiam z Bogusik o następnym bazarku dla nich. Tak sobie głośno myślę,gdyby te osoby co zadeklarowały pomoc w karmie do tej pory,może by zamiast karmy zadeklarowały pomoc finansową.Jeżeli psiaki będą gdzieś ulokowane to karma raczej nie będzie potrzebna. Jak to wygląda finansowo w tej chwili i kto pomaga w zakupie karmy? Karmę zamawiamy z pieniędzy ogólnych dla psiaków. Oprócz tego moja siostra wysyła 50 zł miesięcznie na karmę ale to do czasu zabrania Liska do hotelu. Potem będzie płaciła na niego deklarację. Quote
Recommended Posts