Jump to content
Dogomania

Joszka ma cudowny dom u obiezyswiat75 :)))) !!!

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja bym się nie bała - jeśli nie będzie chciała jeść suchej - nic jej się nie stanie. Zgłodnieje - zacznie jeść. Jak mawiał mój mąż do naszego grubego kota, gdy wybrzydzał na jakieś jedzenie "nie to nie - czerp z zapasów" :)

I jeszcze jedno, bo nie bardzo rozumiem... Skoro Twoje psy, Lika, muszą mieć cały czas jedzenie w miskach, bo jedzą kiedy mają ochotę, to ile razy dziennie musisz te miski napełniać, skoro Joszka im wciąż wyjada? Przepraszam, może to jest głupie pytanie, ale próbuję sobie wyobrazić. U mnie poszłoby 15 kg karmy dziennie, bo karma by znikała zanim bym się zdążyła odwrócić od miski (oczywiście zjadana przez tego, komu by się udało pierwszemu paszczę do miski wsadzić). I głowę dam, że kolejne kilogramy też by zniknęły bez żadnego problemu. Czasem im daję czerstwy chleb - tak dla "zabawy" - mało mi palców nie poodgryzają!!!
Teraz mam na DT dwie sunie, które nie przepadają za suchym, ale przy 8 psach nawet nie próbuję przechodzić na co innego. Małe jedzą wolno, więc daję im w łazience, siedzę na kiblu i pilnuję, bo pozostałych sześcioro stoi w drzwiach i tylko czeka, żeby te dwie choć głowę znad miski podniosły. Kiedyś mierzyłam czas - moim psom wystarcza niecałe 30 sekund, żeby opróżnić miskę!!!! Ale nie ma zmiłuj - mają porcje odważane na wadze niemal co do ziarenka. A i tak się zdarza, że zimą z Kreski zaczyna się robić wałek od tapczana i wtedy szlaban - przechodzimy na karmę odchudzającą, którą je nasz Lesio...

Posted

[quote name='Nutusia']A ja bym się nie bała - jeśli nie będzie chciała jeść suchej - nic jej się nie stanie. Zgłodnieje - zacznie jeść. Jak mawiał mój mąż do naszego grubego kota, gdy wybrzydzał na jakieś jedzenie "nie to nie - czerp z zapasów" :)I jeszcze jedno, bo nie bardzo rozumiem... Skoro Twoje psy, Lika, muszą mieć cały czas jedzenie w miskach, bo jedzą kiedy mają ochotę, to ile razy dziennie musisz te miski napełniać, skoro Joszka im wciąż wyjada? Przepraszam, może to jest głupie pytanie, ale próbuję sobie wyobrazić. U mnie poszłoby 15 kg karmy dziennie, bo karma by znikała zanim bym się zdążyła odwrócić od miski (oczywiście zjadana przez tego, komu by się udało pierwszemu paszczę do miski wsadzić). I głowę dam, że kolejne kilogramy też by zniknęły bez żadnego problemu. Czasem im daję czerstwy chleb - tak dla "zabawy" - mało mi palców nie poodgryzają!!!Teraz mam na DT dwie sunie, które nie przepadają za suchym, ale przy 8 psach nawet nie próbuję przechodzić na co innego. Małe jedzą wolno, więc daję im w łazience, siedzę na kiblu i pilnuję, bo pozostałych sześcioro stoi w drzwiach i tylko czeka, żeby te dwie choć głowę znad miski podniosły. Kiedyś mierzyłam czas - moim psom wystarcza niecałe 30 sekund, żeby opróżnić miskę!!!! Ale nie ma zmiłuj - mają porcje odważane na wadze niemal co do ziarenka. A i tak się zdarza, że zimą z Kreski zaczyna się robić wałek od tapczana i wtedy szlaban - przechodzimy na karmę odchudzającą, którą je nasz Lesio...Nutusia w sumie trzy razy,tylko jak Joszka zje to to co naloze pozniej juz stoi i podchodza moje i sobie jedza.Karma sucha idzie slabo,bo tylko moj Rambo ja chrupi,a Mela i Joszka to jak micha z gotowanym pusta. Dla porownania jak np.mialam 5 psow to miske z got. dawalam 2 razy dziennie.Joszka np.je po kazdym dluzszym spacerze,moje psy nie zawsze.Zdjecie michy

Posted

Micha bardzo apetyczna, wcale się Joszce nie dziwię, że zajada :).

W końcu to jest szczeniak, to chyba nie jest aż takie straszne, że przybrała z 6 do 12 kg ? Mój Miodek przybrał z 10 kg do 50 kg w ciągu roku ;).

Posted

[quote name='lika1771']Joszka jest za gruba,Nutusia jak znajde cm. to zmierze,moja Pola gdzies wcisnela...[/QUOTE]

Skoro twierdzisz, że jest za gruba, to trzeba cos pomyśleć z tym Jej jedzeniem...
A ona dużo się rusza, biega?? :)

Posted

[quote name='obraczus87']Skoro twierdzisz, że jest za gruba, to trzeba cos pomyśleć z tym Jej jedzeniem... A ona dużo się rusza, biega?? :)[/QUOTE]Ma piec spacerow w tym dwa polgodzinne i w domu zabawy z psami,pilka,ciaganie.

Posted

[quote name='mala_czarna']Matko kochana, Józefie Święty, jaka ona gruba!!!!!! Na wodę ją przestawić, na bieżnię zapisać!![/QUOTE]Oj tam oj tam....Od wczoraj na diecie,kazdy moj ruch jest bacznie obserwowany przez Joszke,a zwlaszcza ten w kierunku kuchni....

Posted

Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje.

Posted

[quote name='Kryzia']Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje.[/QUOTE]Napewno ma tendencje do tycia,ona juz do mnie przyjechala okraglutka,gdzie bylam dosyc zdziwiona,bo ze schronow przewaznie przyjezdzaja chudzielce.

Posted

[quote name='Kryzia']Ja myślę, że na bank jej przodkiem był labrador, dopiero te zdjęcia mi to uzmysłowiły - jak myślicie ? Labradory też mają tendencje do tycia - ze mnie żaden znawca, ale tak mi się wydaje.[/QUOTE]
Hej,
Tendencje do tycia maja psy , ktore jedza nie odpowiednia karme do ilosci ruchu, np. wysokobialkowe karmy i zwykly spacer.
W sumie pies nie pracujacy powinien jesc naprawde minimum tyle ile jest napisane na opakowaniu inaczej zmniejsza sie metabolizm i zwierzak kumuluje kazda kalorie a otylosc moze miec bardzo zle skutki dla zdrowia zwierzaka...

Posted

Wygląda przepięknie i jak wydoroślała.

Lika, cudownie ją wypasłaś, ja tam lubię grube :evil_lol:. Ale czy ona ma 5 spacerów dziennie czy raczej 5 misek :diabloti:?