lika1771 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Musze przestac gotowac Joszka to uwielbia.Beda puchy i karma sucha z naciskiem na sucha.Karmie piurina i moze niech ona caly czas stoi,a karma mokra raz dziennie. Quote
obraczus87 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Tylko Lika uważaj z ta mokrą dla Joszki. Jak cwaniara zobaczy, że prędzej czy później dostanie pyszną karme z puszki to nie będzie jeść suchej :) Quote
mala_czarna Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 No ja bym zrobiła inaczej, a przynajmniej jeśli o moją Frotkę chodzi to ja tak robię. Ona jedzie na suchym, a w niedzielę dostaje gotowane :) Quote
Nutusia Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 A ja bym się nie bała - jeśli nie będzie chciała jeść suchej - nic jej się nie stanie. Zgłodnieje - zacznie jeść. Jak mawiał mój mąż do naszego grubego kota, gdy wybrzydzał na jakieś jedzenie "nie to nie - czerp z zapasów" :) I jeszcze jedno, bo nie bardzo rozumiem... Skoro Twoje psy, Lika, muszą mieć cały czas jedzenie w miskach, bo jedzą kiedy mają ochotę, to ile razy dziennie musisz te miski napełniać, skoro Joszka im wciąż wyjada? Przepraszam, może to jest głupie pytanie, ale próbuję sobie wyobrazić. U mnie poszłoby 15 kg karmy dziennie, bo karma by znikała zanim bym się zdążyła odwrócić od miski (oczywiście zjadana przez tego, komu by się udało pierwszemu paszczę do miski wsadzić). I głowę dam, że kolejne kilogramy też by zniknęły bez żadnego problemu. Czasem im daję czerstwy chleb - tak dla "zabawy" - mało mi palców nie poodgryzają!!! Teraz mam na DT dwie sunie, które nie przepadają za suchym, ale przy 8 psach nawet nie próbuję przechodzić na co innego. Małe jedzą wolno, więc daję im w łazience, siedzę na kiblu i pilnuję, bo pozostałych sześcioro stoi w drzwiach i tylko czeka, żeby te dwie choć głowę znad miski podniosły. Kiedyś mierzyłam czas - moim psom wystarcza niecałe 30 sekund, żeby opróżnić miskę!!!! Ale nie ma zmiłuj - mają porcje odważane na wadze niemal co do ziarenka. A i tak się zdarza, że zimą z Kreski zaczyna się robić wałek od tapczana i wtedy szlaban - przechodzimy na karmę odchudzającą, którą je nasz Lesio... Quote
lika1771 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 [quote name='Nutusia']A ja bym się nie bała - jeśli nie będzie chciała jeść suchej - nic jej się nie stanie. Zgłodnieje - zacznie jeść. Jak mawiał mój mąż do naszego grubego kota, gdy wybrzydzał na jakieś jedzenie "nie to nie - czerp z zapasów" :)I jeszcze jedno, bo nie bardzo rozumiem... Skoro Twoje psy, Lika, muszą mieć cały czas jedzenie w miskach, bo jedzą kiedy mają ochotę, to ile razy dziennie musisz te miski napełniać, skoro Joszka im wciąż wyjada? Przepraszam, może to jest głupie pytanie, ale próbuję sobie wyobrazić. U mnie poszłoby 15 kg karmy dziennie, bo karma by znikała zanim bym się zdążyła odwrócić od miski (oczywiście zjadana przez tego, komu by się udało pierwszemu paszczę do miski wsadzić). I głowę dam, że kolejne kilogramy też by zniknęły bez żadnego problemu. Czasem im daję czerstwy chleb - tak dla "zabawy" - mało mi palców nie poodgryzają!!!Teraz mam na DT dwie sunie, które nie przepadają za suchym, ale przy 8 psach nawet nie próbuję przechodzić na co innego. Małe jedzą wolno, więc daję im w łazience, siedzę na kiblu i pilnuję, bo pozostałych sześcioro stoi w drzwiach i tylko czeka, żeby te dwie choć głowę znad miski podniosły. Kiedyś mierzyłam czas - moim psom wystarcza niecałe 30 sekund, żeby opróżnić miskę!!!! Ale nie ma zmiłuj - mają porcje odważane na wadze niemal co do ziarenka. A i tak się zdarza, że zimą z Kreski zaczyna się robić wałek od tapczana i wtedy szlaban - przechodzimy na karmę odchudzającą, którą je nasz Lesio...Nutusia w sumie trzy razy,tylko jak Joszka zje to to co naloze pozniej juz stoi i podchodza moje i sobie jedza.Karma sucha idzie slabo,bo tylko moj Rambo ja chrupi,a Mela i Joszka to jak micha z gotowanym pusta. Dla porownania jak np.mialam 5 psow to miske z got. dawalam 2 razy dziennie.Joszka np.je po kazdym dluzszym spacerze,moje psy nie zawsze.Zdjecie michy Quote
toyota Posted December 13, 2012 Author Posted December 13, 2012 Micha bardzo apetyczna, wcale się Joszce nie dziwię, że zajada :). W końcu to jest szczeniak, to chyba nie jest aż takie straszne, że przybrała z 6 do 12 kg ? Mój Miodek przybrał z 10 kg do 50 kg w ciągu roku ;). Quote
Nutusia Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 No cóż - wzrost wszerz powinien być proporcjonalny do wzrostu wzwyż ;) A Joszka zdaje się tylko w tym pierwszym kierunku "rośnie" ;) Ile ona ma w kłębie? Quote
lika1771 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Joszka jest za gruba,Nutusia jak znajde cm. to zmierze,moja Pola gdzies wcisnela... Quote
Gabi79 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Przelałam obiecane 23 zł, bardzo proszę o potwierdzenie na wątku Nutusi http://www.dogomania.pl/forum/threads/229649-Uszka-Nutka-ju%C5%BC-w-DS-Dzi%C4%99kuj%C4%99-Gabi79-! Quote
kolejna kobietka Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Dziekujemy slicznie Gabrysiu! :) Quote
lika1771 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 (edited) Więcej zdjęc wieczorem lub jutro rano:cool1: Edited December 14, 2012 by lika1771 Quote
obraczus87 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='lika1771']Joszka jest za gruba,Nutusia jak znajde cm. to zmierze,moja Pola gdzies wcisnela...[/QUOTE] Skoro twierdzisz, że jest za gruba, to trzeba cos pomyśleć z tym Jej jedzeniem... A ona dużo się rusza, biega?? :) Quote
lika1771 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='obraczus87']Skoro twierdzisz, że jest za gruba, to trzeba cos pomyśleć z tym Jej jedzeniem... A ona dużo się rusza, biega?? :)[/QUOTE]Ma piec spacerow w tym dwa polgodzinne i w domu zabawy z psami,pilka,ciaganie. Quote
obraczus87 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='lika1771']Ma piec spacerow w tym dwa polgodzinne i w domu zabawy z psami,pilka,ciaganie.[/QUOTE] Czyli wniosek jeden - za dużo je :) łakomczuszek :) Quote
mala_czarna Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Matko kochana, Józefie Święty, jaka ona gruba!!!!!! Na wodę ją przestawić, na bieżnię zapisać!! Quote
lika1771 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='mala_czarna']Matko kochana, Józefie Święty, jaka ona gruba!!!!!! Na wodę ją przestawić, na bieżnię zapisać!![/QUOTE]Oj tam oj tam....Od wczoraj na diecie,kazdy moj ruch jest bacznie obserwowany przez Joszke,a zwlaszcza ten w kierunku kuchni.... Quote
Kryzia Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje. Quote
lika1771 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='Kryzia']Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje.[/QUOTE]Napewno ma tendencje do tycia,ona juz do mnie przyjechala okraglutka,gdzie bylam dosyc zdziwiona,bo ze schronow przewaznie przyjezdzaja chudzielce. Quote
obraczus87 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Ale jak ładnie wygląda Jej skóra :) brawo! Quote
Ellig Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='Kryzia']Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje.[/QUOTE] Hej, Tendencje do tycia maja psy , ktore jedza nie odpowiednia karme do ilosci ruchu, np. wysokobialkowe karmy i zwykly spacer. W sumie pies nie pracujacy powinien jesc naprawde minimum tyle ile jest napisane na opakowaniu inaczej zmniejsza sie metabolizm i zwierzak kumuluje kazda kalorie a otylosc moze miec bardzo zle skutki dla zdrowia zwierzaka... Quote
toyota Posted December 14, 2012 Author Posted December 14, 2012 Wygląda przepięknie i jak wydoroślała. Lika, cudownie ją wypasłaś, ja tam lubię grube :evil_lol:. Ale czy ona ma 5 spacerów dziennie czy raczej 5 misek :diabloti:? Quote
lika1771 Posted December 15, 2012 Posted December 15, 2012 (edited) Edited December 15, 2012 by lika1771 Quote
toyota Posted December 15, 2012 Author Posted December 15, 2012 Lika1771 nam udowodniła, że Joszka wychodzi na spacery i nawet biega :diabloti:. Ale tam śniegu u Was :crazyeye:. Quote
Recommended Posts