asikowska Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 http://www.dogomania.pl/forum/threads/222196-Bizon-na-TM-%28-Odst%C4%85pi%C5%82-swoje-miejsce-w-DT-przyjacielowi-ze-schroniska-Zdzisiowi wątek Zdzisia:) Quote
dangos19 Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 [quote name='asikowska']http://www.dogomania.pl/forum/threads/222196-Bizon-na-TM-(-Odstąpił-swoje-miejsce-w-DT-przyjacielowi-ze-schroniska-Zdzisiowi wątek Zdzisia:) Bardzo dziękuję za link do Zdzisia Quote
ULKA12 Posted April 18, 2012 Posted April 18, 2012 Postaram się zrobić nowe zdjęcia Barika, generalnie pies czuje się dobrze jak na jego wiek. Ciągle jest problem z chodzeniem tzn chodzi ale bardzo powoli. Ze spraw formalnych, doszły pieniądze za pobyt Bariego, skończył nam się artrofleks. Quote
plinka54 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 No to czekam cierpliwie na nowe foty kochanego staruszka :) Quote
ULKA12 Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Nie jest dobrze. Rano wszystko z Barikiem było w porządku, po południu również, a na wieczornym spacerku Bari sie przewrócił i nie mógł się sam podnieść trzeba mu było pomagać. Z biedą doszedł do domu tam nie zjadł do końca swojej kolacji co mu sie do tej pory nie zdarzyło i to mnie niepokoi najbardziej. Wyraźnie coś niedobrego dzieje sie z jego tylnymi łapami. Barik nie dostaje arthrofleksu juz od kilku dni, dzisiaj tez dosyć długo spacerował i może to jest przyczyna aktualnego stanu zobaczę jutro jak będzie ale gdyby sie nie poprawiło albo co gorzej pogorszyło trzeba podjąć jakieś decyzje w kwestii dalszego leczenia. Quote
azalia Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Myślę,że Barisia trzeba pokazać wetowi,po co ma cierpieć. Quote
ULKA12 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 azalia napisał(a):Myślę,że Barisia trzeba pokazać wetowi,po co ma cierpieć. Bariego widział lekarz, przepisał meloksam, karmę na chore stawy i arthroflex. Meloksam i karmę dostaje, arthrofleks sie skończył. Wet powiedział, że jak będzie gorzej można mu podać jakiś lek, który podaje się chyba w dwóch dawkach ale jest strasznie drogi, nie zawsze przynosi efekt ima duże skutki uboczne. Dzisiaj Bari troszkę dreptał rano było zdecydowanie lepiej niż po południu. Na ostatnim spacerze więcej siedział niż łaził, jak już siadł to nie mógł się podnieść. Bardzo dużo pije nie wiem czy to objaw, czy skutek ciepła jaki teraz panuje. Quote
Bjuta Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Ja niestety nic nie wyskrobię na leki... A faktycznie trzeba! Quote
ULKA12 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Jest tutaj ktoś decyzyjny??? Bariemu się pogorszyło, ze spaceru na spacer jest gorzej, teraz wieczorem musiałam go podtrzymywać na ręczniku. A najgorsze jest to, że nie zauważyłam aby on sikał. Co mam robić? Jechać jutro do weta tutaj u mnie? Na kogo brać fakturę, czy może lepiej przywieźć go do Zabrza i tam u Waszego weta zrobić mu badania? I ewentualnie podjąć decyzję co dalej. Quote
ULKA12 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Nic poza tym, patrzy przytomnie. Wyraźnie nie potrafi ustać na tylnych łapach ale z przednimi tez nie najlepiej. Więcej pije. Quote
Malgoska Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Tak zapytałam bo u mojej 14-sto letniej suni tak się zaczynał wylew. W porę zdiagnozowany nie pozostawił wielkich spustoszeń. Ja bym podjechała z nim do lekarza jak najszybciej. Nie znam pieska ale nie ma co czekać. Quote
Cantadorra Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Ulka, jedź z nim do weta, obserwuj czy siusia. Pokryję koszty tej wizyty. Nie może psiak cierpieć. Quote
Malgoska Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Jak możesz to jedź na jakiś dyżur, nie czekaj do rana. Quote
dangos19 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Nie jestem decyzyjna ale mnie takie objawy bardzo niepokoją, tym bardziej że nie sika a dużo pije. Musiał by ktoś podjąć decyzję i to szybko. Bardzo się boję o Barika Quote
Mysia_ Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Nie ma sensu przewozić go, aż do Zabrza.... Leć z nim do swojego weta, Cantadorra pisze, że pomoże finansowo , ja też dorzucę coś od siebie... Quote
Bjuta Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 ULKA12 napisał(a):Jest tutaj ktoś decyzyjny??? Bariemu się pogorszyło, ze spaceru na spacer jest gorzej, teraz wieczorem musiałam go podtrzymywać na ręczniku. A najgorsze jest to, że nie zauważyłam aby on sikał. Co mam robić? Jechać jutro do weta tutaj u mnie? Na kogo brać fakturę, czy może lepiej przywieźć go do Zabrza i tam u Waszego weta zrobić mu badania? I ewentualnie podjąć decyzję co dalej. Ulko na umowie masz numer tel. do Mysi - jak trzeba coś na szybko ustalić. Nasza Bożena zabrzańska (zwana aniołem) posłała 2 stówki na leczenie. Quote
ULKA12 Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Jest lepiej. Bariego obejrzał wet., podał mu steryd i jest lepiej. Barik mocz oddaje już normalnie. Rano była tez Qpa więc jesteśmy na dobrej drodze. To film z rana, pies nie mógł sie utrzymać na nogach samodzielnie. [video=youtube;oZxebkK8sBY]http://www.youtube.com/watch?v=oZxebkK8sBY&feature=youtu.be[/video] Quote
ULKA12 Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Tutaj juz po południu gdy leki zaczęły działać. Widać jak Bari próbuje sie podnieść, rano nawet nie podniósł głowy na mój widok. Sam jeszcze nie wstanie ale juz próbuje. [video=youtube;arI3AnZTqJo]http://www.youtube.com/watch?v=arI3AnZTqJo&feature=youtu.be[/video] Quote
ULKA12 Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Jest jakiś lek ale wychodzi bardzo drogo ponieważ jedna tabletka kosztuje 1 zł a to jest na 10 kg, podaje sie ją 2 x dziennie. To wychodzi 4 zł na dzień a to w przeliczeniu na miesiąc dosyć drogo, wet ma sprawdzić dokładnie jego nazwę. Na razie wstrzymujemy się z dalszymi działaniami, steryd jeszcze będzie podawany, skoro zadziałał. Mi się wydaje, że jego po prostu tak bolą te kości i stąd takie reakcje gdy się złagodził ból pies wrócił do normy. A tutaj juz samodzielny popołudniowy spacer i duuuugie sikanie, chyba coś ze mną nie w porządku skoro fakt oddania moczu przez psa mnie cieszy :-) [video=youtube;ZYsOINy3EyU]http://www.youtube.com/watch?v=ZYsOINy3EyU&feature=youtu.be[/video] Quote
Malgoska Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 a jaka jest diagnoza weta? on na tym filmie ma dziwną sztywność łap, co powiedział lekarz? steryd szybko stawia na nogi ale za długo nie można go podawać bo wyniszcza wątrobę i trzustke, ale tak czy inaczej trzeba go powtórzyć (jaki dostał ten co 2 dni czy ten raz na tydzień)? Można by mu zacząć podawać karsivan, to jest bardzo dobry lek dla piesków w starszym wieku. Ogólnie pobudza do życia. Ale fajnie, że wstał i chodzi samodzielnie, z sikania też wszyscy się cieszą.:):) Quote
dangos19 Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Też się cieszę że Bariczek próbuje chodzić, należy jednak uważać z tymi lekami bo wyniki wątrobowe Barika wcale nie były rewelacyjne. Bardzo się boję i ciągle myślę o Bariku. Trzymaj się chłopcze. Quote
ULKA12 Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Malgoska wet właśnie o tym leku mówił (karisivat) u nas to koszt 1 zł za tabletkę na 10 kg a jak jest u was. Ogólna diagnoza to starość i zwyrodnienia z tym związane. Quote
asikowska Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 cieszę się że już lepiej.. Ula mogłabyś go w wolnej chwili wyczesać trochę? Quote
Recommended Posts