Kardusia Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 [B]Ali [/B]- :lol: przypomniała mi się jeszcze potrawa z kapustką ...Czy próbowałaś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Wyszło na to,że jestem leniuch, bo pod reką mam same proste i szybkie potrawy :evil_lol:... :czytaj: [B]"Kardusina kapustka z kluseczkami"[/B] Na dużą patelnię wrzucić ok. pół kostki masła "EXTRA" i roztopić je. Na to masło wrzucić tyle surowej kapustki białej (najlepiej cukrowej) poszatkowanej drobniutko - ile potrzeba. W miarę pochłaniania masła przez kapustę - trzeba dodawać masełka.Tę kapustkę trzeba usmażyć na prawie złoty kolor i często mieszać.Ma być mięciutka. Nie solić.Pod koniec smażenia - dodać trochę (nie za dużo) vegety. W międzyczasie ugotować albo swojej roboty małe kluseczki ziemniaczane (takie malutkie kopytka) albo ugotować gruby makaron (np. świderki) wyśmienitej jakości ;). Wymieszać ciepłą kapustkę zdjętą z patelni z ciepłymi kluseczkami (lub makaronem). Wszystko na koniec okrasić stopionym masełkiem i zrumienioną bułką tartą oraz posypać natką zielonej pietruszki. Do tego lampka białego wytrawego wina!!! Palce lizać!!! [COLOR=Gray]Ale niestety dużo kalorii..[/COLOR]. [B][SIZE=3][COLOR=Purple]Smacznego :eating::chlup: [/COLOR][/SIZE][/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To się chyba nadaje do działu kuchennego ;) [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/1-1.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To są ciasteczka w kształcie skye terrierków. Dostałam takie dwa od Otta z Austrii w zeszłym roku, gdy w styczniu byliśmy na kryciu u niego. On je sam upiekł na święta. Miał jeszcze jamniczki, bo hoduje też jamniki.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Foremki do wycinania ciastek w kształcie piesków różnych ras można znaleźć na e-bay (tym amerykańskim). Kiedyś mi Otto podesłał link do konkretnej aukcji, gdzie były akurat skye terriery, ale nie podobał mi się kształt. Była inna niż te ciastka.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Zacznijmy szukać, może zaczniemy produkować ciasteczka w kształcie naszych psów. [/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 :crazyeye: No co Ty :roll:, przyjaciół chcesz zjadać :shake: :diabloti: ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 [quote name='zadziorny']:crazyeye: No co Ty :roll:, przyjaciół chcesz zjadać :shake: :diabloti: ;)[/quote] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Zadziorny, jak widzisz te dwa ciastka mają już prawie dwa lata i tak się ususzyły, że lukier odpada z nich.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 [quote name='zadziorny']:crazyeye: No co Ty :roll:, przyjaciół chcesz zjadać :shake: :diabloti: ;)[/quote]No ja nie wieeeem.... Locia jest mniamniasta! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Ja mam pytanko natury kulinarnej... W Warszawie ostatnio wszędzie są przyprawy sprzedawane w takich młynkach. Dostałam w prezencie taki kolorowy pieprz. Fajny był. Skończył się. Teraz mam pusty młynek... Czy ktoś wie, czy to można jakoś otworzyć i ponownie wypełnić? Czy też jest to wyłącznie młynek jednorazowy i teraz mogę tylko wyrzucić? Szkoda by było, bo fajny jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Mój TZ usiłował raz taki rozbroić, ale po tym już był nie do użycia. Także tylko kosz.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wind Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Nasz mlynek z kolorowym pieprzem, rowniez skonczyl w koszu. Na szczescie te przyprawy w tych mlynkach nie sa wcale takie drogie. Kolejny juz nabylam :cool3: [quote name='sirion'] Kto wazy w kółko produkty w kuchni ?[/QUOTE] ja :oops: :oops: :oops: Po prostu jak nie mam czytelnej wskazowki "ILE" to nie wykorzystam przepisu. Wiem, wiem ... rozna maka, rozne jajka ... ale ja musze miec jakis drogowskaz ... :oops: Wynika to z calkowitego, kuchennego nieobycia ... Oboje z Markusem jestesmy pod tym wzgledem zgodnymi ignorantami, dlatego cala jedna kuchenna szuflade mamy zapchana, nie przepisami, ale reklamami "zarcia na telefon" ... :oops: Z jednej strony strasznie sie tego wstydze, ale z drugiej nie ma takiej drugiej z wyprobowanym na wlasnej skorze cateringiem :evil_lol: W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To ja bym w Łodzi z żarciem na telefon zginęła, bo chyba tylko pizza w różnych odmianach, a tej TZ nie trawi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To ja bym w Łodzi z żarciem na telefon zginęła, bo chyba tylko pizza w różnych odmianach, a tej TZ nie trawi.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] sirion a jadłas pizze w Diablo /na Nawrot/?:sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Nie, bo bardzo rzadko jem coś na miescie w ogóle.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted November 19, 2006 Share Posted November 19, 2006 A ja chciałabym tu prosić o przepis na wczorajszą, kielecką sałatkę śledziową! Mmmm, pycha! :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted November 19, 2006 Share Posted November 19, 2006 [SIZE=3][B]Niedźwiedzica [/B]- ogroooomnaaaa prośba:modla:. Czy możesz tu wpisać swój przepis na pyszne psie ciasteczka z wątróbką drobiową :roll: ? [/SIZE] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga_ostaszewska Posted November 20, 2006 Share Posted November 20, 2006 A ja chcialabym polecic, wszystkim niewtajemniczonym, [B]salatke krabowa nikit... [/B]Ciekwa jestem czy tutaj zaglada... bo sama nie mam smaialosci napisac przepisu tego cudenk! :sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikit1 Posted November 21, 2006 Share Posted November 21, 2006 [quote name='aga_ostaszewska']A ja chcialabym polecic, wszystkim niewtajemniczonym, [B]salatke krabowa nikit... [/B]Ciekwa jestem czy tutaj zaglada... bo sama nie mam smaialosci napisac przepisu tego cudenk! :sabber:[/quote] aaaaa tu jesteś :lol: No dobra - to 9 kroków: 1. wyjmuję z zamrażarki paluszki krabowe żeby odmarzły 2.Makaron [B]ryżowy[/B] (tak gdzieś 1/3 paczki) wrzucam do miski i zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka minut, żeby był jadalny. 3. obieram jednego dłuuugiego ogórka zielonego, kroję wzdłuż na ćwiartki a potem na cienkie plastereczki. 4. paluszki krabowe (kupuję paczkę mrożonych - to jakieś 250 gram), obieram z folijek i kroję w kawałeczki (takie 1cm). 5. otwieram puszkę kukurydzy i odelwam wodę. 6. odlewam wodę z makaronu i wrzucam do niego te wszystkie przygotowane wcześniej cuda. 7. posypuję solą i pieprzem 8. dodaję majonez (wersja I) bądź oliwę z sokiem z cytryny (wersja II) 9. zajadam się ze smakiem :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minio Posted November 22, 2006 Share Posted November 22, 2006 Nikit1 jak dokładnie opisałaś , chyba każdemu się uda :lol: podoba mi się szczególnie : 5. otwieram puszkę kukurydzy i odelwam wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 22, 2006 Share Posted November 22, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To jeszcze inna sałatka[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]1 paczka paluszków krabowych ok 250 g (ja używam tych w zalewie)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]1 paczka ogonków raków w zalewie lub w krewetek (ale z raczkami lepsze) ok 250 g[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]4-6 jaj na twardo (to dowolnie czy chcemy miec więcej czy mniej sałatki)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]słoik majonezu (polecam z Motyla)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]duzy pęczek koperku[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jaja posiekać (niezbyt drobno), paluszki pokroić w kostkę, raczki lub krewetki też rozdrobnić. Dodać majonez i posiekany koperek. Wynieszać i sprawdzić czy nie trzeba dosolić (ale zwykle nie). Ta sałatka lubi duuużo koperku, szczególnie gdy uzywamy ogonków raków. W salaterce, gdy podajemy na stół udekorować gałązkami kopru i paseczkami łososia wędzonego albo takiej rybnej konserwy Lisnera z rybką w kolorze czerwonym (Alaska Seelachs chyba się to nazywa). W kazdym razie coś rybiego w czerwonym koloru. Ale to tylko, gdy planujemy eleganckie podanie.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitencja Posted November 22, 2006 Share Posted November 22, 2006 Sirion a gdzie ja na tym zadupiu znajde doopki raczkow ;-/ NIkir jutro robie Twoja wersje a potem chyba kupie koorwetki do wersji SIrion Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wind Posted November 22, 2006 Share Posted November 22, 2006 [B]nikit, sirion,[/B] Wspaniale te Wasze przepisy pod kraby :-) Biorac pod uwage, ze uwielbiam takie morskie "swinstewka" to wyprobuje przy najblizszej okazji :-) BTW ciesze sie, ze idziemy w "prostote" przygotowania :cool3: :evil_lol: W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petra_ Posted November 23, 2006 Share Posted November 23, 2006 :roll: Mmmm same pyszności tu widzę.Kuchnia to mój ulubiony temat,więc niebawem coś tu wstawię..przyznaję,że królują u mnie zupy,dania mięsne,ryby,sałatki,makarony..desery schodzą na drugi plan:eviltong: strzelać w bioderko można od czasu do czasu...ale danie główne to jest to co tygrysy lubią najbardziej..mrrr:roll: Na pewno wypróbuję sałatkę czosnkową:evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted November 23, 2006 Share Posted November 23, 2006 [B]Petra [/B]- spróbuj - sałateczka jest bardzo smaczna i szybka w montażu ;). Tylko pierwszy raz zrób z połowy porcji - zobaczysz czy Ci pasuje :roll:. Ja się nią często delektuję :sabber: . Cieszę się :loveu:, że również lubisz "konkretne" jedzonko... Może dorzucisz jakiś swój przepisik :razz:... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojenka Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 [quote name='sirion'] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/1-1.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] Ja piekę pierniczki w kształcie szkociaków i arabów :cool3: . Mmmm,pycha...:p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Hamerykańskie ciasto bananowe Amerykanie nazywają to "Banana bread", ale "bread" w tym znaczniu to nie znaczy chleb, tylko właśnie placek albo ciasto. Przpisów na takie bananowe ciasto jest bardzo wiele. Oto jeden z nich - bardzo łatwy, bardzo bananowy, wilgotniutki i pyszny, moim zdaniem. :-) Składniki: 2 jajka (klasy wagowej L) 1/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowy - Kujawski) 1 szklanka rozciapanych, bardzo dojrzałych bananów (ja użyłam trzy duże banany, mocno zbrązowiałe z wierzchu - ale nie mogą być zgniłe w środku!) 1 1/4 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka (kopiasta) sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki grubawo posiekanych orzechów (może być bez - ja zrobiłam bez) 1. Rozgrzać pierkarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę na keks (moja ma 25 na 12 cm). 2. Połączyć jaja, maślankę, olej i banany. 3. Przesiać mąkę z cukrem, sodą i solą. Dodać do mieszanki bananowej, dosypać orzechy (jeśli się je używa) i dobrze wymieszać. 4. Wyłożyć do foremki i wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Piec 70-80 minut; sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z pieca, ostudzić, wyjąć z foremki. 5. JEŚĆ! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Nareszcie :) W jakiej temperaturze się to piecze? Czy maślankę można czymś zastapić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.