Nutusia Posted September 21, 2015 Author Posted September 21, 2015 Joluś, dziękuję! Pouzupełniam w wolnej chwili. No tak, za chwilę stuknie mi pięćdziesiątka :D Quote
DoPi Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 kurczę to ja bedę mówić po adopcji Dyzia(jak nastapi oczywiście), że stukneło mi.... hmmm muszę policzyć :) Zawszeć to jednak bedzie dużo mniej niż mam aktualnie :D Quote
Nutusia Posted October 15, 2015 Author Posted October 15, 2015 No nareszcie udało mi się "taczkę załadować" ;) i mam wieści od Taszki i od Szyszki, a nawet od Tośki! Taszka ma się świetnie, a w kontaktach z Laufrem i z Zuzią obserwuje się coraz większą zażyłość. I jak mówi p. Adrianna - pomimo, że z uporem maniaka gryzie buty i Zuzinkowe zabawki, jest baaaaaaardzo słodka ;) I jak pięknie wygląda - błyszczy się jak zapastowana! I z Laufrem Na fotki Szyszuni czekam (mam obiecane). P. Aneta podejrzewa, że Szyszka jest psim wcieleniem jej ukochanej, nieżyjącej kociczki, bo dogadują się bez zbędnych słów! Ogólnie nuuuuuudaaaaa, bo o Szyszolinie można mówić tylko w samych superlatywach, a w skrócie: pies idealny. No, jedną małą przywarę jednak ma - jest spacerkowym śmieciarzem. Najchętniej zjadłaby wszystko co znajdzie, a p. Aneta z obawy żeby się psina nie struła, udaje że się na nią wtedy gniewa. Udaje, bo przecież nie sposób się gniewać, spoglądając w "te moje piękniste oczyska" :) Maila od p. Renaty tu zacytuję, bo streścić się nie da :D Dawno się nie odzywałam, ale większych zmian w Tosi nie zauważyłam. Proszę zerknąć na zdjęcie.. zbliżenie.. i te oczy:) Z ostatnich wydarzeń - Tosia została persona non grata u lokalnego weterynarza… zdjęcia na drzwiach z komentarzem „tej pacjentki nie obsługujemy” jeszcze nie powiesili, ale jestem przekonana, że to wyłącznie kwestia czasu.. :D Niestety popełniłam błąd i z braku czasu zamiast pojechać tradycyjnie do ukochanego weta Roberta, wybrałam opcję szybszą czyli lokalnego weta. Skądinąd bardzo sympatycznego człowieka! Uznałam, że zaszczepić Tosię to można wszędzie.. I tu błąd. Tosi wcale nie można szczepić... i w ogólne nic nie można robić.. Szczepienie zabrało nam ok. 30 minut. Tosia uciekła 3 razy, mnie ugryzła dwa razy, doktora trzy razy, biegała z igłą w grzbiecie i chciała zjeść kota. I porwała „kaganiec”.. Ogólnie udało się za 6-tym podejściem. A doktor wpisując szczepienia do książeczki zauważył, że wszystkie poprzednie wpisy pochodzą od Roberta (znają się ze studiów) i uprzejmie stwierdził:” Wie Pani, nie chciałbym być jakiś niegrzeczny albo nieuprzejmy, ale jakby w przyszłym roku pojechała Pani z Nią na szczepienie do Roberta, to ja bym się wcale nie obraził…” I w ten sposób już wiemy, że lokalny wet nie dla Tosi;) Odpisałam, że Tośka jest baaaardzo mądra, bo przecież powszechnie wiadomo, że i człowieka i zwierzaka powinien "prowadzić" jeden lekarz :D A oto mądra Tosinka we własnej osobie (i te oczy!!!) :) Mam też wieści od Zuzi. Jest przekochana, na spacerkach bardzo się pilnuje i biega jak rakieta. Domowników kupiła już wszystkich (albo na odwrót? ;)). Ala Panią kocha najbardziej i gdy ta wychodzi, Zuzka czuje się porzucona i osierocona. Znosi wtedy w jedno miejsce wszystkie rzeczy, które są Pani albo których Pani dotykała. Nie niszczy, ale szaleje po domu... Viola się dziś z Panią skontaktuje i poradzi jak pomóc, by Zuzka zrozumiała, że te 3-4 godziny samotności to naprawdę nie jest żadna tragedia... Quote
Nutusia Posted October 16, 2015 Author Posted October 16, 2015 Obiecane fotki Szyszuni już mam! :) Szyszol jesienny Magiczne oczy :) W swoim łóżeczku Wstydzę się... Z ulubionym pluszakiem Quote
Nutusia Posted October 16, 2015 Author Posted October 16, 2015 Niestety, gorsze wieści też są :( Wczoraj byłam w naszej lecznicy z Danusią, u której są moje Insekty, czyli Muszka i Pchełka. Pchełka zaczęła kuleć, a potem już tylna łapka bez przerwy była w górze. Doraźne leczenie w warszawskiej lecznicy nie przynosiło efektów, stąd wyprawa do Złotego Doktora. Okazało się, że Pchełcia zerwała więzadło krzyżowe, a na domiar złego ma tę samą wadę wrodzoną, jaką miała Muszka (i Nionia), czyli nawykowe zwichnięcie rzepki. Czeka ją operacja i to dość poważna i skomplikowana :( Normalnie powinno się w takich wypadkach rozłożyć "naprawę" na 2 zabiegi, ale Doktor poskrobał się w głowę i wymyślił co i jak zrobić, żeby się udało za jednym razem. Danusia stwierdziła, że nie ma na co czekać i Pchlina na stół pójdzie już w najbliższy czwartek... Nie powiem, boję się... Quote
jola_li Posted October 16, 2015 Posted October 16, 2015 Weszłam, żeby się ucieszyć, a tu nie do końca wesoło... Ale na szczęście radości też nie brakuje :)! Quote
Marysia R. Posted October 16, 2015 Posted October 16, 2015 Cieszę się bardzo z wieści od DS a za małego Insekta trzymam kciuki. Będzie dobrze :) Quote
Nutusia Posted October 16, 2015 Author Posted October 16, 2015 Wiem, że będzie dobrze, bo w najlepsze medyczne ręce trafi. Tylko tak mi jej żal, że się nacierpi... Wczoraj bardzo się bała, ale była niezwykle dzielna - to już nie ten sam pies! W Danusię jest wpatrzona jak w święty obrazek - i vice-versa ;) Quote
Mattilu Posted October 16, 2015 Posted October 16, 2015 Bedzie dobrze i z malym Insektem, a reszta wiesci super! A najlepsze te o Szyszuni ;) Quote
Nutusia Posted October 25, 2015 Author Posted October 25, 2015 Nad wyraz dobrze! :D Okazało się, że faktycznie więzadło było zerwane. Trzeba też było znacznie pogłębić kość, żeby rzepka przestała wypadać z bloczka. Do końca czwartku (dzień operacji), Pchełcia spała, nie chciała jeść ani pić. Jeśli się przemieszczała, to na 3 łapkach. Ale w piątek rano - zjadła śniadanie, załatwiła się na dworze (znalazła wreszcie dogodną pozycję, by kucnąć;)), a po wizycie kontrolnej, wyszła z lecznicy na CZTERECH łapkach! :D Wiedziałam, że będzie dobrze, bo Pchełcia jest w najlepszych rękach (Doktora i Danusi), ale nie widziałam, że aż tak i to tak szybko ;) Tak bardzo się cieszę! :) I kolejny powód do radości - wieści o Szyszuni od p. Anety. P. Aneta pisze,że wszystkie sąsiadki są zachwycone, że Szysza taka grzeczna, piękna, że nie szczeka bez powodu - same pochwały! :) Na spacerkach Szyszka jest grzeczna, dopóki jakiś pies jej nie podskoczy - wtedy sprowadza delikwenta do parteru, krótko i dobitnie powie co o nim myśli i spokój ;) Szyszunia jest coraz pewniejsza siebie, czuje wsparcie swoich ludzi i zachowuje jak prawdziwa dama. I ostatnie zdanie w mailu: "Patrząc na Szyszę uważam, że lepszego przyjaciela, wróć - przyjaciółki nie mogłam dostać od losu." Fajnie, co?... :D Lilciowa nauka nie poszła w las ;) :D Quote
Poker Posted October 25, 2015 Posted October 25, 2015 Wieści rewelacyjne.Ma mała szczęście i jej ludzie też. No i Ty Nutusiu. Quote
Nutusia Posted October 26, 2015 Author Posted October 26, 2015 A jeszcze pytałam p. Anety jak z czesaniem, bo na fotkach widać, że Szyszolina pięknie wyczesana. P. Aneta mówi, że ma na nią sposób - chwilę daje się czesać, a potem - jak to określa p. Aneta "dostaje bączka". Musi polatać, powygłupiać się, trzeba się z nią chwilę pobawić i można czesać dalej :D A teraz gorsze wieści. Igła jednak musi zmienić dom. Sprawa jest o tyle prostsza niż w lipcu, że na nowy dom będzie czekała mieszkając z p. Henrykiem. Ta trudna decyzja zapadła po wielu przemyśleniach i dywagacjach. Sytuacja p. Henryka - życiowa i zawodowa - jest na tyle niestabilna, że nie możemy ryzykować. Żeby nie doprowadzić do sytuacji, że staniemy pod ścianą i będziemy musieli znaleźć inny dom dla Igiełki z dnia na dzień. Tak więc zaczynamy ją ogłaszać... Quote
konfirm31 Posted October 26, 2015 Posted October 26, 2015 Z czesaniem, podobnie miała Bliss. Na szczęście, z latami - normalnieje. Mnie się wydaje, że obie panny w szczerej młodości, czesane nie były ;). Blisia, też musiała sobie polatać - najszybciej jak umiała - żeby rozładować emocje, a potem mozna było ja czesać dalej :) Szkoda, że nie ma samych dobrych wieści :(. Cóż - życie...... Quote
Mattilu Posted October 26, 2015 Posted October 26, 2015 Cieszą wieści o Pchełce i o Szyszolinie (przepięknej!), a martwią wieści o Igiełce :( Quote
jola_li Posted October 26, 2015 Posted October 26, 2015 Bardzo mi żal Igiełki :(... Dobrze, że innym pieskom dobrze się wiedzie i że Pchełka wyszła obronną łapką z poważnej kontuzji :)! Quote
Nutusia Posted November 13, 2015 Author Posted November 13, 2015 Tegoroczna Tośkowa pogoń za lisem ;) Nie znam efektu, ale moim zdaniem lis nie miał żadnych szans :D P. Renata napisała, że po całym dniu (od 9.00 do 21.00) takich gonitw, Tosia nie miała siły wyjść z samochodu i trzeba ją było zanieść... prosto pod kołdrę, gdzie spała snem sprawiedliwego do rana, po czym zjadła śniadanie i dalej spała prawie do 15ej. A potem? A potem jej przeszło :D Quote
konfirm31 Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 Wspaniałe zdjęcie jesienne z gonitwy radosnych psiaków :). Widać, że są szczęśliwe :) Quote
DoPi Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 podczytuję, bo lubię opowiadania z obrazkami :) ale domki to się trafiły superowe! Quote
Mattilu Posted November 14, 2015 Posted November 14, 2015 Zaniesli pod koldre, spala cala noc, dali sniadanie i znowu spala...ja tez tak chce! Buuuu, Nutusia, wyadoptuj mnie! Quote
Nutusia Posted November 16, 2015 Author Posted November 16, 2015 A myślisz, że ja bym nie chciała? Z Hopcią i Polą też bym się chętnie zamieniła ;) Nie pamiętam czy o tym pisałam, ale gdy Doktor się dowiedział, że Czetka jedzie do Helsinek, rzekł: "Do Helsinek?... Pani Magdo, to może ja też mógłbym zostać wyadoptowany?" - "A pewnie, wezmę Pana na tymczas i poszukamy super domu!" :D 1 Quote
konfirm31 Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 A co by Sławek powiedział na takiego tymczasa ;) ? Quote
Nutusia Posted November 16, 2015 Author Posted November 16, 2015 Myślę, że jak zwykle - byłby zachwycony! :D Zresztą on uwielbia naszego Doktora i głośno o tym mówi :) Quote
Recommended Posts