Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Molinezje zaczną się od razu mnożyć ;) One są jak gupiki, mieczyki itp. Neonki wcale nie tak łatwo rozmnożyć... Proponuje np neonki innesa, tak z 12 sztuk, do tego z 6 kirysków (np spiżowych). Albo jak nie chcesz neonów to zamiennie razbory (np klinowe, ewentualnie galaxy). Wszystkie te rybki są stadne, więc za dużo gatunków się nie pomiesza :) Kiryski oczyszczają trochę dno, na glony lepsze są otoski ale one mniej wybaczają początkującym ;)

Posted

My mieliśmy różne rybki, skalary, gurami, neony, gupiki, molinezje, danio i inne. Akwa w domu było od zawsze ;)
Chomik mieszka już w pudle, udało się go upchać na komodę, zabezpieczyć górę i zrobiłam pseudodomek z pudełka. Resztę ma kupić siostra. Kurde no, mam straszną radochę z tego stworzonka, za 2 dni przejdzie :evil_lol:

Sorki za spam ale się dziadostwo edytować nie chciało :oops:
Naklejka jak mogę doradzić- niech siostra od razu kupi kołowrotek 20 lub 28cm (zależy jaki chomik? Dżungar/stryjek/roborek), i piasek dla szynszyli do kąpania ;) One to uwielbiają ;) No i karmę jakąś sensowną ;)
Posted

A tam koniec świata ;) Do Wawki wybieram sie od roku chyba i dotrzeć nie mogę  :siara: 

Neony nam się nie mnozyły. Kirysy są super :D 
Molinezje się mnożyły, ale narybek często kończył jako przekąska, więc nie było ich aż tak dużo. 

Kupi jak będzie mieć kase.Wie, że kołowrotek ma być duży, bo jej od początku o tym gadałam, o piasku też jej wspomniałam. A karma dobra, tzn? Versele laga ok, czy niet? Świnie to jadły, bo dla nich to była dobra karma. 

Posted

A tam koniec świata ;) Do Wawki wybieram sie od roku chyba i dotrzeć nie mogę  :siara: 
Neony nam się nie mnozyły. Kirysy są super :D 
Molinezje się mnożyły, ale narybek często kończył jako przekąska, więc nie było ich aż tak dużo. 

Kupi jak będzie mieć kase.Wie, że kołowrotek ma być duży, bo jej od początku o tym gadałam, o piasku też jej wspomniałam. A karma dobra, tzn? Versele laga ok, czy niet? Świnie to jadły, bo dla nich to była dobra karma.

No to super :) Ja na początku kupiłam 12cm (pani z zoologa :pissed:), potem 15cm (strata kasy), aż teraz 20cm (mam dżungara :)). A versele laga jest ok ;)
Posted

Molinezje zaczną się od razu mnożyć One są jak gupiki, mieczyki itp. Neonki wcale nie tak łatwo rozmnożyć... Proponuje np neonki innesa, tak z 12 sztuk, do tego z 6 kirysków (np spiżowych). Albo jak nie chcesz neonów to zamiennie razbory (np klinowe, ewentualnie galaxy). Wszystkie te rybki są stadne, więc za dużo gatunków się nie pomiesza Kiryski oczyszczają trochę dno, na glony lepsze są otoski ale one mniej wybaczają początkującym

Ok, wielkie dzięki za wszystkie rady :buzi: Będą zatem neonki i kiryski... No i te 2 krewetki jak dożyją xd A glonojada warto kupić?
I tak się muszę wybrać do sklepu po roślinki najpierw, więc powinni też mi tam coś podpowiedzieć ;)
No i TŻta po wypłacie pomęczę, bo jednak trochę rzeczy trzeba skompletować jeszcze, a akwa stoi w jego gabinecie więc jemu też ma na tym zależeć :eviltong:

A tam koniec świata Do Wawki wybieram sie od roku chyba i dotrzeć nie mogę   

Neony nam się nie mnozyły. Kirysy są super  

To jak już dotrzesz to daj znać :grins:

Posted

Glonojada nie kupuj bo on wcale glonów nie zjada, a rośnie naprawdę duży (za duży...). A pań z zoologa polecam nie słuchać, na 112litrów miałam 10 welonek, pełno drobnicy i 4 skalary... Więc wszystko do oddania poszło ;)

Posted

Ostatnio gdzie nie zajrzę to toczy się rozmowa o rybach... Długo ryby uważałam za 'bezużyteczne', ale gdzieś natknęłam się na tak pięknego bojownika, że po prostu wow! Ale jakbym jeszcze ryby miała dołączyć do 'listy' to już chyba byłoby szaleństwo totalne.  :grins:

Posted

pfff z akwa sporo bedziesz miec roboty zeby cos z tego bylo. Jesli chcesz miec rosliny i zeby bylo ladnie - na bank trzeba dodac swietlowke, bo pokrywy maja minimalna ilosc swietlowek, mowie o takich pokrywach AquaEl a taka masz pewnie.

Ale przerobic pokrywe to nic wielkiego, sama to robilam :)

Do tego dochodzi jakie swietlowki, sa fajne strony gdzie masz opisane jaka barwa do czego, ja wiem ze mieszalam, czerwone i niebieskie?

Nie wiem jaki masz filtr, musi byc odpowiedni ruch wody zeby ona nie stala, ja mialam potem zew bo szkoda mi bylo miejsca w samym akwarium - tzw kaskada. Ale do tego trzeba ciac dziure w pokrywie, w tych czarnych bez problemu brzeszczotem.

Jak masz filtr nie potrzeba tzw brzeczyka, bo chodzi o ruch wody, filtr go zapewni.

Musisz poszukac sobie roslin, mi ciezko teraz ogarnac temat. Wejdz na www.holenderskie.pl skarbnica wiedzy.

Do malego akwarium male rybki i nie duzo, ale jak jest malo trudniej utrzymac rosliny glony itp w jakims stanie - holenderskie z mala iloscia ryb i duza roslin sa bardzo trudne w utrzymaniu. Latwo o glony. Nie mieszaj gatunkow ryb w tak malym akwarium, jak pielegnice (przyklad) to pielegnice.  Jesli masz krewetki to nie ryby ktore sa drapieznikami bo zjedza ;)

Co do samego akwa. Ja mysle ze dlatego mialam takie problemy z glonami odkad postawilam wieksze akwa. Wzielam je od chlopaka ktory mial je bardzo zaniedbane, cos jak ty ;) Mimo czyszczenia moze cos zostalo?

Ale sprobuj. Wymyj, zwir kamienie korzenie - do wywalenia. Zwir kup nowy, akwa umyj filtr umyj wlej wode i niech stoi 2-3 tyg, z filtrem i swiatlem. Dopiero potem zyjatka bo po takim czasie taka woda nadaje sie do uzytku.

Co tydzien podmiana odstana woda (ok 24h) 10%, tylko nie z wiadra :p wężykiem.

Przy roslinach swiatlo musi byc ok 10-12h nie pamietam. Mozesz kupic zegar ktory bedzie wlaczal wylaczal swiatlo. Obi itp do dostania za jakies 15-20zl

Jakies pytania? :p

Posted

Ktos pisal o kiryskach spizowych, one akurat sa duze wiec tak duza grupa do takiego akwarium na bank odpada ;) Na dno proponuje otoski, sa male i jedza niektore rodzaje glonow. Ale takie rybki najlepiej dokarmiac tabletkami. Na dno rzucasz i sobie beda jesc :) Generalnie fajnie jest planowac akwarium z rybami ktore plywaja na roznych glebokosciach - kiryski otoski na dnie, w srodku neonki na gorze jakies inne...ale przy malym akwarium grupa neonkow ladnie wyglada. I uwaga - kupowac tylko z dobrego zrodla. Kupisz 1 chora rybe i wszystko szlag trafia. Padnie wszystko potem kwarantanna itp.

Posted

Ktos pisal o kiryskach spizowych, one akurat sa duze wiec tak duza grupa do takiego akwarium na bank odpada ;) Na dno proponuje otoski, sa male i jedza niektore rodzaje glonow. Ale takie rybki najlepiej dokarmiac tabletkami. Na dno rzucasz i sobie beda jesc :) Generalnie fajnie jest planowac akwarium z rybami ktore plywaja na roznych glebokosciach - kiryski otoski na dnie, w srodku neonki na gorze jakies inne...ale przy malym akwarium grupa neonkow ladnie wyglada. I uwaga - kupowac tylko z dobrego zrodla. Kupisz 1 chora rybe i wszystko szlag trafia. Padnie wszystko potem kwarantanna itp.

Ja pisałam o kiryskach bo niby pasują na akwa od 50l, to prawie jest, a otoski są delikatniejsze jednak ;) Mała zmiana parametrów i już to odczuwają. Może kiryski pstre? Chyba są mniejsze od spiżowych...
Posted

Mnie temat akwariów nigdy nie interesował, ale w sumie człowiek się uczy przez całe życie. A jak widać, nawet nie trzeba z dogo wychodzić, są tu specjaliści od wszystkiego :evil_lol:

Teraz już myślę wiem wszystko, po świętach zacznę coś działać w tym kierunku :) Dzięki za wszystkie rady! Jak założę to się pochwalę ;)

Jak już zaczniesz to jakoś poleci Przy psach rybki to pikuś

A mnie się wydaje zupełnie na odwrót XD Z akwarium jest tyle pitolenia się i jest praktycznie martwe ;p pies to pies i tyle. Tak samo z myszami. One się same sobą zajmują. Nie ma tak, że jednego dnia są, a drugiego już wszystkie zarosły glonami XD Dla mnie akwa to trochę czarna magia i wieczna walka o przetrwanie ;)

Posted

On ostatnio najczęściej jest Marcinem. A ściślej to: Grubym Mega Marcinem Juniorem. Proszę nie pytać o szczegóły. Choć ma to trochę związku z tym, że mój profil na FB nazywa się Pikuś Niemiec :evil_lol: Oh well...

A Grubym dlatego, że po tym jak biedaczek mi schudł (nawet tutaj pojawiały się takie głosy :eviltong: ) to zmieniłam mu karmę na bardziej kaloryczną - jadł Brita Light, a przeszłam na Brita Adult Senior no i teraz jest... za gruby :evil_lol: Jamnice przynajmniej są cały czas grube, a z tym psem to jakieś skaranie boskie... Wracamy do Lighta :p Teraz to nawet wstyd go pokazywać, ale bez obaw... Na zdjęcia się nie zanosi i tak :eviltong:

Posted

Ukradłaś cairn terriera ?  :siara:

No przecież wiadomo, że jestem znana z tego, że przygarniam wszystkie pieski jak leci :loveu: :evil_lol:
Taki piiiikny, żakochać się moszna :loveu:

so1q2x.jpg

No to zagłosowaliśmy :laugh2_2:

Dzięki :) Choć to dobermaniarze się powinni sprężać, bo to do nich trafi karma w razie wygranej ;). Osobiście z Jarim wygraliśmy dość w konkursikach na FB ;)