AMIGA Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 M&S napisał(a):Dobry pomysł, z Poznania do Krakowa na spacerek;) Państwo często podrózuje do Katowic, a to do Krakowa już rzut beretem. Oferowali też wyjazdy na wybieg do Niemiec - tam, gdzie biegają charty kogoś z Rodziny. Podobno mają tam jakieś 1,5 godz drogi. Quote
M&S Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 AMIGA napisał(a):Państwo często podrózuje do Katowic, a to do Krakowa już rzut beretem. Oferowali też wyjazdy na wybieg do Niemiec - tam, gdzie biegają charty kogoś z Rodziny. Podobno mają tam jakieś 1,5 godz drogi. No to super:):) Quote
eliza_sk Posted March 11, 2013 Author Posted March 11, 2013 Elisse chyba coś wspominała o wybiegu u nich i rzeczywiście ciocia pana ma 2 charciole, mieszka w Niemczech, więc Merlinos będzie miał zagramaniczne towarzystwo jakby co :) Quote
Nutusia Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 Ciekawe czy się dogada... po niemiecku?... Brrrr ;) Quote
M&S Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 Nutusia napisał(a):Ciekawe czy się dogada... po niemiecku?... Brrrr ;) Dogada się i wcale nie jest takie brrr;) Quote
AMIGA Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 A ja mam pytanko co Cioci od kubraczków :-) Czy młody ma być wyekspediowany do nowego domku z pieknym kubraczkiem, czy może kubraczek przekazać dla innego potrzebującego dogrzania psiaka. Wprawdzie wiosna za pasem, ale niestety zima regularnie powraca w nasze strony :-( Quote
elisse Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 W Poznaniu są chyba 3 ogrodzone wybiegi dla psów,największy w Lasku Marcelińskim,chartów na ulicy może dużo nie widać ale jest ich troszkę ;) poza tym są organizowane treningio coursingowe i Merliś może brać w nich udział ( w treningu tak,w zawodach już niestety nie) Quote
AnkaG Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 Ja jak zwykle z opóźnionym zapłonem - super :) Quote
AMIGA Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 elisse napisał(a):W Poznaniu są chyba 3 ogrodzone wybiegi dla psów,największy w Lasku Marcelińskim,chartów na ulicy może dużo nie widać ale jest ich troszkę ;) poza tym są organizowane treningio coursingowe i Merliś może brać w nich udział ( w treningu tak,w zawodach już niestety nie) To super, bo Państwo zapowiadali, że będą z młodym na jakieś szkolenia chodzić. A możesz objaśnić ciemnej jak tabaka w rogu w tym względzie co to są treningi coursingowe. Bo ja ze swoją sznupką chodziłam na szkolenia PT1 a o rzeczonych treningach nie wiem nic a nic Quote
eliza_sk Posted March 12, 2013 Author Posted March 12, 2013 Coursing to latanie za jakimś wabikiem chyba ... z mojego charciego doświadczenia ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Coursing Quote
elisse Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 Charty maja silny instynkt pogoni i łowiecki,więc aby umożliwić im "pracę" do jakiej zostały stworzone ZK ogranizuje coursningi i próby smyczy chartów.W skrócie jest to pogoń za sztucznym zającem czyli wabikiem na lince,zrobionym z pociętej folii.Nie jest to jednak bieg po prostej,tylko z zygzakami,tak aby imitować kluczenie zwierzyny,w nagrodę na koniec "trasy" charciol może sobie upolować i potargać wabik :) W Poznaniu organizowane są też treningi coursingowe,aby stali wyjadacze mogli nabrać formy przed zawodami,aby młodzież mogła spróbować swoich sił jeszcze przed zrobieniem licencji,aby charty bez rodowodu tez mogły na równi z rasowcami pobiegać za takim "zającem" :) Wszystko w miłej piknikowej atmosferze,aby psy i ludzie mieli z tego przyjemność. Quote
Nutusia Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 Merliś - dasz się nabrać na takiego lipnego zająca? ;) Quote
eliza_sk Posted March 12, 2013 Author Posted March 12, 2013 Elisse - przemówiłaś, czy z megafonem na wizytę jedziesz ;) ? Quote
AMIGA Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 elisse napisał(a):Charty maja silny instynkt pogoni i łowiecki,. Własnie widzę to u Merlina. Jak zobaczy jakąś sroczkę, czy innego ptaka, to budzi się w nim zew. Pozwalam mu czasami pogonić za jakimś ptaszkiem, bo wiem, że ptak zawsze uleci w górę. No własnie - okazuje się, że nie zawsze. Bo raz o mało co a Merlin by dopadł jakiegoś ptaka, który chyba miał uszkodzone skrzydła, bo trzepotał, podrywał się i nie dawał rady. Zanim się zorientowałam, to o mało co a znalazłby się w paszczęce Merlina. Biedny ptaszek, co on musiał przeżyć zanim odciągnęłam łowcę ! Quote
AMIGA Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 (edited) Wiem, wiem, nie pisze się postu pod swoim postem, ale już się nie moge doczekać Edited March 12, 2013 by AMIGA Quote
elisse Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 To niby ta Królowa Pyr to ja? ;) Wynik wizyty na plus :) Pan wypytał o karmienie Merlinka,o pozwolenie,o wybieg,obiecałam namiar na obroże i szelki,zachęciłam aby spróbował pobawić się w coursing z Młodym,może mu się spodoba. Legowisko,zabawka i .....woreczki na kupe już zakupione i czekają :evil_lol: Merlin może śpiewać ile chce,bo to nowy blok i jak na razie to zamieszkałe są tam,słownie- dwa mieszkania tylko. Wg mnie Merlinek będzie tam kochany i rozumiany,a w razie pytań przyszli Państwo mogą dzwonić,zostawiłam im namiary na siebie.....ale mam też nadzieję na wspólny spacer :) Quote
AMIGA Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 elisse napisał(a):To niby ta Królowa Pyr to ja? ;) Wynik wizyty na plus :) Pan wypytał o karmienie Merlinka,o pozwolenie,o wybieg,obiecałam namiar na obroże i szelki,zachęciłam aby spróbował pobawić się w coursing z Młodym,może mu się spodoba. Legowisko,zabawka i .....woreczki na kupe już zakupione i czekają :evil_lol: Merlin może śpiewać ile chce,bo to nowy blok i jak na razie to zamieszkałe są tam,słownie- dwa mieszkania tylko. Wg mnie Merlinek będzie tam kochany i rozumiany,a w razie pytań przyszli Państwo mogą dzwonić,zostawiłam im namiary na siebie.....ale mam też nadzieję na wspólny spacer :) Czyli mam sie zegnac z chłopakiem? :-( Quote
daria_ldz Posted March 12, 2013 Posted March 12, 2013 Cieszyć się trzeba a nie płakać. Będzie miał swoj kochający dom :) Kiedy jedzie? Quote
Recommended Posts