Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień ciężki, z przygodami, z mnóstwem telefonów w sprawie psów przytuliskowych.Roxi z Czarnulą zostały dziś w domu na ponad 3 godziny i były bardzo grzeczne, nic nie zniszczyły. Czarnula w typie owcy jest jednak brzydkim pieseczkiem bo skubie koty, dosłownie ma takie napady, że albo leci za kotem jak wariatka albo nagle wyciąga do kota paszczę i zębami łapie za futro aż wyrywa sierść. Oprócz tego nie może przebywać z dziadkiem Mufinem gdyż go atakuje bardzo zaciekle.Także pannie w typie owcy trzeba jeszcze szybciej szukać domku. Podrzuciłam ją na FB do ogłaszania.Pięknie dziś nam z panią Dorotą poszło oswajanie porzuconych w polu suczek. Ponadto znaleźliśmy małą suczkę w bardzo zaawansowanej ciąży. Leżała na poboczu w szczerych polach i czekała. Poinformowano nas, że leży tam od kilku dni. Barbarzyństwem byłoby zostawienie jej z tym brzuchem. Jutro sterylizacja malizny.Sunia ma tasiemca, ma około 5 lat, na szyi wyraźnie widać ślad po uwiązaniu.[img]https://lh3.googleusercontent.com/-V3XaEPYzWmk/Ul7HVt2mkAI/AAAAAAAAVqU/gqrVOZdVBKU/s640/zz%2520025.jpg[/img][img]https://lh4.googleusercontent.com/-YryB7MtKg5k/Ul7HSpqzzXI/AAAAAAAAVp0/MkZ0RRxXxJM/s640/zz%2520021.jpg[/img]

Posted

[quote name='Mattilu']Biedna mala z tasiemcem :( I do tego w ciazy :shake: Ta czarna w typie owcy, to ta, ktora widac na zdjeciach z Roksi? Ile ona ma lat?[/QUOTE]Tak to ta wariatka niedobra. Ma około 3 lat. [img]https://lh3.googleusercontent.com/-ahjBw7WOHMs/Ul7HPn2mikI/AAAAAAAAVpQ/a7phqHUF4yE/s640/zz%2520004.jpg[/img][img]https://lh4.googleusercontent.com/-w8zngan_X4g/Ul7HOgWn2BI/AAAAAAAAVo8/I9UHtbd6gKs/s640/zz%2520002.jpg[/img]

Posted

[quote name='mestudio']Zwyczajnie, kawałki tasiemca zostały na stole u weterynarza, w dodatku ruszało to to się. Ohyda.[/QUOTE]
Bleh.
A jak się go z psiaka wygania...?
Jakimś bardziej specjalistycznym środkiem na odrobaczenie?

Z czego ona żyje, tzn. jak ma małe i tasiemca, to jak była jeszcze wstanie sama się na nogach utrzymać...?
Pewnie wyleczenie małej i odkarmienie potrwa parę tygodni...?

:kciuki: za bezproblemową sterylkę!

Posted

A co sie z takim tasiemcem u psów robi?
Zwykłymi tabletkami odrobaczającymi (znaczy tymi unowocześnionymi co mają wszystko na wszystko) ? Głupio może pytam, ale niedoinformowana jestem.
I inne psy sie zarazić wam nie mogą?

Posted

[quote name='mestudio']Dzień ciężki, z przygodami, z mnóstwem telefonów w sprawie psów przytuliskowych.Roxi z Czarnulą zostały dziś w domu na ponad 3 godziny i były bardzo grzeczne, nic nie zniszczyły. Czarnula w typie owcy jest jednak brzydkim pieseczkiem bo skubie koty, dosłownie ma takie napady, że albo leci za kotem jak wariatka albo nagle wyciąga do kota paszczę i zębami łapie za futro aż wyrywa sierść. Oprócz tego nie może przebywać z dziadkiem Mufinem gdyż go atakuje bardzo zaciekle.Także pannie w typie owcy trzeba jeszcze szybciej szukać domku. Podrzuciłam ją na FB do ogłaszania.Pięknie dziś nam z panią Dorotą poszło oswajanie porzuconych w polu suczek. Ponadto znaleźliśmy małą suczkę w bardzo zaawansowanej ciąży. Leżała na poboczu w szczerych polach i czekała. Poinformowano nas, że leży tam od kilku dni. Barbarzyństwem byłoby zostawienie jej z tym brzuchem. Jutro sterylizacja malizny.Sunia ma tasiemca, ma około 5 lat, na szyi wyraźnie widać ślad po uwiązaniu.[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-V3XaEPYzWmk/Ul7HVt2mkAI/AAAAAAAAVqU/gqrVOZdVBKU/s640/zz%20025.jpg[/IMG][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-YryB7MtKg5k/Ul7HSpqzzXI/AAAAAAAAVp0/MkZ0RRxXxJM/s640/zz%20021.jpg[/IMG][/QUOTE]
Gdyby nie pewność że mestudio zachowuje się rozsądnie to bym powiedział, że te obskubane ściany to takie jak u nas.
TZmestudio

Posted

[quote name='Majkowska']A co sie z takim tasiemcem u psów robi?Zwykłymi tabletkami odrobaczającymi (znaczy tymi unowocześnionymi co mają wszystko na wszystko) ? Głupio może pytam, ale niedoinformowana jestem.I inne psy sie zarazić wam nie mogą?[/QUOTE]Sunia jest w oddzielnym kojcu, na stole u weterynarza też można się pięknie zarazić wszystkim. W szpitalu tak samo.Nosicielami tasiemca są np. pchły.Jutro weterynarz wszystko mi powie co i jak.

Posted

Biedna mała.Widać tylko brzuchol i kości pod skórą. W zeszłym roku mieliśmy takie znalezisko w Radomiu. Nie zdążyliśmy ze sterylką , bo na drugi dzień urodziła.Trzeba było 8 maluchów uśpić.:-(
Wpłacę na nią 5 dyszek , podajcie namiary na konto.

Posted

[quote name='mestudio']Sunia jest w oddzielnym kojcu, na stole u weterynarza też można się pięknie zarazić wszystkim. W szpitalu tak samo.Nosicielami tasiemca są np. pchły.Jutro weterynarz wszystko mi powie co i jak.[/QUOTE]
informacje o tasiemcu:
[URL]http://www.dobra-rada.pl/tasiemiec-psi-jak-rozpoznac-i-leczyc_2350[/URL]

Zacytuję fragmenty:
[COLOR=#333333][FONT=Arial]"Należy pozbyć się posłania, na którym spał zarażony zwierzak. Po wyleczeniu trzeba go regularnie poddawać profilaktycznym zabiegom odrobaczania i używać szamponów oraz obroży przeciwpchelnych. Warto też izolować zwierzę od kontaktów z innymi potencjalnie chorymi. "[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='Poker']Biedna mała.Widać tylko brzuchol i kości pod skórą. W zeszłym roku mieliśmy takie znalezisko w Radomiu. Nie zdążyliśmy ze sterylką , bo na drugi dzień urodziła.Trzeba było 8 maluchów uśpić.:-(Wpłacę na nią 5 dyszek , podajcie namiary na konto.[/QUOTE]Pięknie dziękuję:-).Gdyby pani weterynarz nie była akurat sama to sterylka byłaby już dziś. Jutro po nią przyjadą i zabiorą na sterylizację bo ja nie mam jak jej rano zawieźć, mam nadzieję, że zdążymy.

Posted

Sunia jest już w lecznicy,zapomniałam wczoraj napisać, że jest też przeziębiona, przy każdym oddechu charczy biedna.
Mam nadzieję, że wszystko się uda, że nic złego się nie wydarzy.

Suczka jest bardzo miła, grzeczna, nie boi się obroży i smyczy, jest bardzo ładna i nieduża.

Posted (edited)

Trzymam kciuki za malutką.
CZekam na nr konta, bo wyjeżdżam na 3 dni. Chyba ,że aktualne jest stare, to odszukam.
Dzięki za nr konta, 5 dyszek poleciało.Trzymam kciuki za malutką.

Edited by Poker
Posted

Sunia już odpoczywa pod kocykiem. Ma bardzo duży szew.
Dostała antybiotyk na przeziębienie, została odpchlona i jutro ją odrobaczę.
Drugi antybiotyk podam w niedzielę.
Koszt razem ze sterylizacją 50 zł.

Posted

[quote name='mestudio']Sunia już odpoczywa pod kocykiem. Ma bardzo duży szew.
Dostała antybiotyk na przeziębienie, została odpchlona i jutro ją odrobaczę.
Drugi antybiotyk podam w niedzielę.
Koszt razem ze sterylizacją 50 zł.[/QUOTE]

No pięknie... Cudownie, że sunia juz po i cudownie, że masz takich wetów, którzy nawet kosztów zabiegu nie pokryli tą kasą...

Posted

[quote name='Ewa Marta']No pięknie... Cudownie, że sunia juz po i cudownie, że masz takich wetów, którzy nawet kosztów zabiegu nie pokryli tą kasą...[/QUOTE]

Gmina dopłaci resztę, sterylkę zrobiliśmy za 35 zł na dowód mojej córki, a leki dostałam po kosztach, albo i taniej pewnie.
Przyjechali po mała, a potem odwieźli - to też duża pomoc.

Posted

[quote name='Ewa Marta']No pięknie... Cudownie, że sunia juz po i cudownie, że masz takich wetów, którzy nawet kosztów zabiegu nie pokryli tą kasą...[/QUOTE]

oni ledwie tą kasą pokryli dojazd do lecznicy i odwóz do mestudio. O reszcie nie wspominając....

TZmestudio