Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A oto szczeniorek, który okazał się suczką. Nie wiadomo skąd ona się tam wzięła. Podobno szwagier podarował, tak jak i sukę. Po wstępnym wywiadzie, który przeprowadziłam u szwagra sytuacja jest podobna, tylko więcej psów, dodatkowo koty, krowy i świnie, w stanie tragicznym wszystko... Chyba rozwiązaliśmy worek bez dna...

Posted

Biedne, kochane stworzenie.
A ten chleb z wodą to nawet w dużych miastach starzy ludzie dalej preferują jako karmę dla psów. Widziałam takie dania podawane przez sąsiadkę w Gdyni jeszcze kilka lat temu.

Posted

Nie miałam okazji na szczęście JESZCZE rozmawiać ze szwagrem. Ale powoli dowiaduję się co w trawie piszczy. Dziwi mnie naprawdę mentalność ludzka. Wszyscy we wsi wiedzą, że takie rzeczy się dzieją i nikt nie reaguje. Zero edukacji prozwierzęcej. Nie dziwię się sama sobie, że zawsze wolałam zwierzęta od ludzi. Echhh.

Posted

[quote name='Jezabel']

Trafiłam na ten wątek przypadkiem i przeczytałam caly. Jak to dobrze, że się Wam udało zabrać te psy. Sunia strasznie chwyciła mnie za serce, te piękne oczy, to smutne, udręczone spojrzenie :( Ciekawa jestem, jak przebiegała interwencja, czy z policją, czy bez, i w ogóle...
A teraz dobrze odkarmić sunię i będzie super pies, biedactwo. Oby tylko zdrowa była, bo taka chudzinka to osłabiony organizm ma.

Posted

[quote name='andegawenka']Ja to już wielokrotnie pisałam, Boją się kłopotów i siebie nawzajem...sąsiad z pretensjami jest gorszy od złodzieja....[/QUOTE]
to jest prawda.

słuchajcie, jeżeli faktycznie szczenię padło na parwo to nie ma zmiłuj- drugi również to załapał, myślę, że Ania i g-allegro wiedzą co robić, bez weta się nie obejdzie, a samochód muszą zdezynfekować- okropność.

Posted

[quote name='andegawenka']Nóż mi się otwiera, pewnie bym najpierw zarżneła o potem żałowała że człowieka zabiłam...[/QUOTE]
jakiego człowieka????
toż to gorsze niż insekt, bo insekty, wbrew obiegowej opinii, robią porządki w odpadach i brudach

Dziewczyny - super!!!!!

Posted

Cioteczki przecież Ustawa z 21.8.97r art.7 ustęp 1,2,3,4mowi ze zwierze może odebrac inspektor towarzystwa lub organizacji działającej na rzecz zwierząt może byc tezwet lub policja powiadomic trzeba wójta wydaje on decyzję art3i obarcza kosztami leczenia i utrzymania zwierzęcia oraz wydaje zakaz posiadania zwierzat na tej podstawie dzisiaj u nas z jednej wsi odebrano 2 psy zaniedbane i głodzone tylko was trzeba zrozumiec że nie macie gdzie tych biedaków ulokowac bo u nas przywożone są do schroniska

Posted

Mimo takich przeszkód cioteczki jestescie wielkie dzięki wam za to żeby tylko się dało uratowac tego szczylka zauważa się teraz ze ludzie więcej zawiadamiaja o krzywdach ktore sie dzieją zwierzętom

Posted

to jest właśnie fajne, że zawiadomiono i od razu jest skutek, Ja w moim cudownym mieście naprawdę nie wiem kogo miałabym zawiadomić. Raz powiadomiłam policję, to zero reakcji.

Posted

Jestem na wątku codziennie i czytam o psiakach. Jesteście wspaniali, interwencja została przeprowadzona szybko i tak sprawnie.
Tylko zastanawia mnie, czy nikt w tej wsi - i w wielu innych - nie widzi w jakich warunkach żyją zwierzęta. Nie chodzi tylko o najbliższych sąsiadów, bo wiadomo, sąsiad na sąsiada najczęściej nie doniesie. Ale są przecież sołtysi, posterunki policji - to już jest władza, a nie tylko sąsiad - czy nie mogą mieć (a może mają?) uprawnień do postraszenia, a może i ukarania za nieodpowiednie traktowanie zwierząt? TOZ-y, Fundacje i inne organizacje prozwierzęce nie mają najczęściej pojęcia o takich faktach. Jak się dowiedzą, wtedy interweniują, a gdzie są władze miejscowe? Nie chce mi się wierzyć, że nikt w tej wsi nie widział psa, który wygląda jak wygląda i który cały czas był na łańcuchu.

Posted

Interwencja obyła się bez policji, psy oddano dobrowolnie. Za 2 miesiące miejsce zostanie sprawdzone. Nasze suczki znajdują się teraz u Sylwiji i z tego co właśnie się dowiedziałam mają być dzisiaj u veta:-)
Niestety ale świadomość ludzi na wschodzie jest chyba najgorsza jeśli chodzi o zwierzęta. Nie wiem - może trzeba ich najnormalniej w świecie zacząć uświadamiać. Z tego co widzę oni nawet czasami nie zdają sobie sprawy, że robią żle. Tak zostali wychowani, nauczeni i to, że pies stoi całe życie na metrowym łańcuchu uważają za normalność. Ciemnota, ciemnota i jeszcze raz ciemnota.

Posted

Popłakałam się jak zobaczyłam sunię ....Te jej oczy .....Rok temu byłam na interwencji i zabrałam do siebie prawie identyczną tylko ze w jeszcze gorszym stanie .....
Cieszę się ,ze to koniec tej gehenny .

Ps .Czy widziałyście zwierzeta gospodarskie w jakim sa stanie ?One cierpia jeszcze gorzej bo nikt ich nie widzi bo są pozamykane .
Prosze o odpowiedz bo w razie co będzie trzeba dzwonić do gminy i ją zobligować do działania .

Posted

Lokalizuję namiary na szwagra, ale wydaje mi się, że już wiem gdzie to jest. To nie jest takie proste. Wszystko trzeba robić przemyślanie i z rozmysłem, żeby efekt był pozytywny dla tych zwierząt. I trzeba mieć dowody. Niezbite dowody. Tam w grę wchodzą więcej niż 2 psy.

Ma razie to ciekawa jestem co u naszych panienek. Mam nadzieję, ze Syliwja się dzisiaj pojawi na dogo i opowie jak dziewczyny sie mają. Chyba pierwszy dzień nie będą spały na dworze...

Posted

Wiem Jezabel ale chodzi mi o konie ,krowy ,swinie itp.bo one cierpią w ukryciu .U nas zbyt pózno przyszła pomoc i facet zagłodził 40 krów ......Wszystkie umarły z głodu .....i chorób....A dookoła sąsiedzi i Gmina ,która w dupie miała tel.Ale w końcu jak wyszła skala tego bestialstwa ,telewizja ,radio to ruszyli się .ALe podobno znowu ma krowy .Trzeba bedzie jechać i sprawdzać ...Boze kiedy żyć ....Dla mnie doba za krótka

Posted

Ja w tym tygodniu na pewno sprawdzę tego człowieka i dowiem się co i jak. Tylko właśnie problem z tym, ze ciągle czasu brakuje...Ja i tak kombinuję jak mogę.
To facet zagłodził 40 krów i pozwolili mu nadal miec krowy???