Maia Posted October 12, 2013 Posted October 12, 2013 (edited) Wpłaty: Grudzień: Agat21 - 20 zł Alla Chrzanowska - 20 zł rovaniemi - 10 zł ania75 - 10 zł Listopad bakusiowa - 20 zachary - 20 Alla Chrzanowska - 20 Ania 75 - 10 zł rovaniemi - 10 zł Wpłaty jednorazowe: asl - 10 zł paula t - 10 zł Wydatki: 50 zł- wykupienie ze schroniska 65 zł - obroża, szelki, łącznik do smyczy suma- 115 zł Deklaracje na karmę dla Szczotki: 10 zł-ania75 20 zł - zachary 20 zł - bakusiowa 10 zł - rovaniemi 20 zł - Alla Chrzanowska 20 zł - agat21 -------------------------- 100 zł[FONT=lucida grande] Szczocia mieszka w schronisku. Nigdy nie poznała innego życia. Jest tam od maleńkiego szczeniaczka. Obecnie ma dwa lata. Sunia jest lękliwa i wycofana. Potrzebuje cierpliwej osoby która pokaże jej, że człowiek nie krzywdzi. Szczocia swoje [/FONT][FONT=lucida grande]młode lata spędziła za kratami, wystraszona, niczyja, samotna... Proszę, czy jest na ziemi ktoś kto odmieni jej los? Czy Szczotka pozna co to znaczy mieć dom, czy pozna zapach trawy, czy pozna jaką radością jest spacer, czy zamacha kiedyś ogonkiem na widok swojego pana?. Czy jej przyszłość to tylko betonowy schroniskowy kojec? Tak o Szczotce pisze wolontariuszka ze schroniska: [/FONT] [FONT=lucida grande] [/FONT] [FONT=lucida grande] [/FONT] [FONT=lucida grande]Oto piękna Szczotka. Szczotka to sunia bojaźliwa i nieufna. [/FONT] [SIZE=4][FONT=lucida grande]Do schroniska trafiła jako malutki szczeniak razem ze swoją matką, która również była psem wycofanym. Matka dość szybko znalazła nowy dom, a Szczotka zdezorientowana i wystraszona [/FONT][FONT=lucida grande][SIZE=4]została sama bez wsparcia, jakie dotąd miała w swojej matce. Być może te rozstanie pogłębiło jej lęk. [/FONT] [FONT=lucida grande]Szczotka ma już a w zasadzie dopiero 2 lata i praktycznie zerowe szanse na adopcję, ponieważ wymaga opiekuna doświadczonego, który pomoże jej pokonać lęk i nabrać zaufania do ludzi. Zapewne dobrze wpłynął by na sunię nowy dom, w którym byłby już jeden, spokojny i zrównoważony pies, od którego Szczotka mogłaby nauczyć się odpowiednich reakcji i zachowań, który nie nakręcałby jej lęków. Szczocia w ogóle się nie cieszy, nawet gdy jest głaskana nie przejawia żadnej radości :-(, widać za to, że jest niepewna i wystraszona. Mimo to nie jest psem agresywnym, toleruje też inne psy. Gdy się boi- po prostu ucieka. Nie wiemy czego doświadczyła Szczocia i jej mama przed trafieniem do schroniska, coś jednak musiało spowodować takie zachowanie suczek. Jedno jest pewne- ktoś dał im powód, by ludziom nie ufać. Wierzymy, że da się to naprawić, jednak wymaga to codziennej i mozolnej pracy, co w schronisku przy takiej liczbie psów, którymi również trzeba się zająć- nie jest możliwe. Prosimy o udostępnianie Szczotki, może znajdzie się osoba, mająca doświadczenie z psami wycofanymi, chcąca pomóc Szczotce. W przeciwnym razie sunia resztę życia spędzi w schronisku. Pomóżmy jej, dopóki jest psem młodym, mającym szanse na normalne życie. [/FONT] Proszę, dajmy szansę Szczotce :-([FONT=lucida grande]Sunia jest w województwie podlaskim [/FONT] Edited January 16, 2014 by Maia Quote
Maia Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Tak Szczotka jest piękna. Sunia jest nieufna, boi się człowieka, ale nie jest agresywna, raczej gdy czuje się zagrożona próbuje uciekać. Wystarczyła by jej dobra osoba i trochę czasu do tego aby poczuła się bezpiecznie i na pewno zaufałaby człowiekowi. Sunia pozwala się pogłaskać, ale nie sprawia jej to radości :-(. Chciałabym znaleźć jej DT który popracowałby z nią. Potrzebni są ludzie, deklaracje, potrzebna wiara w to że uda się odmienić los tej suńci... Quote
cancer43 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Przyszłam na zaproszenie Ewy,ależ to cudna suńka.Wierzyć się nie chce że nikomu nie przypadła d oserca Quote
Nadziejka Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Przybieglam do cudnej , po prostu przecudna uroda :bye::modla::iloveyou::iloveyou:jakze niezwykla o mateńko.... rozsyłam ciociuniu z nadzieja , sciskam mocno mocno za sunieczke , za odmiane losu! Quote
Maia Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 uff Dziękuję że jesteście :loveu: :loveu: :loveu:Nie wiem dlazego ale dla mnie Szczotka kojarzy się z młodą sarenką :-) Szczotka jest piękna, ale trzeba pamiętać, że nie jest to pies dla osoby niedoświadczonej, Szczocia nie zna świata poza schroniskiem. Ma niewielki kontakt z ludźmi, nigdy nie miała szansy poznać ludzkich zwyczajów, od drugiego miesiąca życia mieszka w schronisku. Potrzebuje DT który wprowadzi ją w psio- ludzki świat, gdzie będzie mogła w poczuciu bezpieczeństwa i stabilności nauczyć się poprawnych relacji z ludźmi, gdzie będzie mogła zaufać i pozna radość życia. Pomożecie mi pomóc Szczotce?? Quote
agusiazet Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Witam, dołączam do grona zaproszonych i jeśli będzie coś dla suni postaram się wygospodarować deklarację:) Quote
mdk8 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 też przybiegam. Stałej nie dam już rady ale od czasu do czasu pomogę. Quote
Maia Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 A czy znacie Hotelik, Dom Tymczasowy który ma doświadczenie w pracy z nieufnymi, lękliwymi psami i który ma wolne miejsce dla Szczotki? Quote
Maciek777 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Jestem na zaproszenie Ewy. Sunia bardzo podobna do mojego Baja:) Zapisuję... Quote
agusiazet Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='Maia']A czy znacie Hotelik, Dom Tymczasowy który ma doświadczenie w pracy z nieufnymi, lękliwymi psami i który ma wolne miejsce dla Szczotki?[/QUOTE] Niestety, nie znam. Ale sama mam zasiedziałą tymczasowiczkę, która była, jest i pewnie już zawsze będzie nadzwyczaj lękliwa i wiem, że do takiego psiaka trzeba nadzwyczaj cierpliwego człowieka, który ma nerwy ze stali i nic nie jest go w stanie wyprowadzić z równowagi. Na lękliwego psa nic nie działa tylko cierpliwość i stałość sytuacji! A takiego człowieka ciężko znaleźć, ja się ciągle jeszcze tego uczę:) Quote
Martika&Aischa Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 ależ cudna Szczotka :):):) zapisuję bidulkę. Quote
joanka40 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Szczotka jest super i to imię, idealnie trafione. Cudak jeden. Ewcia mnie zaprosiła, będę zaglądać. Quote
Vicky62 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Szczocia zapadła mi na sercu, dobrze Kasiu ze założyłaś jej wątek może uda sie wspólnymi siłami wyciągnąć ją ze schronu żeby poznała nowe życie Quote
obiezyswiat75 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='Maia']A czy znacie Hotelik, Dom Tymczasowy który ma doświadczenie w pracy z nieufnymi, lękliwymi psami i który ma wolne miejsce dla Szczotki?[/QUOTE] Psanatorium ma chyba takie doświadczenie. Ale ceny tam odpowiednie do opieki. Quote
Martika&Aischa Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='obiezyswiat75']Psanatorium ma chyba takie doświadczenie. Ale ceny tam odpowiednie do opieki.[/QUOTE] może Jamor mógłby przyjąc Szczotkę :roll: warto zapytac. Quote
Maciek777 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='obiezyswiat75']Psanatorium ma chyba takie doświadczenie. Ale ceny tam odpowiednie do opieki.[/QUOTE] Dzięki za reklamę:) Wolne miejsca są, a co do ceny to już kwestia indywidualnego uzgodnienia. Jak by co to u mnie w banerku są wszystkie namiary. Quote
teresaa118 Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Zapisuje, jeszcze jedno psie nieszczescie Quote
halszka Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Jestem na zaproszenie cioci Ewy:) Sunia cudna! Quote
Dana i Muszkieterowie Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Ewo, dziękuję :lol:. Rzeczywiście, to bliźniaczka Baja http://i3.fmix.pl/fmi2294/2cee6fd8001429ad525a5682/zdjecie.jpg :lol:. Quote
Tola Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Dziękuje za zaproszenie. Sunia cudna, faktycznie podobna do zamojskiego Baja. Quote
Recommended Posts