emdziolek Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 Facebooka musiałam dezaktywowac na jakis czas Niestety od jakiegoś czasu jestem zastraszana przez pewnego typka z suwałk który pobił mi narzeczonego wiec radą policji usunełam facebooka i nk. Musiałam kogos mianowac administratorem zeby wydarzenie nie znikło. Jakby co ja tutaj jestem cały czas. Ale z tych portali to narazie wole nie korzystac Quote
wilczy zew Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 weszka napisał(a):Jeszcze może mieć ksywkę Sznyt :D Zbynio Sznyt - będzie miał poważkę na wiosce hahahaha jestem za :megagrin: Quote
AnkaG Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 hmm nick emdziolek kojarzy mi się z jakąś kaszanką na dogo ale ni w ząb nie pamiętam tematu. Quote
ludka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Jak jestesmy przy rozliczeniach, to dodam, ze Malawaszka uczestniczyla w kosztach moich dwudniowych podrozy do Bialego i do Katowic w kwocie 50 zl, czego chyba nie zamierza rozliczac, a mnie pozwolilo na pokrycie takich kosztow, jak bilet dla psa, zeby go nie upychac bez sensu w transporterku, telefony, przechowanie transporterka na dworcu, podklady higieniczne itp., wlasne bilety wliczam w koszty wycieczki. Dzieki udzialowi w kosztach moge pomoc czesciej, wczoraj wiozlam kociaka do Poznania po cenie miejscowek, tydzien temu do Lublina - gratis, a koszty sa zawsze. Kazdy ma jakies koszty wlasne, mozna tez pomagac w 100% z cudzych pieniedzy, ale wtedy trzeba je wyjatkowo szanowac i rozliczac co do zlotowki. Quote
emdziolek Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 wiesz, żeby Paulina zarabiała normalnie i mogła sobie te 50zł poswiecic na to zeby poejchac gdzies psiaka zawieźć to napewno by to zrobiła. Ja nie zarabiam, dostaje tylko co miesiac marne alimenty w chwili obecnej nie mam żadnej kasy zebym miała to bym nikogo nie prosiła o pieniadze bo nie raz tak było ze jak akurat pieniadze były to sie leczyło zwierzaki bezpańskie za to co sie miało. Ostatnio miałam dwa kociaki na DT, wyleczyłam je za swoje pieniazki bo akurat one były. Teraz kasy nie było to co miałam zrobic? Quote
ludka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Spoko, ja rozumiem pomaganie ze skladek. Tylko wtedy rozliczenie nie powinno budzic watpliwosci. Quote
zerduszko Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 emdziolek napisał(a):wiesz, żeby Paulina zarabiała normalnie i mogła sobie te 50zł poswiecic na to zeby poejchac gdzies psiaka zawieźć to napewno by to zrobiła. Z tego co czytam, to nie było to 50 zł. Usiądź, przeczytaj i pomyśl: to ile pieniędzy wyciągasz, nie ma znaczenia! Twoja głowa jak to zrobisz. Jak Ci reszta zostanie, to ją wydasz na swoje prywatne sprawy przecież. Jak trzeba to rozliczenie ma być co do jednego grosika - faktyczne ceny ile i za co. A co zostanie, to dla psa. To co napisałaś odnośnie karty za rozmowy, których nie było, to jest zwykła próba wyłudzenia. Nieudana, więc po imieniu tego nie nazwę. Wiesz komu Ty te pieniądze zabierasz? Psom, bezdomnym psom! Nie ludziom. Quote
emdziolek Posted June 7, 2011 Author Posted June 7, 2011 zerduszko napisał(a):Z tego co czytam, to nie było to 50 zł. Usiądź, przeczytaj i pomyśl: to ile pieniędzy wyciągasz, nie ma znaczenia! Twoja głowa jak to zrobisz. Jak Ci reszta zostanie, to ją wydasz na swoje prywatne sprawy przecież. Jak trzeba to rozliczenie ma być co do jednego grosika - faktyczne ceny ile i za co. A co zostanie, to dla psa. To co napisałaś odnośnie karty za rozmowy, których nie było, to jest zwykła próba wyłudzenia. Nieudana, więc po imieniu tego nie nazwę. Wiesz komu Ty te pieniądze zabierasz? Psom, bezdomnym psom! Nie ludziom. To nie była żadna próba wyłudzenia bo te pieniazki i tak miałam oddać. Paulina mówiła ze nie ma jak się z ludką (dobrze mówie) kontaktowac to jej powiedziałam no to doładuj sobie za 5zyli konto później sie zwróci bo ważne zebyscie sie złapały. Jak widac jednak nie był to potrzebne dla tego pisze ze w przyszłym tygodniu pieniazki dośle. Jeejciu... Quote
jambi Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 emdziolek napisał(a):To nie była żadna próba wyłudzenia bo te pieniazki i tak miałam oddać. Paulina mówiła ze nie ma jak się z ludką (dobrze mówie) kontaktowac to jej powiedziałam no to doładuj sobie za 5zyli konto później sie zwróci bo ważne zebyscie sie złapały. nie, żebym chciała drązyć temat, ale emdziolek, przestań się może pogrążać, gdybyś faktycznie miała zamiar "później zwrócić" nie pisałabyś na wątku, że koszty transportu psa wyniosły 50 zł; dopiero po uwagach zaczęłaś się tłumaczyć i powiem co myślę : nie wierzę w ani jedno słowo : emdziolek napisał(a):Facebooka musiałam dezaktywowac na jakis czas Niestety od jakiegoś czasu jestem zastraszana przez pewnego typka z suwałk który pobił mi narzeczonego wiec radą policji usunełam facebooka i nk. Musiałam kogos mianowac administratorem zeby wydarzenie nie znikło. Jakby co ja tutaj jestem cały czas. Ale z tych portali to narazie wole nie korzystac facebook jest tak skonstruowany, że można zablokować toatlny dostęp dla osób niepowołanych - nie trzeba "dezaktywować" konta, można uczynić swój profil widocznym tylko dla znajomych, a takich numerów się nie robi - wraz z Tobą zniknęły Twoje wypowiedzi, Twoje potwierdzenia wpłat, zdajesz sobie sprawę jak wyglądasz w oczach ludzi, którzy Ci zaufali? Quote
zerduszko Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 jambi napisał(a):Twoje potwierdzenia wpłat, zdajesz sobie sprawę jak wyglądasz w oczach ludzi, którzy Ci zaufali? Pal sześć ją! Ale to rzutuje na nas wszystkich. Pewnie niejedna osoba po takie akcji, nie da ani grosika na psa w potrzebie. Stracą jak zawsze psy, bo się dziewuszysko na 5 zł połasiło. Wrrrr. Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 jambi napisał(a): facebook jest tak skonstruowany, że można zablokować toatlny dostęp dla osób niepowołanych - nie trzeba "dezaktywować" konta, można uczynić swój profil widocznym tylko dla znajomych, a takich numerów się nie robi - wraz z Tobą zniknęły Twoje wypowiedzi, Twoje potwierdzenia wpłat, zdajesz sobie sprawę jak wyglądasz w oczach ludzi, którzy Ci zaufali? jak ona wygląda i jak ja wyglądam bo nagle jak z kosmosu zostałam tam sama, zniknęły wszystkie info od emdziolka.. dość już mam nerwów związanych z tym psem naprawdę - ostatni tydzień to jakiś koszmar... a jakby kto pytał to mamy się dobrze :D rana nadal ładna, nic nie ruszam, póki co nie trzeba, nie paprze się i oby tak dalej! :kciuki: widać, że czasem go zaswędzi bo ma ochotę się podrapać, ale daje się go powstrzymać, na spacerze pobiegałby z wielką chęcią z moimi sznupami, ale nie ufam mu za grosz więc śmiga na smyczy :D Quote
jambi Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 znaczy sie chłopak czuje się lepiej? :) :) :) :) super!!! aa! i nie pieprz, że zostałaś sama... emdziolek emdziolkiem, sama pracuje na opinie o sobie... Ty też ;) Quote
2411magdalenka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 dopiero dzisiaj zauważyłam wątek.. super, że zdążyliście na czas mu pomóć.. no i niezawodna sznupoCiotka malawaszka z dt - dzięki! fajnie, że chłopak już ok :) no i jakie tempo odjajczania ;) młody nie zdążył się obejrzeć co i jak ;) idę poczytać wątek, nie wiem czy gościu ma ogłoszenia czy nie.. Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 jambi napisał(a): aa! i nie pieprz, że zostałaś sama... emdziolek emdziolkiem, sama pracuje na opinie o sobie... Ty też ;) napisąłam że sama TAM na fb jakbym to ja założyła wydarzenie - sama mi to wczoraj uswiadomiłaś :p 2411magdalenka napisał(a):dopiero dzisiaj zauważyłam wątek.. super, że zdążyliście na czas mu pomóć.. no i niezawodna sznupoCiotka malawaszka z dt - dzięki! fajnie, że chłopak już ok :) no i jakie tempo odjajczania ;) młody nie zdążył się obejrzeć co i jak ;) idę poczytać wątek, nie wiem czy gościu ma ogłoszenia czy nie.. nie ma ogłoszeń bo póki co były ważniejsze sprawy no i chłopak mało wyjściowy i zdjęć do ogłoszeń nie ma jeszcze AnkaG napisał(a):Najważniejsze, że chłopaczek dobrze sie czuje :) si - oby tak dalej! Quote
jambi Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 malawaszka napisał(a):napisąłam że sama TAM na fb jakbym to ja założyła wydarzenie - sama mi to wczoraj uswiadomiłaś :p :calus: to jeszcze Cie uświadomię, że sama nie jesteś a co do ogłoszeń, było cos takiego: [FONT=Times New Roman]emdziolek napisał(a):Ogłoszenia juz mu zrobiłam na suwalskich stronach ze został taki pies znaleziony. Ale tak czy siak nigdzie nie widziałam ogłoszeń zeby komus zaginał sznaucerek. [/FONT] ale... czy ja wiem? nie zaszkodzi chyba mu zrobić... Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 za suwalskie strony dziękujemy :D tam już był :roll: Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Zbynio ma dziwne upodobania - jak reszta psów się pasie i wsuwa ze smakiem np perz to on ogryza listeczki jeżyny :mdleje: tego jeszcze nie widziałam :niewiem: Quote
karina1002 Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 malawaszka napisał(a):Zbynio ma dziwne upodobania - jak reszta psów się pasie i wsuwa ze smakiem np perz to on ogryza listeczki jeżyny :mdleje: tego jeszcze nie widziałam :niewiem: Zmyślny chłopak, po prostu już ustawia kolejkę do jeżyn - owoców. Kto pierwszy, ten lepszy. :p Quote
jambi Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 wysublimowany smak chłopak ma, co mu będziesz jezyn żałować :lol: Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 jambi napisał(a):wysublimowany smak chłopak ma, co mu będziesz jezyn żałować :lol: no kurde nie wiem czy te liście nieszkodliwe? Quote
kinga Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 malawaszka napisał(a):no kurde nie wiem czy te liście nieszkodliwe? no kurde - pożyjemy zobaczymy, i będziemy wiedziały na zaś, czy NASZE tymczasy karmić tymi liściami :-P Quote
zerduszko Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 malawaszka napisał(a):no kurde nie wiem czy te liście nieszkodliwe? :stupid:.......... Quote
jambi Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 malawaszka napisał(a):no kurde nie wiem czy te liście nieszkodliwe? dobra, mimo, że podzielam poniekąd opinię zerduszko, to jednak dla Twego spokoju: [FONT=Book Antiqua]Jeżyna fałdowana - Rubus plicatus (Rosaceae).[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Opis. [/FONT] [FONT=Book Antiqua]Krzew kolczasty pospolity w poszyciu leśnym, na polanach i zrębach w całej Polsce. Pędy płonne kanciaste; liść - 3-5 listkowy; listki od spodu owłosione, brzegiem nierówno ostro ząbkowane, sfałdowane; listek szczytowy sfałdowany, sercowaty; kwiaty 5-płatkowe, średniej wielkości; płatki korony białe lub różowawe; dno kwiatowe wypukłe; owoc - złożony z licznych mięsistych pestkowców; owoce koloru czarnego, lśniące, dojrzewające w sierpniu i we wrześniu. Do celów leczniczych można zbierać surowce z innych gatunków jeżyny, których jest bardzo dużo.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Surowiec. [/FONT] [FONT=Book Antiqua]Surowcem jest liść i owoc - Folium et Fructus Rubi plicati. Liście zbiera się przed lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40o C. Świeże owoce są cennym surowcem dc produkcji wysokowitaminowych przetworów.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Liść dostępny jest w sprzedaży (opak. 25 i 50 g).[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Skład chemiczny. [/FONT] [FONT=Book Antiqua]Owoce zawierają wit. [/FONT][FONT=Book Antiqua]C - 10-20 mg/100 g, wit.A -200 j.m., wit. P - 260 mg, wit. K - 400 ug, wit. [/FONT][FONT=Book Antiqua]B1 - 40 ug, wit. B2 - 40 ug, wit. PP - 800 ug, sole mineralne - 1,70%, pektynian wapnia - 0,80%, zw. azotowe - 1,2%, kw. jabłkowy - 1,55%, cukier inwertowy - 4,20%, wodę -86%, kw. salicylowy.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Liście zawierają garbniki - ok. 5-8%, kw. jabłkowy, salicylowy, cytrynowy, askorbinowy i bursztynowy, flawonoidy i sole.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Działanie. [/FONT] [FONT=Book Antiqua]Liście obniżają stężenie glukozy we krwi, działają wybitnie ściągająco, przeciwzapalnie, słabo moczopędnie i nieznacznie żółciopędnie. Owoce posiadają wartość odżywczą (dietetyczną). Otrzymany z nich sok działa napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo oraz wzmacniająco.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Wskazania. [/FONT] [FONT=Book Antiqua]Owoce: osłabienie, choroby zakaźne, przeziębienie, gorączka, kaszel, choroby skórne.[/FONT] [FONT=Book Antiqua]Liście: biegunka, zaburzenia trawienia, niestrawność, nieżyt jelit i żołądka, hiperglikemia (nadmiar glukozy we krwi).[/FONT] [FONT=Book Antiqua][/FONT] [FONT=Book Antiqua][/FONT] [FONT=Book Antiqua][FONT=Verdana]Kobieto! ludzie to kupują!!! z własnej woli!!! działanie lecznicze ma!!! uspokojona?[/FONT] :razz: :p ;)[/FONT] Quote
malawaszka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 wow jaki mądry piesek zielarz mi się trafił :loveu: dzięki Jambi - uspokojonam :lol: Quote
Recommended Posts