Kardusia Posted December 13, 2006 Share Posted December 13, 2006 [quote name='borsaf'](...)Dzisiaj do wody dodałam troche płynu do nabłyszczania jaki sie do zmywarek uzywa. Rewlwcja!!! Szyby błyszczą jak psu...., nie ma smug, łatwo sie poleruje, prawie wogóle. Czy wyważyłam otwarte drzwi, czy odkryłam Amerykę?, napiszcie.[/quote] :multi::multi::multi: [B]Borsaf [/B]- dla mnie odkryłaś Amerykę :loveu::loveu::loveu:. Jutro wypróbuję Twój przepis ;). A placki [B]Wojtka[/B] - rewelacyjne, przepis poszedł w świat i to nawet daleki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedzwiedzica Posted December 14, 2006 Share Posted December 14, 2006 Borsaf-juz w sobote wypróbuje ten nabłyszczacz :p musze tylko pamiętać i kupic, bo na codzień zmywarka tabletki łyka i żadnych "płynów fizjologicznych do niej nie mam :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted December 14, 2006 Share Posted December 14, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ponieważ tu lubią też konkrety, to coś konkretnego.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Rozmaryn to takie ziółko. Można go kupić w doniczce żywy i hodować na parapecie, balkonie czy w ogródku i używać w kuchni, albo nabyć suszone (wygląda jak małe igły z jakiegoś iglaka).[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A teraz zastosowanie.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]1.[/B] Kurczak. Bierzemy kurczaka i posypujemy suszonym rozmarynem (trochę wkładamy do środka) lub wkładamy do środka kilka gałązek świeżego, wkładamy też pod udka, pod skrzydełka, solimy ptaka i pieczemy na rożnie (jak mamy) lub ewentualnie w piekarniku w jakimś naczyniu, w którym zwyklismy piec drób.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]2.[/B] Królik po majorkańsku. Oryginalny przepis to było koźlę po majorkańsku, ale koźliny u nas brak i stąd wersja autorska.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Produkty[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]1 kg królika z kością pokrajany na kawałki (gotowe są w hipermarketach lub makro)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]5-6 cebul (ok pół kilo)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]2-3 marchewki (lepiej wybrać cienkie)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]duża łyżka szmalcu[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]2-3 łyżki oliwy prawdziwej[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]5-6 listków bobkowych[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]kilka gałązek rozmarynu[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]czarny pieprz mielony[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]sól[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Cebulę obieramy i kroimy w ósemki lub ćwiartki w zależności od rozmiaru. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki 2-3 cm. Do naczynia do żaroodpornego wkładamy kawałki królika, cebulę, marchewki, dodajemy przyprawy i tłuszcze, wlewamy zimnej wody, tyle aby gdześ 3/4 zawartości było przykryte. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego gdzieś na 170-180 stopni na mniej więcej dwie godziny. Potrawa jest gotowa, gdy na wierzchu zbrązowieje. Można na ostanie 15 minut pieczenia odkryć naczynie. Podawać z ryżem lub białym pieczywem typu ciabatta najlepiej. Może być dodatkowo jakaś zielona sałata. No i dobrze pasuje do tego białe winko.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted December 14, 2006 Share Posted December 14, 2006 [B]Borsaf[/B] - już wypróbowałam - jest :happy1:. [B]Sirion[/B] - "konkrety" [IMG]http://img214.imageshack.us/img214/623/smacznequ8.gif[/IMG] nieźle sie zapowiadają :lol:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted December 14, 2006 Share Posted December 14, 2006 Rozszalałam się z Waszymi przepisami - przedwczoraj ciasto [B]Niedźwiedzio/Kardusiowe[/B], wczoraj sałatka [B]Kardusi[/B] w stylu greckim (mniam, mniam! Pycha! :eating: ), a dzisiaj były placki [B]Wojtka[/B] - też mniam mniam! :multi: Baaardzo polecam wszystkie trzy przepisy!!! :lol: :sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted December 14, 2006 Share Posted December 14, 2006 [B]Anisha [/B]- to cieszy,że smakowało :loveu:. Potem jeszcze uzupełnię czymś smacznym;). A spróbuj czosneczkowej, też jest fajna i nie taka "mocna". Można mniej czosnku dodać jak w przepisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 15, 2006 Share Posted December 15, 2006 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Rozmaryn to takie ziółko. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]W Kalifornii, w moim ogródku, rośnie jak zielsko, nie ziółko ;-) - mam ogromniasty krzak. :-) Uwielbiam rozmaryn! A szczególnie smaczny jest z jagnięciną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 15, 2006 Share Posted December 15, 2006 [quote name='borsaf']Czy wyważyłam otwarte drzwi, czy odkryłam Amerykę?, napiszcie.[/quote] borsaf, szybciutko opatentuj! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mona_27 Posted December 15, 2006 Share Posted December 15, 2006 Podajcie jakieś ciekawe przepisy na TRADYCYJNE i szybkie :evil_lol: świąteczne ciasta lub ciastka. Jeśli ktoś ma dobry przepis na keks to też bardzo poproszę, bo ja siedzę sobie w tej Norwegii i norwescy sąsiedzi mnie napadają, żeby im polskie tradycyjne przysmaki porobić. A ja mam przepis jedynie na makowiec. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [B]Mona[/B] - zajrzyj na pierwszą stronę - tam Ali dopisuje do spisu treści wszystkie nasze przepisy. Polecam Tobie keks - bodajże na dugiej pozycji. Jest pyszny :loveu:. Spróbuj :lol:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Napiszcie kochani cos na temat makiełek,jak w danym regionie sa robione,bo jest sporo wersji ,chodzi mi konkretnie o te robione z bułki,maku,mleka i bakalii.Bede wdzieczna,pozdrawiam:bye: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [quote name='rita60']Napiszcie kochani cos na temat makiełek,jak w danym regionie sa robione,bo jest sporo wersji ,chodzi mi konkretnie o te robione z bułki,maku,mleka i bakalii.Bede wdzieczna,pozdrawiam:bye:[/quote]Oj, dopiero co widziałam cos na ten temat w telewizji... Może poszukam, czy wstawili gdzieś przepis... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wind Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [B]ritus,[/B] Ja Ci z makielkami nie pomoge ;) Pamietam je jedynie z dziecinstwa ... Wrylo mi sie w pamiec, to ze ich nieznosilam. Zupelnie nie moglam pojac, ze wiekszosc mojej rodzinki sie nimi zajadala ;) To samo dotyczy kompotu z suszu ... bez wzgledu co jest tym suszem, to ja popijam wszystko woda ;) Aby dorzucic jeszcze troche wigilijnego maruderstwa dodam, ze czarna liste potraw Swiat zamyka KARP :cool1: W zadnej postaci i w zadnym momencie ... Karpiowi mowie NIE :evil_lol: Rany, a czy Wy tez macie takich "faworytow"??? :cool3: W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [B]Flaire [/B]byłabym ci wdzieczna jak bys cos znalazła,makiełki to specjalnosc mojego taty i dla mnie było to tak oczywiste,ze nigdy nie pytałam o proporcje/składniki znam/:oops:........... [B]Wind [/B]ja rowniez,chociaz to dziwne:roll:nie jem karpia na Wigilii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 :loveu:[B] Rita [/B]- zaciekawilaś mnie tymi makielkami :roll:. W moim domu nie podawano tej potrawy i ja też nie mam jej w wigilijnym menu. Ale dość fajnie podany jest tu (poniżej) przepis: [URL]http://bogopichcenie.blog.onet.pl/2,ID59193864,index.html[/URL] są też tam inne fajne świąteczne łakocie i przysmaki ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [quote name='rita60']........... [B]Wind [/B]ja rowniez,chociaz to dziwne:roll:nie jem karpia na Wigilii.[/quote] Ja też :cool3: :evil_lol: :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 rituś, znalazłam ten przepis, który widziałam w telewizji na stronach TVP; niestety jest bardzo "z grubsza", ale może Tobie tyle instrukcji wystarczy... :niewiem: [B]Składniki: [/B]1 szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Bakalie Masa makowa Bułka paryska [B]Przygotowanie:[/B] W garnku wrzucić mleko, masło, miód, bakalie, masę makową. Gotować przez kilka minut. Pokroić cienko bułkę, polać wcześniej przygotowaną masą. Z programu pamiętam, że ich masa makowa była z puszki, co nie wywołało zachwytu autorki przepisu, ale powiedziała, że może być. Poza tym, bułka miała być baaaaardzo cieniutko pokrojona, potem ułożona ciasno na półmisku w taki "spód" chyba. A potem polana tą masą chyba - ale tak daleko już nie widziałam... :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Dzieki Flaire :calus:to wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 U nas w domu troche inna odmiane tych makiełek mama robiła. Zamiast bułki dajemy makaron (koniecznie wlasnej roboty) pokrojony na łaznki, szersze paseczki. Do tego dodaje sie mase makową. Pamietam jak z bratem zajadalismy sie tymi makiełkami. Niestety moje dzieciaki tego nie lubią:shake: Za karpiem nie przepadam, ale dla tradycji zjem. Moim zdaniem jest wiele innych mniej ościastych i smaczniejszych ryb. Za to tradycja w naszej rodzinie jest zupa rybna na wigilię. Najśmieszniejszym daniem na wigilijnym stole jest u nas gotowana...marchewka. Syn, kiedy byl maly, nie lubil kapusty kiszonej i jednego roku poprosił o marchewke, ktora uwielbiał. Dlaczego, nie...powiedzialam..tez postne:evil_lol: Dodam, ze oczywiście, mojemu żartemu chlopakowi musiałam ziemnaczki gotować bo na różniastych pierozkach chodził glodny i marudził. Tym sposobem wigilijny stół w naszej rodzinie jest nietypowy, nie tradycyjny. Ale...gotuje sie dla rodziny, a nie dla tradycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [quote name='Wind'] ;) Aby dorzucic jeszcze troche wigilijnego maruderstwa dodam, ze czarna liste potraw Swiat zamyka KARP :cool1: W zadnej postaci i w zadnym momencie ... Karpiowi mowie NIE :evil_lol: [/quote] [quote name='rita60'][B]Wind [/B]ja rowniez,chociaz to dziwne:roll:nie jem karpia na Wigilii.[/quote] [quote name='zadziorny']Ja też :cool3: :evil_lol: :eviltong:[/quote] [quote name='borsaf']Za karpiem nie przepadam, ale dla tradycji zjem. Moim zdaniem jest wiele innych mniej ościastych i smaczniejszych ryb. [/quote] Wszyscy wrogowie karpia :hand: , a jedliście go kiedyś w wersji innej niż smażona albo w galarecie? Bo u nas w domu Mama robiła zawsze karpia, którego nazywała "po żydowsku", chociaż założę się, że żaden Żyd o takim nie słyszał...:evil_lol: My (córki) już nazywamy go "w jarzynach" i najlepsze w nim jest to, że mięsko jest zmielone, więc nie ma problemu z żadnymi ośćmi, a jarzyny w których ten karpik się dusi dają taki delikatny, leciutko słodkawy posmaczek... :facelick: No, dla mnie pycha. :fadein: Cały rok na niego czekam, bo robimy tylko na Wigilię... a to już niedługo! :multi: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Na zmielonego karpia to ja sie piszę! Plisss:modla:Podaj przepis. Kiedy sie go mieli? Na surowo, czy po upieczeniu?,ugotowaniu? Chyba na surowo, ale...:modla::modla: Dzieciaki nie lubia ości, marudza przy karpiu więc dwoma karpiami stado Goneciątek moge obdzielić:evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Mieli się na surowo i - Anisha - taka ryba jest jak najbardziej autentycznie po żydowsku. :-) W USA w każdym sklepie dostępne sa takie pulpety z ryby w lekkiej galaretce w dziale koszernej żywności i nazywa się to gefiltefish. Ja też mam gdzies taki przepis - można do niego dodać migdały i rodzynki i jest naprawdę pyszny - szczególnie z chrzanem lub ćwikłą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [B]Borsafku[/B], karpia mieli się zdecydowanie na surowo, ale na szczegóły proszę zaczekać do jutra - będę z siostrą spacerować Szagulca po lesie to się dopytam o wszystko... :roll: Zawsze robimy tego karpia razem w wieczór przed Wigilią, ale nie ukrywam, że to moja siostra jest wtedy mózgiem, a ja grzecznie filetuję, mielę i zabawiam ją konwersacją... :grins: :cool3: W każdym razie jest w nim też sporo zielonej pietruszki - smacznie, a do tego zdrowo! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Mogłabym pewnie przepis na tego karpia po żydowsku z głowy wklepać, tyle że to byłby taki przepis typu "trochę tego i tamtego do smaku" - bo dawno nie robiłam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 [quote name='Flaire']można do niego dodać migdały i rodzynki i jest naprawdę pyszny - szczególnie z chrzanem lub ćwikłą.[/quote] No, właśnie w tym miejscu nie byłabym tych Żydów pewna :lol: - myślisz, że daliby rodzynki do zielonej pietruszki? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.