Jump to content
Dogomania

Dramat psów ! Rozbicie pseudohodowli w Wielkopolsce !!! Fundacja SOS bokserom

Recommended Posts

• Replies 331
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='michu']Astra po kąpieli

:loveu::loveu::loveu::loveu: oj, te boksie mają u Ciebie jak w niebie :)

Słodziasta dziewczynka :loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

Witajcie . Wczoraj wieczorem byliśmy u weterynarza z Luną. Miała wykonane badanie USG . Została odpchlona , odrobaczona, zostały przeglądniete i wyczyszczone porządnie uszy, pobrano jej krew do badania. I została oglądnięta i osłuchana przez weterynarza. Na wynii krwi czekamy. Luna dostala cieczkę, ma bardzo obrzmiały srom, obawialiśmy ropomacicza , ale na ta chwilę nie ma wypływu ropnego z pochwy. Stan ogólny Luny to każdy z Was widział na zdj, jest niedożywiona waży zaledwie 19 kg, a bedzie w wieku około 2 lat .Panie weterynarz stwierdziły , oglądając ją (sutki, srom) że musiała rodzić przynajmniej 2 razy- także bida się już wycierpiała:( A teraz się okaże czy Pan ja już zdążył zapłodnić czy nie, czy ta cieczka jest wynikiem stresu, czy miała być tak wywołana...miała wczoraj robione bardzo porządnie i długo usg bo obawialiśmy się czy nie jest w ciąży, alemacica jest na usg mała i nie widać w niej płodow na tą chwilę. Natomiast jest bardzo powiększona śledziona!! Ma strasznie duże naczynia , grubą ścianę pęcherza moczowego, nerki udało nam się zlokalizować po jakiejś chwili bo jest tak zachudzona!!!Weterynarze stwierdzili, że trzeba poczekać z 3 tyg i powtórzyć usg , żeby zobaczyć czy śledziona się pomniejszyła ( bo może to być tez przyczyną stresu i warunków w jakich bytowała). Czekamy też na wyniki krwi:( W uszach stan zapalny dostalismy lekarstwo(Panolog) na 10 dni minium i do kontroli, ponieważ w jednym uchu błona jest jakaś bardzo dziwna- i trzeba to obserwować. Takze Luna bedzie wymagala jak narazie opieki weterynaryjnej napewno. A i miała bardzo dokładnie badane serduszko, bo jak na psa po takich przejściach i takim stresie bardzo wolno biło. Udało nam się załatwić zniżki, ale to zawsze kropla w morzu. Dlatego bardzo prosimy , kto może wpsierajcie fundację a oni napewno zapewnią jej należytą opiekę weterynaryjną!!
A co po za tym: Luna nadal potwornie boi sie wyjścia na pole! Uczy się wszystkiego pomalutku!! W domu jest cudowna, natomiast każdy spacer jest dla niej katorgą!! Jet wymęczona , jak może to się tuli i śpi. Jak bedziemy mieć wyniki krwi to zaraz napiszemy.

Posted

Bidusia malutka :( Koniecznie powtórzcie badanie USG macicy. Moja ostatnia tymczasowiczka miała USG zaraz po przyjeździe do mnie i było wszystko OK. Po 3 tygodniach wykonaliśmy ponownie i naszym oczom ukazała się piękna, baaaardzo mnoga ciąża :(

Posted

Roksiu,:calus: mam nadzieję że wszystko się ułoży, boksia wydobrzeje szybko pod tak dobrą opieką :iloveyou: :iloveyou::iloveyou:
mam nadzieję, że nie będzie w ciąży!!! :mad::mad::mad:

Wczorajsze badania wyniosły 160 zł.
Bardzo prosimy o pomoc finansową dal tych bidulek :modla::modla::modla::modla:

Posted

andegawenka napisał(a):
Szkoda że podaję się tylko województwo. Taka anonimowość sprzyja draństwu...

Powinni z imienia i nazwiska podawać tych drani, choć to słowa za słabe by oddać to co psom zrobili. W schronie w Lesznie bodajże tak na stronach oficjalnie podają z imienia i nazwiska podając do tego adres, że ten i ten zamieszkały porzucił psa w tym i tym dniu!!!! Za duże cackanie z tym motłochem!!!!!!!!!

Posted

Boże zamknęłabym ja w takich warunkach!!! POWINNA CIERPIEć TAK jak te psiaki!!!!! POPROstu serce pęka, właśnie czyściliśmy uszy i zakrapialiśmy antybiotyk!! Koszmar Luna ma tak zabrudzone, poranione, w strupach uszy, że wczoraj weterynarz czyścił ile mógł, dziś ja , ale to tak po troszku bo ona tak cierpi, tak ją to musi boleć:( ACH......brak słów!! Lunka własnie buszuje po kuchni:) Już teraz wiem czemu bidula pije i pije, jak ona żyła w takich warunkach !! POtrafi wypić swoje i naszej Roksanki!!!

Posted

agawa9 napisał(a):
jestem i ja
mam nadzieję, że z tym nadmiernym piciem wody Lunka się ustatkuje i że to wyłącznie wynik stresu

Zgadzam się z Agawą, którą witamy na watku boksiowym. Moja Jenny tez tak dużo wody piła jak przyjechała do nas ze schronu, potem to się ustabilizowało.

Michał, czy mogę Cię prosić żebyś wstawił zdjęcia Bogusia???

Posted

Kopiuję ze stron Fundacji:

Boguś zamieszkał w domu tymczasowym w Sulejówku, bez problemu dogadał się z dwoma bokserami: Rene i Grunią i małą suczką rezydentką.

Relacja opiekunów z Warszawy: Pana Sławka i Pani Marzeny u których bokser przebywał dwa dni po przyjeżdzie z interwencji:

" BOGUŚ - to nasz mały milusiński - dlaczego Boguś - bo każdy z was na pewno oglądał " Sezon na misia" - ten miły sympatyczny misiek / baksio / to właśnie ON - Boguś. Młody wspaniały bokserek, niesamowicie ufny i przyjazny dla ludzi. Wszyscy byliśmy zdziwieni, że bokser po takich przejściach może być tak przyjacielsko nastawiony do ludzi. Nie był bity - nie boi się ręki, smyczy, nie ucieka i płoszy się na widok mopa w czasie porządków domowych. TO BARDZO WAŻNE w dalszej edukacji bokserka. Jest strasznie zagłodzony, same kości i skóra. Boguś został wykąpany, odpchlony. Rozdaje buziaki na prawo - lewo, każdy kto do niego się zbliży jest od razu "adoptowany". Na spacery wychodzi chętnie, nie "ciąga się" i jest bardzo ciekawski wszystkiego co go otacza. Ale nie ma co się dziwić, Boguś prawdopodobnie siedział w zamknięciu przez całe swoje dotychczasowe życie. Bardzo ważne dla niego jest obecność człowieka, usypia tylko wtedy gdy ktoś przy nim jest.
Mam na imię Sławek, wraz z żoną, Marzeną - opiekowaliśmy się nim interwencyjnie przez dwa dni. Boguś ani razu nie zrobił nam zaskakującej niespodzianki. Kuchnia była dla niego oazą żarcia a lodówka wiernym przyjacielem. Nie był sprawdzany co do małych dzieci. W czasie jedzenia grzebałem mu w misce ręką by sprawdzić czy odwarknie, ale tylko głową odsunął rękę i zajadał się bez opamiętania. "

Posted

Kochani Lunka ma dbre wyniki krwi. Niestety nadal bardz dużo pije. Weterynarze kazali nam określić ile- zmierzyć prze całą dobę. Niestety dwa razy się zesikała w domu...ale może to mieć związek z piciem. Bo pije ogromne ilości. Teraz niewiadomo co może być przyczyną pojutrze konsultacja z weterynarzem:( Takto Luneczka jest cudowna, chce się pieścić. Niestety każde wyjście na pole jest dla niej stresem, ale jak już się ją wyciągnie to potem jakoś pomalutku drepta. Jest bardzo niespokojna jak jakiś pies zachodzi ją od tyłu,powarkuje i widać , że ją to stresuje. Cały czas chce by ktoś przy niej był. Niestety dziś popołudniu pojawiła się również biegunka, podalismy narazie smectę i obserwujemy następne kupy:( tyle kochani na dziś. Acha z naszą Roksanką bawi się wspaniale, jest bardzo grzeczna i bardzo uległa, nie pokazała jeszcze ani razu , że coś jest nie tak.

Posted

Tak miała. Nie ma temperatury! Na wizycie 2 dni temu miała 39, ale dziś nie ma. Jest zestersowana na polu i to strasznie , każde wyjście to masarka, psiak zapiera się łapami przez pierwsze 15 minut, dopiero jak się ją wyciągnie i oddali od domu to po jakimś czasie zaczyna iść. Najlepiej czuje się po za zabudowaniami. Na dużych przestrzeniach na polu. Natomist w domu jest do rany przyłóż, tuli się, baawi z moja drugą sunią i dziwuje wszystkiemu. No i pije ..................... i pije! Może pije na zapas, no już sama niewiem. Obserwujemy, dzisiejsze picie, zakończyło się podwójnym posikaniem w domu:( Będziemy obserwować i mierzyć ile wypije za całą dobę!!

Posted

Ruda też wiadrami wodę przez kilka dni piła - stresior.
I z wychodzeniem na spacery było różnie, a raczej źle. Na podwórku ok, ale wyjście poza bramę to była katastrofa. Więc zawsze braliśmy do towarzystwa Wodza, aby czuła i widziała, że na spacerach jest frajda a nie krzywda. Po jakimś czasie wszystko się uspokoiło.
Niejednokrotnie biedaczyny zostały skrzywdzone, więc nie ma się co dziwić, że ich zaufanie do nas jest mocno ograniczone.
Trzymamy kciuki.
A Boguś jest obłędny-paskudnik namarscony:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

Też mi się to rzuciło w oczy! Facet, a na kolankach się mieści bez problemu...
Co do picia - jeśli to stres, można ograniczyć wodę (tak było w przypadku naszego Lupusa...). Przy ropomaciczu jest wzmożone pragnienie (ale skoro było USG to można je szczęśliwie wykluczyć). I jeszcze przy jakimś schorzeniu, ale zapomniałam przy jakim. Pewnie weci mają jakieś podejrzenia, skoro prosili o zmierzenie ilości wypitej dobowo wody... Oby to był TYLKO stres - trzymam kciuki!