Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

M&S napisał(a):
Dobry pomysł, z Poznania do Krakowa na spacerek;)

Państwo często podrózuje do Katowic, a to do Krakowa już rzut beretem. Oferowali też wyjazdy na wybieg do Niemiec - tam, gdzie biegają charty kogoś z Rodziny. Podobno mają tam jakieś 1,5 godz drogi.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

AMIGA napisał(a):
Państwo często podrózuje do Katowic, a to do Krakowa już rzut beretem. Oferowali też wyjazdy na wybieg do Niemiec - tam, gdzie biegają charty kogoś z Rodziny. Podobno mają tam jakieś 1,5 godz drogi.

No to super:):)

Posted

Elisse chyba coś wspominała o wybiegu u nich i rzeczywiście ciocia pana ma 2 charciole, mieszka w Niemczech, więc Merlinos będzie miał zagramaniczne towarzystwo jakby co :)

Posted

A ja mam pytanko co Cioci od kubraczków :-)
Czy młody ma być wyekspediowany do nowego domku z pieknym kubraczkiem, czy może kubraczek przekazać dla innego potrzebującego dogrzania psiaka. Wprawdzie wiosna za pasem, ale niestety zima regularnie powraca w nasze strony :-(

Posted

W Poznaniu są chyba 3 ogrodzone wybiegi dla psów,największy w Lasku Marcelińskim,chartów na ulicy może dużo nie widać ale jest ich troszkę ;) poza tym są organizowane treningio coursingowe i Merliś może brać w nich udział ( w treningu tak,w zawodach już niestety nie)

Posted

elisse napisał(a):
W Poznaniu są chyba 3 ogrodzone wybiegi dla psów,największy w Lasku Marcelińskim,chartów na ulicy może dużo nie widać ale jest ich troszkę ;) poza tym są organizowane treningio coursingowe i Merliś może brać w nich udział ( w treningu tak,w zawodach już niestety nie)

To super, bo Państwo zapowiadali, że będą z młodym na jakieś szkolenia chodzić.
A możesz objaśnić ciemnej jak tabaka w rogu w tym względzie co to są treningi coursingowe. Bo ja ze swoją sznupką chodziłam na szkolenia PT1 a o rzeczonych treningach nie wiem nic a nic

Posted

Charty maja silny instynkt pogoni i łowiecki,więc aby umożliwić im "pracę" do jakiej zostały stworzone ZK ogranizuje coursningi i próby smyczy chartów.W skrócie jest to pogoń za sztucznym zającem czyli wabikiem na lince,zrobionym z pociętej folii.Nie jest to jednak bieg po prostej,tylko z zygzakami,tak aby imitować kluczenie zwierzyny,w nagrodę na koniec "trasy" charciol może sobie upolować i potargać wabik :) W Poznaniu organizowane są też treningi coursingowe,aby stali wyjadacze mogli nabrać formy przed zawodami,aby młodzież mogła spróbować swoich sił jeszcze przed zrobieniem licencji,aby charty bez rodowodu tez mogły na równi z rasowcami pobiegać za takim "zającem" :) Wszystko w miłej piknikowej atmosferze,aby psy i ludzie mieli z tego przyjemność.

Posted

elisse napisał(a):
Charty maja silny instynkt pogoni i łowiecki,.

Własnie widzę to u Merlina. Jak zobaczy jakąś sroczkę, czy innego ptaka, to budzi się w nim zew. Pozwalam mu czasami pogonić za jakimś ptaszkiem, bo wiem, że ptak zawsze uleci w górę. No własnie - okazuje się, że nie zawsze. Bo raz o mało co a Merlin by dopadł jakiegoś ptaka, który chyba miał uszkodzone skrzydła, bo trzepotał, podrywał się i nie dawał rady. Zanim się zorientowałam, to o mało co a znalazłby się w paszczęce Merlina.
Biedny ptaszek, co on musiał przeżyć zanim odciągnęłam łowcę !

Posted

To niby ta Królowa Pyr to ja? ;) Wynik wizyty na plus :) Pan wypytał o karmienie Merlinka,o pozwolenie,o wybieg,obiecałam namiar na obroże i szelki,zachęciłam aby spróbował pobawić się w coursing z Młodym,może mu się spodoba. Legowisko,zabawka i .....woreczki na kupe już zakupione i czekają :evil_lol: Merlin może śpiewać ile chce,bo to nowy blok i jak na razie to zamieszkałe są tam,słownie- dwa mieszkania tylko. Wg mnie Merlinek będzie tam kochany i rozumiany,a w razie pytań przyszli Państwo mogą dzwonić,zostawiłam im namiary na siebie.....ale mam też nadzieję na wspólny spacer :)

Posted

elisse napisał(a):
To niby ta Królowa Pyr to ja? ;) Wynik wizyty na plus :) Pan wypytał o karmienie Merlinka,o pozwolenie,o wybieg,obiecałam namiar na obroże i szelki,zachęciłam aby spróbował pobawić się w coursing z Młodym,może mu się spodoba. Legowisko,zabawka i .....woreczki na kupe już zakupione i czekają :evil_lol: Merlin może śpiewać ile chce,bo to nowy blok i jak na razie to zamieszkałe są tam,słownie- dwa mieszkania tylko. Wg mnie Merlinek będzie tam kochany i rozumiany,a w razie pytań przyszli Państwo mogą dzwonić,zostawiłam im namiary na siebie.....ale mam też nadzieję na wspólny spacer :)

Czyli mam sie zegnac z chłopakiem? :-(