malawaszka Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 a Miecio z Elbląga? bierzesz go na tymczas? Quote
xxxx52 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 zeby pieska zabrac na tymczas ,nalezy go sprawdzic,zeby tymczas dal sobie rade z psiakiem,a nie pol Polski wiezc i............:shake:? Quote
agata56 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Rybcia wie,ze narazie go nie wezme... maz zezwolil,zeby wziac pieprzaka na stale (bo mu sie podoba)... jesli nie trafi do nas to Miecio na tymczas przyjedzie ale dopiero za 2 tygodnie. Quote
monita Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Trzeba podjąć decyzję na spokojnie. Przeanalizować wszystkie za i przeciw. Quote
xxxx52 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 agata56-to ze sie mezowi podoba to za malo :shake:powinnas poczytac o tej rasie i o ich potrzebach i wymaganiach.sznaucery sa nie do wszystkich i tak jak ludzie maja swoj charakter ,kazdy inny.ja mam sznaucerke i cale szczescie ,ze mieszkam na wsi i mam dom ,bo jest bardzo glosnym pieskiem nie zawsze sie zgadza ze suczkami ,jest jak rycerz na posterunku.Goni koty na dworze ,ale w domu jest wszystko okey.ma juz 9 lat. Quote
monita Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 xxxx52 dobrze pisze ... sznaucer ( zwłaszcza średniak ) ma o 360 stopni odmienny charakter niż Lhasa czy Shih Tzu. Quote
agata56 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 czytalam o sznaucerach... wiem,ze to zywiolowe pieski i szczekliwe... wiem ze trzeba trymowac a nie obcinac...maz na pieprzaka sie zgodzil na stale a na inne jedynie na tymczas.. Quote
Edi100 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 xxxx52 napisał(a):agata56-to ze sie mezowi podoba to za malo :shake:powinnas poczytac o tej rasie i o ich potrzebach i wymaganiach.sznaucery sa nie do wszystkich i tak jak ludzie maja swoj charakter ,kazdy inny.ja mam sznaucerke i cale szczescie ,ze mieszkam na wsi i mam dom ,bo jest bardzo glosnym pieskiem nie zawsze sie zgadza ze suczkami ,jest jak rycerz na posterunku.Goni koty na dworze ,ale w domu jest wszystko okey.ma juz 9 lat. Ja mam chłopaka:) też prawie ma 9 latek.Słodziak i tylko by się bawił i tulił. Na spacerkach, owszem kobotki toleruje a psików nie ( bo Go kiedyś jeden pogryzł) W domku ok, nie szczekliwy chyba że sąsiedzi po procentach po schodach za szybko schodzą:angryy: Quote
Edi100 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 agata56 napisał(a):czytalam o sznaucerach... wiem,ze to zywiolowe pieski i szczekliwe... wiem ze trzeba trymowac a nie obcinac...maz na pieprzaka sie zgodzil na stale a na inne jedynie na tymczas.. Żywiołowe na spacerkach z patyczkiem:razz: Kochane sa i mądre:) Quote
agata56 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 monita a znasz charakter lhasakow? to nie sa male plochliwe pieski... maja swoje charakterki... zdaje sobie sprawe jakimi psami sa sznaucery... wiem,ze miniaturki sa bardziej zywiolowe od sredniakow i olbrzymow.. Quote
AnkaG Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 agata56 napisał(a):monita a znasz charakter lhasakow? to nie sa male plochliwe pieski... maja swoje charakterki... zdaje sobie sprawe jakimi psami sa sznaucery... wiem,ze miniaturki sa bardziej zywiolowe od sredniakow i olbrzymow.. Tu się mylisz - najbardziej żywiołowe są średniaki. Quote
puzzle Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Na temat zywiolowosci to mozna sie klucic i i tak nikt racji nei bedzie miala. Bardzo zywiolowe sa rowniez olbrzymy i wszystkim sie wydaje ze to takie powolne, wielkie misie, a to nieprawda. Jednak mimo wszystko sredniaki i mini sa bardziej zywiolowe, a ktore bardziej to juz zalezy od danego osobnika i nasilenia ADHD, mozemy spotkac zupelnie spokojnego sredniaka i taka tez miniature... Nie rozmiem w zasadzie tej dyskusji... Agata ma warunki i akceptacje domownikow na przyjecie psa. Na tymczas jej niezostal wydany, a teraz toczy sie jakas debata na temat nieznajomosci rasy.MOze lepiej w takim razie doinformowac i napisac jakies wazne informacje, wkoncu wiekszsc to sznaucerowi eksperci. Macie jakies uprzedzenia, jakies "ale", cos wam niepasuje? Powiedzcie glosno! Zdecydowala sie, dobrze byloby sie spotkac, pogadac, albo chociaz zadzwonic, poinformowac o zagrozeniach jakie niesie ze soba sznaucer, czego potrzebuje, jakie ma wymagania. Wydaje mi sie ze trafil sie swietny domek, z uswiadomionym wlascicielem, z dogomaniakiem,ktory niezrobi rozmnazalni,a panuje tu jakis klimat zniechecania. Pomyslcie o tym psie, skoro uwazacie ze gdzies bedzie mial lepiej to wskazcie taki dom, bo on kolejna noc spedza w zimnym boksie, a mi sie wydaje ze proponowany domek jest naprawde dobry. Quote
Edi100 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 niedzwiadek:) napisał(a):Na temat zywiolowosci to mozna sie klucic i i tak nikt racji nei bedzie miala. Bardzo zywiolowe sa rowniez olbrzymy i wszystkim sie wydaje ze to takie powolne, wielkie misie, a to nieprawda. Jednak mimo wszystko sredniaki i mini sa bardziej zywiolowe, a ktore bardziej to juz zalezy od danego osobnika i nasilenia ADHD, mozemy spotkac zupelnie spokojnego sredniaka i taka tez miniature... Nie rozmiem w zasadzie tej dyskusji... Agata ma warunki i akceptacje domownikow na przyjecie psa. Na tymczas jej niezostal wydany, a teraz toczy sie jakas debata na temat nieznajomosci rasy.MOze lepiej w takim razie doinformowac i napisac jakies wazne informacje, wkoncu wiekszsc to sznaucerowi eksperci. Macie jakies uprzedzenia, jakies "ale", cos wam niepasuje? Powiedzcie glosno! Zdecydowala sie, dobrze byloby sie spotkac, pogadac, albo chociaz zadzwonic, poinformowac o zagrozeniach jakie niesie ze soba sznaucer, czego potrzebuje, jakie ma wymagania. Wydaje mi sie ze trafil sie swietny domek, z uswiadomionym wlascicielem, z dogomaniakiem,ktory niezrobi rozmnazalni,a panuje tu jakis klimat zniechecania. Pomyslcie o tym psie, skoro uwazacie ze gdzies bedzie mial lepiej to wskazcie taki dom, bo on kolejna noc spedza w zimnym boksie, a mi sie wydaje ze proponowany domek jest naprawde dobry. Jestem za:loveu: Quote
AnkaG Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Ja mam cztery mini i kupując pierwszą też nie znałam dokładnie tej rasy. ;) Sznaucery to nie jest rasa która wymaga dużego doświadczenia. :shake: Agata służę radą jeśli potrzeba. :lol: Quote
GoniaP Posted January 24, 2008 Author Posted January 24, 2008 Przede wszystkim do Ciebie Niedźwiadku kieruję te słowa.... Nie wiem ile masz lat, i jakie masz doświadczenie z adopcjami... Ja jestem, powiedziałabym, bardzo dorosła, i od ponad 3 lat intensywnie zajmuję się znajdowaniem domów dla nieszczęśników różnych ras i ich mieszanek. Przez moje ręce przeszły dziesiątki, jeśli już nie setki psów, a zęby "mam zjedzone" prze rozmowy kwalifikacyjne potencjalnych dt czy ds. I chcę tylko napisać, że zdobyte doświadczenie nakazuje mi niesłychaną ostrożność. Chwała Agacie, że zaproponowała dla Lu dt. Ale z tego co wiem, byłby to dt (a teraz ds) z innym psem, w dodatku daleko od Poznania. Więc posłuchaj... Jakiś czas temu, w tym samym schronisku był pies - czarny sznaucer średni, który, jak opisały go przypadkowe osoby odwiedzające schronisko, był zastraszony i gryziony przez inne psy.... Rumor na dogo sprawił, że ów pies trafił do przypadkowego, studenckiego dt. Wszyscy wygłaszali głośno ochy i achy, dt go rozpieszczał, aż stała się tragedia.... Pies po paru miesiącach w dt (który pretendował do ds) dotkliwie pogryzł brata tymczasowej Pani... Po tym incydencie, pies bytował w odosobnieniu, aż słuch po nim zaginął. Nie wiem gdzie jest i co się z nim stało. Być może te informacje posiada moja ex fundacja... Nie twierdzę, wobec powyższego, że wszystkie sznaucery są nieobliczalne... Ale wolę dmuchać na zimne i mieć go blisko siebie LUB znaleźć taki dom, który będzie potrafił postępować z psem o nieznanej przeszłości. Pomyśl Niedźwiadku, co by było, jeśli Lu nie zgodziłby się z psem Agaty... Jaki środek zaradczy byś podjął /podjęła będąc tak daleko?? Quote
Edi100 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Chyba wiem o którym czarnuszku piszesz:( Quote
puzzle Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 To wszystko jest racja i doskonale zdjae sobie z tego sprawe, ale jak sprawdzimy tego psa? Moj wujek mial hodowle sznaucerow w Chelmnie (zasznaucerzone miasto), wiele lat pomagalam opiekopwac sie sukami, szczeniakami. Sznaucery sa wspanialymi psami, kochajacymi czlowieka i wspolpracujacymi, pod moim okiem (co prawda dzieciecym) wychowaly sie 3 sznaucery (mini, sredniak i olbrzym). Fakt bylo to ok 3lat wstecz, ale wszystko mi jeszcze sie nieulottnilo. Sama mam w domu mix sznaucera mini wyciagnietego z psiej rozmnazalni, to sa wspaniale psy im dluzej bedzie siedzial w schronie tym gorzej dla niego i niepewneij dla przyszlego opiekuna. Nie wiem co radzic te psy sa zazwyczaj (oczywiscie neizawsze) zrownowazone.... Nabywajac psa z hodowli (szczeniaka) niemusimy miec kompletnej wiedzy, ten pies jest skrzywdzony, dlatego dobrze byloby wszystko agacie przekazac, dopytac sie o takie rzeczy jak czy ma mozliwosc rozdzielenia psow na czas nieobecnosci, czy ma moze klatke kennelowa, gdzie mieszka czy ma ogrod, ile czasu moze poswiecac psiakom i ich socjalizacji, mi poprostu codzi o to zeby ja uswiadomic zeby miec pewnosc ze wszystko wie ze podejmie trud i po wszystkich przestrogach bedzie nadal tak samo pewna. Trudno bedzie znalezc specjaliste od sznaucerow... Czesto sa to ludzie wystawiajacy psy i mimo ze kochaja rase niesa zainteresowani zabraniem do siebie dwulatka bez papierow z niewiadoma przeszloscia. Wiec wyszkolmy agate i badzmy pewni ze bedzie mial u niej dobrze, ale prosze niezniechecajmy jej, bo widze ze ma do tego psa ciagoty. Quote
GoniaP Posted January 24, 2008 Author Posted January 24, 2008 Niedźwiadku, czasami celowo zniechęcając potencjalnego opiekuna, zyskuje się pewność co do jego zamiarów...i w tym, oceny jego możliwości adopcyjnych... Quote
halbina Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 szaraczek ma krótką sierść i marznie... :-( Quote
Edi100 Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 halbina napisał(a):szaraczek ma krótką sierść i marznie... :-( No właśnie, wygolony chłopak:(:shake: Quote
AMIGA Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 Ja już się trochę pogubiłam. Czy on w ogóle jeszcze jest w schronisku? Quote
Recommended Posts