Jump to content
Dogomania

CZARNA OWCA - Duszka z Kozienic - 8m-cy w Radysach - 4m-ce jako JAGA w bdt mestudio, po 11m-cach jako BOMBA u inki33 - ZOSTAJE! - ma dom

Recommended Posts

Posted

Tytuł wątku bardzo pozytywny :) Warto czekać nawet dwa lata na dobry dom.

Dzięki! :]

Oj, zeberko... :P

Obierki od marchewek akurat na dobre jej wyjdą... :P

Moja Fiona dziś np. ukradła kilka ziarenek granata i zjadła ze smakiem zanim zdążyłam w jakikolwiek sposób zareagować... ;)

Ale jak zaczniesz karmić Bombę czekoladą to wiesz... Ona ma tu masę ciotek po swojej stronie, więc miej się na baczności ;)

Czekolady jej nie dam - za bardzo ją lubię (czekoladę)...! :P

Bomba lubi jeść m.in. (poza karmą, smaczkami i mięskiem):

- trawę (!)

- żołędzie (!)

- jarzębinki schnące

- biały ser, twarożek,

- jajka (niemal pod każdą postacią)

- śmietankę, jogurt (czasem kubeczek dam do wylizania)

- pestki słonecznika/dyni (od chleba, znalezione na podłodze...)

- pieczywko dla ptaszków ("FE!", a często już sama omija!)

- płatki owsiane (surowe)

- winogrona (uwielbia!) ...tak, wiem...

- jabłka (bardzo!)

- gruszki (mniej)

- banany

- borówki amerykańskie

- mandarynki (troszkę)

- śliwki

- morele

- marchewkę surową i gotowaną (bardzo)

- pietruszkę surową i gotowaną

- selera surowego i gotowanego

- buraczki surowe i gotowane (bardzo)

- brukselkę surową i gotowaną

- kapustę białą i pekińską

- pieczarki surowe

- kapustę kiszoną

- ogórki świeże

- różne inne różności, których nie pamiętam albo których nie testowałam, czy lubi. ;)

Oczywiście dobrze wiecie, że Bomba nie jest dokarmiana, a odchudzana. ;]

Różnych "dziwności" nie dostaje na gęsto, tylko z rzadka jakiś kąsek - dla testu czy "na pocieszenie".

Jak tak patrzę na powyższą listę, to się mi zdaje, że Bomba błonnika potrzebuje więcej niż ma w karmie.

Muszę zwrócić na to uwagę przy następnych zakupach. (!)

Inko, a jak wołasz ja na spacerach, też "Bomba"?

A dlaczemu by nie...?! :blink:

Inka, tak naprawdę to się cieszę z domu bomby. To na wypadek jakby ktoś mi coś zarzucał w przyszłości.

Ale to znaczy, że wypadł z obiegu kolejny DT, czy też jeszcze się będziesz udzielać w tem temacie i coś tam jeszcze przetrzymasz pomiędzy ratowaniem a domem stałym? Tak mi przyszło do głowy....

To się cieszę, że się cieszysz. :]

Ano wypadł... :[

No właśnie. I fajnie, że Owca ma dom, ale i BDT szkoda, bo tak ich mało.

I nad tym się zastanawiałam, rozważając podjęcie decyzji o adopcji Owcy... :/

Trzeba się rozwijać! Pomiędzy jednym a dwoma pieskami różnica niewielka (szczególnie, jeśli ten drugi to tymczas), a potem to już.. leci ;) :)

Różnica - wbrew pozorom - wielka, jak się ma marny metraż i zaborczego zwierza...

Ale tę decyzję musi już podjąć sam dt - właściwie były dom tymczasowy :)

Tak jak już wspominałam tutaj, w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie Mazowszanki:

Najwyżej 1 dzień bardzo awaryjnie, np. międzytransportowo wchodzi w grę.

I to wyłącznie jako pomoc osobom, do których mam zaufanie, że mnie nie zostawią z psem na lodzie.

No i tylko dla zdrowego niedużego psiaka, mocno ogarniętego i podporządkowanego ludziom, uległego wobec innych psów.

Ewentualnie, w "sprzyjających okolicznościach" np. w wakacje może będzie można do kilkunastu dni uTZta, ale wtedy koniecznie z klatką.

Wiedzą dokładnie, dlaczego własnie tak ci, co mnie (i moją sytuację rodzinno-mieszkalną) trochę lepiej znają.

Innym tłumaczyć nie będę, przykro mi...

Dodam jeszcze tylko, że czym innym jest wypuszczanie psów na ogrodzony ogród o niemal dowolnych porach, a czym innym wyprowadzanie psów na smyczach na spacer w mieście - z ew. koniecznością pójścia na 6 osobnych spacerów...

Posted

Inko - ja wierzę, że podjęłaś najlepszą decyzję z możliwych :) wiem, że bardzo dużo zależy od samego zwierzaka - ja przez Fionę też wyleciałam z BDT obiegu... no ale mam za to najcudowniejszego psa pod słońcem :)

Po udostępnionej przez Ciebie liście rzeczy, które Bomba lubi spytam... A czego Bombeczka NIE ZJE? :P

Posted

Inko - ja wierzę, że podjęłaś najlepszą decyzję z możliwych :) wiem, że bardzo dużo zależy od samego zwierzaka - ja przez Fionę też wyleciałam z BDT obiegu... no ale mam za to najcudowniejszego psa pod słońcem :)

Po udostępnionej przez Ciebie liście rzeczy, które Bomba lubi spytam... A czego Bombeczka NIE ZJE? :P

:D

Czego nie zje...?

Hmmm... hmmm... hmmm... hmmm... hmmm... hmmm... hmmm... :blink:

Cebuli i pora! :)

I pewnie czosnku.

Posted

Dodam jeszcze tylko, że czym innym jest wypuszczanie psów na ogrodzony ogród o niemal dowolnych porach, a czym innym wyprowadzanie psów na smyczach na spacer w mieście - z ew. koniecznością pójścia na 6 osobnych spacerów...

Sic!

Posted

He, he, skąd ja coś o tych spacerkach wiem ;). My psacerkujemy 4 razy dziennie. Czyli - osiem razy. Głównie ja, ale i TZ. Czasem z dwoma, czasem z trzema psami (z trzema - sporadycznie, bo wtedy - 12 :D ).  Każdy pies osobno i na smyczy. Bo - smycze się plączą :(.  Cóż - Miasto ;). Czasami, na spacer główny, jedziemy z psami do pobliskiego lasu.

Już sąsiedzi przestali mnie nawet pytać   - O, ma pani nowego psa? a gdzie jest ten poprzedni?  TZ mówi, żeby mówić, że mamy umowę z chińską knajpą ;) - cały On :)

Posted

Z tego samego powodu nie biorę tymczasów do Warszawy.

Ilość spacerów x 2 oraz konieczność (przynajmniej kawałek) prowadzenia na smyczy. Do tego trzecie piętro bez windy. Trochę za dużo.

Posted

Bomba lubi jeść m.in. (poza karmą, smaczkami i mięskiem):

(...)

- marchewkę surową i gotowaną (bardzo)

Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że marchewka jest bardzo lubiana przez psy i koty :P Zdarzają się jednak pojedyncze przypadki, które temu przeczą ;)

Jak tak patrzę na powyższą listę, to się mi zdaje, że Bomba błonnika potrzebuje więcej niż ma w karmie.

Muszę zwrócić na to uwagę przy następnych zakupach. (!)

Tu jest bazarek z błonnikiem, podobno bardzo dobrym jakościowo...

http://www.dogomania.com/forum/topic/145282-kolejna-edycja-diety-i-b%C5%82onnik-na-ad%C4%99ergo-i-d%C5%82ug-po-hamlecie-do-15-lutego-godz-22/

Bo tego psy jeść nie powinny... i jeszcze grzybów zapewne. Mądra psina :)

Mój zjadł spora garść na pół ususzonych podgrzybków. Ale się wtedy o niego bałem :( Jednak zupełnie nic mu nie było...

He, he, skąd ja coś o tych spacerkach wiem ;). My psacerkujemy 4 razy dziennie. Czyli - osiem razy. Głównie ja, ale i TZ. Czasem z dwoma, czasem z trzema psami (z trzema - sporadycznie, bo wtedy - 12 :D ).  Każdy pies osobno i na smyczy. Bo - smycze się plączą :(.  

Chodzić z dwoma smyczami na spacr to jeszcze nie problem, ale raz się wybrałem z czterema i byłem tym tak zmęczony, że już wolałem wychodzić pojedynczo cztery razy :)

Posted

No, to ja nie jestem taka zdolna :). Nawet dwie smycze , to dla mnie zbyt wiele (a nawet jedna i rozdzielacz), jeżeli spacer ma być wyłącznie na smyczy. Co innego, jak to powrót   i psy wybiegane. Warunek - psy zbliżonej wielkości (marudna jestem ;) - zbyt wiele od psów wymagam )

Inka, pozdrówki i mizianko dla Bombulca :)

Posted

No, to ja nie jestem taka zdolna :). Nawet dwie smycze , to dla mnie zbyt wiele (a nawet jedna i rozdzielacz), jeżeli spacer ma być wyłącznie na smyczy. Co innego, jak to powrót   i psy wybiegane. Warunek - psy zbliżonej wielkości (marudna jestem ;) - zbyt wiele od psów wymagam )

Trzeba trochę powymagać ;) Oczywiście te 2 psy też nie mogą się plątać pod nogami lub ciągnąć każdy w swoją stronę ;) Najwygodniejsze są wtedy smycze automatyczne bo połowę roboty odwalają za nas ;)

Ja jednak ciągle nie pojmuję takich widoków :D

45-dog-walker-leash-DT-425km071411.jpg

Posted

Też chodzimy na flexi. A taki obrazek jak u góry, to dla mnie coś niewyobrażalnego. podobnie jak poniższy filmik i chociaż zawsze mamy owczarka, to czegoś takiego - nawet sobie nie wyobrażam

https://www.youtube.com/watch?v=-d8EYyveK_E

Posted

Bomba ma dom. My mamy Inke :)

Od czasu do czasu... :ph34r:

Inkę ma również Bomba. Należało się to jej po tak długim pożyciu :).  Wszystkiego najlepszego dla nich obu  :).

Dzięki! :)

Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że marchewka jest bardzo lubiana przez psy i koty :P Zdarzają się jednak pojedyncze przypadki, które temu przeczą ;)

Tu jest bazarek z błonnikiem, podobno bardzo dobrym jakościowo...

http://www.dogomania.com/forum/topic/145282-kolejna-edycja-diety-i-b%C5%82onnik-na-ad%C4%99ergo-i-d%C5%82ug-po-hamlecie-do-15-lutego-godz-22/

Mój zjadł spora garść na pół ususzonych podgrzybków. Ale się wtedy o niego bałem :( Jednak zupełnie nic mu nie było...

Chodzić z dwoma smyczami na spacr to jeszcze nie problem, ale raz się wybrałem z czterema i byłem tym tak zmęczony, że już wolałem wychodzić pojedynczo cztery razy :)

Powinno być: "Marchewka jest bardzo lubiany przez psy i koty" :D

Bomba lubi surowe pieczarki, ale może to nie grzyby...?

Posted

Niespodzianka z okazji dzisiejszej rocznicy przybycia Czarnej Owcy do nas! :wub:

BOMBA-2015-02-08%20-%20przybyciny1.JPG?p

BOMBA-2015-02-08%20-%20przybyciny2.JPG?p

BOMBA-2015-02-08%20-%20przybyciny3.JPG?p

BOMBA-2015-02-08%20-%20przybyciny4.JPG?p

BOMBA-2015-02-08%20-%20przybyciny5.JPG?p

-----------

Przedwczoraj dotarła biedronkowa "wyprawka" adopcyjna:

- 2 x 3kg suchej karmy Active Pet (4% składników pochodzenia zwierzęcego...)

- 3 puszki, 2 paszteciki, 12+4 saszetek mokrej karmy Active Pet

- 28+7 gryzaków Dental Sticks Active Pet

- 3 paczuszki smakołyków (ok. 97% mięsa!)

- smycz automatyczna taśmowa 5m (niebieska!!!)

- posłanko (częściowo widać na zdjęciach)

- zabawka (2 piłki na sznurku ósemce)

Bombie zostawię smycz, posłanko i smakołyki. :)

Reszta pójdzie na bazarek lub/i bezpośrednio dla potrzebowskich. Jakieś sugestie...?

Wkrótce szukajcie w Biedronce kolejnego numeru "Mój pies i kot". :huh:

-----------

Wczoraj, w "domowych pieleszach" Bombiasta miała niegroźny "wypadek", w wyniku którego straciła pukielek sierści z ogona... :wacko:

Te wredne i brutalne drzwi do spółki z listwą progową...! :angry:

• Upvote 1