Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Energy napisał(a):
Mały lobuziaku mizianko :loveu:

Energy-dzisiaj tylko on załapał się na mizianko-kolegów odgania zębami:placz:

Wczoraj mnie dziabnął-bo nie pozwoliłam bić Hadesa,dzisiaj przegryzł kabel od głośników...i jeszcze interesują go kable od telefonu, przedłużacza...Frodo-elektryk:shake:

Posted

Życie z jamnikiem nie jest łatwe... dlatego może być tak piękne ;)
Frodo pewnie rozpiera energia, a z powodów oczywistych nie może jej rozładować biegając, skacząc, ryjąc i robiąc wszystko inne, co młody jamnik robić kocha. Musi więc gdzieś tę energię skanalizować...

Czy on ma apetyt? Bo można by go wtedy zająć "umysłowo", żeby się chłopak nie nudził.

Posted

To mały bandyta jest naprawdę:crazyeye:
Jakieś dobre maniery by mu się przydały;) nie będę Cię załamywać i pisać jaką kiedyś demolkę moje szczeniaki zrobiły...

Reaguje na coś, na przykład na głośne fe ? Niewątpliwie z jego charakterkiem trzeba zacząć delikatnie negować jego złe zachowanie.

Posted

czasami reaguje na "nie wolno"...ale nie wtedy kiedy goni moje psy:-(
apetyt ma ogroooomny-konia z kopytkami by zjadł-Dabrowka-czy myślisz o zabawce wypełnionej jedzonkiem? że ja na to nie wpadłam!

Posted

Tak tylko żeby nie chciał się rzucać na Twoje psiaki pilnując skarbów;)

Wprowadź jedną komendę, która będzie się pojawiać zawsze przy złym zachowaniu, dość głośnym i stanowczym głosem. A jak on je goni?

Posted

Energy napisał(a):
Tak tylko żeby nie chciał się rzucać na Twoje psiaki pilnując skarbów;)

Wprowadź jedną komendę, która będzie się pojawiać zawsze przy złym zachowaniu, dość głośnym i stanowczym głosem. A jak on je goni?

gryzie-ogony,łapy-jak mu się uda,to i uszy. Na moje oko to nie jakaś złośliwość czy agresja-raczej zaproszenie do zabawy. No i nie może znieść,że któryś jest blisko mnie-innych domowników ma w głębokim poważaniu

Posted

Może on właśnie zaczepia Twoje psy właśnie jak szczeniak?
Na wątku Rubika są filmiki pokazujące co mały wyprawia z psami Ewab, zerknij może. Zobaczysz o potrafią wyprawiać takie szczyle:)
To maluch po wielkich przejściach, na pewno nie można mu na wszystko pozwolić, ale potrzeba mu dużo czasu na wyciszenie. Tak myślę;)

Jak chcesz dam Ci link do Rubika.

Ale na Ciebie warczy?

Posted

Energy napisał(a):
Może on właśnie zaczepia Twoje psy właśnie jak szczeniak?
Na wątku Rubika są filmiki pokazujące co mały wyprawia z psami Ewab, zerknij może. Zobaczysz o potrafią wyprawiać takie szczyle:)
To maluch po wielkich przejściach, na pewno nie można mu na wszystko pozwolić, ale potrzeba mu dużo czasu na wyciszenie. Tak myślę;)

Jak chcesz dam Ci link do Rubika.

Ale na Ciebie warczy?

poproszę ten link. Czasami powarkuje,ale go opieprzam i jest cisza. No i w sumie-on się zachowuje jak każdy zdrowy(!) szczęśliwy małolat

Posted

Hope2 napisał(a):
czy myślisz o zabawce wypełnionej jedzonkiem?

Dokładnie o tym myślę :) Tylko nijak nie jestem w stanie zapamiętać, jak się to coś nazywa.
Tak sobie pomyślałam, że go to zajmie - myśleć trzeba, no i pobiegać też. Co najważniejsze - na płaskim, bo ta kula sama na kanapę nie wskoczy ;)

Moja nieżyjąca już jamniczka była takim właśnie wulkanem energii. Udawało się ją zająć albo kilkugodzinnym spacerem (polegającym najczęściej na rzucaniu jej piłeczki pod górkę albo z górki, ostra skarpa była najlepsza) albo zapasami z bardzo zaprzyjaźnioną rottką. Bez tego pies szalał, wygryzał dziury w łóżku, przegryzał kable, darł na strzępy książki.
Miała przy tym bardzo silny instynkt myśliwski, niejeden myśliwy byłby zachwycony takim psem. Może Frodo też tak ma?

One po prostu muszą coś robić, takie psie ADHD, usiedzieć w miejscu ciężko, a trzeba :)

Posted

Dabrowka napisał(a):
Dokładnie o tym myślę :) Tylko nijak nie jestem w stanie zapamiętać, jak się to coś nazywa.
Tak sobie pomyślałam, że go to zajmie - myśleć trzeba, no i pobiegać też. Co najważniejsze - na płaskim, bo ta kula sama na kanapę nie wskoczy ;)

Moja nieżyjąca już jamniczka była takim właśnie wulkanem energii. Udawało się ją zająć albo kilkugodzinnym spacerem (polegającym najczęściej na rzucaniu jej piłeczki pod górkę albo z górki, ostra skarpa była najlepsza) albo zapasami z bardzo zaprzyjaźnioną rottką. Bez tego pies szalał, wygryzał dziury w łóżku, przegryzał kable, darł na strzępy książki.
Miała przy tym bardzo silny instynkt myśliwski, niejeden myśliwy byłby zachwycony takim psem. Może Frodo też tak ma?

One po prostu muszą coś robić, takie psie ADHD, usiedzieć w miejscu ciężko, a trzeba :)

jutro podskoczę do zoologicznego,coś takiego tam kiedyś widziałam. Na razie daję mu gryzaki,maskotki-tym też się zajmuje-np w nocy jak się obudzi

Posted

Hope2 napisał(a):
To nie dyrekror-to DYKTATOR!!! Dzisiaj obudził mnie mniej-więcej o 5-ok,idziemy na dwór. Na piżamę zakładam bluzę,klapeczki na stopy-szlag! zimno! pada! Małemu też zdecydowanie sie nie podoba-ale dzielnie człapie,robi co musi i do domku. Duże psy na śpiąco-ale idą-też robia co muszą-ale przed wejściem do domu zatrzymują się,zapierają-nie idziemy,niech pada,niech wieje-ale przynajmniej nie ma małego,gryzącego dziada! No i znalazły swój azyl w drugim pokoju, jedzą tam, wodę też mają-jak nic wyprowadziły się ode mnie:placz:

Hihihihihihihihi;) na pocieszenie dodam, że dokładnie o tej samej porze zostałam wywalona z domu przez Ovkę, bo .... kosteczka wielkości ratlerka za bardzo smakowała:)
Nie płacz, wrócą, wrócą ;)

Posted

Hope2 napisał(a):
aaa-i przy miskach warczy i szczeka,jego posłanko jest tylko jego

...jamnik!... prawdziwy jamnik:eviltong:
pewnie ,rozmawiacie o kongu!... zabawka którą wypełnia się jedzenie... i czas ;)

Posted

Isadora7 napisał(a):
Witam Księcia Frodo

I Miłościwie Panujący wita:bye:
Ależ mnie dzisiaj mały potwór wystraszył! Przez ułamek sekundy myslałam,że nie umie wstać na łapki! A on zaspany-nie do końca miał ochotę wyłazić z ciepłego posłanka-dobiero na widok smyczy wystrzelił jak z procy:-oTeraz sobie leży i mamla gryzaczka-duże psy siedzą w swoim azylu-w pokoju mlodego

Posted

Wszystko w porządku:) Typowy smarkacz chcący zwrócić na siebie uwagę:) Mój Pączek siada starej suni pupą na głowie i tak siedzi, wisząc z koszyka:) Sunia dostaje szału a ta zaraza ją wtedy liże:) Komedia.... Frodo też chce się bawić albo trochę podokuczać starszyźnie:)
Typowy dzieciak:)

Posted

ewu napisał(a):
Wszystko w porządku:) Typowy smarkacz chcący zwrócić na siebie uwagę:) Mój Pączek siada starej suni pupą na głowie i tak siedzi, wisząc z koszyka:) Sunia dostaje szału a ta zaraza ją wtedy liże:) Komedia.... Frodo też chce się bawić albo trochę podokuczać starszyźnie:)
Typowy dzieciak:)

Tak-tylko ja prawie zawału dostałam przez małego diabełka! Dzisiaj dostał piłeczkę-ładnie się bawi,po zabawie odnosi ją do siebie,idzie się napić i lulu

Posted

Hope2 napisał(a):
Wy nie wiecie a ja wiem! Mały łobuz jutro bedzie miał GOŚCIA:multi: Mam nadzieję,że ładnie się będzie zachowywał:mad:

Jakiego Gościa?:razz: Powiedz nam co nieco!!!

Posted

lon_cia napisał(a):
Jakiego Gościa?:razz: Powiedz nam co nieco!!!

Jedna z cioć z tego wątku nas odwiedzi...ale która-nie powiem-może sama sie ujawni?:razz: