Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nasze suki mają na imię Barbara i Dorota :) imiona nadane w schronisku :) nazywamy je zdrobniale Baja ,Dotka , Dosia, Buba , czarna i ruda a czasem szuje :)

• Replies 224
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Clayton nazwany już w hodowli ma tak w papierach i tak zostawilismy jednak częściej wołamy Kajtek (tak miał mieć na imie u nas) , Klajtek lub Klaj .

Posted

moim psom imiona nadawaliśmy tak, żeby dziecko nie miało problemu z zapamiętaniem i żeby się dobrze kojarzyły (miło, znajomo, bezpiecznie)
Tessi - z bajki o pajacyku Noddym, który miał przyjaciółkę misię o tym imieniu
Tola - z bajki Bolek i Lolek
a potem się okazało, że moja mama Teresa się poczuła urażona, bo uważa że Tessi jest skrótem od jej imienia
a sąsiadka (76-letnia) przynaznała się, że ma na imię Antonina i jej mąż nazywał ją Tola
więc wtopa na całego, ale 2-latce nie można burzyć obrazu świata i imiona zostały:evil_lol:

Posted

A moja ma na imię Viki i w sumie sama to sobie wybrała bo nam podobały się 3 imiona i nie mogliśmy się zdecydować, do wyboru były Viki, Daisy, Aqua, więc mieliśmy takie jajka z jajek niespodzianek i w każdym była kartka z imieniem i rzuciliśmy jej. No i odrazu wzięła jajko w którym była karteczka Viki:loveu:

Posted

Moje mają na imię:
Golden - bo pojechałam po papierosy dla małżonka (były kiedyś takie papierosy) a przywiozłam wyrośniętego szczeniaka w kolorze złocistym który błąkał się pod sklepem. Wyrosło z niego coś ala kaukaz i poza tym że ma imię to przezywany jest Misiem, Grubciem oraz Matańczykiem (szczególnie wtedy jak się pakuje do łóżka).
Pixel - jest kundelkiem w typie teriera i wszystko ma kwadratowe jak to terier :) więc decyzja była jednomyślna.

Moje tymczasy:
Nuri - labrador - od nurkowania :)
Lucek - labrador - czarny jak smoła i diabła mial za skórą
Neska - Neską przyjechała
Barry - terier olbrzym - tak jakoś pasowało
Saba - Cane Corso - bo z niej była taka królowa
Korek - śliczny długowłosy kundelek o bardzo małym rozumku
Beti - mastif - bo tak pasowało
Borka - przerośnięty pinczer - imię to oznacza kogoś z charakterem i wymykającego się z kłopotów - jak znalazł
Placek - kot po wypadku - jak znalazł dla kota z niedowładem tylnych nóg :)
Fridek - kot -bo był wolny i nie dawał się złapać

Posted

moja suczka nazywa się [B]Naszka[/B], wzięliśmy ją ze schroniska i po wyjściu powiedzieliśmy: [B]"[I]No, to teraz jesteś NASZA[/I]"[/B] :D
Naszę zdrobniliśmy w Naszkę i tak zostało :)

• 1 month later...
Posted

Ja nie miałam wpływu na imię mojego psa - w domu narzeczonego każda domowa suczka zawsze była Sabą, więc i nasza obecna to [B]Saba[/B] :D W sumie może to i lepiej, mam tyle pomysłów na psie imiona, że nie potrafiłabym wybrać jednego ;-) Często mówię, że Saba powinna się nazywać raczej Tajfun, Szkodnik, albo ADHD :D

Posted

A ja mam psiaka Brutusa. Wygląda groźnie, stąd to imię, ale w rzeczywistości jest łagodny jak baranek:)
Swoją drogą dobry pomysł z tym wątkiem, może ktoś zaczerpnie inspirację dla imiona swojego nowego psiaka!

Posted

No to ja się może też podzielę imionami moich tymczassowiczków:
Baron - średni ,troszkę nowofundland, imię nadane w schronisku, ale był dostojny, bardzo pasowało :)
Szadi- przez panią dyrektor schroniska nazwany Shadow(cień) bo wyglądał faktycznie jak cień psa, ale postanowiłam skrócić żeby brzmiało sympatycznie. Niestety po 4 dniach odszedł
[*]
Agrest- mały, biało-brązowy w typie jamnika, miało wyróżniać się w ogłoszeniach to imię :)
Louis- piętnastoletni staruszek , niewidzący, bardzo sympatyczny. jakoś tak wyszło bez powodu :P

Posted

Max - przyszedł do nas z podwójnym imieniem Max Master, więc zostawiliśmy Max, wołamy na niego Maxik albo Rudy, a mówimy o nim Duży Pies ;)
Kora - z hodowli Korsyka, mówimy tak do niej jak nas wkurzy, a jak jest milusio, to jest Korcia, Korusia, Korciuch, Kurczak no i Mały Pies - bo jest mniejsza od Dużego psa :D

Posted

[quote name='gerta']
Kora - z hodowli Korsyka, mówimy tak do niej jak nas wkurzy, a jak jest milusio, to jest Korcia, Korusia, Korciuch, Kurczak [/QUOTE]
Moja dziewczynka to też Kora ;) (na cześć pieska koleżanki - Korka, który zainspirował mnie do "posiadania" pieska) wołamy na nią tak samo Kora, Korcia, Korunia, czasem po prostu Korka ale moje ulubione to Koruszka :D

Posted

[quote name='ankakowalik']A ja mam psiaka Brutusa. Wygląda groźnie, stąd to imię, ale w rzeczywistości jest łagodny jak baranek:)
Swoją drogą dobry pomysł z tym wątkiem, może ktoś zaczerpnie inspirację dla imiona swojego nowego psiaka![/QUOTE]

Hihi, moi sąsiedzi mieli kiedyś Brutusa, psiak był maleńki i słodki, w ogóle do niego to imię nie pasowało ;-)

Posted

O, fajny wątek, jak przychodzi co i raz nazywać kolejnego tymczasowicza ;)
U mnie w domu były: Kuba, Zalma (rodowodowa, maluchy miały być na "Z"), Nutka, Pestka, Oskar (z takim imieniem był adoptowany).
Teraz nasze to: Lesio (uparty i durnowaty jak Lesio z książki Chmielewskiej) - w chwilach podniosłych Lesławem zwany, Kreska (jamniczy szczeniak z dogo - Amiga w DT jej takie imię nadała), Lili Marlene (prawie boksia ze schronu - moja sąsiadka jej takie imię nadała - miało być tymczasowo) - nazywana Liluchną, Lilcią albo... Gliździochem, bo jak na boksera jest za długa ;) i Gapcia.
A tymczasowicze: przygoda z DT zaczęła się od ONki, której daliśmy na imię Tosca (Tośką zwana albo Łośką, bo miała niedźwiedzie łapy), dalej były boksie Dorka, Beksa (bo bez przerwy piszczała), Frania, Krecik (czarny i niewidomy), Kaja, Luna (przechrzczona w DS na Igłę), Tula (potem Shakira - o zgrozo!!!, a w końcu Kora), Kimi (Kimcioszkiem zwana), Bajka, Masza, Słomka (od koloru sierści), Milka (też od koloru sierści), Lusia (przechrzczona w DS na Emi), Pchełka i Muszka, Lalka, Wiosna (znaleziona 21 marca), Dumka, Mufka, Becia, Hopka (w ułamku sekundy wskakiwała z podłogi na kolana i nadal tak ma :)), Chmurka (w DS Inka), Żelka, Motek i ostatnia, która jeszcze czeka u nas na dom - Fraszka. Zazwyczaj imię nadaję dopiero gdy pies do mnie przyjedzie, bo nie wszystkie imiona pasują... No i jeśli o mnie chodzi - muszą się móc zdrabniać na milion sposobów :)

Posted

witam.Moja 7-letnia suńka w typie pitbulla IZI ,od szczeniaka....miała byc spokojna i grzeczna...ale.....wyszło zupełnie inaczej.Trójłapek ze schroniska dostał imie FFEE,bo odzyskał wolność...i tymczaska w typie amstaffa GABI,tka ją nz,w schronisku i pasuje każde imię do każdego psa:lol:

Posted

Mój grzywek miał mieć na imię Julian- od króla Juliana :eviltong: ale musiał dostać imię na literę "D" i jest Damon- po wampirze :loveu: sąsiedzi uparcie mówią na niego Demon i sądzą, że pasuje to do jego wyglądu i ADHD.

Posted

U nas z kolei są dwa psy, a raczej dwie suczki. Młodziutki beagle Tośka- sunia mojego chłopaka, imię średnio mi się podoba, jest dość popularne.
I moja Hestia, przygarnięty mieszaniec. Imię zaczerpnięte z mitologii greckiej.

• 2 weeks later...
Posted

[COLOR=#000000]nasz LEW hachiko nazwany tak po sławnym psie rasy akita [/COLOR][URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Hachik%C5%8D[/URL][COLOR=#000000] w domu nazywany haczi [/COLOR][COLOR=#4D4D4D][FONT=Arial]imię hodowlane B[/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][COLOR=#000000]RISINGAMMEN

a kto lubi na filmie czasem wylać troszkę łez polecam film o [/COLOR][/COLOR][COLOR=#000000] hachiko "mój przyjaciel [/COLOR][COLOR=#000000] hachiko"gorąco polecam piękny film [/COLOR][COLOR=#000000]

[/COLOR]http://www.filmweb.pl/film/M%C3%B3j+przyjaciel+Hachiko-2009-449935

Posted

Od wczoraj mam kolejną tymczasowiczkę - sunię w typie jamnika. Nazwałam ją [B]Śmieszka[/B], bo chyba nigdy wcześniej nie trafił mi się tak radosny i kompletnie bezstresowy piesio. Przez pierwsze pół godziny w domu zaliczyliśmy buziaki, kolację, ustawienie rezydentów, kąpiel i co najmniej 10 km biegu po domu z prędkością światła :)