Jump to content
Dogomania

Kuchnia i przepisy na wszelkie pyszności :-)


Ali26762
 Share

Recommended Posts

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ja robię podobne tylko bez maślanki. Można dodać też takie małe pastylki czekoladowe lub banany suszone (nie chipsy bananowe ale takie ususzone na ciągliwą brunatną masę). A jak zamiast białego cukru uzyje się brązowego trzcinowego to dopiero jest pyszne.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[quote name='coztego']Nareszcie :)
W jakiej temperaturze się to piecze?[/quote]No przecież masz napisane na początku, żeby nagrzać piec do 165 stopni - wstawiasz do tak rozgrzanego piekarnika i własnie w tej temperaturze pieczesz.

[quote name='coztego']Czy maślankę można czymś zastapić?[/quote]Nie wiem, pewnie można, może jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem, czy śmietaną, ale nie gwarantuję co wyjdzie - ja uzyłam maślanki.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ja robię podobne tylko bez maślanki. Można dodać też takie małe pastylki czekoladowe lub banany suszone (nie chipsy bananowe ale takie ususzone na ciągliwą brunatną masę). A jak zamiast białego cukru uzyje się brązowego trzcinowego to dopiero jest pyszne.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]
Jak już pisałam, takich przepisów są niezliczone ilości. Z białym cukrem, z brązowym, z mieszanką. Z olejem, z masłem, albo zupełnie bez tłuszczu. Z maślanką, ze śmietaną, albo bez. Z orzechami, z czekoladą, z rodzynkami, z bananami, albo bez niczego.

Przepis, który ja podałam jest dosyć "podstawowy" - ja go lubię, bo lubię banany, a w nim, smak bananowy nie jest niczym "poprawiany".

Link to comment
Share on other sites

[quote name='borsaf'][B]Flaire,[/B] dziekuję,:loveu:czy maslanke mozna zastąpic jogurtem? O to łatwiej w mojej lodowce. Ja spróbuje na jogurcie, a jeszcze jak dostane bananowy:multi:
wezme taki pitny, zeby konsystencja przypominał maslankę.[/quote]
Myślę, że z bananowym jogurtem powinno być ok, tylko musisz trochę mniej cukru dodac, bo taki jogurt jest słodzony, a to ciasto i tak już dosyć słodkie jest.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='borsaf'] Ja spróbuje na jogurcie, a jeszcze jak dostane bananowy:multi:
wezme taki pitny, zeby konsystencja przypominał maslankę.[/quote]
[B]borsaf[/B], poszukaj takiego najrzadszego (tak się to pisze? :cool1: ), bo maślanka to wlaściwie taka biała woda, więc żeby nie było za gęste...
Ale bardzo ciekawa jestem co by wyszło z jogurtem bananowym, więc zaczekam na Twoja relację - nie zapomnij się pochwalić rezultatami eksperymentu! :lol: :razz:

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Flaire, ja wiem, bo ja przepis też sciągnęłam z książki o kuchni amerykańskiej i wiem, że to tam klasyka. A ja do przepisów ogólnie podchodzę twórczo i dla mnie najważniejsze jest w tym placku to, że składnikiem określającym całośc są banany.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Link to comment
Share on other sites

Jakoś mi umknęła ta temperatura :oops:
To może jutro mój gość z Kolumbii dostanie bananowe ciasto na deser :)

Właśnie mi się przypomniało, że kiedyś robiłam jakieś bananowe ciasto i dodawało się do niego cynamon :hmmmm: musze pomyśleć skąd był ten przepis... :cool1:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='borsaf']Jak my tu tak tworczo do tych przepisów podejdziemy to...[B]jak babcia Wind mawia[/B]...desery nas zaskoczą...oby pozytywnie:lol:[/quote]
Śmieszny jest język polski - zanim zrozumiałam, najpierw pomyślałam, że jakaś niemiła jesteś dla [B]Wind[/B]... :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='borsaf']Jak my tu tak tworczo do tych przepisów podejdziemy to...jak babcia Wind mawia...desery nas zaskoczą...oby pozytywnie:lol:[/quote]
No więc właśnie... Ja mam taką zasadę, że jak robię coś pierwszy raz, to raczej dosyć dokładnie trzymam się przepisu (chyba że przepis ewidentnie kiepski - ale wtedy raczej w ogóle nie robię). Dopiero jak wiem już, co z tego wychodzi, to zaczynam eksperymenty. Oczywiście jeśli przepis bardzo prosty, to wiem, co z niego wyjdzie jeszcze zanim zrobię... ale i tak zazwyczaj pierwszy raz trzymam się przepisu.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Anisha']Śmieszny jest język polski - zanim zrozumiałam, najpierw pomyślałam, że jakaś niemiła jesteś dla [B]Wind[/B]... :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:[/QUOTE]

I ja sie nocnie obsmialam :lol: :lol: :lol:

[quote name='coztego']To może jutro mój gość z Kolumbii dostanie bananowe ciasto na deser

[/QUOTE]

Nie ujmujac nic Twojemu gosciowi, to jak z Kolumbii przybywa to moze zaskocz go makowcem, drozdzowkami z makiem, albo jakims innym makowym przysmakiem ;) Bedzie jakas odmiana dla ichniejszych upraw :eviltong: ;) :evil_lol:

BTW moja Babcia twierdzi, ze ciasta na oleju to profanacja :cool3: Ciasta maja byc na maselku, najlepiej tez na drozdzach ;) i recznie wyrabiane. Ehhhh ... te stare nawyki :cool3:

W.

Link to comment
Share on other sites

Napiszę tu o moich plackach. Brdzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można jeśc na ciepło lub zimno.
* pierś z kurczaka pokroic drobno w kostkę,
* dodac drobno posiekaną cebulę,
* dodac jajco,
* dodac 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
* dodac 4 łyżki majonezu,
* doprawic solą, pieprzem.
Wymięszac, usmażyc, zjeśc. Pychota!

Link to comment
Share on other sites

Hmmm ... gotuje raczej nie za czesto, lecz jesli mam czas i dla szczegolnie milych memu sercu gosci zawsze cos dobrego - i nie z okolicznej pierogarni :razz: - serwuje.
Najwazniejsze, aby bylo zjadliwe i malo kaloryczne.

No to jedziemy:

[B]Spaghetti z wolowina[/B] - porcja na 4 osoby

350 g mielonej wolowiny (najlepiej pierwsza krzyzowa bez tluszczu oczywiscie :-))
4 male cebule
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
3 lub wiecej zabkow czosnku
1 opakowanie sosu pomidorowego w kartonie
przyprawy do smaku
spaghetti
ser zolty, o dobrych wlasciwosciach "roztapiania" ;)

Cebule drobno kroimy. Na patelni podgrzewamy 2 lyzki oliwki, wrzucamy cebule, mieszajac doprowadzmy do "zeszklenia". Cebule dokladnie usuwamy z patelni, odkladamy na spodeczek. Na tej samej patelni smazymy wolowine. Na poczatku wiadomo na ostrym ogniu :cool3: Gdy troszke odparuje dodajemy cebule. Wszystko mieszamy, dusimy pod przykryciem. Podczas duszenia mozna dolac troszke wody. Gdy wolowina bedzie juz miekka, dodajemy sos pomidorowy, rozgnieciony w prasce czosnek (ja dodaje dosc duzo ok. 5 - 6 zabkow :diabloti: ), ostra papryke lub chili, oregano, sol, czarny pieprz.
Odparowuje sos (lubie geste a nie wodniste potrawy ;)). W miedzy czasie gotuje spaghetti lub inny makaron, jesli wiem ze blakajace sie nitki beda klopotliwe podczas jakiejs intrygujacej, wieczornej rozmowy :cool3: , scieram ser na grubych oczkach i chlodze do pozadanej temperatury dobre wino.

Makaron w ilosciach adekwatnych do rozmiarow zoladkow klade na polmiski, delikatnie posypuje tartym serem, polewam wolowina z sosem pomidorowym, na wierzchu ponownie posypuje serem, oraz drobno siekana bazylia. Podaje z blaskiem swiec, wytrwanym winem i zajmujaca rozmowa :loveu:

W.

Link to comment
Share on other sites

to ja dopiszę coś na deser!!!
[U][COLOR="Red"]faworki drożdżowe[/COLOR][/U]
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
1-2 żółtka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka wódki lub octu
trochę cukru waniliowego

Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, tak żeby były schowane. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak już wyrosną, wlewamy do miski, dodajemy kolejno mleko, żółtka, cukier, olej, cukier waniliowy,wódkę. Wszystko dokłanie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jeśli 3 szklanki nie wystarczą do zagęszczenia ciasta, dodajemy więcej. Ciasto musi być dobrze wyrobione, nie może się kleić, ale też nie może być za twarde (będzie takie jak dodamy za dużo mąki). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie, zabieramy się do smażenia. Na patelni - głębowkiej, rozpuszczamy smalec ok.150-200 g, dodajemy też olej. Ma myć tego tyle, żeby ciasto mogło pływać, tak jak pączki :). Rozwałkowujemy ciasto, ale nie może być za cienkie, bo faworki wyjdą twarde. Po 5 próbie smażenia już wiadomo jak rozwałkować ciasto :lol:, tniemy ciasto w prostokąty i wywijamy jak zwykłe faworki kruche. Wrzucamy na patelnię i smażymy chwilkę, aż się zarumieni. Posypujemy troszkę cukrem pudrem i SMACZNEGO ŻYCZĘ !!!!!!!!!!

Jeśli ktoś się odważy zrobić, to proszę o opinię. Takie faworki nauczyła mnie robić moja mama, a ją jej mama :cool3: To chyba taki przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie :razz:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Wind']Makaron w ilosciach adekwatnych do rozmiarow zoladkow klade na polmiski, delikatnie posypuje tartym serem, polewam wolowina z sosem pomidorowym, na wierzchu ponownie posypuje serem, oraz drobno siekana bazylia. Podaje z blaskiem swiec, [U]wytrwanym [/U]winem i zajmujaca rozmowa :loveu:

W.[/quote]
Rozumiem, że "wytrwane" wino to takie, które samej sobie od ust odejmowałaś żeby dla gości zostało? :evil_lol: Twarda z Ciebie kobieta, u mnie by pewnie nie wytrwało, więc nie wiem z czym podam to spaghetti, a przepis wydaje mi się bardzo kuszący... :eviltong: :lol:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Czy już idzie karnawał ?[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jak przyjdzie, to wkleję swój przepis na faworki.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/QUOTE]

Wydaje mi się, że warto wypróbować nowe przepisy przed karnawałem, więc podawaj :razz: zanim zaczniemy pościć :p

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Anisha']Rozumiem, że "wytrwane" wino to takie, które samej sobie od ust odejmowałaś żeby dla gości zostało? :evil_lol: Twarda z Ciebie kobieta, u mnie by pewnie nie wytrwało, więc nie wiem z czym podam to spaghetti, a przepis wydaje mi się bardzo kuszący... :eviltong: :lol:[/QUOTE]

[B]Anisha,[/B]
Staram sie jak moge, aby i goscie dostapili zaszczytu umoczenia ust w przygotowanym i "zaoszczedzonym" winku :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

W.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...