Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nasz Edmur,adoptowany ze schroniska postanowił przemycić się niezauważony przez drzwi ,kiedy ktoś wychodził,mieszkamy w budynku czteropętrowym na 1 piętrze zamykanym z domofonem.Na drugi dzień pojawiwił się na schodach , idąc za Beatką .Były już przygotowane ogłoszenia z listem gończym za uciekinierem i zaliczone własne poszukiwania i wiele nerwów:(.Teraz  obserwując go ,na razie odechciało mu się nawet wystawiać nosek za drzwi wyjściowe:) Kochany łobuz z naszego Emurka :loveu: .

Posted

Z kotami to tak  bywa :)  Nasza Maruda, kot wychodzący, osiedle zna jak własną kieszeń zniknęła nam kiedyś na pięć dni - po intensywnych poszukiwaniach znalazłam ją w okolicach mojej pracy ( jakieś 3 minuty  od domu) - zamieszkała komuś pod schodami. Do dzisiaj nie wiem, czy zabłądziła czy postanowiła się wyprowadzić  :evil_lol:

Posted

Byłyśmy wczoraj z Sonką w lesie - jako że pojechałyśmy  grubo po 12 to trudno powiedzieć, czy na grzyby, czy połazić, czy wyprowadzić Gucia na spacer. Po 15 minutach pałętania się po obrzeżu, walki z Guciem ( z zasady chciał iść w stronę przeciwną niż ja  :pissed: ) z gąszczu wyłania się moje dziecię i zadaje mi zasadnicze pytanie - ,, Masz może klucze od samochodu? "  Zostałyśmy 30 km od domu , bez grosza w  kieszeni, na szczerym pustkowiu, bez komórki ( Sonka z zasady komórkę bierze nawet do łazienki ale do lasu to nie łaska) i z kotem na smyczy.

Więcej się nigdzie z moim dzieckiem nie wybieram !!!

Posted

Dużo nam nie brakowało  :madgo:   Tylko strach samochód zostawić - w tamtej okolicy często zdarza się ostatnio, że grzybiarzom ktoś wybija szyby. 

Przeszłam się kawał drogą do pierwszych zabudowań, gdzie bardzo przyzwoity pan pozwolił mi skorzystać z telefonu. A potem czekałyśmy spacerując wzdłuż szosy z Guciem, który się wyrywał aby iść środkiem drogi w stronę Złotoryi. Krzysiek załatwił  kumpla z samochodem, który nam podwiózł zapasowe kluczyki. Ale trochę to wszystko trwało.  Guć po powrocie padł jak długi :)

Posted

Ale historia  :mdrmed: 

Dużo nam nie brakowało  :madgo:   Tylko strach samochód zostawić - w tamtej okolicy często zdarza się ostatnio, że grzybiarzom ktoś wybija szyby. 

Bo trzeba zostawiać samochód z opuszczonymi szybami to nie wybiją :evil_lol:

Posted

Ale historia  :mdrmed: 

Bo trzeba zostawiać samochód z opuszczonymi szybami to nie wybiją :evil_lol:

A przednią i tylną samemu wybić, żeby nie mieli satysfakcji  ;)  :klacz:

Posted

Z tymi szybami to zapamiętam :D

Kilka zdjęć z pamiętnego spaceru bez kluczy. Majuda szuka rozwiązania z tej wydawać by się mogło patowej sytuacji, a ja się wzięłam za zdjęcia bo przecież tak ślicznie, jesiennie wokół  :jumpie:

Tu se staniemy.

c381d15820a6.jpg

Medytujemy.

f7b310c16779.jpg

Maszerujemy :)

7e721cc48caa.jpg

I jeszcze na koniec Panna Młoda Ciniuta prosto z reklamówki  :loveu:

c70add77e1ec.jpg

Posted

Gucio jest dużym kotem, jeszcze w ubiegłym roku ważył prawie 7kg. Na  wiosnę zjechał nam do połowy - ma teraz około 4kg, jest chudzienki. Choruje na nerki,   traci z moczem masę białka ...i stąd tak wygląda :( 

Był chyba kotem wolnożyjącym więc ciągnie go na dwór. Nie może sam wychodzić, bo  już trochę starość go dopadła - nie dosłyszy, chyba nie ma węchu i szybko się gubi w terenie. 

Posted

Gucio był na renalu. Potem przestudiowalam  wątki mocznicowe na miau i stwierdziłam, że renal nie ma sensu. Z tego co wyczytałam, to praktycznie w Polsce tylko kilku wetów wie jak prowadzić niewydolność nerek - renal  nie ma głębszego sensu. Pełnowartościowy pokarm i ewentualnie preparaty wiążące fosfor, płukanie w razie gdy mocznik, kreatynina rosną. Naszego Mańka prowadziłyśmy w zeszłym roku na renalu i trwało to tylko kilka tygodni :(

Po konsultacji z naszym wetem Guć je  głównie mięso - powinien otrzymywać pokarm bogato białkowy pod kontrolą parametrów nerkowych. On miał cały czas mocznik, kreatyninę i fosfor w normie, tylko ta utrata białka. Dając renal tylko pogłębiałyśmy mu niedobiałczenie :(

Trzymał się względnie od wiosny, to i tak dobry kawałek czasu w jego wieku. Dziś Gucio niestety od rana jest kiepściutki :( - w nocy jeszcze chodził za jedzeniem  a teraz od południa przestał jeść:(  dwa razy zwymiotował. Próbujemy łapać mocz i jutro pędzimy do weta.

Posted

Przecie Gucio tak ma :D On ma trochu już nie po kolei pod kopułką. Trzy dni pałaszuje wszystko ładnie i z apetytem, a później jakby zapomina po co przychodzi do kuchni i nie ogarnia. Taka sytuacja zdarza się już któryś raz. Fakt faktem ma chore nereczki, ale mózg jeszcze bardziej zaburzony   :evil_lol:

Właśnie spałaszował porządną porcję mięsa i zastanawia się co dalej  :mdrmed:

Posted

Może to przypadek kociego Alzheimera ?

Raz tryska energią i rozumkiem, a potem zapomina, że ma żołądek.

Alzheimera to on ma na pewno, bez dwóch zdań. Co do tryskania, to rozumkiem niestety nasz Guć nie tryska ;)

Jako że zaczął jeść, dziś wet go ominął. Ale i tak ten mocz trzeba złapać i pobranie krwi też go znowu czeka.