Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 448
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='uxmal']Bodajże od września na Polsacie będzie serial "Weterynarze".

Od czerwca, 14 odcinków.
Działanie na rzecz zmiany prawa powoli posuwa się naprzód. Powstało porozumienie kilku organizacji - do którego zapraszamy wszystkie inne - na rzecz zmiany prawa o zwierzątach domowych. Tutaj jest strona tego porozumienia, na której znajdziecie informacje kto i o co chce walczyć www.koalicja.org.pl Obejrzycie koniecznie!

Posted

Witam Panie Grzegorzu;)

Może dobrym pomysłem byłoby wysłanie oficjalnego pisma do ambasad lub organizacji prozwierzęcych w krajach, których rozwiązania nas interesują.

Pozdrawiam serdecznie,

Dorota

Posted

Jeśli się nie mylę w polskim prawie nie przewiduje się zakazu posiadania zwierząt. Może warto przemyśleć takie rozwiazanie.

Dwa lata temu na warszwskiej Pradze została przeprowadzona przez TOZ akcja odebrania kilkunastu kotów, wegetujących w koszmarnych warunkach, skrajnie wychudzonych i zaniedbanych z pseudohodowli funkcjonujacej z powodzeniem od kilkudziesieciu lat. Akcja przeprowadzona przy współudziale wójta, inspekcji weterynaryjnej i wszystkich świętych, których to działania okazały się całkowicie bezużyteczne z uwagi na fakt, że komisja w składzie w/w musi uprzedzić o swojej wizycie. Na taką okoliczność osiemdziesięciokilku letnia pseudohodowczyni ma opracowane sposoby działania - np. traktowanie zwierząt środkami odurzającymi i wynoszenie w pudłach do piwnicy.
Po roku czasu - powtórka z rozrywki. Kolejna akcja, kolejne zwierzęta zmaltretowane, wycieńczone i chore. Nie wiem jak wygląda tam dziś ale pewnie bez zmian.

Posted

otka123 napisał(a):
Witam Panie Grzegorzu;)

Może dobrym pomysłem byłoby wysłanie oficjalnego pisma do ambasad lub organizacji prozwierzęcych w krajach, których rozwiązania nas interesują.

Pozdrawiam serdecznie,

Dorota

Ten pomysł już się pojawił i prawdę mówiąc - zapomniałem o nim. Dzięki za przypomnienie!
Co do zakazu posiadania zwierząt - myślę, że warto o to się postarać. Są takie przykłady w innych krajach.

Posted

otka123 napisał(a):
Jeśli się nie mylę w polskim prawie nie przewiduje się zakazu posiadania zwierząt. Może warto przemyśleć takie rozwiazanie.

Dwa lata temu na warszwskiej Pradze została przeprowadzona przez TOZ akcja odebrania kilkunastu kotów, wegetujących w koszmarnych warunkach, skrajnie wychudzonych i zaniedbanych z pseudohodowli funkcjonujacej z powodzeniem od kilkudziesieciu lat. Akcja przeprowadzona przy współudziale wójta, inspekcji weterynaryjnej i wszystkich świętych, których to działania okazały się całkowicie bezużyteczne z uwagi na fakt, że komisja w składzie w/w musi uprzedzić o swojej wizycie..

A z czego wynika, że komisja MUSI uprzedzić? W Ustawie niczego takiego nie ma. Jest tylko w art.7 ust.1 powiedziane, że zwierzę może być czasowo odebrane na podstawie decyzji wójta. I o żadnym uprzedzaniu nie ma tam mowy, a rozporządzeń wykonawczych też żadnych w tej materii nie ma. Chyba, że zasady savoir-vivre tak nakazują ("nie można składać wizyt bez zapowiedzi"). Jeśli tak, to oczywiście się wycofuję, bo dobre wychowanie przede wszystkim;)

Posted

Osoba prywatna moze poprostu nie wpusic i z tego to wynika.

Chyba, ze mamy niezbite dowody i organ upowazniony ma zamiar odebrac zwierzeta(organizacja, policja, inspekcja wet) i mają nakaz prokuratorski do wkroczenia na prywatny teren.

Posted

ARKA, procedury znam. Domyślam się, że zdobycie nakazu prokuratorskiego jest czasochłonne i to jest przyczyną dla której znana mi organizacja ucieka się do działań zbliżonych do partyzantki. W obu opisanych przeze mnie przypadkach wejście do domu i odebranie zwierząt było możliwe dzięki podstępowi, przy udziale osób prywatnych.

Panie Grzegorzu, jest to chyba jedna z nielicznych akcji, która w swoich zamierzeniach ma zwalczać przyczyny a nie skutki. Bardzo gorąco popieram. I jeśli mogę się do czegoś przydać, będzie mi niezmiernie miło.
Z przyjemnością odnowię znajomość. Tel. wysłałam na pw. Chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami i skromnymi doświadczeniami z "placu boju".

Pozdrawiam,

Dorota

Posted

[quote name='otka123']ARKA, procedury znam. Domyślam się, że zdobycie nakazu prokuratorskiego jest czasochłonne i to jest przyczyną dla której znana mi organizacja ucieka się do działań zbliżonych do partyzantki.

Nie jest czasochlonne pod warunkiem, ze ma sie niezbite dowody,ze zwierzeta są zagrozone i tylko natychmiastowe odebranie ich moze im zycie uratowac.

Posted

W takim razie nie bardzo rozumiem. W obu przypadkach były wykonane zdjęcia oraz była możliwość spisania zeznań naocznych świadków. Skąd w takim razie niechęć do takiego trybu postępowania?

Posted

BARDZO dobra wiadomość: Pani Posłanka Joanna Mucha (PO z Lublina) zdecydowała się na przystąpienie do naszej Koalicji dla Zwierząt i rozpoczęcie prac nad zmianą ustawy o opiece nad zwierzętami! Droga jeszcze daleka ale to jest krok absolutnie podstawowy. Jakbyście chcieli napisać dla Pani Poseł podziękowanie, to tutaj jest adres: [email protected]

Druga wiadomość, malutka - od jutra na stronie www.koalicja.org.pl będziecie mogli wpisywać swoje komentarze do Księgi Gości.

Posted

[quote name='G.Lindenberg']BARDZO dobra wiadomość: Pani Posłanka Joanna Mucha (PO z Lublina) zdecydowała się na przystąpienie do naszej Koalicji dla Zwierząt i rozpoczęcie prac nad zmianą ustawy o opiece nad zwierzętami! Droga jeszcze daleka ale to jest krok absolutnie podstawowy. Jakbyście chcieli napisać dla Pani Poseł podziękowanie, to tutaj jest adres: [email protected]

Druga wiadomość, malutka - od jutra na stronie www.koalicja.org.pl będziecie mogli wpisywać swoje komentarze do Księgi Gości.

A moze jakis bannerek strony by ktos zrobil, rozne rozmiary?:oops: ja nie umiem:oops:

Posted

[quote name='nelonik']W Holandii jest Partia dla Zwierzat, z przedstawicielami w parlamencie

http://www.partijvoordedieren.nl/
wersja po angielsku tez, tylko okrojona.

słuchajcie, a gdyby pokusić się o coś takiego?
Na samej dogomanii jest nas wiele osób, a do tego dochodzą jeszcze Ci co kochają zwierzęta a na dogo nie zalogowani?
Zdaję sobie, że to nie jest prosta sprawa - utworzenie takiej partii, ale gdyby się pokusić?
To mogłoby przynieść wymierne efekty...

Posted

ocelot napisał(a):
słuchajcie, a gdyby pokusić się o coś takiego?
Na samej dogomanii jest nas wiele osób, a do tego dochodzą jeszcze Ci co kochają zwierzęta a na dogo nie zalogowani?
Zdaję sobie, że to nie jest prosta sprawa - utworzenie takiej partii, ale gdyby się pokusić?
To mogłoby przynieść wymierne efekty...

pomysl dobry. genialny. ale nie wiem czy wykonalny. wiem, ze od razu moznaby utworzyc dwa kierunki: lewica i prawica i jakas mala koalicja posrodku:shake:
ale kto wie..

Posted

[quote name='Charly']pomysl dobry. genialny. ale nie wiem czy wykonalny. wiem, ze od razu moznaby utworzyc dwa kierunki: lewica i prawica i jakas mala koalicja posrodku:shake:
ale kto wie..

No jesli juz to: ponad prawicowo-lewicowa-ani "w rozkroku":evil_lol:jeden kierunek; zwierzeta.

Posted

tak sobie właśnie myślę, odkładamy na bok wszystkie nasze sympatie polityczne, bo nie o to tu chodzi, a chodzi o zwierzęta, idąc dalej, nie wiem czy to tylko marzenia, ale reprezentacja w sejmie to by było coś, wtedy można by skuteczniej wpływać na ustawy, walczyć z okrucieństwem, pseudohodowlami, itd...

Posted

Panie Grzegorzu, a czy w proponowanych zmianach jest cokolwiek na temat zapewnienia niezbędnych i humanitarnych warunków bytowania psów? Chodzi mi przede wszystkim o łańcuchy, komórki, klatki i wszelkiego rodzaju inne wynalazki...?
Dziś moje serce rozpadło się na kawałki gdy musiałam zostawić niespełna trzy miesięcznego szczeniaka na łańcuchu, bo prawo tego nie zakazuje. Nie wspominając o setkach tysięcy biedaków, których życie ograniczone jest do metra czy dwóch, które żyją w błocie, cierpią głód i zimno w dziurawych budach...

Posted

[quote name='ocelot']tak sobie właśnie myślę, odkładamy na bok wszystkie nasze sympatie polityczne, bo nie o to tu chodzi, a chodzi o zwierzęta, idąc dalej, nie wiem czy to tylko marzenia, ale reprezentacja w sejmie to by było coś, wtedy można by skuteczniej wpływać na ustawy, walczyć z okrucieństwem, pseudohodowlami, itd...

Początek już jest zrobiony :)
http://www.koalicja.org.pl/aktualnosci.php