soboz4 Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 (edited) Iga - wiek nieznany, ale mieście się w przedziale między 8 a 14 lat! Życiorys nieznany, wiadomo jedynie, że sama przeżyła zimę w lesie. Tu jeszcze szczuplutka, ale już z futerkiem. a tu jeszcze gruba, bo przed sterylizacją aborcyjną, gdy zabrałam ją do domu tymczasowego okazało się, że wzięłam 7 psów nie jednego... poniżej jej wątek [url]http://www.dogomania.pl/threads/184332-jamniczka-szortkowłosa-standardowa-ma-już-dom-stały[/URL] U córki Igunia mieszkała dość krótko, wyjechała ze mną na wakacje, córka miała egzaminy i tak Igunia zadomowiła się na stałe... Niestety cały czas boryka się z problemami zdrowotnymi, z którymi nie zawsze sobie radzimy. Od tygodnia chodzi bardzo wolno, serce zostało wykluczone, może to bóle reumatyczne, może boli ją kręgosłup albo bolą ją tzw. korzonki... Patrząc na nią teraz nie wiem jak sobie sama dawała radę w zimnym lesie, bez jedzenia w miseczce i mizianek, choć dopiero od niedawna zaczęła się na nas otwierać i stawiać na Roksię. Roksia urodziła się 31-03-2008 r., kupiona z hodowli w Krośnie, była klinem po śmierci Besi, również jamnisi szorstkowłosej, która przeżyła u nas przeszło 17 lat. Viki - york, wiek nieznany jej wątek od chwili znalezienia [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/229549-Viki-z-oskalpowaną-łapką-zostaje-w-dt-na-stałe[/url]! Edited December 27, 2014 by soboz4 Quote
soboz4 Posted December 30, 2011 Author Posted December 30, 2011 A to moje poprzednie jamnisie, Besia i Arnusia [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-iGJotYCpLss/SfrAzUX58gI/AAAAAAAAAos/5r9QVR40F-s/s720/Album%252520nr%252520620b.jpg[/IMG] Besia, Arna i wnuczeta Czika i Dido [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-MmEzWI-hRnU/Sfq_0x8bayI/AAAAAAAAAfg/qup8pECYx_4/s720/album%252520%252520wsuwany%252520z%252520portretem%252520dzieci06b.jpg[/IMG] A to zdjęcie z wystawy Besi (ta w wielkich okularach i w czerwonym dresie to ja, paręnaście kilo młodsza...) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-mQ7qlc9h-Ko/SfxH5hctmdI/AAAAAAAAA9g/mhUUmLoETzQ/s720/12%252520album13a.jpg[/IMG] Quote
saphira18 Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 zapisuję psinki:) fajnie że założyłaś galerie:) będę częstym gościem Quote
maciaszek Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Na razie tylko zaznaczam :). W wolniejszej chwili poczytam dokładnie i pooglądam :)! Quote
soboz4 Posted December 30, 2011 Author Posted December 30, 2011 bardzo dziękuję i zapraszam! Historia Igi to raczej niekończąca się opowieść o odwiedzinach u weterynarza, na szczęscie Roksinka jest zdrowa i bardzo rozbrykana! Quote
soboz4 Posted December 30, 2011 Author Posted December 30, 2011 Super, witam jeszcze raz Wszystkich! Mam tylko nadzieję że nie zanudzę, w lecie jest co pisać i każde wyjście na spacer to może być przygoda, czasami nawet nie bardzo miła, ale teraz gdy plucha za oknem to najchętniej bym skonstruowała psią toaletę domową... Ale dziś odważnie - rano mąż był na długim spacerze z Roksią i Stellą, a około 14:00 ja zrobiłam rundkę, Iga niestety wychodzi tylko na dół, samo wyjście z bloku i przejście kilkunastu metrów trwa parę minut, mam nadzieję że jutrzejsze zastrzyki poprawią jej trochę komfort chodzenia! Quote
kimiji Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Igunia i Roksia nareszcie mają swoją galerię :D Z radością będą ją odwiedzać :) Quote
maciaszek Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Biedna Iga... mam nadzieję, że leki jej pomogą. To pewnie coś ze stawami, pogoda wstrętna, sprzyjająca bólom stawów :(. Quote
saphira18 Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 soboz czy to jest jakoś związane z ostatnią wizytą u weta Igi? to czyszczenie gruczołów... czy stawy jej dokuczają?:( Quote
soboz4 Posted December 30, 2011 Author Posted December 30, 2011 właśnie nie wiem, chyba zupełnie co innego, zaczęło się w poniedziałek, gruczoły miała czyszczone przez 5 dni z rzędu a potem jeszcze we wtorek (już wtedy od poniedziałku przestała chodzić) i może wtedy źle zrobiłam, że nie powiedziałam o chodzeniu, a musiałam z nią podjechać samochodem, nie doszłaby kilometra Mam wrażenie, że Besia gdy miała 17 lat szybciej chodziła, ale nie piszczy, nie stęka, jedynie jak Stella ją dziś napadła to wtedy mi się nasunęło czy to nie kręgosłup, bo jak ją niechcący łapą trąciła po grzbiecie to Igunia parę razy mocno zapiszczała Quote
aeriel Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Biedna Igusia :( A zdjęcia śliczne! ^^ Roksia jest przecudownym pieskiem, tylko zawsze biegnie do mojego chłopaka na pieszczoty, a mnie omija szerokim łukiem :evil_lol: Quote
malawaszka Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 ale super - lubię jamniki szorstkowłose :loveu: trzymam :kciuki: za zdrówko Igusi! Quote
pralinka94 Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 równiez jestem, obydwie fajniutkie, choć to Roksia od razu mnie przywitała i wystawiała brzuszek do smyrania :loveu: biedna Iga, wiele przeszła, pewnie przemarzła w tym lesie i teraz się to odbija na jej zdrowiu... Quote
jofracy Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 No nareszcie :) Moje ulubione szorściaczki mają wątek :) Quote
Istar19 Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 super że twoje sunie maja galerie :D trzymam kciuki za zdrowie Igi! Quote
kiyoshi Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 A mi i tak najbardziej podoba się Bożenka w czerwonym dresie:D super zdjęcie, no i oczywiście- wspaniałe psiaki:) Quote
taxelina Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 No nareszcie galeria :loveu: to i do nas zapraszam :razz: (zobaczysz jak tam ten CetylM rozdzielicie czy wszystko dla brata czy cos zostawisz dla siebie :) ) Quote
katik Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Będziemy często zaglądać. Pamiętam Roksię z Muchowca. :loveu: Quote
paulaa. Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Super dziewczynki, fajnie że się zdecydowaliście na galerie. :smile: Quote
soboz4 Posted December 31, 2011 Author Posted December 31, 2011 Gorąco dziękuję za odwiedziny! Na dworze plucha., nosa się nie chce wystawiać...Zaraz się zwijam i na 9 :00 jadę do weta. Muszę trafić na Anię u weta, bo jak trafię na Skolika to jak mi zacznie gderać o tym, jak utuczyłam Igę to wyrzuty sumienia mnie całkiem opanują. Tyle razy próbowałam je odchudzić i juz mi się udało, aż do przybycia szczeniąt w październiku, nie miałam serca dać szczeniakom a Idze i Roksince nie i nie dość, że przytyły to co zrzuciły to jeszcze "górkę" sobie zrobiły... Nie chcę juz żadnych zdjęć kręgosłupa, łap dla Igi, ona tyle przeszła rozmaitych badań, w tym większość w narkozie, że boję się o nią. Gdzieś czytałam, że narkozy skracają życie, że to nie jest obojętne dla zdrowia, a gdy leczyliśmy jej zapalenie płuc to dostała 4 razy narkozę, do każdych badań. Oprócz tego sterylizacja aborcyjna, gdy ją adoptowaliśmy, raz złamała pazur i trzeba było jej go operować, raz miała czyszczone ząbki, dwa razy usg wątroby i wszystkich narządów, razem miała 9 razy pełną narkozę (chyba 2 razy "głupiego Jasia") od kwietnia 2010 r. Ale jak wet. się nie zgodzi dać jej leków p.zapalnych tylko objawowych to pewnie pomimo, że tak narzekam to podadzą jej narkozę i zrobią zdjęcia, ale oby nie trzeba było. Apetyt w każdym razie ma wspaniały, nie ma tego co by jej nie smakowało, zjada nawet pomidory i ogórki kiszone, jak wezmę sobie jabłko to potem nie wiem kto je zjadł ja czy Iga... Wczoraj byłam u weta. i kupiłam mięso weterynaryjne (polecam - 1 kg 4,50 zł), jest to mieso przemielone wraz z wnetrznościami, więc możecie sobie wyobrazić jaki ma zapaszek, ugotowałam je z ryżem i warzywami dla Stelli przede wszystkim ale reszcie też ogony aż chodziły, gdy aromat rozchodził się po mieszkaniu. Małżeństwu, które przyszło po Stellę wytłumaczyłam skąd ten smordek u mnie i też chyba będą je kupować, bo psy jak je czują to ślinotoku dostają, więc Igunia i Roksinka jeszcze przez najbliższy tydzień na dietę nie przejdą, muszą zjeść to co ugotowałam i porcję, którą mam w zamrażalce... Na razie dam sobie spokój z zaproszeniem jakiejś bezdomnej psinki na chatę, wiec muszą same to zjeść! A teraz staruję do weta, trzymajcie kciuki za Igunię! Quote
Recommended Posts