Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Milot']W dzisiejszym Głosie Koszalińskim wypowiedź Harego, po raz pierwszy szczera, nie ukrywająca intencji, jakimi od początku się kierował wobec zwierząt : "-rozsądek wygra, a schronisko nie zostanie zamknięte- mówi Harłacz- Czy [U]mamy znowu narażać ludzi[/U] na niebezpieczeństwo? Dziś [B]problem z wałęsającymi się kundlami [/B]zniknął". ..."Mamy więc [U]wydawać pieniądze na polepszanie warunków dla zwierząt[/U] czy dbać przede wszystkim o człowieka"- pyta Harłacz.

[B]JH chce teraz udowadniać, że założył "Inspektorat" aby.........ratować ludzi przed zwierzętami ?![/B][/QUOTE]
A czy mozesz wkleic nam tu ten artykul. mariamc. w swieta wysle Ci maila jaki nastepny krok poczynimy w sprawie tego bydlaka, nie ublizajac bydlu. Czas najwyzszy zeby do tego przekletego miejsca nie dotarlo juz ani jedno zwierze a do jego kieszeni ani jeden grosz z naszych podatkow. Scierwo bo czlowiekiem go nazwac nie mozna. :angryy:

• Replies 488
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ada-jeje']A czy mozesz wkleic nam tu ten artykul. mariamc. w swieta wysle Ci maila jaki nastepny krok poczynimy w sprawie tego bydlaka, nie ublizajac bydlu. Czas najwyzszy zeby do tego przekletego miejsca nie dotarlo juz ani jedno zwierze a do jego kieszeni ani jeden grosz z naszych podatkow. Scierwo bo czlowiekiem go nazwac nie mozna. :angryy:[/QUOTE]

Nie da rady wkleić ....Artykuł jest w gazetowym wydaniu Głosu Koszalińskiego z 21.XII.11., na str 10, pod tytułem: "Przepełniony psi azyl"/Białogard:"O krok od likwidacji jest schronisko dla zwierząt."

Posted

To jakieś nie normalne są wypowiedzi tego Pana.On nie ma serca do zwierząt a tym samym nie powinien zarządzać Schroniskiem.To co mówi to woła o pomstę do nieba.

Posted

a to chyba taki ciepły PR dla pana H pobrzmiewa z tego tekstu? normalnie jakby nie znać sprawy to mozna by go polubić, powspółczuć mu i nawet w odruchu serca zamiast na WOSP wpłacić na Animals.....

troche te "wałęsające kundle" sie redaktorowi wypsnęły, ale to drobny wypadek przy pracy...

Posted

[quote name='donia11'][IMG]http://img263.imageshack.us/img263/9738/sharpqrwikpl20111229092.png[/IMG]
Udało mi się zrzucić. Mam nadzieję,że jest w miarę czytelny.[/QUOTE]
Nie ma się co dziwic skoro artykuł popełnił nadworny skryba "szeryfa".Jurek dyktował ,a Kubuś pisał.
Rzetelnośc informacji ten dziennikarski polot, normalnie "wymiękam"

Posted

Dostałam pismo od Głównego weta, mam w końcu wszystko na piśmie, czyli to o co walczyłam....

Decyzją z dnia 06.12.2011 znak............Powiatowy wet. zakazał prowadzenia schroniska dla zwierząt w Białogardzie i skreślił ww. obiekt z prowadzonego przez siebie rejestru!!!!!!!!!!

Jerzy "hycel" na pewno się odwołał ale w świetle wyjaśnień od Głownego nie ma szans na pozytywne odwołanie chyba, że Powiatowy narobił znowu błędów proceduralnych.

Od nowego roku walka dalsza , teraz już o psy , które tam są.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!

Posted

[quote name='mariamc']Dostałam pismo od Głównego weta, mam w końcu wszystko na piśmie, czyli to o co walczyłam....

Decyzją z dnia 06.12.2011 znak............Powiatowy wet. zakazał prowadzenia schroniska dla zwierząt w Białogardzie i skreślił ww. obiekt z prowadzonego przez siebie rejestru!!!!!!!!!!

Jerzy "hycel" na pewno się odwołał ale w świetle wyjaśnień od Głownego nie ma szans na pozytywne odwołanie chyba, że Powiatowy narobił znowu błędów proceduralnych.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU![/QUOTE]
Jak juz psy beda bezpieczne, trzeba wystapic z pismem do UM w Bialogardzie o wypowiedzenie umowy na dzierzawe terenu. Nie pozwol na dalsze dzialanie hycla. Dopoki bedzie mial ten teren bedzie to robil nadal jak niejaki P. z Olkusza. Wlasciwie to juz mozna o tym poinformowac UM.

Posted

Mariamc!
Brak mi słów do wyrażenia podziwu dla Twoich działań:loveu:
A tych dotyczących "kochającego zwierzęta inaczej" - jeszcze w to nie wierzę;)
Trzeba specjalny toast dziś wychylić!!
I popieram radę Ady-jeje - chwasty się wyrywa z korzeniami:angryy:

Posted

[quote name='mariamc']Dostałam pismo od Głównego weta, mam w końcu wszystko na piśmie, czyli to o co walczyłam....

[/QUOTE]

Brawa, brawa, wielkie brawa dla Ciebie Mariamc :klacz::klacz::klacz:

W kwestii artykułu w Głosie Koszalińskim, którego scan podała Donia11:
morwiel wyłapuje dzikie zwierzęta oraz dzikie ptactwo i udaje, że umieszcza je w swojej mordowni, co ma wg niego wpływać na rozbieżność w obliczaniu stanu wyłapanych psów bezdomnych.
Ustawa oraz rozporządzenie mówią wyraźnie, iż wyłapywanie dotyczy zwierząt bezdomnych, zaś dzikie zwierzęta oraz dzikie ptactwo NIE są zwierzętami bezdomnymi.
Nadto, nawet, jeżeli gdzieś z jakichś powodów zlecono morwielowi złapanie dzikiego zwierzęcia lub ptaka, to powinien je wypuścić na wolność poza osadami ludzkimi, a w przypadku, gdy zwierzęta te były chore/ranne winien im zapewnić pomoc lekarza wet. po czym umieścić je w azylu/ zoo/ itp. na czas leczenia i rekonwalescencji, a później wypuścić na wolność jw.

Epe, "wyrwać chwasta z korzeniami" - określenie autorstwa Psa Wolnego, za które dostał on na dogo 4 punkty karne :lol:

Posted

[quote name='Odi']Brawa, brawa, wielkie brawa dla Ciebie Mariamc :klacz::klacz::klacz:

W kwestii artykułu w Głosie Koszalińskim, którego scan podała Donia11:
morwiel wyłapuje dzikie zwierzęta oraz dzikie ptactwo i udaje, że umieszcza je w swojej mordowni, co ma wg niego wpływać na rozbieżność w obliczaniu stanu wyłapanych psów bezdomnych.
Ustawa oraz rozporządzenie mówią wyraźnie, iż wyłapywanie dotyczy zwierząt bezdomnych, zaś dzikie zwierzęta oraz dzikie ptactwo NIE są zwierzętami bezdomnymi.
Nadto, nawet, jeżeli gdzieś z jakichś powodów zlecono morwielowi złapanie dzikiego zwierzęcia lub ptaka, to powinien je wypuścić na wolność poza osadami ludzkimi, a w przypadku, gdy zwierzęta te były chore/ranne winien im zapewnić pomoc lekarza wet. po czym umieścić je w azylu/ zoo/ itp. na czas leczenia i rekonwalescencji, a później wypuścić na wolność jw.

Epe, "[B]wyrwać chwasta z korzeniami" - określenie autorstwa Psa Wolnego, za które dostał on na dogo 4 punkty karne [/B]:lol:[/QUOTE]

Przepraszam,że nie napisałam tego jako cytat z Psa Wolnego:oops:
Jest to tak trafne okreslenie, że przyjme i ja te punkty karne - ale jak można karać za prawdę?:cool3:
Niestety się nie poprawię i w zasłużonych przypadkach będę nadal cytować to piękne określenie;)

Posted

[quote name='Misiek64']Kolejny materiał z Białogardu.[URL]http://www.tvp.pl/szczecin/nasze-programy/wokol-nas/wideo/20112/6097608[/URL]
Wersja wydłużona.[/QUOTE]
Jakie kurde przepełnienie w kołobrzeskim schronisku ?! Teren 2x większy od białogardzkiego klatowiska , a psów 120. Co do terenu, to nie wspominając o budynku z 22 kojcami dla np. chorych albo hospitalizowanych. Koszalin trochę gorzej, ale nie tragicznie. W porównaniu z klatowiskiem JH, to nie ma żadnego porównania. JH macha jakimiś papierami, nie wiadomo z jakich lat.

Posted

Nie tylko macha ale też aktywnie działa i przyjmuje psy.
Informuje UG ,że to wszystko plotki ,że działa i działać będzie.......
Powiatowy poinformował,że ponieważ się odwołał , to może działać nadal , tylko panie doktorze! schronisko obowiązuje zakaz przyjmowania psów!!!!!
Tak więc tak jak myślałam , znowu zaczynamy...
Wczoraj zablokowałam wywóz psów z Nakła.
I napisałam do GIW.

Posted

[CENTER][CENTER][B][FONT=Times New Roman]Główny Inspektorat Weterynarii
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa[/FONT][/B][/CENTER]
[CENTER][FONT=Times New Roman]Główny Lekarz Weterynarii[/FONT][/CENTER][/CENTER]
[FONT=Times New Roman] GIWpr0271-31a/2011[/FONT]
[CENTER][CENTER][FONT=Verdana]lek. wet. [B]Janusz Związek[/B][/FONT][B][FONT=Verdana][/FONT][/B][/CENTER][/CENTER]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Szanowny Panie Doktorze,[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. [/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]To miła odmiana w związku z jednostronną wymianą pism z Pow.Lek.Wet. w Białogardzie - Piotrem Szykownym, który nie odpowiada wcale.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3][/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3] Jak i po ostrej wymianie zdań z lek. wet. Maciejem Prostem, pracownikiem WIW w Szczecinie, który usiłował przekonać mnie ,że schronisko nie musi wcale spełniać wymogów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych a jest to jedynie sprawa uznaniowa ,zależna od decyzji PLW.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Tak więc decyzją PLW w Białogardzie, w 2005 roku, na listę podmiotów nadzorowanych jako schronisko ,zostały w ciągnięte kojce w ilości 35 sztuk, barak biurowy i kontener na karmę. Ilość psów na jaką zostało przewidziane schronisko – 300.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]W miarę zwiększania się ilości klatek, powiększała się pojemność schroniska według PLW , nawet do 420 psów , przy 15 kojcach dużych i 43 małych.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Dodatkowo w raportach z wizytacji schroniska ujęte są każdego roku wyodrębnione POMIESZCZENIA, niestety są to tylko boksy z budami ale z napisem „Szczenięta”, „Psy agresywne” „Izolatka”,” Suki ze szczeniakami” itd.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Zwierzęta chore są stłoczone w jednym, brudnym boksie z budami właśnie z takim napisem „Izolatka”[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Te raporty potwierdzają również istnienie „na papierze” wykazu - rejestru zwierząt i dokumentacji leczenia zwierząt , kiedy podczas kontroli ,w której uczestniczyłam, prowadzący schronisko przyznał, że takiej dokumentacji nie ma. Jednym z zaleceń PLW było zresztą uzupełnienie takich brakujących wpisów.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Również „na papierze” schronisko stosowało wszystkie możliwe szczepionki, wydając jednocześnie psy bez książeczek zdrowia i aktualnych szczepień na wściekliznę.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Od początku istnienia schronisko nie posiadało chłodni do przetrzymywania zwłok , składując je razem z UPPZ. A śmiertelność do niskiej nie należała .Oczywiście UPPZ dostarczane były bez stosownej dokumentacji, byłam świadkiem takiej dostawy.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]I tak to wszystko działało ’w dobrej wierze”, pod opieką PLW w Białogardzie, za wiedzą WIW w Szczecinie.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]I działa nadal, prowadzący schronisko w Białogardzie Jerzy Harłacz nadal przyjmuje psy, ponieważ się odwołał od decyzji zamykającej schronisko . A zakazu przyjmowania psów do schroniska nigdy nie przestrzegał, o czym również informowałam IW.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3] Na terenie schroniska ? dla zwierząt w Białogardzie nadal przebywa 300psów. Jest duży problem z zabieraniem stamtąd psów. Jak i uzyskaniem informacji o dalszych losach psów od PLW.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Według instrukcji GIWz.420/AW-32/11 z dnia 20.05.2011: [/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]4/5 /PLW prowadzi nadzór nad likwidacją schroniska do całkowitego usunięcia zwierząt, tj. przeprowadza regularne kontrole mające na celu stwierdzenie, czy zwierzęta są otaczane właściwą opieką, otrzymują karmę i wodę a także czy prowadzona jest akcja przekazywania zwierząt nowym właścicielom czy opiekunom.[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Mając na uwadze dobro zwierząt w schronisku w Białogardzie zwracam się do Pana Doktora o szczególny nadzór nad likwidacją tego schroniska, ponieważ na taki nadzór ze strony IW w Białogardzie i w Szczecinie, w świetle dotychczasowych działań , te zwierzęta nie mogą liczyć.[/SIZE][/B][/FONT]
[CENTER][CENTER][FONT=Constantia][B][SIZE=3]Z poważaniem[/SIZE][/B][/FONT][/CENTER]
[CENTER][FONT=Constantia][B][SIZE=3]M.D.Kadela[/SIZE][/B][/FONT][/CENTER]
[CENTER][FONT=Constantia][B][SIZE=3] [/SIZE][/B][/FONT][/CENTER][/CENTER]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Do wiadomości:[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]WIW – Szczecin[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]PIW – Białogard[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Magdalena Kochan – poseł RP[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3]Paweł Suski- poseł RP[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Constantia][B][SIZE=3] [/SIZE][/B][/FONT]

Posted (edited)

Trzeba zaczac z innej beczki, skoro schronisko zostalo skreslone z listy i ma zakaz przyjmowania, to nalezy pytac znow o zezwolenie na dzierzawe i czepiac sie braku zezwolenia na budowe schroniska.
Powinno sie dazyc do cofniecia zezwolenia dzierzawy niezgodna z jej przeznaczeniem.

Edited by Ada-jeje
literowka