TuathaDea Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Karmi']Babcia była fantastyczną kobietą. Odeszła kilka lat temu. Może więc dasz spokój?... Pożartujmy sobie na inny temat. Oki?[/quote] Przepraszam, ale to nie ja ją wygrzebałem, i nie ja nie szanuję jej spokoju. Quote
Karmi Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='TuathaDea']może pomoże... (zrozumieć "temat") :evil_lol: : [URL]http://www.youtube.com/watch?v=dG3CU2pIlE8[/URL][/quote] Rozumiem, że chodzi o ostatnie zdanie? Quote
Karmi Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Ja chcę poznać [B]teorię[/B] Karmi i przeciwników kopiowania na temat: [B]Skąd i kiedy u psa wzięły się obwisłe uszy?[/B] Poproszę o krótką, związłą odpowiedź, popartą źródłami. Bez czepialstwa, docinek, łapania za słówka oraz w miarę obiektywną.[/quote] Karmi nie ma teorii na temat:kiedy i skąd sie wzieły u psa obwisłe uszy.:diabloti: Gdybym ją miała i gdybym ją potrafiła udokumentować to byłabym sławna :eviltong: A teraz odpowiem bez czepialstwa. Pochodzenie i ewoluowanie psa jest zbyt słabo udokumentowane żeby cokolwiek mówic napewno. Ludzkość ma to do siebie, ze najbardziej lubi zajmować sie sobą. Sporo wiemy o przodkach człowieka a prawie nic o pierwszych ,,psach". Trudno nam np udokumentować pochodzenie występujących współcześnie ras a co dopiero kształtowanie się psa wiele tysięcy lat temu. A teraz muuuszę sie trochę czepić. Czarne Gwiazdy Ty chcesz żeby coś udokumentować? Od kiedy zależy Ci na naukowych potwierdzeniach tego co się mówi? Pamiętam jak pisałeś o wpływie kopiowania na obronę :lol: Idąc twoim tropem powinnam Cię poprosić o udokumentowanie tego. Oczywiście odpowieź powinna być ,,krótka, zwiezła i z podaniem źródeł";) Quote
Zarazah Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Vectra']:cool3: :cool3: a dlaczego słoń ma takie wielkie uchy :razz: :diabloti: kto ogląda programy przyrodnicze i wie ? :evil_lol:[/quote]No, jeśli stojące ucho działa jak radar i pozwala lepiej słyszeć, to pewnie po to, by lepiej wyłapywać dźwięk na sawannie, w dżungli, czy gdziekolwiek słoń sobie żyje. Quote
Karmi Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='maxxel'][ Twoja wnikliwa analiza pana Morrisa i feministyczne zacietrzewienie,sprawilo,ze powiedzialas zeby powiedziec..:lol:i w konsekwencji deprecjonuje Twoje wypowiedzi;)[/quote] Dlaczego? Feminizm i bronienie praw zwierząt nie mogą Twoim zdaniem iść w parze? Były święta więc fakt trochę sie zabawiłam ;) Sens wypowiedzi pozostaje jednak ten sam: trudno autora tak wielu i tak naciąganych teorii traktować serio czyli jako wartościowe źródło informacji. Poczytaj, może sam do tego dojdziesz. A jeśli feminizm tak bardzo Cię razi to mogę na szybko podać inny przykład twórczości tego autora. Ksiażka miała chyba tytuł Dlaczego koń rży? :diabloti: Maxxel uważasz, ze mówienie o nogach zdeprecjonowało mnie tak... taaak bardzo. Cóż. Przyganiał kocioł garnkowi. Mam do Ciebie pytanie. uważasz, ze za obrońce kopiowania z wszystkimi tego konsekwencjmi. Czy tak? Skoro tak to bardzo zdziwiło mnie Twoje pytanie zadane tu na dogo, ale w innym wątku. Chodzi o wystawy w Niemczech i możliwości wystawiania kopiowanego psa. Z tego co czytałam Twojej rasy nie ma na liście dopuszczonych do kopiowania. Musisz wiec zrezygnowac z wystawy albo posłuchać rad, które dostałeś jak ominąć zakaz.:shake: Polak potrafi. Tobie mogę tylko próbować współczuć, ale coż sam wybrałeś kopiowanie :cool3: Quote
Zarazah Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 Może ktoś wreszcie wyjaśni, jak powstało to klapnięte ucho? Z tego, co tutaj niektórzy piszą, powstało w wyniku selekcji (sztucznej, hodowlanej) z ucha stojącego. Czyli pierwotnego psa ze stojącym uchem selekcjonowano na jakąś cechę (zakładam, że tą cechą nie było klapnięte ucho, bo jak tutaj wielkokrotnie pisano, takie ucho tylko przeszkadza, w niczym nie pomaga), cechę charakteru, zapewne powiązaną także z określoną budową. A ucho klapnięte powstało tak przy okazji, całkiem przypadkowo i się utrwaliło tak bardzo, że teraz trudno je postawić drogą inną niż cięcie? Czy zatem jest możliwe, by drogą selekcji z psów z klapniętymi uszami (np. dobermanów) wyhodować psy z uszami stojącymi (i przy okazji z krótkim ogonem). A przy okazji - może ktoś poda aleternatywne źródło, które wyjaśnia w sposób wyczerpujący, jak właściwie powstał pies, jak przebiegała jego ewolucja (od wilka do pierwszego psa), kiedy, i jakie czynniki spowodowały pojawienie się pierwszych psów? Quote
Karmi Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Czy są jeszcze jakieś... jakby to powiedzieć, żeby nikogo nie urazić... bardziej prawdopodobne wersje powstania klapniętego ucha? Co się stało z Karmi? Dotąd odpowiadała na wszystkie posty i próbowała obalić najbardziej pawdopodobną teorię na ten temat, a teraz nie chce przedstawić swojej :([/quote] Najbardziej prawdopodobna teoria? Chyba dla mało wymagajacych nastolatków. Uważaj bo zapytam Cię o wiek i ... wszystko stanie sie jasne :razz: Czytałeś to, czy mówisz bo jako zwolennikowi kopiowania wypada Ci być ZA? Jeśli nie to poczytaj. Pogadamy. Obiecuję :cool3: Quote
Abi Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 Prosze o jeden madry argument, ktory potwierdza, ze kopiowanie ogonow i uszu przynosi korzysci psom, a nie wlascicielom?? Argument na 100 % nie do obalenia:) Quote
PIKA Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Karmi']Już jestem. Wiesz, czasami muszę popracować itp. [/quote] No i jakie jest Twoje zdanie na temat badań Belayev'a? ;) Bo to głownie do tego fragmentu tyczylo sie wezwanie Twojej osoby ;) [quote name='Zarazah']Może ktoś wreszcie wyjaśni, jak powstało to klapnięte ucho? Z tego, co tutaj niektórzy piszą, [B]powstało w wyniku selekcji (sztucznej, hodowlanej) z ucha stojącego.[/B] [/quote] nie do końca, aczkolwiek tez Poczytaj to co wkleilam ja i aisia chyba na temat badań Belayev'a nad lisami, to samo mozne dotyczyc równiez psów. Quote
Zarazah Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='PIKA']nie do końca, aczkolwiek tez Poczytaj to co wkleilam ja i aisia chyba na temat badań Belayev'a nad lisami, to samo mozne dotyczyc równiez psów.[/quote]To się dokładnie zgadza z badaniami Bielayeva - sztuczny dobór lisów ze względu na cechy charakteru, a ucho (łaty i inne cechy) pojawiły się "przy okazji". Quote
Vectra Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='maxxel'] ..ano nic.Vectra rzucila pytanie ja odpowiedzialem ot i wsio[/quote] dziękuje za odpowiedź :loveu: Niestety film o słoniach mam na kasecie VHS ,a video moja pitbullka zeżarła :evil_lol: [COLOR=black][FONT=Verdana][B][/B][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][B][/B][/FONT][/COLOR][quote name='lutomskak']ja wiem ja wiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! juz o tym pisalam!!!!!! Vectra-moge odpowiedziec!? prosze! :evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/quote] spóźniłaś się :diabloti: Quote
Eve-linka Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 Co Wy z tym Bielayevem?? To był Rosjanin więc jaka logika w zangielszczaniu na siłę jego nazwiska? [B]Dymitr Bielajew[/B] był dyrektorem doświadczalnej fermy srebrnych lisów w Nowosybirsku. Próbę selekcji lisów o życzliwym stosunku do ludzi podjął w roku 1959 i już po 35 pokoleniach (choć sam Bielajew sukcesu tego nie dożył) udało się syberyjskim uczonym osiągnąć w ciągu 40 lat to, co w wypadku przemiany wilka w psa domowego trwało wiele tysięcy lat . Quote
Zarazah Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [quote name='Eve-linka']Co Wy z tym Bielayevem?? To był Rosjanin więc jaka logika w zangielszczaniu na siłę jego nazwiska?[/quote]To taka nowa moda - zangielszczanie - coby wyglądało bardziej uczenie ;) Quote
Amber Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 [QUOTE] A teraz odpowiem bez czepialstwa. Pochodzenie i ewoluowanie psa jest zbyt słabo udokumentowane żeby cokolwiek mówic napewno.[/QUOTE] Bardzo ładnie, tylko zauważ, że D. Morris postawił tezę, a nie napisał definicję. [QUOTE]trudno autora tak wielu i tak naciąganych teorii traktować serio czyli jako wartościowe źródło informacji.[/QUOTE] Jakich teorii? O nogach? A skąd wiesz, że są nieprawdziwe? :p Quote
maxxel Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote] [quote name='Monyka']W takim razie nie można w ogóle kopiować. Bo jeśli ktoś zamawia sobie szczeniaka u hodowcy bez ogona, a okaże się, że lepszy charakter ma ten niekopiowany (i na niego się zdecyduje), to tylko się szczeniak (kopiowany) zmarnował przez takiego "miłośnika".[/quote] [/quote]..no ale jest jeszcze wybor odpowiedniej hodowli gdzie prawdopodobienstwo "zmarnowania "psa jest male.Poza tym czy pies kopiowany jest zmarnowany,jest piekny:lol: [quote name='Asia_Klero']Doprowadzacie mnie do szalu co poniektorzy:PKopiowanie uszu i ogona jest cierpieniem i nie powinno sie tego dokonywac...ehh[/quote] ..szalona ,lepiej wiec tu nie zagladaj:diabloti: [quote name='niceravik']O Matko kochana! Jaki "niski poziom wiedzy kynologiczno-policyjnej" jest w tej Danii :cool1:. Dobermany policyjne z ogonami ? Nie mogę :lol:. maxxel, może ciebie na konsultanta i eksperta wezmą :p? Chyba, że przestępcy w Danii też są inni :multi:. ara, doskonałe! Pyszne! :loveu:[/quote] ...ja proponowal bym ciebie w koncu ty zbudowalas teorje spadania psa z parapetu.Dla ciebie pies=kot [quote] [quote name='Karmi']Dlaczego? Feminizm i bronienie praw zwierząt nie mogą Twoim zdaniem iść w parze? Były święta więc fakt trochę sie zabawiłam ;) Sens wypowiedzi pozostaje jednak ten sam: trudno autora tak wielu i tak naciąganych teorii traktować serio czyli jako wartościowe źródło informacji. Poczytaj, może sam do tego dojdziesz. A jeśli feminizm tak bardzo Cię razi to mogę na szybko podać inny przykład twórczości tego autora. Ksiażka miała chyba tytuł Dlaczego koń rży? :diabloti: [/quote] ..czytalem poczawszy od malpy.To sa analizy,tezy,wlasne przemyslenia. [quote]Maxxel uważasz, ze mówienie o nogach zdeprecjonowało mnie tak... taaak bardzo[/quote]. W takim samym stopniu jak wedlug Ciebie Morrisa.Kazdy ma swoj punkt widzenia.Czy sie z nim zgadzasz czy nie to Twoja sprawa. [quote]Przyganiał kocioł garnkowi. Mam do Ciebie pytanie. uważasz, ze za obrońce kopiowania z wszystkimi tego konsekwencjmi. Czy tak? Skoro tak to bardzo zdziwiło mnie Twoje pytanie zadane tu na dogo, ale w innym wątku. Chodzi o wystawy w Niemczech i możliwości wystawiania kopiowanego psa. Z tego co czytałam Twojej rasy nie ma na liście dopuszczonych do kopiowania. Musisz wiec zrezygnowac z wystawy albo posłuchać rad, które dostałeś jak ominąć zakaz.:shake:[/quote]Jaki to ma zwiazek?? Mam pewna rase i interesuja mnie rozne aspekty jej posiadania z wystawianiem w Niemczech wlacznie.. Byc moze poslucham rad lub pojade gdzie indziej,to jest w koncu moja sprawa,prawda?? [quote] Polak potrafi. Tobie mogę tylko próbować współczuć, ale coż sam wybrałeś kopiowanie :cool3:[/quote][/quote]Wcale nie musisz,nastepny pies tez bylby kopiowany(byc moze wkrotce bedzie..) [quote name='Abi']Prosze o jeden madry argument, ktory potwierdza, ze kopiowanie ogonow i uszu przynosi korzysci psom, a nie wlascicielom?? Argument na 100 % nie do obalenia:)[/quote] ..i tak ich nie czytacie:lol: Quote
ara Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='Amber'] No trudno, żeby były kopiowane, skoro żyją w Danii :p [/quote] Ale posiadanie kopiowanych jest tam z tego co wiem legalne? Jak myślisz, czemu np z Polski czy Rosji nie ściągają?:evil_lol: Quote
Monyka Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='maxxel']..no ale jest jeszcze wybor odpowiedniej hodowli gdzie prawdopodobienstwo "zmarnowania "psa jest male.[/quote] Przecież nie wszystkie psy w miocie muszą być wybitne, chyba, że u Sznaucerów po znakomitym skojarzeniu wszystkie szczeniaki zostają championami :eviltong: Poza tym jest jeszcze coś takiego jak charakter i skąd wiadomo, że się nie trafi na psa uległego? [quote name='maxxel']Poza tym czy pies kopiowany jest zmarnowany,jest piekny:lol:[/quote] [B]Maxxel[/B], :lol::lol::lol::lol::lol: Że tak powiem, "obśmiałam się" ;) Quote
maxxel Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote] [B][B]Maxxel[/B], :lol::lol::lol::lol::lol:[/B] [B]Że tak powiem, "obśmiałam się" ;)[/B][/quote] [B][/quote][/B] [B]..z tego,ze nazwalas skopiowane psy zmarnowanymi..?Ja tez sie dlugo smialem.Zwlaszcza sledzac wyniki wystaw:lol:[/B] Quote
Monyka Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='maxxel'][B]..z tego,ze nazwalas skopiowane psy zmarnowanymi..?Ja tez sie dlugo smialem.Zwlaszcza sledzac wyniki wysrtaw:lol:[/B][/quote] Śmiałam się raczej z tego co napisałeś :razz: Nie tylko o wystawy w życiu chodzi ;) Jeśli masz psy tylko w celu wystaw to współczuje im ;) Quote
Jasiek Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='Monyka'] Nie tylko o wystawy w życiu chodzi ;) Jeśli masz psy tylko w celu wystaw to współczuje im ;)[/quote] Widzisz maxxel nie dość że posiadasz kalekie psy to jeszcze ciagasz te biedactwa po wystawach zresztą ja też:lol: Quote
maxxel Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='Jasiek']Widzisz maxxel nie dość że posiadasz kalekie psy to jeszcze ciagasz te biedactwa po wystawach zresztą ja też:lol:[/quote] ..i co ja z tym mam teraz zrobic??Chyba je puszcze na wolnosc.. Quote
maxxel Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [/QUOTE][quote name='Monyka']Śmiałam się raczej z tego co napisałeś :razz: Nie tylko o wystawy w życiu chodzi ;) Jeśli masz psy tylko w celu wystaw to współczuje im ;)[/quote] ...no nie tylkooooo, czasami musze jeszcze z nimi wyjsc na spacer.Powiedz Monka zawsze mialas tendencje do skrajnosci?czy tak ci sie zrobilo przy okazji tego watku?? Quote
Monyka Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 Nie no, [B]Maxxel[/B], ale jak napisałeś, w ten sposób, to wyszło na to, że skopiowałeś swoje psy tylko po to, żeby miały większe szanse na wystawach :eviltong: A jak dla mnie są ważniejsze rzeczy od wystaw, może dla Ciebie i Jaśka nie :eviltong: Jak nie rozumiecie co jest ważniejsze, to może jakiś kurs etyki by się przydał ;P Quote
maxxel Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [[QUOTE]quote=Monyka;9171324]Nie no, [B]Maxxel[/B], ale jak napisałeś, w ten sposób, to wyszło na to, że skopiowałeś swoje psy tylko po to, żeby miały większe szanse na wystawach :eviltong:[/QUOTE] Wcale tak nie napisalem!!Jest jednak faktem,ze mimo 10 letniego zakazy na pudla wskakuja bardzo czesto psy kopiowane:lol:mimo konkurencji na tym samym ringo psow nie cietych:eviltong: [QUOTE] A jak dla mnie są ważniejsze rzeczy od wystaw, może dla Ciebie i Jaśka nie :eviltong: [/QUOTE] Widzisz znowu zaczynasz ze swoja demagogia!!Wyluzuj nie znamy sie skad Ty mozesz wiedziec co lubie a czego nie.. [QUOTE] Jak nie rozumiecie co jest ważniejsze, to może jakiś kurs etyki by się przydał ;P[/quote] [/QUOTE] j/w Quote
Monyka Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='maxxel']Widzisz znowu zaczynasz ze swoja demagogia!!Wyluzuj nie znamy sie skad Ty mozesz wiedziec co lubie a czego nie..[/quote] No dobra nie znam Cię, ale w końcu masz jednoznaczne stanowisko w sprawie kopiowania, co w pewnym sensie świadczy o Tobie :eviltong: Jeśli nie mam racji to po co się odrazu burzyć. Przecież dobrze wiesz jaki jesteś, więc nie powinno Cię obchodzić co o Tobie myślę Ja :eviltong: Quote
Recommended Posts