bela51 Posted August 9, 2013 Posted August 9, 2013 Jaki ładny Rudzielec :lol: Z Twoimi zdjeciami na pewno szybko znajdzie dom:lol: Quote
Bonsai Posted August 9, 2013 Author Posted August 9, 2013 [quote name='bela51']Jaki ładny Rudzielec :lol: Z Twoimi zdjeciami na pewno szybko znajdzie dom:lol:[/QUOTE] No mam nadzieję, choć nie ukrywam, że będę wybredna z domkami. :eviltong: Quote
Nutusia Posted August 9, 2013 Posted August 9, 2013 Jestem! Śliczny Czekoladek :) Trzymam kciuki za domek z najwyższej półki. Quote
Delph Posted August 9, 2013 Posted August 9, 2013 Tak sobie myślę, czy on się nie drapie przez szelki. Obrożę (lub łańcuch?) to on na pewno wcześniej miał na szyi, ale jak z nim łaziłam, to drapał się za łapami w miejscu szelek. Może nie przyzwyczajony i dlatego go to drażni. Jak nie, to może po kąpieli. Zerknij, czy nic się ze skórą nie dzieje, w razie czego wykąpiemy go jeszcze raz w jakimś łagodzącym dermatologicznym szamponie. Quote
Bonsai Posted August 9, 2013 Author Posted August 9, 2013 [quote name='Delph']Tak sobie myślę, czy on się nie drapie przez szelki. Obrożę (lub łańcuch?) to on na pewno wcześniej miał na szyi, ale jak z nim łaziłam, to drapał się za łapami w miejscu szelek. Może nie przyzwyczajony i dlatego go to drażni. Jak nie, to może po kąpieli. Zerknij, czy nic się ze skórą nie dzieje, w razie czego wykąpiemy go jeszcze raz w jakimś łagodzącym dermatologicznym szamponie.[/QUOTE] W domu nie chodzi w szelkach. Na noc ściągam mu też obrożę. A mimo to i tak się drapie w tych miejsach. Przeglądałam go, ale zajrzę jeszcze jutro. Quote
Bonsai Posted August 9, 2013 Author Posted August 9, 2013 [quote name='Nutusia']Jestem! Śliczny Czekoladek :) Trzymam kciuki za domek z najwyższej półki.[/QUOTE] Witam serdecznie ! :) Jeśli to nie problem, uśmiechnę się do Ciebie o kilka ogłoszeń, ale to jak zrobię mu jeszcze kilka zdjęć. ;) Tymczasem zapraszam na bazzaroo: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/246119-Wyadoptuj-bezdomniaka-kup-mu-sesję-zdjęciową-do-ogłoszeń%21-Do-31-08-na-tymczasa?p=21180524#post21180524[/url] Quote
Lili8522 Posted August 10, 2013 Posted August 10, 2013 (edited) Wpraszam się tutaj, widziałam już go na FB... Piękny jest! Mój typ z brązowym nochalkiem :loveu: Domki powinny się bić o niego :) Edited August 10, 2013 by Lili8522 Quote
Bonsai Posted August 10, 2013 Author Posted August 10, 2013 [quote name='Lili8522']Wpraszam się tutaj, widziałam już go na FB... Piękny jest! Mój typ z brązowym nochalkiem :loveu: Domki powinny się bić o niego :)[/QUOTE] [quote name='Ellig']witam , dotarlam, cudny psiak!:)[/QUOTE] Witam na wątku dzieciaka. :) Młody, choć młody (a ja lubię dorosłe psy) skradł nam serca, to fantastyczny psiak i gdyby nie to, że mamy już dwa psy i małe mieszkanie, to pewnie by z nami został. Quote
Rudzia-Bianca Posted August 10, 2013 Posted August 10, 2013 Ale cudeńko przepiękne .Śliczny szczęściarz wiedział do kogo się przylepić :D Quote
Bonsai Posted August 10, 2013 Author Posted August 10, 2013 Dziś przyglądałam się małemu uważnie - drapie się i gryzie przy pachwinach oraz na poliku. O ile w okolicach pachwin nic nie zauważyłam, tak na poliku znalazłam maleńką, maleńką chrostkę w kolorze skóry - nic szczególnego (chyba). Ale chłopak drapie się coraz bardziej, i to nawet w trakcie snu wyrywa się ze stęknięciem do drapania. :/ nie ma łupieżu ani zaczerwienionej skóry, ani wysypki. Był zakraplany dwa dni temu. jakieś pomysły? Quote
stepelkaa Posted August 10, 2013 Posted August 10, 2013 ten psiak jest tak piękny, że nawet bez tych zdjęć w mig znalazłby dom. a on + te śliczne zdjęcia to już w ogóle dawno w nowym domu powinien być :) Kurczę, no po prostu przepiękny ♥ Quote
Rudzia-Bianca Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 [quote name='Bonsai']Dziś przyglądałam się małemu uważnie - drapie się i gryzie przy pachwinach oraz na poliku. O ile w okolicach pachwin nic nie zauważyłam, tak na poliku znalazłam maleńką, maleńką chrostkę w kolorze skóry - nic szczególnego (chyba). Ale chłopak drapie się coraz bardziej, i to nawet w trakcie snu wyrywa się ze stęknięciem do drapania. :/ nie ma łupieżu ani zaczerwienionej skóry, ani wysypki. Był zakraplany dwa dni temu. jakieś pomysły?[/QUOTE] Może jakaś alergia ? spróbuj podać claritinę Quote
Bonsai Posted August 11, 2013 Author Posted August 11, 2013 [quote name='stepelkaa']ten psiak jest tak piękny, że nawet bez tych zdjęć w mig znalazłby dom. a on + te śliczne zdjęcia to już w ogóle dawno w nowym domu powinien być :) Kurczę, no po prostu przepiękny ♥[/QUOTE] Dzięki. :) Muszę go w końcu zacząć ogłaszać, ale i tak nie dam go byle komu. ;) [quote name='Rudzia-Bianca']Może jakaś alergia ? spróbuj podać claritinę[/QUOTE] Hm... z leków na alergię mam tylko Flonidan Control, który zawiera loratadynę - można to dać? W jakiej dawce? Quote
Delph Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 Nie dawaj. Jeżeli już clemastin albo hydroksyzyne, ale masz małe szanse na to, że zadziałają, za to duże, że zaszkodzą :diabloti: Jak nic nie widać na skórze, to na razie daj mu spokój, możesz podać mu Stress Out jak już musisz coś dać ;) Możliwe że to przez zmianę żywienia, stres, zmiany itd. Przez szelki też, miałam kilka razy takie sytuacje, po prostu sierść się inaczej układa, do tego trochę ociera jednak i pies się musi przyzwyczaić. Co on teraz je? Jeżeli już, to zmiana diety może coś dać i dorzucenie suplementu wspomagającego skórę i sierść (olej rybny, VetoSkin itp.), bo on ma jednak futro w kiepskiej kondycji i to też może być przyczyna. Jak na skórze pojawią się podrażnienia od drapania można spryskać łagodzącym Dermatisanem różowym na przykład albo wykąpać go w tego typu szamponie. Ale na razie ja bym dała spokój, psiak miał pewnie wcześniej parę pcheł, do tego kołtuny i był brudny, więc się drapał, kąpiel to też dla niego nowość, poczekałabym jeszcze czy mu nie przejdzie. Albo skoro masz nieodpartą ochotę coś mu zaaplikować to przetestuj takie cudo, bo jestem ciekawa od dawna czy to działa :evil_lol:: [url]http://www.virbacvet.com/products/detail/allerderm-spot-on-skin-lipid-complex[/url] Quote
Bonsai Posted August 11, 2013 Author Posted August 11, 2013 Teraz dostaje barf z dodatkiem oleju z łososia i alg, czekam aż przyjdą puchy dla niego. W szelkach jest tylko na spacerach. No nic, obserwuję dalej tą skórę i tyle. Quote
Delph Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 Ja wiem, że w domu nie jest w szelkach, ale to nie ma znaczenia. I tak może się przez to drapać. Oczywiście nie przestawaj mu zakładać szelek, nie zaszkodzą mu, przyzwyczai się ;) Jak się przyjrzysz, to większość psów po pierwszym założeniu obroży się drapie. Normalny odruch. Mam nadzieję, że to nic poważnego i przejdzie. Jak Piegus się czuje? Quote
Bonsai Posted August 11, 2013 Author Posted August 11, 2013 [quote name='Delph'] Jak Piegus się czuje?[/QUOTE] Póki co bez zmian, samopoczucie dobre, apetyt jest. Rany niestety się zasklepiły, ale chyba nie będę ich na siłę otwierać. Dostaje antybiotyk, nie ma to jak wstać o 8 rano w niedzielę, by podać pieskowi na czas leki. :eviltong: Filmik z młodym w roli głównej, z wczoraj: [video=youtube;U12g98YkvHE]http://www.youtube.com/watch?v=U12g98YkvHE&feature=youtu.be[/video] Quote
hop! Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Młody miał zaniedbaną sierść i po wyczesaniu może się drapać. Upały też się dokładają. Warto go po raz drugi wykąpać (zwłaszcza jeżeli był kąpany przed wyczesaniem) w łagodnym, dermatologicznym szamponie (np. w szamponie Sensiwet do wrażliwej skóry). Quote
Rudzia-Bianca Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Claritina na pewno nie zaszkodzi , ale to skonsultuj sobie ze swoim wetem jak masz wątpliwości . Bazyl ważący 12 kg dostaje 3/4 tabletki . Tych preparatów które wymieniłaś nie znam . A co z Piegusem ? Quote
Bonsai Posted August 12, 2013 Author Posted August 12, 2013 [quote name='Rudzia-Bianca'] A co z Piegusem ?[/QUOTE] Piegus w środę został pogryziony przez nieznajomą akitę, jest "podziurawiony" od jej kłów, dostaje antybiotyk i z niepokojem patrzę czy rany nie zaczną się babrać, bo tego typu rany (małe i głębokie od kłów) mają do tego tendencję. Piegus ma bardzo dobre samopoczucie, w ogóle to się na nim nie odbiło, ja za to jestem trochę bardziej nerwowa na spacerach. Dobrze, że w porę przybiegła pomoc i zabrała akitę, która przymierzała się w następnej kolejności do mojego tymczasa. Quote
Gusiaczek Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Dzień Dobry :) Wakacyjny Detowicz cud urody jest ! :) Quote
Bonsai Posted August 12, 2013 Author Posted August 12, 2013 [quote name='Gusiaczek']Dzień Dobry :) Wakacyjny Detowicz cud urody jest ! :)[/QUOTE] Cześć :) ciężko zaprzeczyć... ;) I nie dość, że piękny, to jeszcze fajny. Musze szybko go wydać, bo jeszcze trochę i nie będę w stanie. :evil_lol: Wczoraj mówię do TŻ, że "musimy zrobić mu kilka fotek i zacząć ogłaszać, bo się zasiedzi chlopak", na to TŻ "mi tam on nie przeszkadza". Ale niestety rozsądek podpowiada co innego, więc dziś wieczorkiem siądę w końcu do ogłoszeń. Quote
Delph Posted August 14, 2013 Posted August 14, 2013 Wczoraj Pepper mnie odwiedził, był lekko onieśmielony stadkiem 4 psiaków łypiących na niego pogardliwym wzrokiem, ale i tak dał się namówić na zabawę piłeczką. Świetny, fantastyczny, bezproblemowy psiak. Potrafi szybko odnaleźć się w nowych sytuacjach i wprost uwielbia kontakt z człowiekiem. No, nachwalić się nie mogę, taki fajny jest :lol: Myślę, że ze skórą jest wszystko ok, obejrzałyśmy go i nie widać niczego niepokojącego. To pewnie kąpiel, czesanie i stare nawyki powodują drapanie. U mnie się nie drapał, za bardzo był przejęty sytuacją i zapomniał pewnie :evil_lol: Więc mam nadzieję, że mu przejdzie. Quote
Recommended Posts