Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W moim mieście pojawiły się już pojemniki na psie odchody, ale tylko w parkach. Muszę przyznać, że ludzie, mimo wszystko z nich nie korzystają :angryy: Na chodnikach "niespodzianek" tak wiele nie ma, ale gorzej z trawnikami.. Już nie raz wdepnęłam w gówno :cool1: Teraz już uważam na co stawiam stopę :lol:

Posted

Kurde kurde kurde!Zawsze sprzatam po swoim psie.Uwazam, ze powinnismy to robic, a w szczegolnosci na osiedlach.Dzis schylalam sie po bombe mojego psa, a pod samym moim nosem sral inny pies, a jego wlascicielka sie tylo glupio gapila.Wnerwia mnie to, po polanie przed blokiem nie mozna przejsc bez omijania min, a juz o porzucaniu pilki, moj pies moze tylko snic:roll:

Posted

Wprawdzie u nas nie ma miłych dzieci, raczej z patologicznych rodzin, które codziennie mnie miło witają tekstem 'spieprz** z mojego podwórka!' kiedy idę sobie osiedlową dróżką do garażu. Ale to w końcu dzieciaki, używają latem piaskownicy, w której dzisiaj przechodząc dojrzałam dwie kupy. Czy to nie jest szczyt chamstwa, żeby pozwolić psu robić w takim miejscu, jak piaskownica? Bierze mnie obrzydzenie, jak się cofnę paręnaście lat wstecz, kiedy sama bawiłam się w piachu.
Reszta placu zabaw nie wygląda lepiej, karuzela służy jako odsikacz psów, a huśtawka do podwieszania się tutejszych amstaffów od dresiarzy.
Też tam chodzę, ale jednak moje suki robią na trawniku co mają robić - nie w piaskownicy, czy na dróżkach do chodzenia.

Posted

ajj się gorszycie że ludzie nie sprzątają.. to wy nie wiecie, że od sprzątania na pewno rączki odpadają i korona z główek spada jak się po kupkę schylić?:razz:
choć póki co moje rączki są na swoim miejscu a i korona jeszcze mnie nie uwiera a sprzątam dzielnie 4 razy dziennie :cool3: [myślałam, że z wiekiem mu ta przemiana materii się zwolni, ale gdzie tam :roll:]
na moim podwórku CUCHNIE, od czasu do czasu któryś dozorca chyba omiecie te trawniki i zgarnie wierzchnią warstwę łajna, ale smród jest, krzaczki ledwo zipią, trawka rosnąć nie chce - mimo że stoi po kostki w tak drogocennym i świetnym dla trawniczka według niektórych nawozie :razz:
z koszami u mnie nieźle, z woreczkami średnio, choć od czasu do czasu powieszą. zawsze urwę sobie z 10, bo jak przechodzę obok stojaka 4 godziny później to po workach ni widu ni słychu :roll: [nie wiem kto to zrywa, po w takiej paczce chyba jest coś koło 1000 worków, a jakoś nie widać po trawnikach żeby aż tak potrzebne były :roll: nie wiem, może te worki ktoś sprzedaje albo na kanapki używa :lol:]

Posted

Ja nie myślę w kategorii spadania korony z głowy, ale np. w momencie kiedy wychodzę i wszystkie trzy zaczynają się załatwiać to.. nie wiem w którą stronę lecieć, a no i koszy nie ma u nas. Także ostatecznie nie irytuje mnie tak "zaniespodziankowany" trawnik, co np. kupa na środku chodnika/piaskownicy/etc...

Posted

Dziś mały zrobił kupę na chodnik, że się uczy dopiero, i nie bardzo mialam gdzie przejść stwierdziłam trudno - niech zrobi. Potem chusteczka, woreczek - sprzątnęłam. A pan prawie z roweru spadł i wcale nie dlatego, że pies się załatwiał, ale że ja sprzątnęłam. A co miałam zostawić na środku, żeby ktoś wszedł w to?

Posted

Angels, masz krótko psa? Przyzwyczajaj się. Na mnie się już darli że ludzie nie sprzątają /kiedy ja właśnie sprzątałam/, jedna pani spadła z roweru, jeden pan chciał w kominie zapisywać itd itd

Ja nie mam problemów ze znalezieniem kupy mojego psa - wiem jak wyglądają, więc nawet jak nie jestem tuż obok to i tak znajdę kupę jak dojdę.
A koszy używam normalnych ludzkich.

Posted

[QUOTE]Angels, masz krótko psa?[/QUOTE]

Za 8 dni będzie miesiąc. Chyba nie mam wyjścia i muszę przywyknąć, że ludzie patrzą jak na debila, jak się sprzątnie. Pomijam, że to że szczeniak coś potrafi zakrawa na znęcanie się nad zwierzętami.

Posted

takie łopatki do zbierania kup są na allegro, model Nippy firmy Ferplast - w sklepach zoologicznych też są. ustrojstwo takie kosztuje na allegro z zapasem 72 torebek ok 30zł + wysyłka, można znaleźc z tego co pamiętam u sprzedawcy " animalia ", nie wklejam linka bo w tej chwili na allegro jest przerwa techniczna. maleńkie są, wchodzą po złożeniu do kieszeni, pełna higiena itd. torebeczki można potem dokupić w każdym zoologicznym prawie

z tego co wiem to coś podobnego wpuściło w tym roku Betterware (można zobaczyć na [URL]http://www.betterware.info.pl/index.php?wej=produkty&action=szczegol&id_kat=48&id_prod=38185[/URL] - polecam jako konsultantka Betterware, bo mam i używam ;])

Posted

[quote name='tattwa']takie łopatki do zbierania kup są na allegro, model Nippy firmy Ferplast - w sklepach zoologicznych też są. ustrojstwo takie kosztuje na allegro z zapasem 72 torebek ok 30zł + wysyłka, można znaleźc z tego co pamiętam u sprzedawcy " animalia ", nie wklejam linka bo w tej chwili na allegro jest przerwa techniczna. maleńkie są, wchodzą po złożeniu do kieszeni, pełna higiena itd. torebeczki można potem dokupić w każdym zoologicznym prawie

z tego co wiem to coś podobnego wpuściło w tym roku Betterware (można zobaczyć na [URL]http://www.betterware.info.pl/index.php?wej=produkty&action=szczegol&id_kat=48&id_prod=38185[/URL] - polecam jako konsultantka Betterware, bo mam i używam ;])[/quote]
ooo fajny ten breloczek z torebkami.. jako konsultankta betteware wiesz może czy można zakupić te torebeczki do breloczka? :lol: bo na jednorazowy zakup z 20 torebkami to drogo ;)
a i znasz moze wymiary tego breloczka? :)

a co do zbieraka ferplastu to taki mam taki używam i taki polecam ;) torebek firmowych nie używam bo bym zbankrutowała - 24 szt za 8 lub 9 PLN ;) używam innych, jakie dopadnę :)

Posted

[quote name='AngelsDream']Za 8 dni będzie miesiąc. Chyba nie mam wyjścia i muszę przywyknąć, że ludzie patrzą jak na debila, jak się sprzątnie. Pomijam, że to że szczeniak coś potrafi zakrawa na znęcanie się nad zwierzętami.[/QUOTE]

wyslij mi adres na PM to zadzwonie do zielonych, albo sama się zgłoś:evil_lol: Trzeba zgłaszać przypadki znęcania.
Mi pan powiedział że demoralizuje psa:roll:

• 2 weeks later...
Posted

U mnie nawet mój brat robi miny i twierdzi, że bawię się w "tresurę", kiedy zamiast wciskać psu ciasteczko w pyszczek (jak cała rodzina:cool3:) mówię jej "siad" lub coś w tym stylu i dopiero wtedy nagradzam. Ostatnio pan stwierdził, że mam bardzo posłusznego psa, bo szedł po murku :crazyeye: Mało bardzo dobrze wychowanych psów pan widział widocznie, skoro dla niego chodzenie po murku to taki wyczyn :razz:

Teraz jednak podrożały opłaty za wywóz śmieci i w mojej mieścinie już nie kupy są problemem, tylko wszędzie walające się worki z odpadkami, zużytymi pieluchami i innymi naprawdę obrzydliwymi rzeczami i to w miejscach nie do pomyślenia, m.in. dróżki czy wiadukt (jedzie auto, zatrzymuje się, bęc worek ze śmieciami z samochodu, auto odjeżdża, worek rozrywa się, śmieci lecą na trawnik, do ogródków i na drogę... to skrajna sytuacja, ale ostatnio właśnie się zdarzyła ;)) :angryy: Dlatego ostatnio naprawdę uznałam, że wolałabym chyba pół tony psich odchodów niż to, co wyrzucają ludzie...

[quote] z tego co wiem to coś podobnego wpuściło w tym roku Betterware (można zobaczyć na [URL="http://www.betterware.info.pl/index.php?wej=produkty&action=szczegol&id_kat=48&id_prod=38185"]http://www.betterware.info.pl/index....&id_prod=38185[/URL] - polecam jako konsultantka Betterware, bo mam i używam ;])[/quote]Była nawet reklama tego w jakiejś gazecie "plotkarskiej" - "Życiu na gorąco" czy coś ;) Może w końcu zmieni się nasza "zaściankowa mentalność", skoro nawet takie gazety propagują dbanie o psa w każdym aspekcie :p
Pomysł świetny :)

Posted

[quote name='tattwa']jeszcze coś takiego znalazłam

[URL]http://www.allegro.pl/item342877761_trixie_pojemnik_z_workami_na_psie_nieczystosci.html[/URL][/quote]

ooo.. widać że ten patent - pojemniczka na woreczki - zaczyna się rozprzestrzeniać :D

Posted

A ja wam się pożalę... chciałam zacząć zbierać kupki mojej obecnej psiny i co? i na dzień dobry biegunka....ech, dobrze, że już leki zaczynają działać i się poprawia, to będę z woreczkami dylać :)

Posted

UWAGA - u nas , w Chorzowie, Straz Miejska, poprzez lecznice, rozdaje woreczki na kupy! Sa pojemniki juz na ulicach. BRAWO! A wiec - pierw edukacja, potem maja byc mandaty - i bardzo dobrze!

Posted

Niedawno koleżanka wysłała mi linka do artykułu na stronie naszego miasta. Między innymi psiało tam, że
[B]ZA WRZUCENIE ODCHODÓW DO ZWYKŁEGO KOSZA GROZI KARA GRZYWNY 200zł. [/B]
[B]ZA NIESPRZATANIE PO SWOIM PSIE GROZI KARA GRZYWNY 200zł.[/B]
Przy czym podkreślono, ze jedyne kosze na psie odchody znajdują się w dwóch miejscach miasta. No i [B]gdzie sens, gdzie logika!?[/B]

Posted

[quote name='Szarik']Niedawno koleżanka wysłała mi linka do artykułu na stronie naszego miasta. Między innymi psiało tam, że
[B]ZA WRZUCENIE ODCHODÓW DO ZWYKŁEGO KOSZA GROZI KARA GRZYWNY 200zł. [/B]
[B]ZA NIESPRZATANIE PO SWOIM PSIE GROZI KARA GRZYWNY 200zł.[/B]
Przy czym podkreślono, ze jedyne kosze na psie odchody znajdują się w dwóch miejscach miasta. No i [B]gdzie sens, gdzie logika!?[/B][/quote]
tak, to prawda, nie wiem jak to sie ma do wysokosci kar. Ale to prawda. Kupy nie moga byc wrzucane do "ogolnych" pojemnikow na smieci - wiadomo - chodzi o m.in. utylizacje. Dla mnie to durny przepis, ale u nas takowych cale niemalo!

Posted

hmm co do wrzucania kup do zwyklych smientikow.. trzeba uzgodnic z sanepidem.. okolice zabrza i gliwic z tego co pamietam mialy zezwolenie na wrzucanie kupek do zwyklych koszy.. i bylo o tmy pisane tutaj nie jeden raz

Posted

u nas już straż miejska zaczęła zwracać ludziom uwagę by sprzątali po swoich pieskach.. z resztą przed wejściem do parku są woreczki i kosze na odchody.. a jak idąc parkiem widzę psa załatwiającego się i właściciela, który nic z tego sobie nie robi to mnie aż krew zalewa.

Posted

Mnie również - ale na małych polach mokotowskich jeszcze nie trafiłam na pełny dystrybutor więc to tłumaczy w jakimś stopniu ludzi.
Na dużych są woreczki ale mało kto sprząta, niestety.
Mnie dodatkowo pienią ludzie wyskakujący z taaaaaaaaką paszczą do mnie że inni nie sprzątają.
Albo żeby było radośniej trafiają się świry mające pretensje o sprzątanie, że jak można nawóz zabierać i bla bla bla:roll: