Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='motyleqq']łe ja tylko raz zmiksowałam wszystko razem, było to obrzydliwe i dla mnie i dla psa, w ogóle nie tknęła. ona woli owoce i warzywa w całości...[/QUOTE]

Tora sama z siebie zje tylko paprykę lub marchewkę i to też nie zawsze i nie w takich ilościach jak powinna. A jak robię jej taką papkę, to siedzi i czeka jak już robota z szafki wyciągam, a miska jest wylizywana jeszcze kilka chwil po tym jak już jest dawno pusta :D

Posted

u mnie "przejdą" tylko posiekane. W całości są nie tknięte. Nawet jak potarłam marchewkę i mama obierała do zaprawy marchewkę to też włożyłam obierki. I obierki były długie i nie pokrajane to zostały :D

Posted

Gratuluję że kolejne psy na barfie!!!
To ja mam cudne psy :) Moje TYLKO nie lubią porzeczek, a tak wszystko inne w ilościach hurtowych :)
Wczoraj na przykład zerwaly same dynię z ogrodu i zjadly

Posted

[quote name='motyleqq']łe ja tylko raz zmiksowałam wszystko razem, było to obrzydliwe i dla mnie i dla psa, w ogóle nie tknęła. ona woli owoce i warzywa w całości...[/QUOTE]

W calosci moze sobie jesc dla smaku. Ale jesli podajesz mieso i kosci w proporcjach Barfowych, to warzywa powinny byc w jakis sposob przetworzone. Inaczej pies ich nie strawi i nie wykorzysta skladnikow w nich zawartych. Warzywa moga byc scierane lub gotowane, chociaz to wiadomo jest gorsza opcja.

Posted

U nas je ścierane, bo nie mam czym zrobić totalnej papki - ale ścierane na najmniejszym oczku tak, że praktycznie tylko po marchewce widać, że nie jest zrobiona na papkę, tylko starta. Dziś dostał z papką mięso mielone i pożarł prawie w całosci, więc mamy już na niego sposób.

Posted

[quote name='panbazyl']
To ja mam cudne psy :) Moje TYLKO nie lubią porzeczek, a tak wszystko inne w ilościach hurtowych :)
Wczoraj na przykład zerwaly same dynię z ogrodu i zjadly[/QUOTE]
ale Ci zazdroszczę :placz::placz::placz:
przecież jak Ciap widzi warzywka to patrzy na mnie jakbym go otruć chciała :placz::placz:

Posted

Moje psy ostatnio dostały porządną porcję natki z pietruszki z brokułem, szpinakiem i jedną nerką na pół i o dziwo wszamały wszystko :-o. Podejrzewam że sposobem na poprawienie zapachu była kropla śmierdzącej oliwy czosnkowej, bo smród na całym piętrze się od tego unosił a psy z nochalami w górze siedziały jak dosmaczałam :evil_lol:

Posted

dziewczyny wprowadziłam powoli mój plan w działanie czyli cały dzień barfowy raz na 3-4dni , ale suka w nocy zwymiotowała nie strawiona cała (pokruszoną) kością i żółcią.
jakby strawiła wszystko ładnie tylko taki mały kawałek kości , nie wiem co o tym sądzić , czy to żołądek tak reaguję bo przyzwyczajony jest że na wieczór dostaję suche?
zawsze było rano surowe, wieczorem suche i nie było problemu .
dziś koło 15 dałam jej 1/3 czyli 220g korpusu z indyka , i nie wiem czy dać koło 22 trochę suchej ? czy sprawdzić może tym razem będzie ok ?
i czy ja nie daję za dużo ? to ma być 2% masy psa? to strasznie mało ..
ja daję po 200-300g mięsa z kością.
sama nie wiem czy dobrze że tak kombinuję ale pies bardzo lubi surowe i nie chce jej tego odbierać .

Posted

To przejdź całkiem na surowe. Przewód pokarmowy sobie nie radzi - przez suchą karmę nie wytwarza dość kwasu, żeby dobrze strawić kości. Pół biedy, że wymiotuje - gorzej jak takie niedotrawione kości będą szły do jelit.

Posted

Słuchajcie ja mam takie pytanie... Czy primex barf dostarcza zamówienia do domu? Bo kurcze nie mam jego siedziby w moim mieście, a do tej "najbliższej" mam kawał drogi i ogólnie w ogóle tam nie jeżdzę.
Jeśli nie - może ktos mi poradzi gdzie mogę takie gotowe, zamrożone porcje kupować w Kaliszu?

Posted

[quote name='Martens']To przejdź całkiem na surowe. Przewód pokarmowy sobie nie radzi - przez suchą karmę nie wytwarza dość kwasu, żeby dobrze strawić kości. Pół biedy, że wymiotuje - gorzej jak takie niedotrawione kości będą szły do jelit.[/QUOTE]
pisałam że nie mogę, suka dostała uczulenia po 2 miesiącach barfowania , od nadmiaru kuraka , a nie mam możliwości żeby jakieś inne mięso było podstawą.
trudno wrócimy do surowego raz na jakiś czas .

Posted

[quote name='ladySwallow']Nie wiem, zawsze mi się wydawało, że mieszanie różnego rodzaju żywienia nie jest zbyt dobre.[/QUOTE]
a wiesz może czy 200-250g surowego starczy na cały dzień na 16-17kg psa?
cały czas nie wiem czy nie daję za mało/ za dużo .

edit: wydaję mi się że to zależy od surowego u mojej suki , myślę że po korpusie nie zwymiotuję bo nie ma twardych kości , a takie strawi . zobaczymy jutro czy będą wymioty .

Posted

Pies na BARFie, jeśli się nie myle, powinien jeść ok. 3,5% masy ciała - poprawcie mnie, jeśli się mylę. Oblicz więc, ile to jest, i tyle mniej więcej sucz powinna jeść dziennie.

Posted

Jeśli Miś ma tendencję do tycia to wydaje mi się że ok. 260- 300 g dziennie powinna dostawać (łącznie z warzywami i innymi dodatkami). Chociaż na początek może by było lepiej mniej niż więcej, przynajmniej ja tak się starałam zrobić żeby żołądki psom przyzwyczaić i zobaczyć czy schudną czy nie. Moje dostają 360-400 (po równo z racji różnicy wieku) i z tego co widzę Shina minimalnie schudła a Hexa trzyma wagę. Warzyw nie wrzucam na wagę bo i tak nie tuczą, ważę tylko podroby żeby wiedzieć ile mniej więcej dostały. Młoda i tak sobie wydziela porcje więc nie mam możliwości dawać jej za dużo :).

Posted

[quote name='Sunshinee']Słuchajcie ja mam takie pytanie... Czy primex barf dostarcza zamówienia do domu? Bo kurcze nie mam jego siedziby w moim mieście, a do tej "najbliższej" mam kawał drogi i ogólnie w ogóle tam nie jeżdzę.
[/QUOTE]
Przy odpowiednio dużym zamówieniu można się chyba z nimi dogadać - zależy, ile masz zamrażarek i jak duży jest ten "kawał drogi" ;)

Posted

[quote name='gops']a wiesz może czy 200-250g surowego starczy na cały dzień na 16-17kg psa?
cały czas nie wiem czy nie daję za mało/ za dużo .

edit: wydaję mi się że to zależy od surowego u mojej suki , myślę że po korpusie nie zwymiotuję bo nie ma twardych kości , a takie strawi . zobaczymy jutro czy będą wymioty .[/QUOTE]

Mojemu (9,5 kg) nie wystarczyłoby. Po 250 g chodzi głodny, ale to taki "model" - głodny jest i do garów zagląda, ale papki warzywnej nie ruszy.
3% z 16 kilogramów to jest 48 deko.
To dziwne, że bardzo dobrze do tej pory tolerowała jeden surowy posiłek a dwóch pod rząd już nie. Może jednak te surowe okazjonalne śniadanka dawałaś zdecydowanie bardziej lekkostrawne?

Posted

[quote name='ladySwallow']O, no właśnie - ja jeszcze na etapie szczeniaczka z ADHD, więc dokładnie nie wiedziałam :evil_lol:[/QUOTE]

ale szczeniaki jedzą 10% masy swojego ciała, a Martens to nawet mówiła, że do oporu, ile chcą

Posted

[quote name='motyleqq']ale szczeniaki jedzą 10% masy swojego ciała, a Martens to nawet mówiła, że do oporu, ile chcą[/QUOTE]

Szczerze nie wyobrażam sobie 3-miesięcznego szczeniaka, który da radę zjeść 10% swojej wagi ;) Do tych 10% mój wzbijał się tylko w wieku 7-10 miesięcy, kiedy był już niby duży ale jeszcze rosły mu mięśnie. Jadł generalnie do woli, ale tak typowo "za szczeniaka" nie wiem czy dawał radę nawet te 5%.

Posted

[quote name='filodendron']Mojemu (9,5 kg) nie wystarczyłoby. Po 250 g chodzi głodny, ale to taki "model" - głodny jest i do garów zagląda, ale papki warzywnej nie ruszy.
3% z 16 kilogramów to jest 48 deko.
To dziwne, że bardzo dobrze do tej pory tolerowała jeden surowy posiłek a dwóch pod rząd już nie. Może jednak te surowe okazjonalne śniadanka dawałaś zdecydowanie bardziej lekkostrawne?[/QUOTE]
hmm czyli dałam za mało , teraz już będę wiedzieć .
dziś po wczorajszym korpusie z indyka nie było problemów , więc to chyba była kwestia kości . muszę uważać co jej daję, widocznie te twardsze nie dokładnie gryzie i nie przyswaja do końca. a śniadanka jadła różne właśnie i korpusy i ogony , i kości od schabu z mięsem więc też nie takie lekkostrawne .
dzięki za odpowiedź .