Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mamamuminka napisał(a):
Jeżeli Dusia tak bardzo nie lubi krat,to oddanie jej do kojca w hotelu chyba nie jest dobrym pomysłem.
Uważam,że dla niej to tylko domowy DT.

Wszystko zależy od szkoleniowca. Ja jestem za hotelikiem u Jamora. Poza tym jak nie spróbujecie to się nie przekonacie. Najlepiej zadzwonić i porozmawiać, moze Jamor coś doradzi. Jeśli Dusia wyłazi oknem to moze ma lęk separacyjny i nawet w DT musiała by być w kenelu dla jej bezpieczeństwa. Moze po prostu się czegoś potwornie wystraszyła. Moja Abiśka też by oknem wylazła za mną, Niestety waży niecałe 6 kg i musiała by się porządnie rozpędzić zeby je sforsować. :D ale gdyby była większa mógł by byc problem...

Posted

mariolka napisał(a):
nie mowie ze musi skakac po meblach, czy przez okno, czy zalatwiac sie w domu. Tylko ze zawsze trzeba sie z tym liczyc. Był taki agent który skakał po samochodzie i w domu na poczatku robil tak samo, nawet spał na stole - stad moje slowa.

W ogole wydaje mi się, ze widzicie nieco w innym swielte Dusię, niz jest. Ona na smyczy chodzi. Nie boi się wychodzenia, boi się ludzi. Nie jest psem meeega wycofanym. Ona musi zaufać i pobyć z czlowiekiem. Nie wymaga jakiejś super socjalizacji. Pobyć z człowiekiem w ciszy i spokoju.
Yogi w hotelu uciekał przed siebie, tak jak Dusia w boksie. A w domu jest NORMALNYM psem. Może się okazać, że Dusia w domowych warunkach rowniez będzie normalna.

Czyli nie jest tak źle.

Posted

mamamuminka napisał(a):
Jeżeli Dusia tak bardzo nie lubi krat,to oddanie jej do kojca w hotelu chyba nie jest dobrym pomysłem.
Uważam,że dla niej to tylko domowy DT.

W schronisku też jest w kojcu, ale nie ma osoby, która pomogłaby się Dusi otworzyc na człowieka.

Posted

Ja stanowczo nie jestem za oddaniem Dusi -do takiego dt jak ten hotelik u AlinyS . Tam jest gromada psów -ok.10-12 trzymanych luzem w jednym starym domku ,a psy nie są oddzielane .Taki pies jak Dusia -nie może być wrzucony do gromady różnych psów -zebranych przypadkowo . Tam są jednak rotacje psów -a każdy z nich ma inny charakter i temperament . Dusia nie akceptuje wszystkich psów -a wielu się może bać .
Tylko taka opieka jak Malagos,czy Jamora -lub podobna tym -może zapewnić takiemu psu jak Dusia -wlaściwe miejsce i warunki do oswojenia .A najbardziej -opieka i pobyt w dobrych ,spokojnych warunkach domowych .Najlepiej ,by Dusia nie musiala żyć juz nadal w kojcu .
A że pies skacze po dachu budy -i to w schronie -to zupelnie normalne chyba. W takim rozgardiaszu i rozszczekanym otoczeniu -co mają robić zestresowane psy ? Co do zalatwiania się -to też jest do opanowania .Jeśli Malagos -mająca ogromne doświadczenie w pracy z psami oferuje pomoc Dusi -to powinniśmy z takiej szansy na pewno skorzystać . Inaczej Dusia w schronie -nigdy nie zostanie oswojona -a za 2-3 lata zdziczeje jeszcze bardziej . Samo wyjście z nią na spacer -raz na jakiś czas -niewiele daje temu psu .To za malo -ona wymaga normalnego życia wśród ludzi -a nie za kratami schronu -nawet jeśli to Psi Anioł .
/A na marginesie -wymieniony hotelik w Jaktorowie / Popielarni -wcale nie jest tani-srednio chyba 350-450 zl /.

Posted

olga7 napisał(a):
Ja stanowczo NIE JESTEM za oddaniem Dusi -do takiego miejsca jak ten hotelik u AlinyS . Tam jest gromada psów -ok. 10 -12 trzymanych luzem w jednym starym domku ,a psy nie są oddzielane .Daga -ty bylaś tam może ? Chyba nie .Taki pies jak Dusia -nie może być wrzucony do gromady różnych psów -zebranych przypadkowo !! Tam są jednak rotacje psów -a każdy z nich ma inny charakter i temperament . Dusia nie akceptuje wszystkich psów -a wielu się może bać !
Jestem stanowczo przeciwna tej propozycji !! ODRADZAM .
TYLKO taka opieka jak MALAGOS CZY JAMORA -lub podobna tym -może zapewnić takiemu psu jak Dusia -wlaściwe miejsce i warunki do oswojenia .A najbardziej -opieka i pobyt w dobrych ,spokojnych warunkach domowych !!!

Też jestem tego zdania - hotel u AlinyS nie jest odpowiedni dla Dusi.

Posted

Myslę,że jeśli Dusia trafi do Malgos czy jamora -to nie powinna być w kennelu -bo tylko bardziej ja to zestresuje i spowoduje większe wycofanie psa .A nawet lęk separacyjny -o czym wspominala już Owieczka .Może wlasnie lęk przed karatami i malym kojcem powoduje ,że skacze nerwowo po budzie i wygina kraty -żeby się wydostać na wolność ?
Ona musi żyć wśrod ludzi i miec ich opiekę ciągle -naczej nigdy nie będzie normalnym psem .

Posted

malagos napisał(a):
Ja mieszkam 100 km od Warszawy. Od 25 lat pracuję z psami, jestem lekarzem wet. Ale skoro taubi uważa, że można ją oswajać w schronisku, nie nalegam. Tylko kto to ma zrobić? Pracownicy? wolontariusze? to dlaczego do tej pory pies jest dzikawy? Jak sprawdzić, czy będzie załatwiać sie w domu, skoro jest w kojcu w schronisku? Nie bardzo mi się takie podejście podoba. Uciekam.

Czy mógł sie trafic lepszy DT dla Dusi?????????????:placz:

Posted

AgusiaP napisał(a):
Czy mógł sie trafic lepszy DT dla Dusi?????????????:placz:

A malagos chciała Dusię wziąśc na DT ?!!! :crazyeye:

Jeśli tak, to nie macie się nad czym zastanawiać !! Lepszego tymczasu nie znam :shake:

Posted

Malagos napisala juz, ze obecnie ma zajety tymczas. Jamor podobnie, ale mozna by juz zbierac pieniazki i nie czekac do ostatniej chwili.
Gdzie jest szef????;)

Posted

dusje napisał(a):
Malagos napisala juz, ze obecnie ma zajety tymczas. Jamor podobnie, ale mozna by juz zbierac pieniazki i nie czekac do ostatniej chwili.
Gdzie jest szef????;)

A nie można zbierac bez szefa ?? :evil_lol:

Posted

Owieczka napisał(a):
A malagos chciała Dusię wziąśc na DT ?!!! :crazyeye:

Jeśli tak, to nie macie się nad czym zastanawiać !! Lepszego tymczasu nie znam :shake:

Ja też popieram -obiema rękoma -ten projekt/pomysł i prośbę ,by Dusię wyslać do Malgos -lub Jamora Oczywiscie -liczymy na serdeczne poparcie i akceptację naszego planu -Taubiego z Psiego Anioła . Nie ma co liczyć na to ,że zgloszą się jakieś osoby do oswajania suni w schronie -jeśli nie bylo tak dotychczas. Trzeba by cudu -by trafil się ktoś ,kto by bezinteresownie jezdzil b.często do Falenicy i poświecal kilka godz. co pare dni na wyprowadzanie psa -a i tak nic to nie da ,gdyż oswojenie tego psa ma sens jedynie po zabraniu psa ze schronu. Tylko wtedy to ma sens i da rezultaty w socjalizacji Dusi /czy innych podobnych psów/ . Nawet jeśli pies ma tam takie dobre warunki -jak w Psim Aniele w Falenicy i pod okiem Taubiego oraz personelu oraz wolontariuszy. Pobyt Dusi czy Borysa /z jej kojca / jest tego przykladem -bo zachowanie tych psów niewiele się zmienilo w ostatnich latach czy m-cach -mimo pewnej pracy wolontariuszy ,wlożonej w oswajanie tych psów . Zbyt wiele jest psów w schronie -nawet w Psim Aniele -a zbyt malo czasu mają na pracę z nimi wolontaruisze -i trudno temu się dziwić . Pozniej planujemy zająć się podobną pomocą Borysowi -wspoltowarzyszowi Dusi z tego samego kojca -i liczymy na zrozumienie oraz i poparcie Taubiego i zalogi Psiego Anioła . Aby obu psom żylo się lżej i lepiej - zupelnie normalnie -bez lęków i stresów wobec otoczenia i ludzi .

Posted

Nie martwicie się cioteczki -dla dobra slicznej ,temperamentnej Dusieczki -nawet szef Taubi okaże swe serce i dobroduszność a także wyrozumialość - a dzięki temu Dusia otrzyma szansę na normalne życie wśród ludzi - gdzie nie będzie juz musiala pokonywać na siłę okien ,wysokich plotów czy plaszczyć się ze strachu brzuchem po ziemi czy podlodze. Wszystko będzie dobrze -zobaczycie . I taubi będzie zadowolony -i my wszyscy -i Dusia będzie szczęsliwa !! :loveu: Dajmy tylko Dusi i sobie wszystkim szansę !! :p

Posted

AgusiaP napisał(a):
I to ta co niby się boji:cool2::cool2::cool2:

Nooo tak, ale to za Dusi zdrowko w schronisku i..... na koloniach:lol::multi::evil_lol: