katasza1 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 Albo drobna suczka bostona. One maja charakterek troche ttb, wiec z bulem powinna sie dogadac. No i nie sa jakies delikatne bardzo. Quote
Instant Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='czi_czi']to jest myśl w sumie :) dzięki! Tylko czy można jeszcze w Polsce dorwać wersję kopiowaną? :razz: [/QUOTE] Z tego co mi wiadomo, miniatur się w ogóle nie kopiuje - uszka mogą stanąć same z siebie, ewentualnie trzeba kleić ;) Quote
czi_czi Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='katasza1']Albo drobna suczka bostona. One maja charakterek troche ttb, wiec z bulem powinna sie dogadac. No i nie sa jakies delikatne bardzo.[/QUOTE] To też jest dobry pomysł! Dzięki :) [quote name='Instant']Z tego co mi wiadomo, miniatur się w ogóle nie kopiuje - uszka mogą stanąć same z siebie, ewentualnie trzeba kleić ;-)[/QUOTE] ee to nieee, mi się tylko z ciętymi uszami podobają :( Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='czi_czi'] A jak u nich z ogólnym posłuchem na spacerach? :) Bo jestem przyzwyczajona do psów bardzo posłusznych, zarówno buliczka jak i Oszołom są pod tym względem i zawsze były jak tru owczarki :lol:[/QUOTE] W myśl zasady, że posłuszne pieski się nie rodzą, posłuszne pieski się wychowuje... wszystko jest do zrobienia ;) Ale na pewno trzeba się przyłożyć do wychowania i odpowiednio do tego podejść przy terierze. Faktycznie pinczer byłby łatwiejszą opcją ;) Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='Instant']Z tego co mi wiadomo, miniatur się w ogóle nie kopiuje - uszka mogą stanąć same z siebie, ewentualnie trzeba kleić ;)[/QUOTE] Eeee, kopiuje się, a raczej kopiowało, przed wprowadzeniem zakazu. W zagranicznych hodowlach nie będzie problemu dostać kopiowanego pinczera. Quote
BBeta Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 Może ktoś ma jakiś pomysł ;) - Piesek mały, max 8kg - Sierść krótka lub długa nadająca się do ścinania "na sportowo" - Aktywny, lubiący ruch (długie spacery, agility) - W związku z powyższym pies nie może być niskopodłogowy, nie powinien mieć też krótkiej kufy - Chętny do współpracy z człowiekiem - Łatwy do szkolenia - Stosunek do obcych obojętny - Cechy niepożądane: niezależność, silny instynkt łowiecki Quote
Pysia Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='BBeta']Może ktoś ma jakiś pomysł ;) - Piesek mały, max 8kg - Sierść krótka lub długa nadająca się do ścinania "na sportowo" - Aktywny, lubiący ruch (długie spacery, agility) - W związku z powyższym pies nie może być niskopodłogowy, nie powinien mieć też krótkiej kufy - Chętny do współpracy z człowiekiem - Łatwy do szkolenia - Stosunek do obcych obojętny - Cechy niepożądane: niezależność, silny instynkt łowiecki[/QUOTE] Pinczer mianiatura chyba zbyt mały? Chyba psy ważą coś w okolicach 5 kg . Spełnia wszystkie punkty ;) Quote
Dioranne Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='BBeta']Może ktoś ma jakiś pomysł ;) - Piesek mały, max 8kg - Sierść krótka lub długa nadająca się do ścinania "na sportowo" - Aktywny, lubiący ruch (długie spacery, agility) - W związku z powyższym pies nie może być niskopodłogowy, nie powinien mieć też krótkiej kufy - Chętny do współpracy z człowiekiem - Łatwy do szkolenia - Stosunek do obcych obojętny - Cechy niepożądane: niezależność, silny instynkt łowiecki[/QUOTE] Pinczer waga max 5-6kg, 30cm w kłębie. Uwielbiają ruch, bardzo dobrze sprawdzają się właśnie w agi. Aktualnie Nico zna trzy elementy toru - hopki, tunele i slalom. Tunel kocha, najchętniej tylko przez niego, by przechodził. Hopki również bardzo dobrze pokonuje. Slalom sprawia nam trochę trudności, ale niedługo powinno być OK. Odnośnie współpracy z człowiekiem... Pinczery są bardzo żywiołowe, mają ADHD, więc dość ciężko przychodzi im to, aby się skupić, dużo bodźców może tego psa rozproszyć. Trzeba sobie z nim wyrobić więź, co nie zawsze idzie łatwo, ale gdy ten punkt odhaczy się na swojej liście - wówczas ma się świetnego kompana. Piny są pojętne, ale jak już mówiłam - są żywiołowe, więc różnie bywa ze skupieniem się. Do obcych są nieufne, bardzo mocno trzeba się na tym skupić podczas socjalki. Na forum jest trójka hodowców, na pewno udzielą wielu rad: [B]Tascha[/B], [B]grzybnia[/B] oraz [B]N&N[/B]. Quote
Instant Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='dog193']Eeee, kopiuje się, a raczej kopiowało, przed wprowadzeniem zakazu. W zagranicznych hodowlach nie będzie problemu dostać kopiowanego pinczera.[/QUOTE] Miniaturze uszy zostawiało się zawsze naturalne, a one mogą stanąć same z siebie lub z pomocą ze strony właściciela, kopiowało się tylko ogony. Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='Instant']Miniaturze uszy zostawiało się zawsze naturalne, a one mogą stanąć same z siebie lub z pomocą ze strony właściciela, kopiowało się tylko ogony.[/QUOTE] Nie masz racji :) Jak najbardziej uszy u pinczerów też się kopiuje. Quote
Karilka Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='dog193']Eeee, kopiuje się, a raczej kopiowało, przed wprowadzeniem zakazu. W zagranicznych hodowlach nie będzie problemu dostać kopiowanego pinczera.[/QUOTE] [quote name='dog193']Nie masz racji :) Jak najbardziej uszy u pinczerów też się kopiuje.[/QUOTE] E tam.... tak samo jak u sznaucera miniaturowego - dopuszczane sa dwie wersje uszu. U pinczera bardziej się przyjęło, ze mogą być radarowe. Sznaucery chyba tylko białe widuję radarowe... [IMG]http://www.eriapro.com/dogs/kennel/bagration/gallery/pics/imgs/IMG_3006.jpg[/IMG] [IMG]http://www.eriapro.com/dogs/kennel/bagration/gallery/pics/imgs/IMG_1739.jpg[/IMG] A tego pieska bardzo lubię :loveu:. Eria Pro Bagration [SIZE=1]...kopiować - kopiowało się, dlatego wsio jedno czy uszy klapniete czy też stojące. Teraz są i takie i takie. [/SIZE] Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='Karilka']E tam.... tak samo jak u sznaucera miniaturowego - dopuszczane sa dwie wersje uszu. [/QUOTE] Ale ja to wiem :) Instant jednak pisze, że u pinczerów uszu w ogóle się nie kopiuje, co jest nieprawdą. Quote
Martens Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='czi_czi'] A jak u nich z ogólnym posłuchem na spacerach? :) Bo jestem przyzwyczajona do psów bardzo posłusznych, zarówno buliczka jak i Oszołom są pod tym względem i zawsze były jak tru owczarki :lol:[/QUOTE] Jacka ma LadyS, więc niech ona się wypowie, ale z tego co wiem, nie ma tak łatwo jak z owczarkami czy ttb. Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='Karilka']Ale po co stojące kopiować? :evil_lol:[/QUOTE] Kopiowane ucho, a ucho stojące naturalnie to jednak trochę dwie różne sprawy ;) Poza tym ja nie piszę o celu kopiowania, tylko o samym kopiowaniu - hodowcy to robili, a czemu, to już ich się trzeba zapytać :) Quote
Dioranne Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 Pinczery miniaturowe, jak najbardziej były kopiowane - zarówno ogony, jak i uszy. Wystarczy zajrzeć do hodowli posiadających kilka starszych psów. Pinczer z kopiowanymi uszami wygląda znacznie inaczej, jakby "ostrzej". Same uszy także mają wówczas inny kształt. Nie orientuję się, jak sytuacja z kopiowaniem wygląda w krajach, gdzie jest to dozwolone - czy nadal psy są kopiowane czy też nie. Jednak nie prawdą jest to iż u pinczerów NIGDY nie kopiowało się uszu. ;) Quote
kropi124 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='BBeta']Może ktoś ma jakiś pomysł ;) - Piesek mały, max 8kg - Sierść krótka lub długa nadająca się do ścinania "na sportowo" - Aktywny, lubiący ruch (długie spacery, agility) - W związku z powyższym pies nie może być niskopodłogowy, nie powinien mieć też krótkiej kufy - Chętny do współpracy z człowiekiem - Łatwy do szkolenia - Stosunek do obcych obojętny - Cechy niepożądane: niezależność, silny instynkt łowiecki[/QUOTE] Moje typy to : [B]english toy terier[/B]-Jego sierść jest krótka i gładka.English toy terier to wspaniały, atrakcyjny, żywy pies. Uwielbia zabawy, jest przy tym bardzo zwinny i szczęśliwy. [B]Terrier Manchester[/B] - pies przyjazny, wierny, oddany rodzinie, pozbawione agresji. Mają jednak swój stały temperament. Potrafią dogadać się z innymi psami. Zawsze są skłonne do zabawy, nie wymagają zbyt dużo aktywności. Quote
dog193 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 Poza tym, Karilka, daleko patrzeć nie trzeba - Lalkę pamiętasz? Przecież ona miała kopiowane uszy :) Quote
Amber Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='Karilka']Ale po co stojące kopiować? :evil_lol:[/QUOTE] No wiesz ja jednak widzę różnicę :diabloti: [IMG]http://www.muamat.com/reviews/tfiles/serve/2820/small[/IMG] [IMG]http://cdn-6.allsmalldogbreeds.com/breeds/miniature-pinscher.jpg[/IMG] Quote
Unbelievable Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='BBeta']Może ktoś ma jakiś pomysł ;) - Piesek mały, max 8kg - Sierść krótka lub długa nadająca się do ścinania "na sportowo" - Aktywny, lubiący ruch (długie spacery, agility) - W związku z powyższym pies nie może być niskopodłogowy, nie powinien mieć też krótkiej kufy - Chętny do współpracy z człowiekiem - Łatwy do szkolenia - Stosunek do obcych obojętny - Cechy niepożądane: niezależność, silny instynkt łowiecki[/QUOTE] pudel :) albo jakiś sensowny szelciak Quote
gryf80 Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [B]bbeta [/B]to jeszcze dorzucę sznaucer mini(ale nie wiem jak sie ma do innych psów ale pewnie kwestia wychowania) oraz pomeranian Quote
Instant Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='dog193']Ale ja to wiem :) Instant jednak pisze, że u pinczerów uszu w ogóle się nie kopiuje, co jest nieprawdą.[/QUOTE] W porządku, pomyliłam się i przepraszam - nie ma sensu robić z tego wielkiej afery, dog ;) Quote
Szura Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 [quote name='kropi124'][B]Terrier Manchester[/B] - pies przyjazny, wierny, oddany rodzinie, pozbawione agresji. Mają jednak swój stały temperament. Potrafią dogadać się z innymi psami. Zawsze są skłonne do zabawy, nie wymagają zbyt dużo aktywności.[/QUOTE] Pozbawiony agresji? Nie wymaga zbyt dużo aktywności? To nie są psy wybitnie agresywne, ale nie odbiegają tu zbytnio od reszty terrierów. Są również żywiołowe i energiczne, może nie wymagają codziennie mnóstwa pracy, ale to dalej rasa aktywna. Nie wymagają zbyt dużo aktywności to np. typowe ozdóbki. ;) Poza tym manchestery mogą mieć silny instynkt łowiecki. Ty takie pierdoły z wikipedii przepisujesz? Quote
Recommended Posts