Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

gosia2313 napisał(a):
Powiedz proszę, gdzie byłaś u weta z nią.

u weta byłam tam gdzie mi Emiś poleciła - Sosnowiec, Ostrogórska 33 a - przychodnia weterynaryjna Lupus. Ale to nie jest blisko schronu. trzeba jechać w stronę centrum miasta - kawałek drogi.
Paragon za weta prześlę jutro do Jaszy bo ja nie potrafię wklejać fotek na dogo

Posted

Wspaniałe wiadomości! Piesek w DT, zdrowy. Jutro nie będę miała możliwości zajrzeć do Duńki, ale będę o niej ciepło myślała. I o Was! Wspaniale to załatwiłyście! I jak szybko!
Duńka! Wiedziałam , że to imię przyniesie Ci szczęście - (tak jak Duni , którą znałam). :)

Posted

Fotki zrobi dopiero Jasza, bo moje i tak wyjdą nieostre.
Kto w końcu powiedział, ze Dunia ma 15 lat?
Dunia nie jest niewidoma przez starczą ślepotę. Jej oczy są całkiem inne. Żrenice nie są mętne, perłowe, tylko całkowicie białe, nieruchome. Raczej to chorobowe, niż ze starości. Ma wszystkie zęby i to w idealnym stanie. Mam yorkę ponad 14-letnią i mimo dbania o nią, to wygląda na swój wiek, a Dunia nie.
Dunia jest w świetnej kondycji, żywotna, ma gesty, błyszczący włos, a psy na starość mają problemy z poruszaniem się, włos też się pogarsza.

Dunia w nocy zdewastowała pokój, wyła i skomlała całą noc. Teraz mama dała ją do ogrodu, zeby sobie odetchnęła świeżym powietrzem, bo musi wszystko sprzątnać i poukładać, to też bez przerwy piszczy.

Każdego psa na spacerze obwąchuje nerwowo z nadzieją, że to któres z jej domowych przyjaciół. Podchodzi machając szaleńczo ogonem, wącha i ogon się zatrzymuje, bo to jednak obcy pies. Gdybym miała wolne miejsce, to wzięłabym na Dt onkowatą jej przyjaciółkę.
Dziewczyny, a nie dałoby się miłosników chartów zainteresować tą chartowatą staruszką? Może ktoś miałby czas popisać do nich i powysyłac fotkę? Dunia bezpieczna, a tamte umrą w schronisku, bo przecież nikt nie adoptuje starych, większych psów, jak do wyboru sa młode i ładne. Dla nich to bedzie ostatnie miejsce.

Posted

Dunieczce się udało - jej dawnym domownikom nie :( Ale może i dla nich jeszcze zaświeci słońce...
Przepraszam za offa, ale od wczoraj nieoczekiwanie całkiem mam u siebie sunię po aborcji w ostatniej chwili. Nie ma na nią ani grosza i jeśli się nie znajdzie, po zdjęciu szwów wróci na ulicę... Zapraszam na przedwakacyjny bazarek "Wyposaż dziecko na wakacje" (w moim podpisie).
Dunia się przyzwyczai. Ślepaczki bardzo szybko się adaptują do nowych warunków - trzymam kciuki!

Posted

Mama spała trzy pokoje dalej, ale sąsiadka ma sypialnię obok i rano sie pytała, co to za pies ją męczył cała noc. Dziś zapowiada się powtórka. nie wiem, jak to bedzie przez tydzień takiej kwarantanny.

Posted

Przepraszam, jestem dopiero teraz.
Rozmawiałam z mamą Jaagi dzisiaj, Dunia do końca tygodnia musi być odizolowana od innych psów - kwarantanna.
Jest bardzo wystraszona, nowym miejscem, brakiem swoich psów, swojego człowieka, na dodatek ta jej ślepota...
Ale na głos mamy Jaagi już reaguje, podchodzi i macha ogonkiem :-)
Na spacerze ciągle chce na ręce -tam się czuje bezpiecznie chyba.
Mam nadzieję, że jak się kwarantanna skończy, to w psim towarzystwie Dunia się uspokoi, nie będzie się czuła taka wyobcowana, że będzie teraz z dnia na dzień coraz lepiej.

Co z jej wiekiem? Mama Jaagi mówiła mi że mała według niej nie może mieć 15 lat.
Zresztą Jaaga też o tym pisała.
W tym tygodniu powinna pojechać na badania, dowiemy się co z jej oczami..jest we mnie taki malutki promyk , że może, może...ale nic nie piszę...
O transport do weta Jaaga ma poprosić Figu, a ja poprosiłam Jolanovi -zobaczymy.

Jolanovi podarowała Duni w prezencie obróżkę i smyczkę DZIĘKUJEMY!!!!:loveu:

Napisała :

"Wg wetki nic jej nie dolega poza wiekiem i ślepotą. Dostała tabletki na odrobaczenie, założyłam jej książeczkę i kupiłam w prezencie smyczkę z obróżką. Dostała też krople na kleszcze i pchły. "

Za to wszystko Jolanovi zapłaciła 45 PLN.
Podałam Feliksik konto Joli, a jak dostanę maila ze zdjęciem paragonu - to wkleję.

W nadchodzącym tygodniu pojadę do Jaagi i uściskam Dunię - jak mi pozwoli :roll:- i zrobię dużo zdjęć!
I wystartujemy z ogłoszeniami!!!

Jaaga -a kiedy JOMA będzie u Was?
Będzie też robiła zdjęcia?

Posted

Informacja o wieku jest ze schroniska, a oni pewnie mają ją od ludzi, którzy psiaki przyprowadzili. Ja nie widziałam suni bliżej niż przez kraty boksu. Jeśli jest młodsza, to super, zwiększy to jej szanse na nowy dom. W schronisku nie widziałam, żeby wyła lub szczekała. Mam nadzieję, że szybko jej to przejdzie.

Posted

Już Jaszy napisałam, że najlepiej jesli lekarz dokladnie pooglada Dunie i okresli wiek, nie tylko na podstawie oczu. Dla mnie najbardziej zaawansowana wiekowo wydaje się ta chartowata sunia.
Jaszo, na coś z oczami nie liczyłabym. oczywiście mozna ją wysłać do okulisty, ale chyba tylko po to, zeby powiedział dlaczego jest niewidoma.

Asia będzie w czwartek. Poproszę, zeby wzięła aparat.

Posted

Ja jeszcze nie wiem w jaki dzień przyjadę, może być pod wieczór? Około 19-19.30?

Jak Dunia się troszkę uspokoi, to myslę, że będziemy o niej wiedzieć więcej, jak jej relacje z innymi psami, czy zostaje grzecznie sama w domu, jak się zachowuje na spacerach, czy załatwia się na zewnątrz ( mam nadzieję ;-) ) i będziemy wiedzieć jakiego domu dla niej szukać.

Franca kupiła mojego kamiennego boksia na bazarku za 200 PLN.
To kolejny miesiąc życia dla Duni.
DZIĘKUJĘ!!:loveu:

Posted

Jasza napisał(a):

Franca kupiła mojego kamiennego boksia na bazarku za 200 PLN.
To kolejny miesiąc życia dla Duni.
DZIĘKUJĘ!!:loveu:

:crazyeye::crazyeye:ale kasy:loveu: dzięki Franca, teraz można spokojnie 2 miesiące szukać domciu

Posted

Bardzo się cieszę, że Dunia w domku.
Nie sądziłam, że ona taka maleńka-5,8 to szkrabek.
Musi być bardzo zszokowana całością ostatnich wydarzeń. Tyle zmian w jej życiu a do tego jeszcze nie widzi nic.
Napisze ktoś tak jak Jaaga pisała do ciotek od chartów w sprawie tej suni?

Posted

Czytam tak szybko, że nie wiem czy dobrze zrozumiałam: Dunia jest w DT? Jasza proszę i tak prześlę narazie coś (mam konto):eviltong:. A potem mam nadzieję będę bardziej ponmocna.

Posted

Jaago, jak Dunia?
Lepiej troszkę?
Pojedzie z Figu?
Czy mam prosić Jolanovi?

Feliksik ma już Twoje konto, więc przeleje 200 PLN dla Twojej mamy.
Tak z nią ( Twoją mamą) uzgodniłam, że przelejemy na Twoje konto, ok?