turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Wszystkie pieski z ogłoszeń urodziły się w roku 2011 . Wtedy każdy mógł rozmnażać pieski , było to zgodne z prawem. Ustawa nie zabrania handlu psami, tylko "rozmnażania w celach handlowych". Tak więc pieski urodzone w ubiegłym roku można sprzedać nie naruszając prawa w tym roku. A co więcej psy, które rozmnoży kolega i mi je da , też będę mogła sprzedawać zawsze, bo je sama nie rozmnożyłam. W swych wypowiedziach chytrze przekręcacie to co mówi Ustawa, ale jak widać portale ogłoszeniowe i osoby nadające ogłoszenia nie dali się wam zastraszyć. Jeszcze raz przeanalizujcie to: art. 10a ust. 2 brzmi dokładnie tak: "Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych". a art. 10a ust. 6: "6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów." A zatem: Nie "handlowanie" jest zabronione tylko "rozmnażanie w celach handlowych". Przyznacie, że to jednak dwie różne czynności. Quote
jaanna019 Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Jak ze ślepym o kolorach :evil_lol: To weź dodatkowo te zapisy: <Art. 10a. 1. Zabrania się: 1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych; 3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. 3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. 5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. 6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania: 1) zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy nabycia psów i kotów od podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.> Quote
kahoona Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 [quote name='jaanna019']Jak ze ślepym o kolorach :evil_lol: To weź dodatkowo te zapisy: <Art. 10a. 1. Zabrania się: 1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych; 3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. 3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. 5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. 6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania: 1) zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy nabycia psów i kotów od podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.> po co karmisz trolla? przecież to byt wielokrotny, czepianie dla czepiania, szkoda czasu, niech robi po swojemu, tu nikt nie ma obowiązku nauczać malkontentów i złosliwców Quote
vivica Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 turystka milena napisał(a): A zatem: Nie "handlowanie" jest zabronione tylko "rozmnażanie w celach handlowych". Przyznacie, że to jednak dwie różne czynności. Czyli tak - Pani X rozmnoży swoje suczki, odda szczeniaczki Pani Y , a Pani Y ma prawo je sprzedać. Ciekawa interpretacja :D Quote
turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 kahoona napisał(a):po co karmisz trolla? przecież to byt wielokrotny, czepianie dla czepiania, szkoda czasu, niech robi po swojemu, tu nikt nie ma obowiązku nauczać malkontentów i złosliwców Kochana już kiedyś ci pisałam , że ten wysiłek intelektualny przekroczył twoje możliwości. Wyluzuj. Quote
kahoona Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 turystka milena napisał(a):Kochana już kiedyś ci pisałam , że ten wysiłek intelektualny przekroczył twoje możliwości. Wyluzuj. Ja wyluzowana, ty zawzięta i ciągle masz nadzieję na zadymę, a tu nic....:evil_lol: Próbuj dalej biedaczko.... choć marnie to widzę, jakos niespecjalnie ludzie z oba gadają, nawet obrażanie nie pomaga... Quote
turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 vivica napisał(a):Czyli tak - Pani X rozmnoży swoje suczki, odda szczeniaczki Pani Y , a Pani Y ma prawo je sprzedać. Ciekawa interpretacja :D Proszę samemu przeanalizować ustawę i jeśli nie mam racji to mi wskazać ten punkt z niej. Nie potrzebuję, aby ktoś się ze mną zgadzał . Nie potraficie godnie przyjąć porażki, ale w końcu trzeba będzie rozwinąć białą flagę. Wszędzie są ogłoszenia i kto chce je nadaje. Quote
keksik Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 To ja jeszcze dodam swoje 3 grosze do punktu ustawy 10.2. :) Wydaje mi się, że sensowną interpretacją jest przyjęcie, że zabronione jest czerpanie korzyści majątkowych ze sprzedaży szczeniąt i kociąt (zwykle to one powstają w wyniku rozmnożenia psów albo kotów ;)). Tak więc nieważne, kiedy się one urodziły, od 01.01.2012 zabronione jest sprzedawanie szczeniąt/kociąt, które nie pochodzą z legalnych hodowli. Quote
turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 keksik napisał(a):To ja jeszcze dodam swoje 3 grosze do punktu ustawy 10.2. :) Wydaje mi się, że sensowną interpretacją jest przyjęcie, że zabronione jest czerpanie korzyści majątkowych ze sprzedaży szczeniąt i kociąt (zwykle to one powstają w wyniku rozmnożenia psów albo kotów ;)). Tak więc nieważne, kiedy się one urodziły, od 01.01.2012 zabronione jest sprzedawanie szczeniąt/kociąt, które nie pochodzą z legalnych hodowli. Pieski i kotki z obecnie nadawanych ogłoszeń w 100 % urodziły się przed wejściem w życie Ustawy. Czyli zostały rozmnożone zgodnie z prawem, co więcej suczki i kotki pokryte 31 grudnia , też zostały rozmnożone przed wejściem tej ustawy. Quote
keksik Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 turystka milena napisał(a):Pieski i kotki z obecnie nadawanych ogłoszeń w 100 % urodziły się przed wejściem w życie Ustawy. Czyli zostały rozmnożone zgodnie z prawem, co więcej suczki i kotki pokryte 31 grudnia , też zostały rozmnożone przed wejściem tej ustawy. Dobrze. I wtedy ich właściciele, rozmnażając je na handel nie popełnili przestępstwa. Ale chyba zgodzimy się, że produktem rozmnażania, z którego można czerpać korzyści handlowe, są małe pieski i kotki, tak? Czyli celem handlowym rozmnażania jest sprzedaż kociąt i szczeniąt. Czyli jeśli jest zabronione czerpanie korzyści handlowych z rozmnażania to znaczy, że zabroniona jest sprzedaż kociąt i szczeniaczków. Nieważne czy urodziły się lub zostały poczęte w 2011 roku. Po prostu nie można ich zgodnie z prawem sprzedać w roku 2012. Quote
turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 keksik napisał(a):Dobrze. I wtedy ich właściciele, rozmnażając je na handel nie popełnili przestępstwa. Ale chyba zgodzimy się, że produktem rozmnażania, z którego można czerpać korzyści handlowe, są małe pieski i kotki, tak? Czyli celem handlowym rozmnażania jest sprzedaż kociąt i szczeniąt. Czyli jeśli jest zabronione czerpanie korzyści handlowych z rozmnażania to znaczy, że zabroniona jest sprzedaż kociąt i szczeniaczków. Nieważne czy urodziły się lub zostały poczęte w 2011 roku. Po prostu nie można ich zgodnie z prawem sprzedać w roku 2012. Proszę oddzielić dwie sprawy 1) "rozmnażanie w celach handlowych" i 2) handel. Handlu ustawa nie zabrania. Można dostać od znajomego i sprzedawać bez łamania prawa. Druga sprawa prawo nie działa wstecz, czyli rozmnażanie w roku 2011 było legalne. Quote
turystka milena Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Wasze wpisy to jest kapitulacja , kompromitacja ,..... polegliście . Quote
agnisia100 Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 turystka milena napisał(a):Wasze wpisy to jest kapitulacja , kompromitacja ,..... polegliście . Ależ Ty musisz być nieszczęśliwa... Nikt Cię nie kocha czy co ?? . Czytam ,czytam i strasznie mi Cię szkoda... Ile jadu i ukrytych kompleksów..tak ,tak to forum to dla Ciebie taka psychoterapia...... Quote
kahoona Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 agnisia100 napisał(a):Ależ Ty musisz być nieszczęśliwa... Nikt Cię nie kocha czy co ?? . Czytam ,czytam i strasznie mi Cię szkoda... Ile jadu i ukrytych kompleksów..tak ,tak to forum to dla Ciebie taka psychoterapia...... taaaaa..... to rzeczywiście jakies objawy chorobowe, dwadzieścia kilka postów temu zaczęła od odgrywania naiwnej dziewczynki, której się piesiećki rozmnożyły, nagle specjalistka od pisania ustaw, mądrzejsza od posłów, legislatorów itd. w rzeczywistości zaś sfrustrowany osobnik, zbanowany pod innymi nickami, świeżutki byt dogomaniacki marnuje sie dziewczyna, w PiS by karierę zrobiła taką demagogią... Quote
Ada-jeje Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 turystka milena napisał(a):Wasze wpisy to jest kapitulacja , kompromitacja ,..... polegliście . Czy Ty jestes zdrowa na umysle??? Quote
agnisia100 Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 dokładnie to samo miałam napisać :-) Z turystki "PRAWDZIWY POLAK" .Ciekawe czy pod krzyżem też tak biła pianę jak tutaj ... Quote
keksik Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Ja bym bardzo chętnie przeczytała, jak, Milena, rozumiesz "rozmnażanie w celach handlowych." Czy według ciebie jest to dopuszczanie psa do suki, podczas gdy właściciele myślą intensywnie o handlu? Quote
rozi Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 turystka milena napisał(a):Pieski i kotki z obecnie nadawanych ogłoszeń w 100 % urodziły się przed wejściem w życie Ustawy. Czyli zostały rozmnożone zgodnie z prawem, co więcej suczki i kotki pokryte 31 grudnia , też zostały rozmnożone przed wejściem tej ustawy. Sprawa jest prosta - od 1 stycznia tylko zarejestrowane hodowle mają prawo sprzedawać zwierzęta, tak samo jak alkoholem handlować może ten, kto ma koncesję. Pozostaje więc rozdać szczeniaczki, jeśli znajdą się chętni, i zakończyć działalność. Portale ogłoszeniowe usuwają wskazane ogłoszenia jako niezgodne z prawem, ponieważ odpowiadałyby za współudział w przestępstwie jasno określonym w Ustawie - wprowadzanie do obrotu. Giełdy internetowej dotyczą te same przepisy prawne, co każdej innej giełdy czy targowiska i nie możesz tam handlować bimbrem, czy papierosami, więc i pieskami nie możesz. Od przedwczoraj. Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 „Wprowadzeniem do obrotu” (t. jedn.: Dz.U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117 ze zm.) jest to przekazanie przez producenta lub importera towarow po raz pierwszy do obrotu -czyli kogos co rozmnozyl i oferuje po nowym roku na gieldzie na przyklad,lub kogos co importowal wwozac do Polski a nie jest zarejestrowany nigdzie. czyli --- pani X rozmnozyla psy,lub je importowala ---oddala legalnie panu Y jednego,lub sprzedala/nielegalnie,/jesli nie jest zarejestrowana w jakims stowarzyszeniu/ --pan Y sprzedaje owego psa na allegro-zgodnie z prawem,legalnie on go do obrotu drugi raz nie wprowadzil,bo sie zwyczajnie nie da a tez i nie rozmnozyl. Ludzie,czy to jest tak ciezko zrozumiec?Przeciez nie bedzie nikt nikomu wmawial,ze czarne to biale a biale to czarne.Nie badzmy dziecmi.Prawo jest tylko prawem a zle zrobiona i nie przynoszaca zadnej korzysci zwierzetom ustawa jest tylko ustawa Quote
keksik Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 Ale ja nigdzie nie pisałam o wprowadzaniu do obrotu. Rozwinęłam tylko myśl zawartą w art. 10a ust. 2 i z tego wyszło, że szczeniaków i kociąt nie można sprzedawać w 2012 niezależnie od tego, czy się urodziły w 2011 czy 2012. Ciekawa jestem opinii na ten temat. Ciąg myślowy wydaje mi się logiczny. Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 Proponuje ignorowac trolla, bo jak widac dla nas wszystkich pozostalych oprocz trolla zapis w ustawie jest jasny i czytelny a troll niech sobie pisze co chce, w kocu wolno mu. Quote
farabutto Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 [quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']„Wprowadzeniem do obrotu” (t. jedn.: Dz.U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117 ze zm.) jest to przekazanie przez producenta lub importera towarow po raz pierwszy do obrotu -czyli kogos co rozmnozyl i oferuje po nowym roku na gieldzie na przyklad,lub kogos co importowal wwozac do Polski a nie jest zarejestrowany nigdzie. czyli --- pani X rozmnozyla psy,lub je importowala ---oddala legalnie panu Y jednego,lub sprzedala/nielegalnie,/jesli nie jest zarejestrowana w jakims stowarzyszeniu/ --pan Y sprzedaje owego psa na allegro-zgodnie z prawem,legalnie on go do obrotu drugi raz nie wprowadzil,bo sie zwyczajnie nie da a tez i nie rozmnozyl. Ludzie,czy to jest tak ciezko zrozumiec?Przeciez nie bedzie nikt nikomu wmawial,ze czarne to biale a biale to czarne.Nie badzmy dziecmi.Prawo jest tylko prawem a zle zrobiona i nie przynoszaca zadnej korzysci zwierzetom ustawa jest tylko ustawa Proponuję spokojna analizę, bo Twój ww. dowód jest niewłaściwy. Warto zauważyć, że powołany słownik ma zastosowanie wyłącznie do tej ustawy. Ustawa natomiast dotyczy: Przepisy ogólne Art. 1. 1. Ustawa normuje: 1) stosunki w zakresie wynalazków, wzorów użytkowych, wzorów przemysłowych, znaków towarowych, oznaczeń geograficznych i topografii układów scalonych; 2) zasady, na jakich przedsiębiorcy mogą przyjmować projekty racjonalizatorskie i wynagradzać ich twórców; 3) zadania i organizację Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, zwanego dalej „Urzędem Patentowym”. 2. Przepisy ustawy nie uchybiają ochronie przedmiotów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, przewidzianej w innych ustawach. To po pierwsze, a po drugie, co do zasady kwestia wprowadzenia do obrotu opisana jest na przykład tu: http://www.monitorprawniczy.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=24&id=247 http://www.pg.gov.pl/upload_doc/000000060.pdf Quote
xxxx52 Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 Martwie sie ,ze na wsiach to teraz zacznie sie mordowanie ,i krew bedzie plynela strugami,gdyz szczeniakow nie zawioza gospodarze do schroniska(moze i lepiej gdyz tam umra w cierpieniach)sprzedac wydac im nie wolno ,wydac tez ,to co pozostanie lopata w glowe i do ziemi ,lub wrzucwenie do rzeki. Wiekszosc schronisk nie jest przygotowana do przyjmowania szczeniat ,gdyz albo na dzien dobry szczepia P/wirusowkom,albo pakuja do boksow gdzie byla parwo, itd,albo wkladaja do boksow w ktorym sa dorosle psy itd i tak dalej.Widze czarno co bedzie z tymi niechcianymi psami suczkami nie upilnowanymi ze szczeniakami,i wyrzucanymi szczeniakami.jaki procent przezyje? . Quote
Recommended Posts