Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziekuję w ich imieniu :)

Właśnie wróciliśmy od weta - nasz Gucio przeszedł ogólny przegląd i umówiliśmy się na jutro na krew i nakłucie pęcherza moczowego - czyli mamy mieć pusty brzuszek i pełny pęcherz - ciekawe jak mam tego drugiego dopilnować ??
Generalnie Gućko już stareńki, wyglądał na zmęczonego po wizycie :(

Posted

[quote name='Maruda666'] czyli mamy mieć pusty brzuszek i pełny pęcherz - ciekawe jak mam tego drugiego dopilnować ?? [/QUOTE]
:crazyeye::crazyeye:
No nie wiem jak spełnić to drugie. Jak zabierzesz kuwetę to na podłogę zrobi.:roll:

Posted

[quote name='Yuki_']:crazyeye::crazyeye:
No nie wiem jak spełnić to drugie. Jak zabierzesz kuwetę to na podłogę zrobi.:roll:[/QUOTE]

Właśnie o tym samym pomyślałam :evil_lol: - albo do łóżka, bo też lubią :angryy:

Posted

[quote name='joanka40']Też nie wiem jak to zrobić.
Wot zagwozdka.
Biedny staruszek.
Jutro będzie musiał być dzielnym kotkiem.
A to nakłucie, to w uśpieniu się robi ?[/QUOTE]

W uśpieniu Asiu. Tego też się trochę obawiam - przed laty naszego Cezara ( to większe w awatarku ) ledwo co dobudziliśmy też po takim lekkim uśpieniu w tym samym celu - też miał już swoje lata.
Może skończy się tylko pobraniem krwi ( jak nie upilnuję pęcherza ;) ).

Posted

Danusiu, a to chodzi o pobranie siku do badania ?
Rozumiem, że istotne jest to, żeby pobrać prosto z pęcherza, tak ?
Ja też się zawsze boję tych uśpień, szczególnie u starszych zwierząt.

Posted

Tak, prosto z pęcherza. Guć w ogóle sika bardzo skąpo, jak łapałam mocz na badanie było tego ledwo jakieś 2cm od dna w pojemniczku. Wyniki krwi miał raczej dobre jak na swój wiek, tylko w moczu ogromne ilości białka :(

Posted

Guć został wstępnie ustawiony na renalu który z początku bardzo mu posmakował. Ale nadal chudł i był głodny :( Zaczęłam szperać, dzwonić - bardzo mądra dziewczyna od kotów podesłała mi wątki nerkowców na miau. No i tam doczytałam, że żaden renal tylko bogatobiałkową karmę pod kontrolą poz. fosforu i mocznika. Zasugerowałam delikatnie naszemu wetowi że coś takiego wyczytałam i gdzie, chyba poczytał :) bo przy następnej wizycie przeszliśmy na mięsko i Ipakitine dla wyłapania fosforu - duży plus za chęć poszerzania wiedzy. Nie ma nic gorszego niż ludzie, którzy wiedzą swoje i są głusi na wszelkie argumenty.

Posted

[quote name='Maruda666']Tak, prosto z pęcherza. Guć w ogóle sika bardzo skąpo, jak łapałam mocz na badanie było tego ledwo jakieś 2cm od dna w pojemniczku. Wyniki krwi miał raczej dobre jak na swój wiek, tylko w moczu ogromne ilości białka :([/QUOTE]
No to rzeczywiście problem.
Może go dopoić trochę za pomocą strzykawki, ale to też uda się zazwyczaj jakieś 2 ml, bo potem kot zaczyna się ślinić.
Może sam się napije porządnie i coś się w baniaku uzbiera ?

Posted

Jesteśmy już po. Trochę wymęczeni, ale szczęśliwi:) - nie usypialiśmy, była próba bez znieczulenia, ale Guć wykazał duży opór i nic z tego nie wyszło. Plusem jest wygolony do USG brzuszek - będzie mu chłodniej :evil_lol:
W ogóle to Gucio wygląda już jak przybłęda - łysy brzuchol, ogon wystrzępiony jak cię mogę ;) - wymyśliłyśmy sposób na poradzenie sobie z brudnym ogonem w okresach gdy go czyści ;)

Posted

[quote name='Maruda666']http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7443925829cd.jpg
:D
Zaparkowane jeden za drugim;)

[quote name='Maruda666']
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6ff00474b6d4.jpg

Jak z pocztówki:)

[quote name='Maruda666']Jesteśmy już po. Trochę wymęczeni, ale szczęśliwi:) - nie usypialiśmy, była próba bez znieczulenia, ale Guć wykazał duży opór i nic z tego nie wyszło. Plusem jest wygolony do USG brzuszek - będzie mu chłodniej :evil_lol:

A kiedy będą wyniki?

[quote name='Maruda666']wymyśliłyśmy sposób na poradzenie sobie z brudnym ogonem w okresach gdy go czyści ;)
Chyba jednak nie chodzi o to, że myje ogon:evil_lol:
Jaki to sposób?:)

Posted

[quote name='Maciek777']:D
Zaparkowane jeden za drugim;)

Lolek jest wiernym cieniem Gucia :) - aż się boję, co będzie, jak Gucia zabraknie

Jak z pocztówki:)

A kiedy będą wyniki?

Pewnie dopiero w poniedziałek, może jeszcze jutro? - wet posyła krew do Wrocławia. Gotowe zazwyczaj dostaję na maila.
Chyba jednak nie chodzi o to, że myje ogon:evil_lol:
Jaki to sposób?:)

No i wreszcie o ogonie ;) - dwuznacznie napisałam, czyści Gucia, nie ogon, czyli prozaicznie mówiąc gdy ma biegunke ;). A sposób, to nożyczki i wycinanie brudnych kłaków :cool1:

Posted

[quote name='Yuki_']Maruda w mojej galerii i na FB są zdjęcia grupowe kociaków-ale jak śpią ;)[/QUOTE]
Noto teraz nie wiem, bo porobiłam dziewczynom, tak jak się umówiłyśmy. Jest jakiś odzew z tych ogłoszeń?
Może porobię na innych portalach całej czwórce.

Posted

[quote name='Maruda666']No i wreszcie o ogonie ;) - dwuznacznie napisałam, czyści Gucia, nie ogon, czyli prozaicznie mówiąc gdy ma biegunke ;). A sposób, to nożyczki i wycinanie brudnych kłaków :cool1:[/QUOTE]
Myślałem, że ten sposób jest bardziej pomysłowy:D

Posted

[quote name='Maruda666']Jestem otwarta na propozycje ;):evil_lol:[/QUOTE]
Liczyłem, że od Ciebie się dowie;)
Chyba niczego się nie wymyśli czego by nie ściągnął:roll:

A nie da rady zapobiegać rozwolnieniom?

Posted

[quote name='Maciek777']Liczyłem, że od Ciebie się dowie;)
Chyba niczego się nie wymyśli czego by nie ściągnął:roll:

A nie da rady zapobiegać rozwolnieniom?

To zaczęło się niedawno i chyba ma związek ze stanem nerek. Wet myśli też o tarczycy - czekamy na wyniki. Póki co to nie zdarza się codziennie, próbuję delikatnie ratować sprawę węglem.

[quote name='ewa gonzales']Marudkowe szczęścia
sciskuniamy za Was :glaszcze:
chorobska ech ....:-( :-(

Ewuś, wszystkie nasze kocie łapki też zaciśnięte za zdrowie Twojej małej :loveu:

[quote name='joanka40']Odwiedzam kociastych i widzę, że obyło się bez drastycznych rozwiązań i wszyscy są szczęśliwi...z biegunką, czy bez...

Ta nasza biegunka to pestka w porównaniu do tego co serwuje Luśkot :cool1: