Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Patsi napisał(a):
Kto to napisał?-Ty!

Czy oprócz swojego gderania na złą ustawę robisz coś, by już powstawała jakaś lepsza? A może potrafisz tylko narzekać, bo kiedy miałeś iść do skarbówki z donosem na pseudo to też nie poszedłeś, bo bałeś być świadkiem.
Najlepsi są tacy bohaterowie jak Ty, którzy duzo gadają, a będą się bali zadzwonić na Straż czy Policję, gdy zobaczą na targu handlarza ze szczeniakami. Potem się zawsze będziesz mógł pocieszyć, że przecież "i tak by to nic nie zmieniło".

Pochwal się swoimi osiągnięciami bo ja jakieś 2 lata do tyłu podpowiadałem co należy zrobić. Niestety na targach bywam sporadycznie i i tak uważam ,że lepiej dla psów będzie oddanie ich nawet tam niż wyrzucenie do lasu.

Posted

pantolini napisał(a):
Ty znów coś mieszasz chyba już wcześniej pisałem ,że zakaz będzie obowiązywał na targach,giełdach i miejscach poza miejscem chowu lub hodowli tak mówi ustawa .Natomiast nic nie mówi o tym ,że na ogłoszenie umieszczone np na słupie nie będzie wolno sprzedać np pół rocznego psa z miejsca jego chowu.Ustaw mówi jasno co wolno ,a czego nie a Ty jej jak i wielu innych ni chcesz dokładnie pezeczytać a widzisz coś czego tam brak,a brak przede wszystkim dobra zwierząt.I doucz się sama bo prawo nie działa wstecz.

'6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych
w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym
celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.'
trzeba będzie założyć organizację i dopiero wtedy będzie można sprzedawać psy rasowe tam, gdzie się je odchowuje. co to jest pies rasowy? taki, który ma udokumentowane pochodzenie. nie ma znaczenia, gdzie będzie 'wisiało' ogłoszenie, czy na słupie czy w internecie. z resztą przez internet ogłaszają się również hodowle, nie tylko te pseudo. teraz pan Zenek co we chlewiku dwie suki zamknął labradorowate na ten przykład i mnoży je co cieczkę a następnie słodziutkie szczeniaczki wywozi na giełdę i sprzedaje jako 'czystej rasy wychowywane z dziećmi' nie będzie tego mógł zrobić. teraz będzie musiał się zarejestrować w organizacji, zapłacić składkę, powypełniać papiery, odprowadzić podatek i jeszcze kupujących zaprosić do domu, no bo przecież z chlewu nikt mu psa nie kupi.
oczywistym jest, że znajdzie się pan Mietek, co to zakaz obejdzie bo sprzeda smycz i obrożę za 500zł a 'czystej rasy wychowywanego z dziećmi' labradorka da w gratisie. wiadomo, że znajdą się tacy, co mimo ustawie będą psy rozmnażać i sprzedawać, ale tego nawet najlepsza ustawa nie ukróci. nie ma się co oszukiwać, gdyby było inaczej to więzienia nie byłyby przepełnione, a takto mamy to co mamy. jednak psioczenie na całą ustawę, jaka to ona zła nie jest, jaka niedopracowana i w ogóle durna i nie wiadomo po co jest nie na miejscu, bo mimo wszystko wprowadzone przepisy niektórym zwierzętom pomogą.

Posted

Fajnie ale ja piszę o pierwszych kilku miesiącach roku 2012 i psach dorosłych .te sprzedawać jeszcze będzie wolno.Co do rasy to też nie pisze nic o rodowodzie.Pies rasowy może mieć księgę wstępną.Nawet ten z ZK.

Posted

[quote name='pantolini']Pochwal się swoimi osiągnięciami bo ja jakieś 2 lata do tyłu podpowiadałem co należy zrobić. Niestety na targach bywam sporadycznie i i tak uważam ,że lepiej dla psów będzie oddanie ich nawet tam niż wyrzucenie do lasu.
Zapraszam na www.chatul.pl

Już powiedziałam, że mówić potrafisz, a działać nie. Nie kompromituj się wychwalając targi. Trzeba sterylizować zwierzaki i uświadamiać ludzi, a nie twierdzić, że targ to mniejsze zło.

Posted

pantolini napisał(a):
Fajnie ale ja piszę o pierwszych kilku miesiącach roku 2012 i psach dorosłych .te sprzedawać jeszcze będzie wolno.Co do rasy to też nie pisze nic o rodowodzie.Pies rasowy może mieć księgę wstępną.Nawet ten z ZK.

dlatego mówię, o udokumentowanym pochodzeniu, nie rodowodzie jakiejkolwiek organizacji. skoro już się słówek czepiamy to i szczeniak z ZKwP przecież rodowodu nie dostaje od razu tylko metrykę, a więc dokument potwierdzający swoje pochodzenie ma.

Posted

[quote name='Patsi']Zapraszam na www.chatul.pl

Już powiedziałam, że mówić potrafisz, a działać nie. Nie kompromituj się wychwalając targi. Trzeba sterylizować zwierzaki i uświadamiać ludzi, a nie twierdzić, że targ to mniejsze zło.
Pochwal się swymi osiągnięciami bo na razie unikasz tematu a sterylizacja to tak samo mniejsze zło które wychwalasz niestety.Zdrowy pies powinien być pilnowany a nie okaleczany.

Posted

Beatrx napisał(a):
dlatego mówię, o udokumentowanym pochodzeniu, nie rodowodzie jakiejkolwiek organizacji. skoro już się słówek czepiamy to i szczeniak z ZKwP przecież rodowodu nie dostaje od razu tylko metrykę, a więc dokument potwierdzający swoje pochodzenie ma.

Jak już ktoś wspominał wystarczy założyć stowarzyszenie i udokumentować pochodzenie psa matka Perełka ,a ojciec Pimpuś .A psy ,że tak się wyrażę wyprodukowane przez pseuduchów zanim ustawa wejdzie w życie są psami których ustawa nie obowiązuje.Ustawa jest do bani i tyleWedług mnie psów jest za dużo Handel jakimikolwiek psami powinien być bardzo wysoko opodatkowany(pieniądze z podatków na schroniska) i tak,że miłośnicy psów z ZK też autentycznie powinni to robić jedynie jako hobby bez grosika zarobku.Prawdziwy pseudo łatwo się przeżuci z bez rodowodu na te z rodowdem lub stworzy organizację która umożliwi mu dalszą działalność ,a psów jest za dużo i ustawa dla nich robi niewiele .Dużo za to dla monopolistów.

Posted

pantolini napisał(a):
Jak już ktoś wspominał wystarczy założyć stowarzyszenie i udokumentować pochodzenie psa matka Perełka ,a ojciec Pimpuś .A psy ,że tak się wyrażę wyprodukowane przez pseuduchów zanim ustawa wejdzie w życie są psami których ustawa nie obowiązuje.Ustawa jest do bani i tyleWedług mnie psów jest za dużo Handel jakimikolwiek psami powinien być bardzo wysoko opodatkowany(pieniądze z podatków na schroniska) i tak,że miłośnicy psów z ZK też autentycznie powinni to robić jedynie jako hobby bez grosika zarobku.Prawdziwy pseudo łatwo się przeżuci z bez rodowodu na te z rodowdem lub stworzy organizację która umożliwi mu dalszą działalność ,a psów jest za dużo i ustawa dla nich robi niewiele .Dużo za to dla monopolistów.

Z niereformowalnymi sie nie dyskutuje, tylko przygotowuje sie paragrafy lub egzekwuje sie te co sa.

Posted

pantolini napisał(a):
Pochwal się swymi osiągnięciami bo na razie unikasz tematu a sterylizacja to tak samo mniejsze zło które wychwalasz niestety.Zdrowy pies powinien być pilnowany a nie okaleczany.

Założyłam Fundacje, która w ciągu 3 lat, bez pomocy samorządu znalazła dom kilkuset zwierzakom, kilkaset zostało wysterylizowanych, ogrom porzuconych i wolno żyjacych jest regularnie leczony i dokarmiany. Jesteśmy mediatorami w sprawach między spółdzielniami mieszkaniowymi, które chcą pozbyć się kotów w każdy możliwy sposób. Psy w fundacji mamy tylko takie porzucone, nie trafiły się nam z pseudohodowli, bo nie mamy warunków lokalowych do tego.

A teraz powiedz, jakie są Twoje osiągnięcia. Ale nie pomysły. Osiągnięcia.

Napisałeś, że zdrowy pies powinien być pilnowany. A zdrowy kot? Co zrobisz ze zdrowymi, wolno żyjącymi, płodnymi kotami, które żyją w miastach? Jeśli masz pomysł na ich pilnowanie, to chętnie skorzystam, bo te sterylki to trochę upierdliwe są ;)
Mało chyba widziałeś, skoro nie rozumiesz idei sterylizacji. Gdybyś pooglądał umierające na parwo szczeniaki w schronie, albo kociaki, którym wirus wyżarł gałki oczne, to może byś nie bzdurzył.

Posted

Jak grochem o ścianę.. od 1 stycznia wprowadzane do obrotu mogą być psy w różnym wieku ale tylko w miejscu chowu lub hodowli i tylko przez hodowle zarejestrowane (ogólnopolskie mająca za cel hodowlę rasowych psów i kotów) lub schroniska i organizacje, których statutowym celem jest ochrona zwierząt. Te, które są, te które się urodzą, wszystkie psy = zakaz handlu, de facto oznacza to, że wprowadzać do obrotu psa może zarejestrowana hodowla, schronisko i organizacja.
I mała uwaga.. wprowadzenie do obrotu to nie tylko sprzedaż ale również przekazanie nieodpłatne.

Ponieważ jest tak wiele niezrozumiałych określeń w ustawie (wprowadzenie do obrotu, pies rasowy itd) można te wątpliwe określenie wyłuskać i zwrócić się do Sądu Najwyższego o wykładnię pojęć w rozumieniu UoZ i tyle.

Posted

Patsi napisał(a):
Założyłam Fundacje, która w ciągu 3 lat, bez pomocy samorządu znalazła dom kilkuset zwierzakom, kilkaset zostało wysterylizowanych, ogrom porzuconych i wolno żyjacych jest regularnie leczony i dokarmiany. Jesteśmy mediatorami w sprawach między spółdzielniami mieszkaniowymi, które chcą pozbyć się kotów w każdy możliwy sposób. Psy w fundacji mamy tylko takie porzucone, nie trafiły się nam z pseudohodowli, bo nie mamy warunków lokalowych do tego.

A teraz powiedz, jakie są Twoje osiągnięcia. Ale nie pomysły. Osiągnięcia.

Napisałeś, że zdrowy pies powinien być pilnowany. A zdrowy kot? Co zrobisz ze zdrowymi, wolno żyjącymi, płodnymi kotami, które żyją w miastach? Jeśli masz pomysł na ich pilnowanie, to chętnie skorzystam, bo te sterylki to trochę upierdliwe są ;)
Mało chyba widziałeś, skoro nie rozumiesz idei sterylizacji. Gdybyś pooglądał umierające na parwo szczeniaki w schronie, albo kociaki, którym wirus wyżarł gałki oczne, to może byś nie bzdurzył.

Dla kotów tabletki regularnie wystawiane w jedzeniu.Ja opiekuję się gromadką psów utrzymując je z własnych nie wyżebranych ,a zarobionych pieniędzy.

Posted

A co zrobić z psami nieodpowiedzialnych właścicieli które jednak się rozmnożą też ich do obrotu wprowadzać nie wolno
?.Nie pisz bzdur.PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ.I niestety to co napisałem jest prawdą jak nie wierzysz to trudno.Ubolewam nad tym ,że ustawę napisano bez rozwagi.

Posted

[quote name='pantolini']Jak już ktoś wspominał wystarczy założyć stowarzyszenie i udokumentować pochodzenie psa matka Perełka ,a ojciec Pimpuś .A psy ,że tak się wyrażę wyprodukowane przez pseuduchów zanim ustawa wejdzie w życie są psami których ustawa nie obowiązuje.Ustawa jest do bani i tyleWedług mnie psów jest za dużo Handel jakimikolwiek psami powinien być bardzo wysoko opodatkowany(pieniądze z podatków na schroniska) i tak,że miłośnicy psów z ZK też autentycznie powinni to robić jedynie jako hobby bez grosika zarobku.Prawdziwy pseudo łatwo się przeżuci z bez rodowodu na te z rodowdem lub stworzy organizację która umożliwi mu dalszą działalność ,a psów jest za dużo i ustawa dla nich robi niewiele .Dużo za to dla monopolistów.
ja wspominałam. ale widać, ze Ty kompletnie nie wiesz, o co chodzi, na siłę szukasz dziury w całym noi wiedzą też się nie popisujesz... kolejny, który przyszedł tutaj tylko i wyłącznie na ustawę napsioczyć...

Posted

pantolini napisał(a):
A co zrobić z psami nieodpowiedzialnych właścicieli które jednak się rozmnożą też ich do obrotu wprowadzać nie wolno
?.Nie pisz bzdur.PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ.I niestety to co napisałem jest prawdą jak nie wierzysz to trudno.Ubolewam nad tym ,że ustawę napisano bez rozwagi.

Tak prawo nie działa wstecz dlatego nie będą karani ci, którzy dopuścili swoje suczki przed styczniem - na tym polega paremia lex retro non agi.
Natomiast ograniczenie wprowadzania do obrotu wchodzi z 1 stycznia i koniec.
pantolini ty chyba masz po prostu pseudo i martwisz się o swój interes, szukasz furtki? Nie ma. :)

Posted

pantolini napisał(a):
Dla kotów tabletki regularnie wystawiane w jedzeniu.Ja opiekuję się gromadką psów utrzymując je z własnych nie wyżebranych ,a zarobionych pieniędzy.

Gromadką psów bezdomnych? Bo własne utrzymać, to żadna zasługa.

Gromadką kotów, to ja się zajmowałam jak miałam 16 lat (ale już wtedy sterylizowałam). Teraz mamy pod opieką kilkadziesiąt zwierząt.
Gdybyś miał najmniejsze pojęcie o kotach wiedziałbyś jakie są konsekwencje stosowania antykoncepcji hormonalnej u kotów. I gdybyś miał pojęcie o kotach wiedziałbyś, że w przypadku kotów ta metoda jest nieskuteczna (koty zwykle wyczuwają tabletkę i ją wypluwają; a nieregularne podawanie skutkuje ciążą).

Szkoda mojego czasu na dyskusje z kimś tak przemądrzałym jak Ty. Tkwij w swojej wiedzy i psiocz na cały zły świat :seeyeah:
A dogomaniakom proponuję jak w piosence "róbmy swoje..." ;)

Posted

[quote name='jaanna019']Tak prawo nie działa wstecz dlatego nie będą karani ci, którzy dopuścili swoje suczki przed styczniem - na tym polega paremia lex retro non agi.
Natomiast ograniczenie wprowadzania do obrotu wchodzi z 1 stycznia i koniec.
pantolini ty chyba masz po prostu pseudo i martwisz się o swój interes, szukasz furtki? Nie ma. :)[/Niestety martwię się bo psy będą porzucane dokumentnie ale ustawa mówi tyle i aż tyle o tym i wytłuść mi na czarno fragment w którym to niby sprzedać psa np przez internet nie wolno tego który legalnie został rozmnożony w 20011 roku
oto fragment

7) po art. 10 dodaje się art. 10a i 10b w brzmieniu:

„Art. 10a. 1. Zabrania się:

1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;

2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;

3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.

4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.

5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

uchwała przyjęła jednocześnie kary za łamanie poszczególnych artykułów

14) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 10a ust. 1–3, art. 11 ust. 3, art. 12 ust. 1–6, art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1–5, art. 16, art. 17 ust. 1–7, art. 18, art. 22 ust. 1, art. 22a, art. 25 lub art. 27

Posted

Patsi napisał(a):
Gromadką psów bezdomnych? Bo własne utrzymać, to żadna zasługa.

Gromadką kotów, to ja się zajmowałam jak miałam 16 lat (ale już wtedy sterylizowałam). Teraz mamy pod opieką kilkadziesiąt zwierząt.
Gdybyś miał najmniejsze pojęcie o kotach wiedziałbyś jakie są konsekwencje stosowania antykoncepcji hormonalnej u kotów. I gdybyś miał pojęcie o kotach wiedziałbyś, że w przypadku kotów ta metoda jest nieskuteczna (koty zwykle wyczuwają tabletkę i ją wypluwają; a nieregularne podawanie skutkuje ciążą).

Szkoda mojego czasu na dyskusje z kimś tak przemądrzałym jak Ty. Tkwij w swojej wiedzy i psiocz na cały zły świat :seeyeah:
A dogomaniakom proponuję jak w piosence "róbmy swoje..." ;)

No jak myślisz skąd mam psy ano niestety dwa własne i sześć podrzutków.Lepsza antykoncepcja hormonalna zresztą u ludzi z powodzeniem stosowana niż za dużo zwierząt.Pozdrawiam i liczę,że gdy mi podrzucą kolejne kundelki i ala rasowce na posesję po 1 stycznia 2012 roku TY jako szef fundacji nie wykręcisz się i je przyjmiesz bo ja tylko psioczę na złe prawo i świat a TY go świetnie naprawiasz zwłaszcza za cudze pieniądze i szczególnie cudzymi rękami.Pozdrawiam

Posted

To ja jeszcze ku przestrodze (pogrubienie moje)
1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 10a ust. 1–3 (czyli nieuprawniony handel i rozmnażanie), art. 11 ust. 3, art. 12 ust. 1-6, art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1-5, art. 16, art. 17 ust. 1-7, art. 18, art. 22 ust. 1, art. 22a, art. 25 lub art. 27 podlega karze aresztu albo grzywny.
2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo do czynu określonego w ust. 1 jest karalne.
3. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia oraz przedmiotów z niego pochodzących, jak również można orzec przepadek zwierzęcia.
4. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, można orzec nawiązkę w wysokości do 1 000 zł na cel związany z ochroną zwierząt.

:)

Posted

[quote name='pantolini']Niestety martwię się bo psy będą porzucane dokumentnie ale ustawa mówi tyle i aż tyle o tym i wytłuść mi na czarno fragment w którym to niby sprzedać psa np przez internet nie wolno tego który legalnie został rozmnożony w 20011 roku
oto fragment

7) po art. 10 dodaje się art. 10a i 10b w brzmieniu:

„Art. 10a. 1. Zabrania się:

1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;

2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;

3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.

4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.

5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

uchwała przyjęła jednocześnie kary za łamanie poszczególnych artykułów

14) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 10a ust. 1–3, art. 11 ust. 3, art. 12 ust. 1–6, art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1–5, art. 16, art. 17 ust. 1–7, art. 18, art. 22 ust. 1, art. 22a, art. 25 lub art. 27
Poczytaj kilka razy może załapiesz

Posted

Widzisz to co chcesz zobaczy i stosujesz nadinterpretację.Stale piszę o zwierzakach spłodzonych przed wprowadzeniem ustawy i jedyne czego z nimi robić nie będzie wolno to sprzedawać na targowiskach i miejscach innych niż miejsce chowu i hodowli no i np kopulować ale o tym ten fragment nie mówi i nad nim się tymczasem nie rozwodzimy.Prawo nie działa wstecz .To wszystko to parę miesięcy potem będziesz się czepiać gdy ktoś sprzedawać będzie używany kocyk z pieskiem gratis.

Posted

Nie musisz ja na tym forum zapoznałem się z mądrzejszymi od Ciebie którzy jednak się dziwili wyrokom polskich sądów które po prostu jedynie wyroki dostosowywały do durnego prawa.

Posted

pantolini napisał(a):
Nie musisz ja na tym forum zapoznałem się z mądrzejszymi od Ciebie którzy jednak się dziwili wyrokom polskich sądów które po prostu jedynie wyroki dostosowywały do durnego prawa.

Wyrok sadu to zupelnie inna bajka, wsrod sedziow tez tacy ktorzy nie lubia zwierzat i chetnie do nich strzelaja np. na polowaniach.

Posted

[quote name='pa-ttti']a jest jakaś definicja rasy w polskim prawie?
jak nie to każdego psa można uznać za rasowego, albo powymyślać jakieś nowe rasy.

Witam,niestety definicji rasy nie ma,oficjalnie nie istnieje zaden paragraf ani ustawa ani obowiazujacy zapis,ze pies rasowy to ten z udokumentowanym pochodzeniem.A caly ZAPIS jaki mozna wynalezc co znaczy
RASOWY wyglada tak ,CYTUJE:

"Ogólnie, pojecie rasa oznacza grupe zwierzat w obrebie tego samego wielotypowego gatunku, która odznacza sie swoistymi, dziedzicznymi cechami."

Warunki, aby dwa osobniki, byly kwalifikowane do tej samej rasy:

"Czlonkowie gatunku sa podobni do siebie i nie istnieje zadne kryterium biologiczne pozwalajace na dokonanie podzialów.
Róznice miedzy jednostkami sa przypadkowe i nie stanowia o transmisji genetycznej calej grupy (np, istnieje wiele monotypowych gatunków kwiatów, w hodowli których czesto uzywa sie sadzonek zamiast nasion w celu uzyskania roslin o tym samym kolorze, reprodukcja z wykorzystaniem nasion daje przypadkowe kolory roslin).
Róznice miedzy osobnikami sa istotne, jednakze nie istnieja silne podzialy miedzy grupami: zmiany maja charakter stopniowy. Zjawisko to okreslane jest jako odmiana klinalna(?) (ang. clinal variation), i zawsze wskazuje na silny przeplw genetyczny pomiedzy pozornie róznymi grupami. Istnienie ciaglego, znacznego przeplywu miedzy populacjami (wewnatrz gatunku), pozwala na okreslenie go jako gatunku monotypowego pomimo obecnosci wielu powierzchownych róznic. "

niestety,nie ma innego pojecia PSA RASOWEGO. Przynajmniej,jesli chodzi o twarde reguly,czarno na bialym-NIE MA. Nie ma tez nigdzie,ze pies rasowy to pies z udokumentowanym pochodzeniem.NIC odnoscie DOKUMENTACJI.Zupelne ZERO. Wiec mozna sobie tylko pisac R=R.Niestety nie ma to nigdzie potwierdzenia.